Hopp til innhold

Eksperter fnyser av russernes nye OL-våpen

– Ingen grunn til bekymring, sier eksperter som mener russernes hemmelige trykktank bare er et spill for galleriet.

Eksperter mener russernes hemmelige trykktank bare er et spill for galleriet. – Ingen grunn til bekymring, sier de.

Eksperter ikke skremt av russernes OL-våpen

På oppfordring fra NRK har førsteamanuensis Jonny Hisdal studert bildene av det russiske landslagets OL-våpen - en trykktank som skal gjøre restitusjonen raskere.

Tarjei Bø

Tarjei Bø, her på samling i Sirdal tidligere i sommer, har inntrykk av at russerne nærmest har fått ubegrenset med midler i OL-forberedelsene.

Foto: Johansen, Carina / NTB scanpix

I motsetning til flere av de norske skiskytterne, som nylig fikk se tanken under et høydeopphold i Bulgaria, lar ikke eksperten seg skremme.

– De (russerne) får ikke så mye større effekt enn hvis en av de norske setter seg på en sykkel og sykler med rolig belastning, sier Hisdal som gjennom en doktorgrad blant annet har undersøkt effekten av trykk i kammer.

Han kjenner ikke til noe internasjonal forskning som dokumenterer at dette gir en økt effekt ved restitusjon.

Skremt

Da NRK for to uker siden viste bilder av russernes siste skrik på veien mot OL-suksess på hjemmebane, la ikke skiskytterne skjul på at de er spente på om konkurrentene kan få fordeler av den nye teknologien.

Også NRKs skiskytterekspert Halvard Hanevold sa da at han tror trykktanken kan være forskjellen på et OL-gull og en 4.-plass.

– De satser knallhardt mot OL. Skal vi ha noen sjanse til å vinne der må vi være bedre enn dem på mange ting. De har noen fortrinn som vi ikke har, sa Ole Einar Bjørndalen.

Videoen under viser hvordan russerne blir pakket inn i en trykktank få minutter etter treningsøkten. Utøverne sykler så mens muskulaturen tilføres ekstra oksygen.

Video: Slik fungerer russernes trykktank

(Artikkelen fortsetter under videoen.)

Med restitusjonsbusser med trykkammer verdt over 30 millioner kroner, tar russisk toppidrett i bruk alle lovlige midler for å sikre suksess i eget OL. Det irriterer Ole Einar Bjørndalen, som frykter medaljer kan glippe fordi samme teknologi er ulovlig å bruke i Norge. Reporter, foto/redigerer: Nils Fredrik Røren

VIDEO: Ole Einar Bjørndalen frykter trykktanken vil gi russerne raskere restitusjon.

Tarjei Bø

Tarjei Bø, her på samling i Sirdal tidligere i sommer, har inntrykk av at russerne nærmest har fått ubegrenset med midler i OL-forberedelsene.

Foto: Johansen, Carina / NTB scanpix

– Jeg tror Bjørndalen skal slappe helt av, sier Hisdal.

Hisdal tror russerne bruker overtrykk i tanken, og at de mest sannsynlig øker trykket rundt underkroppen til utøveren.

– Når de øker trykket rundt beina øker også trykket inne i blodårene, og så tenker de kanskje at det skal føre til mer oksygen i muskelcellene, men jeg er ikke så sikker på at det skjer, sier eksperten.

– Lureri

Hisdal får støtte av Jostein Hallén, professor i idrettsfysiologi ved Idrettshøgskolen.

– Siden oksygen tas opp gjennom munn og nese, ikke gjennom rumpe og huden, ser jeg ikke hvordan russerne skal få noen særlig effekt av dette utstyret, sier Hallen og legger til:

– Jeg tenker at her har russerne funnet på noe veldig lure greier som skal lure nordmennene til å tro at de har et stort forsprang.

Frykter ressursbruken

Tarjei Bø frykter russernes ressursbruk mer enn eksperimenteringen med trykktankene.

– De har tilsynelatende ubegrenset med penger og kan velge å vrake i testustyr og forskning for å bli bedre. Det er viktig at vi ikke blir hengende bak. Det kommer mange OL og VM etter Sotsji også, sier han og legger til:

– Hvis forskningen viser at det (trykktank, journ.anm.) fungerer får sikkert også vi tilgang til det.

Ingen endring før OL

Det er ikke tillatt å benytte såkalte høydehus eller andre innretninger eller midler for kunstig manipulering av innåndingsluftens sammensetning eller trykk i den hensikt å oppnå konkurransemessige, treningsmessige eller restitusjonmessige fordeler.

Idrettstinget 2003

Men foreløpig hindrer regelverket til norsk idrett nordmennene i å teste trykktanker. Et vedtak på Idrettstinget i 2003 forbyr all kunstig tilførsel av oksygen (se blå boble til høyre).

Verdens antidopingbyrå (WADA) tillater bruken av restitusjonsteknologien, men foreløpig er det kun Russland som har tatt seg råd til å teste den.

En oppheving av det norske forbudet kan tidligst skje på neste Idrettsting i 2015 - ett år etter OL i Sotsji.

Høydehus og trykktank


De to ekspertene NRK har snakket med mener Norge tjener mest på å fortsette med det arbeidet de gjør i høyden - og som de vet fungerer.

– Jeg tror at Bjørndalen og co har vært så mye i høyden at de vet hvordan de skal oppføre seg og hva som lønner seg å gjøre. Norge hadde nok ikke vært noe lengre enn det vi er i dag selv om det hadde vært lov til å drive med både høydehus og trykktank her i landet, sier Hallén.

Russerne har investert over 30 millioner kroner i tre busser med trykktanker. De brukes hovedsaklig av langrenns-og skiskytterlandslaget.

– Jeg tror uansett at det er den som er best trent når vi står på startstreken i OL som kommer til å gjøre det best, men dette setter kanskje litt ekstra press på russerne, sier Bø med et smil.

Jostein Hallén

Professor i idrettsfysiologi, Jostein Hallén, studerer bildene av russernes trykktank som NRK fikk en demonstrasjon av under et høydeopphold i bulgarske Belmeken for to uker siden.

Foto: NRK

Siste nytt

  • Højlund punkterte kampen – reddet Manchester United

    Danske Rasmus Højlund avgjorde for Manchester United da han satte 4–2 mot Sheffield United etter fremspill av Bruno Fernandes.

    Portugiseren ble kampens store spiller for de rødkledde vertene.

    Han utlignet til 2-2 fra straffemerket etter en time, og 20 minutter senere knallet han inn 3–2 fra distanse.

    Før hvilen sto Fernandes også for frisparket som et par trekk senere ga Manchester Uniteds første utligning.

    Hjemmelaget dominerte banespillet tungt og kom til flere store sjanser, men gikk likevel til pause på 1-1.

    En fæl feilpasning fra vertenes keeper André Onana ga Jayden Bogle muligheten til å snappe ballen, gå på løp og score fra skrått hold.

    Ledelsen varte ikke lenge. Sju minutter senere stusset Harry Maguire inn utligningen.

    Tidlig i 2.-omgangen ble Old Trafford-publikummet rystet igjen. Ben Brereton Diaz sørget for at det sto 1-2 på lystavla etter fine Sheffield United-kombinasjoner.

    Manchester United tok seg opp til 6.-plassen med onsdagens seier. Klubben har kun vunnet to av sine åtte siste kamper i Premier League.

    Helst sist ligger Sheffield United med sine 16 poeng fra 34 kamper. Dert er ti poeng opp til riktig side av nedrykksstreken. (NTB/NRK)

    Britain Soccer Premier League
    Foto: Dave Thompson / AP
  • Skaslien og Nedregotten videre i curling-VM

    Det norske ekteparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten vant sin sjette kamp på rad da Sveits ble slått 6-5 den blandede parturneringen i curling-VM.

    Tidligere onsdag slo de Italia 7-4. Dermed topper duoen gruppe A sammen med Sveits og er klar for utslagsrundene allerede før siste kamp i grunnspillet.

    Torsdag venter Spania, som ligger sist i gruppe A.

    Det gjelder å komme seg blant de tre beste i gruppen. Vinneren går direkte til semifinalen, mens to de to neste skal ut i utslagsrunde mot toer- og treerlagene fra gruppe B.

    Skaslien og Nedregotten spiller sitt første mesterskap sammen siden de tok sølv i Beijing-OL i 2022. (NTB)

    Nedregotten og Skaslien
    Foto: LILLIAN SUWANRUMPHA / AFP
  • Kolstad tok første stikk i semifinalen mot Drammen

    Kolstad gikk hardt ut på vei mot 32-26-seier over Drammen i lagenes første semifinalekamp i håndballsluttspillet.

    Seriemesteren ledet med fem mål i egen hall før DHK noterte sitt første. Bortsett fra en kort periode tidlig i 2.-omgangen ble duellen aldri spennende og Kolstad vant med seks mål.

    Semifinalen spilles i best av tre oppgjør. Kolstad kan avgjøre serien med borteseier mandag.

    Den andre semifinalen er mellom Elverum og ØIF Arendal.

    Kolstad er regjerende sluttspillmester. Inntil fjorårets finaletap hadde Elverum vunnet turneringen ni ganger på rad. (NTB)

    REMA1000-ligaen: Kolstad-Elverum 29–28.
    Foto: Ole Martin Wold / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal