Hopp til innhold

Idrettstoppene til angrep på praksisen i fotballklubbene

14,9 prosent av fotballklubber svarer i en spørreundersøkelse at de tar penger fra breddefotballen til A-lag. Slik bør det ikke være, mener idrettspresidenten.

Oversiktsbilde over Ekebergsletta under Norway Cup 2016 onsdag kveld.

FEIL LOMME: En undersøkelse gjennomført av NRK viser at flere klubber med A-lag bruker pengene fra breddelagene på sponsing av de eldre spillerne.

Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Om du har et barn som spiller fotball i en klubb med A-lag, er sjansen stor for at dine penger brukes på å sponse de eldre spillerne på laget, viser en undersøkelse NRK har gjort.

Hele 14,9 prosent av klubbene som har svart på undersøkelsen opplyser at de gjør nettopp dette. Noen bruker så mye som 20% av breddeinntektene til klubbens A-lag.

Idrettspresident Tom Tvedt er kritisk til måten dette løses på, men sier samtidig at det er opp til årsmøtene i hvert enkelt idrettslag hvordan penger skal brukes.

Jeg syns ikke noe om en slik praksis. Det er til syvende og sist idrettslagene som bestemmer dette. Hvis du har budsjetter hvor du gjør dette, må det være full åpenhet om hvordan man forvalter disse pengene, forklarer Tvedt.

– Vi må ta et oppgjør

Idrettsforbundet har for lengst erkjent at økende kostnader er et stort problem i norsk idrett.

En rapport fra 2012 slo fast at barn og unge som kommer fra husstander med en inntekt under 345.000 kroner var sterkt underrepresentert i idrettslagene.

I 2015 skrev ansatte i idrettsforbundet en kronikk i VG der de slo alarm om de økende utgiftene.

Likevel, fire år etter, må det kunne betegnes som en vanlig praksis når nærmere 15 % svarer at penger fra breddeidretten går direkte til klubbenes A-lag.

Pressekonferanse Norges idrettsforbund

KRITISK: Idrettspresident Tom Tvedt mener hele idretten har et ansvar for å inkludere flere.

Foto: Ole Berg-rusten / NTB scanpix

– Jeg prøver å gjøre en jobb for å få ned prisen. Vi må ta et oppgjør for å få med enda flere i idretten. Da kan man for eksempel ikke reise til Barcelona på treningsleir når man er 12 år gammel. Samtidig må vi også få ned utstyrspresset. Det er et ansvar i hele idretten, sier Tvedt, og legger til:

Så kan godt klubben være enige om at dette er en måte å gjøre det på, men da må medlemmene ta den beslutningen. Modellen må være åpen. Hvis du er uenig, så møter du på årsmøtet og uttrykker det.

Men hva med dem som sier fra at dette ikke er greit, men ikke blir hørt? Hva skal de gjøre?

– At slike motsigelser møter motstand, er det ikke tvil om. Det er alltid forskjellige syn på dette, men vi har et mål om at flest mulig skal være med.

– Må brukes til bevisstgjøring

I Lørenskog IF brukes over en halv million kroner fra barne- og ungdomsfotballen til å drifte klubbens A-lag. Daglig leder i klubben, Espen Pettersen Gjester, forklarte begrunnelsen slik til NRK:

– Når du melder deg inn i en forening, så har foreningen noen vedtak. Da må du være med på å betale til fellesskapet. Det er veldig viktig å ha et A-lag, eller så mister du veldig fort en ungdomsavdeling, sier han.

Også Sven Mollekleiv, som er innstilt som ny idrettspresident etter Tom Tvedt, mener det er viktig at alle medlemmer av idrettslag tar en del av slike avgjørelser. Samtidig ser han at det er en utfordring når penger blir prioritert til voksenidrett heller enn barneidretten.

– Det er viktig at midlene nettopp går til det formålet det er men til å gjøre. Det er en utfordring som ledelsen i klubber må ta. Man trenger å kanalisere midler ut for å sikre tilrettelegging for barn, slik at flere kan drive med idretten og at resursene brukes der de er tiltenkt, sier Mollekleiv.

Sven Mollekleiv
Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

I tillegg til å være en mulig ny idrettspresident, er Mollekleiv også leder i fotballforbundets etiske komité. Han mener at tallene NRK har funnet frem til, må være med på å bevisstgjøre klubbene.

– Dette bør føre til klargjøring og en opprydning. Og ikke minst en bevisstgjøring i klubbene. Man skal prioritere at midler til barn faktisk brukes til barn, slik at det aldri oppstår en situasjon der det man trodde var midler til barneaktivitet var midler til for eksempel lønning av spillere eller andre utgifter, sier Mollekleiv.

  • Se debatten fra Kulturhuset i Trondheim her:

    OPPVEKKER: Svein Mollekleiv er innstilt som ny idrettspresident, og mener det bør være en prioritet at midler til barn faktisk brukes på barn.

Siste nytt

  • Sabalenkas kjæreste bekreftet død: – Må han hvile i fred

    Den tidligere NHL-spilleren Konstantin Koltsov har gått bort. Det bekreftes av det belarusiske ishockeyforbundet.

    Koltsov var også kjæresten til verdenstoer i tennis, Aryna Sabalenka.

    I en kort uttalelse skrev forbundet at Koltsov «døde plutselig», uten å si hvordan eller hvor han gikk bort.

    «Vi er i sorg. Det belarusiske hockeyforbundet uttrykker sin dypeste medfølelse til familien, venner og alle som kjente og jobbet med Konstantin», heter det i uttalelsen.

    Koltsov spilte tre sesonger i NHL med klubben Pittsburgh Penguins, samt i to OL med det belarusiske landslaget.

    I tillegg til sin spillerkarriere, var Koltsov også trener for KHL-klubben Salavat Yulayev Ufa og det belarusiske landslaget.

    «Han var en sterk og positiv person, han var elsket og respektert av spillere, kolleger og supportere. Må han hvile i fred,» skriver Salavat Julajev Ufa i en uttalelse.

    Konstantin Koltsov ble 42 år gammel.

    Aryna Sabalenka
    Foto: AP
  • Messi-fans får 50 prosent refusjon etter Hongkong-fiaskoen

    Fans som kjøpte billetter for å se Lionel Messi i Hongkong får tilbakebetalt 50 prosent av billettprisen etter at argentineren mistet treningskampen.

    Det er riktignok kun så lenge de ikke iverksetter rettslige skritt mot arrangøren.

    Et utsolgt stadion betalte fra 880 Hongkong-dollar (1200 norske kroner) for å se den åttedobbelte gullballvinneren i aksjon 4. februar. Da ble det spilt en treningskampen mellom Inter Miami mot en utvalgt Hongkong XI.

    Reaksjonene var sterke da Messi ble sittende på benken gjennom hele kampen på grunn av en skade.

    Det ble ikke bedre da han tre dager senere spilte en halvtime da laget hans møtte japanske Vissel Kobe i Tokyo. Da kom anklagene om at Messis «no show» i Hongkong var rettet mot Kina.

    Arrangør Tatler Asia tilbød mandag 50 prosent refusjon for «de som kjøpte billetter gjennom offisielle kanaler til kampen».

    De som vil ha noen av pengene tilbake, må godta vilkår og betingelser som inkluderer at de ikke kan ta rettslige skritt mot arrangøren.

    Messi på benken under kampen i Hongkong
    Foto: AFP
  • Curling-VM: Norsk storseier over Tyrkia

    De norske curlingkvinnene slo knallhardt tilbake etter to strake tap og knuste Tyrkia 11-5 i curling-VM i Canada.

    Skip Marianne Rørvik fronter det norske VM-laget sammen med Kristin Skaslien, Mille Haslev Nordbye og Martine Rønning.

    Etter fem VM-kamper står de med to seiere og tre tap. Det gjør at Norge ligger på en delt 6.-plass. Sveits topper tabellen med fem av fem seire.

    Senere tirsdag venter det nok en kamp mot storfavoritt Sveits.

    Curling VM Norge
    Foto: Darren Calabrese / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal