Eksperter fnyser av russernes nye OL-våpen

– Ingen grunn til bekymring, sier eksperter som mener russernes hemmelige trykktank bare er et spill for galleriet.

Eksperter mener russernes hemmelige trykktank bare er et spill for galleriet. – Ingen grunn til bekymring, sier de.

Eksperter ikke skremt av russernes OL-våpen

På oppfordring fra NRK har førsteamanuensis Jonny Hisdal studert bildene av det russiske landslagets OL-våpen - en trykktank som skal gjøre restitusjonen raskere.

Tarjei Bø

Tarjei Bø, her på samling i Sirdal tidligere i sommer, har inntrykk av at russerne nærmest har fått ubegrenset med midler i OL-forberedelsene.

Foto: Johansen, Carina / NTB scanpix

I motsetning til flere av de norske skiskytterne, som nylig fikk se tanken under et høydeopphold i Bulgaria, lar ikke eksperten seg skremme.

– De (russerne) får ikke så mye større effekt enn hvis en av de norske setter seg på en sykkel og sykler med rolig belastning, sier Hisdal som gjennom en doktorgrad blant annet har undersøkt effekten av trykk i kammer.

Han kjenner ikke til noe internasjonal forskning som dokumenterer at dette gir en økt effekt ved restitusjon.

Skremt

Da NRK for to uker siden viste bilder av russernes siste skrik på veien mot OL-suksess på hjemmebane, la ikke skiskytterne skjul på at de er spente på om konkurrentene kan få fordeler av den nye teknologien.

Også NRKs skiskytterekspert Halvard Hanevold sa da at han tror trykktanken kan være forskjellen på et OL-gull og en 4.-plass.

– De satser knallhardt mot OL. Skal vi ha noen sjanse til å vinne der må vi være bedre enn dem på mange ting. De har noen fortrinn som vi ikke har, sa Ole Einar Bjørndalen.

Videoen under viser hvordan russerne blir pakket inn i en trykktank få minutter etter treningsøkten. Utøverne sykler så mens muskulaturen tilføres ekstra oksygen.

Video: Slik fungerer russernes trykktank

(Artikkelen fortsetter under videoen.)

Med restitusjonsbusser med trykkammer verdt over 30 millioner kroner, tar russisk toppidrett i bruk alle lovlige midler for å sikre suksess i eget OL. Det irriterer Ole Einar Bjørndalen, som frykter medaljer kan glippe fordi samme teknologi er ulovlig å bruke i Norge. Reporter, foto/redigerer: Nils Fredrik Røren

VIDEO: Ole Einar Bjørndalen frykter trykktanken vil gi russerne raskere restitusjon.

Tarjei Bø

Tarjei Bø, her på samling i Sirdal tidligere i sommer, har inntrykk av at russerne nærmest har fått ubegrenset med midler i OL-forberedelsene.

Foto: Johansen, Carina / NTB scanpix

– Jeg tror Bjørndalen skal slappe helt av, sier Hisdal.

Hisdal tror russerne bruker overtrykk i tanken, og at de mest sannsynlig øker trykket rundt underkroppen til utøveren.

– Når de øker trykket rundt beina øker også trykket inne i blodårene, og så tenker de kanskje at det skal føre til mer oksygen i muskelcellene, men jeg er ikke så sikker på at det skjer, sier eksperten.

– Lureri

Hisdal får støtte av Jostein Hallén, professor i idrettsfysiologi ved Idrettshøgskolen.

– Siden oksygen tas opp gjennom munn og nese, ikke gjennom rumpe og huden, ser jeg ikke hvordan russerne skal få noen særlig effekt av dette utstyret, sier Hallen og legger til:

– Jeg tenker at her har russerne funnet på noe veldig lure greier som skal lure nordmennene til å tro at de har et stort forsprang.

Frykter ressursbruken

Tarjei Bø frykter russernes ressursbruk mer enn eksperimenteringen med trykktankene.

– De har tilsynelatende ubegrenset med penger og kan velge å vrake i testustyr og forskning for å bli bedre. Det er viktig at vi ikke blir hengende bak. Det kommer mange OL og VM etter Sotsji også, sier han og legger til:

– Hvis forskningen viser at det (trykktank, journ.anm.) fungerer får sikkert også vi tilgang til det.

Ingen endring før OL

Det er ikke tillatt å benytte såkalte høydehus eller andre innretninger eller midler for kunstig manipulering av innåndingsluftens sammensetning eller trykk i den hensikt å oppnå konkurransemessige, treningsmessige eller restitusjonmessige fordeler.

Idrettstinget 2003

Men foreløpig hindrer regelverket til norsk idrett nordmennene i å teste trykktanker. Et vedtak på Idrettstinget i 2003 forbyr all kunstig tilførsel av oksygen (se blå boble til høyre).

Verdens antidopingbyrå (WADA) tillater bruken av restitusjonsteknologien, men foreløpig er det kun Russland som har tatt seg råd til å teste den.

En oppheving av det norske forbudet kan tidligst skje på neste Idrettsting i 2015 - ett år etter OL i Sotsji.

Høydehus og trykktank


De to ekspertene NRK har snakket med mener Norge tjener mest på å fortsette med det arbeidet de gjør i høyden - og som de vet fungerer.

– Jeg tror at Bjørndalen og co har vært så mye i høyden at de vet hvordan de skal oppføre seg og hva som lønner seg å gjøre. Norge hadde nok ikke vært noe lengre enn det vi er i dag selv om det hadde vært lov til å drive med både høydehus og trykktank her i landet, sier Hallén.

Russerne har investert over 30 millioner kroner i tre busser med trykktanker. De brukes hovedsaklig av langrenns-og skiskytterlandslaget.

– Jeg tror uansett at det er den som er best trent når vi står på startstreken i OL som kommer til å gjøre det best, men dette setter kanskje litt ekstra press på russerne, sier Bø med et smil.

Jostein Hallén

Professor i idrettsfysiologi, Jostein Hallén, studerer bildene av russernes trykktank som NRK fikk en demonstrasjon av under et høydeopphold i bulgarske Belmeken for to uker siden.

Foto: NRK

Siste nytt

 • Kaller OL et selvmordsoppdrag

  Kritikken fortsetter å hagle mot sommerens OL i Tokyo. En av Japans mektigste forretningsmenn mener det er for risikabelt å arrangere lekene under en pandemi.

  Motstanden mot OL har i lang tid vært høy i Japan. Nå kaster også direktøren for netthandelgiganten Rakuten seg inn i debatten.

  I et intervju med CNN stempler Hiroshi Mikitani det som et selvmordsoppdrag å arrangere olympiske leker samtidig som vertslandet sliter med en fjerde koronabølge.

  – Risikoen er altfor stor. Jeg er motstander av å ha OL i Tokyo, sier han.

  Med bare ti uker igjen til den planlagte åpningsseremonien er det unntakstilstand i flere japanske regioner.

  Mikitani påpeker i CNN-intervjuet at det ikke er for sent å avlyse OL.

  – Alt er mulig, sier han. (NTB)

  OL-ringer, Tokyo
  Foto: BEHROUZ MEHRI / AFP
 • Klarte ikke «cuten»

  Kristoffer Ventura fikk PGA-turneringen i Texas ødelagt under første halvdel av fredagens runde. Det blir ikke helgespill på den norske golfproffen.

  Torsdag avsluttet Ventura forrykende med fem strake birdier og én eagle. Det tok ham opp til en delt 19.-plass. Dagen etter så han ut til å fortsette der han slapp, men etter birdien på første hull kom nedturene tett.

  De sju neste hullene ga hele fem bogeyer. Ventura kom aldri helt til hektene igjen etter marerittrekken. 26-åringen gikk fredagens runde to slag over par.

  Cutgrensen endte på seks slag under par. Etter to runder var Ventura to slag unna. Dermed blir det nok en PGA-helg der han ikke er kvalifisert for videre spill. (NTB)

  Ventura-nedtur
  Foto: Gerald Herbert / AP
 • Til oppsamlingsheat i OL-jakten

  Roduoen Hanna Inntjore og Marianne Madsen må gjennom en runde til i håpet om en finaleplass i OL-kvalifiseringen. De var sjanseløse i lørdagens forsøksheat.

  Den norske toerbåten lå bakerst ved alle tidspasseringer. I mål klokket den inn til en fjerdeplass på 7.44.47.

  Nederland var raskest i heatet med 7.31.69. Kun vinneren tok seg direkte til mandagens finale i sveitsiske Luzern. Øvrige båter må ut i oppsamlingsheat.

  Det er et trangt nåløye om de siste OL-plassene. De to beste båtene i finalen kvalifiserer seg til sommerlekene i Tokyo. Norge har båter på startstreken i flere andre klasser lørdag. (NTB)

  Ro-VM 2018
  Foto: Tore Meek / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal