Hopp til innhold

Mitter slutter som sjef for de norske alpinherrene

Christian Mitter har fått krass kritikk for lederstilen sin i et ferskt varsel fra alpinherrenes helsepersonell. Nå velger østerrikeren med enorm suksess i Norge å gi seg som landslagstrener. Før påske fikk han et tilbud han ikke kunne si nei til.

VM alpint 2019

GIR SEG: Christian Mitter (venstre) sammen med Aksel Lund Svindal og Kjetil Jansrud, her fra en pressekonferanse under alpin-VM i Åre i år.

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Mitter bekrefter nemlig nå overfor NRK at han gir seg i Norges Skiforbund og har takket ja til et tilbud om å bli landslagssjef for de østerrikske alpindamene.

– Jeg har vært i skiforbundet i 12 år. Ti år med herrene og fire år som sjef. Det er på tide å flytte ned til Østerrike igjen med familien, forklarer Mitter.

Var motivert – snudde

Han fortalte imidlertid til NRK i mars måned at han var svært motivert for å fortsette i rollen han har hatt.

Nå er tonen litt annerledes fra mannen som har ledet de norske alpingutta til blant annet ti mesterskapsmedaljer, dobbeltseier i utfor både i OL og VM, samt 40 verdenscupseire.

Mitter begrunner sitt tidligere utspill med at han var veldig sulten fordi Norge har såpass mange spennende utøvere som er på vei opp og frem. I tillegg hadde han lagt bak seg en sesong i verdenscupen og VM han mener laget presterte veldig godt og på et høyt nivå.

Men i påsken snudde det altså. Da gikk han gjennom en prosess, sier han selv.

– Da fant jeg ut av det var tid for meg å takke av.

Saken fortsetter under bildet.

VM alpint 2019 Åre utfor menn

HAR HATT STOR SUKSESS: Mitter, her under VM i Åre i år.

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Fikk kraftig kritikk

Men at han nå velger å gi seg har også én dimensjon til. Den 2. april kunne NRK avsløre at det var en ny konflikt i alpinlandslaget. Helt sentralt i konflikten stod et varselbrev sendt av alpin-herrenes helsepersonell til norsk alpinledelse og Norges Skiforbund. Varslerne omtalte arbeidsforholdene under Mitter som uholdbare.

Ordene som ble brukt for å beskrive østerrikerens lederstil var blant annet «hersketeknikker», «latterliggjøring», «usynliggjøring» og bruk av «skarpe irettesettelser».

De som stod bak varselet truet så med oppsigelse.

– Det var ikke avgjørende, innleder Mitter på NRKs spørsmål om hvor mye varslingssaken har hatt å si for at han nå gir seg som alpinsjef i Norge.

– Men det gjorde valget lettere, sier han.

Saken fortsetter under bildet.

Vinter-OL. Olympiske leker i Pyeongchang 2018.

MEDALJEGLIS: Christian Mitter (høyre) poserer på ett av flere medaljebilder sammen med blant annet kronprinsen, Svindal, Jansrud og støtteapparat under OL i Pyeongchang 2018.

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

– Urettferdig

– Hvordan har du opplevd den tiden der, da og i etterkant?

– Du må jobbe med hodet, «regulere» det, finne ut hva det dreier seg om. Hva man kan forbedre. Hva var rettferdig og hva var urettferdig. Og jeg synes fortsatt at det var urettferdig. Spesielt fremgangsmåten i den saken, men det var ikke avgjørende for mitt valg, sier Mitter – og fortsetter:

– Jeg har vært med i 12 år i Norge. Bygget opp et lag. Et av de beste lagene blant herrene i verdenscupen og det beste gjennom tidene i Norge. Det er jeg stolt av. Da vil jeg sette en strek nå og finne nye utfordringer i hjemlandet mitt.

– Hva mener du med urettferdig?

– Den prosessen holder fortsatt på. Jeg kan ikke si noe mer om det. Jeg må finne ut hva jeg kan forbedre i min egen jobb, hvordan jeg leder en gruppe og så må noen andre skjønne at vi driver med toppidrett og da gjelder det at ting er på plass, sier han, som også føler at han var sterkt ønsket med videre av skiforbundet.

Positiv om fremtiden

Mitter sier avslutningsvis at han er stolt over den reisen norsk alpint har hatt mens han har vært med.

På spørsmål om hva han tenker om veien videre for sporten i Norge, svarer han slik:

– Den er veldig lys. Stjernene er der, kulturen er der. Laget er på plass. Det er en bra gruppe, som klarer å gjøre trenere gode. De vet hva som trengs for å kjøre fort på ski. Det ser lyst ut nå, vi har mange unge utøvere, sier han.

Ville ha ham med videre

Sportssjef Claus Ryste sier det er trist at Mitter forlater det norske landslaget og at han har gjort en fantastisk jobb som trener for det norske alpinlandslaget.

Han avviser at konflikten er en av årsakene til at østerrikeren nå forlater Norge.

– Vi hadde planer om å ha med Christian videre og vi hadde ønsket å ha han med videre, men han fikk tilbudet fra Østerrike og valte å takke ja til det, og da må vi lage nye planer, sier Ryste.

– Og det var hundre prosent Christian sin avgjørelse?

– Ja, det var det.

Sportsnyheter

Jan Jönsson

Treneren stormet banen, ble utvist og prøvde å klemme dommer: – Ikke akseptabel oppførsel

I kampen mellom Vålerenga og Stabæk ble det baluba på overtid. I sentrum: Stabæk-trener Jan Jönsson.

Siste nytt

  • Grøvdal vraker 10.000 meter i EM – går for ny distanse

    Karoline Bjerkeli Grøvdal (33) endrer konkurranseplanen for sommerens europamesterskap i Roma.

    Hun dropper 10.000 meter og planlegger for å løpe halvmaraton.

    Det bekrefter hun overfor NRK.

    Nå satser hun på å løpe 5000 meter fredag 7. juni og halvmaraton 9. juni – og regnes som en sterk medaljekandidat på begge distansene.

    – Det kan være en morsom kombo det, sier Grøvdal, som presiserer at hun vil ta en endelig avgjørelse etter det første løpet.

    Hun vant nylig New York halvmaraton på tiden 1.09.09 minutter. Hun er rangert som den femte beste europeeren i kategoriene 5000 meter og gateløp.

    Grøvdal har vel å merke ikke tatt EM-kravet på 32 minutter på 10.000 meter, men det ville vært for en formalitet å regne. Hun har løpt minuttet raskere to ganger på asfalt, men måtte tatt på seg piggsko for å kvalifisere seg til europamesterskapet. Det ønsker hun ikke å prioritere i en viktig treningsperiode inn mot EM- og OL-sesongen.

    Den erfarne langdistanseprofilen har bronse på 10.000 meter og 3000 meter hinder fra tidligere europamesterskap, samt at hun har vunnet EM i terrengløp tre år på rad.

    Halvmaraton er ikke en tradisjonell mesterskapsøvelse, men arrangeres i EM i år som sammenfaller med OL.

    PS! EM i Roma og OL i Paris ser du på NRK.

    Friidretts-VM 2023: Pressetreff
    Foto: Beate Oma Dahle / NTB
  • Storhamar sikret gullet etter «sliteseier»: – Ekstrem lettelse

    Storhamar vant den femte NM-finalen med 4-3 over Vålerenga i forlengning. Med 4-1 i kamper kunne vertene juble for tittelen.

    Eirik Salsten ble helten med scoring 50 sekunder ut i spilleforlengelsen. Da eksploderte det på Hamar – som hadde «mætt fjøs» med over 7100 tilskuere.

    For veteran Patrick Thoresen ble det ekstra spesielt å vinne foran familien på tribunen.

    – Det er helt magisk. Jeg har jo vært med på veldig mange finaler, dessverre tapt veldig mange de siste par åra, så det var en ekstrem lettelse å få være med å vinne. Jeg har drømt om dette. Dette har vært et stort, stort mål de siste åra mine, sier Thoresen til NRK.

    – Det er helt sykt at det er 7000 mennesker her som har fulgt oss i tykt og tynt mer eller mindre i hele år.

    Med tirsdagens triumf er Storhamars åttende kongepokal i boks. Vålerenga er fortsatt ledende i Norge med sine 26 «bøtter».

    Tross tapet, lar Storhamar-trener Petter Thoresen seg imponere av motstanden og kaller tirsdagens kamp for en «sliteseier».

    – Imponert av Vålerenga. De har mistet flere sentrale spillere og kriget mot Oilers i syv kamper. Jeg er faktisk imponert over det de leverer, skal jeg være helt ærlig, sier Thoresen til NRK.

    Og det var gjestene fra hovedstaden som kom best i gang i den femte kampen i NM-sluttspillet. Lagets storscorer Thomas Olsen satte 1-0 etter tre og ett halvt minutt. Da Storhamar fikk muligheten i overtall i midtperioden satte Peter Quenneville inn utligningen. Storhamar gikk så opp til 2-1, før Magnus Brekke Henriksen utlignet for Vålerenga.

    55 minutter og 25 sekunder ut i kampen sendte Jakob Berglund Storhamar nok en gang opp i ledelsen, men 12 sekunder før slutt sikret Vålerenga spilleforlengelse da Christopher Bengtson satte 3-3. I spilleforlengelsen sørget Saltsten for seier til Storhamar. (NRK/NTB)

    NM finale Ishockey Storhamar IL - Vålerenga IF i CC Amfi. SIL - VIF
    Foto: Cornelius Poppe / NTB
  • Sævik med ny scoring da Vålerenga beholdt tabelltoppen

    Både Karina Sævik og Iris Omarsdottir scoret sitt fjerde mål for sesongen da Vålerenga slo Stabæk 3-2 på hjemmebane i Toppserien tirsdag.

    Kampen skulle opprinnelig spilles i september, men ble framskyndet for å legge til rette for Vålerengas deltakelse i mesterligakvalifiseringen. Med tirsdagens seier ligger Vålerenga og Rosenborg på topp med tolv poeng, men VIF har bedre målforskjell. Deretter følger Røa med ni.

    Vålerengas hjemmeseier tirsdag kom etter scoringer av Olaug Tvedten, Ylinn Tennebø og Sævik, som scoret sitt fjerde mål for sesongen. For gjestene sto spisstalentet Omarsdottir for begge nettkjenningene – den siste fem minutter før slutt. 20-åringen har i likhet med Sævik scoret fire ganger denne sesongen.

    Stabæk står med seks poeng etter to seirer og tre tap hittil. Vålerenga har byderby mot Lyn til helgen, mens Stabæk får besøk av Brann. (NTB)

    Toppserien fotball 2023: Vålerenga - LSK Kvinner
    Foto: Lise Åserud / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal