NRK Meny
Normal

Idrettstopp trekker seg i protest fra landslagsjobb

Kommunikasjonssjefen i Idrettsforbundet bryter med basketballforbundet etter at U-18-landslaget ikke blir sendt til EM.

Per Tøien

Per Tøien er kommunikasjonssjef i Norges Idrettsforbund. Samtidig har jobbet frivillig for basketballidretten i mange år. Nå trekker han seg i protest som trener for U-18-landslaget.

Foto: NRK

Jan Hendrik Parmann

Presidenten i Norges Basketballforbund, Jan Hendrik Parmann synes det er leit at Per Tøien har trukket seg i protest fra landslagssjobben.

Per Tøien er mangeårig kommunikasjonssjef i Norges Idrettsforbund. Samtidig har han vært trener for aldersbestemte landslag i basketballforbundet på frivillig basis.

Norges Basketballforbund sliter med en beksvart økonomi, og A-landslagene har ligget brakk i flere år.

Det er en idrett i krise, og etter at styret i Norges Basketballforbund (NBBF) vedtok å ikke delta med de talentfulle U-18-landslagene på gutte- og jentesida i neste års EM på grunn av en stram økonomi ble det nok for idrettstoppen.

På sin egen Facebook-profil tar han et bittert farvel med Norges Basketballforbund, etter at det kun blir deltagelse i Nordisk mesterskap neste år.

– Nå takker jeg for meg som trener, tillitsvalgt og bidragsyter i Norges Basketballforbund.

– Etter å ha vært trener for sju landslag, sittet i utdanningskomiteen, turneringskomiteen, landslagskomiteen, dommerkomiteen og nå appellkomiteen har jeg ikke lyst til at min manglende inspirasjon og store skuffelse skal skinne gjennom på gutta som skal prestere i Nordisk mesterskap, skriver Per Tøien.

– Utrolig leit

Norges Basketballforbund synes det er trist at Tøien, som har vært en sental ildsjel i norsk basket i mange år, trekker seg i protest.

– Vi synes det er utrolig leit, men vi må respektere det, sier president i forbundet, Jan Hendrik Parmann til NRK.

Han mener det er spesielt at Tøien, som til daglig jobber tett på idretts-Norges mektigste personer, går så hardt ut.

– Man bør kanskje tenke litt på hvilken rolle man har når man fronter dette så kraftig som man gjør, fortsetter Parmann.

Når NRK tar kontakt med Per Tøien mener han at han ikke har gjort noe som bryter med idrettsforbundets interne regler.

– På Facebook debatterer jeg ikke med forbundet, jeg bare takket for meg. Og det tenker jeg er å være lojal mot en demokratisk prosess i Norges Basketballforbund, sier Per Tøien til NRK.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Mathias Eckhoff

Mathias Eckhoff har vært en sentral person i basketballmiljøet i Norge i flere år. Også han trekker seg i protest som landslagsstrener etter at U-18-landslaget ikke får delta i EM neste år.

– Neglisjerer en hel årgang

Samtidig avviser basketballforbundet at det er snakk om å legge ned U-18-landslagene, men at planen er deltagelse i Nordisk mesterskap i både 2015 og 2016, samt B-EM i 2017.

-Det har aldri vært snakk om å legge ned U-18-landslaget, sier Parmann.

Men Per Tøien er likevel tydelig på sin Facebook-side.

– Jeg er grunnleggende uenig i det vedtaket som styret i Norges Basketballforbund gjorde i går når det gjelder de to landslagene som blir U-18 neste år.

– Jeg er uenig i sak, og jeg er uenig i den prosessen som har gått forut for vedtaket. Etter min mening innebærer vedtaket en helt utrolig neglisjering av én årgang - og for guttas del vet jeg selvsagt at U18-EM var målet fra starten av.

– Det får de nå ikke lov til - og jeg har ikke lest noen begrunnelse utover at man ønsker å satse yngre - kun i ett år? spør Tøien i innlegget som ble postet 14. oktober.

Jan Hendrik Parmann er enig med Tøien i at prosessen fram mot vedtaket om å droppe EM har vært for dårlig.

– Det har ført til at mennesker har følt seg utelatt med tanke på å komme med synspunkter. Det tar vi selvkritikk på, sier basket-presidenten.

Raser på sosiale medier

Avgjørelsen om å droppe EM i 2015 for U-18-landslaget har skapt full splid i basket- Norge.

Også flere andre sentrale personer i miljøet ha engasjert seg på sosiale medier. Mathias Eckhoff har vært trener på landslaget sammen med Tøien og raser på sin Facebook-profil. På samme måte som Tøien trekker han seg fra jobben.

– Inkompetent, historieløst, verbalt vissvass som ikke klarer å drukne ut det faktum at dere møter dere selv i døren og har prestert det kunststykke å forsterke en allerede svært liten troverdighet ute i et sårbart og tynnslitt miljø, skriver Eckhoff.

– Hvordan skal vi klare å stille med landslag med like gode forutsetninger som de andre nasjonene, når vi ikke har noe aktivitet i årene mellom? skriver Tori Halvorsen, en av Norges beste basketballspillere.

Enige om å være uenige

I sitt innlegg tar også Per Tøien et vemodig farvel med U-18-landslaget.

– For en fin gjeng dere er. Og så innrømmer jeg at jeg er fryktelig lei meg for at jeg ikke klarte å overbevise styret i Norges Basketballforbund om at dere var verdt å satse på. Dette var synd, smått og fryktelig trist - synes jeg, skriver han.

–Jeg har veldig stor respekt for Per Tøien. Vi har hatt en fin dialog etter at denne saken ble avgjort. Vi er enige om at vi er uenige i sak. Og vi er enige om at prosessen for fremtiden må bli bedre, sier president i NBBF Jan Hendrik Parmann til NRK.

Siste nytt

 • Seriesølv til Kjelling og Drammen

  Etter 30-26-seier over Bækkelaget er seriesølvet sikret for Drammens håndballherrer. Nå er det klart at Arendal ikke kan ta igjen Kristian Kjellings menn i kampen om sølvet.

  Seriemester Elverum tok seier nummer 19 onsdag med 25-21 over Haslum.

  Kvartfinale håndball Elverum-Drammen.
  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
 • Storhamar én seier unna finale

  Storhamar slo Frisk Asker 4–1 borte, og kan bli klar for NM-finale om de vinner fredagens kamp mot Frisk. Storhamar leder 3–1 i kamper.

  Josh Nicholls (2), Mikael Zettergren og Jacob Berglund scoret for Storhamar. Cato Cocozza scoret for Frisk Asker.

  NM Ishockey 1. Semifinale: Storhamar - Frisk Asker
  Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
 • Karamoko klar for FKH

  22 år gamle Benjamin Karamoko har signert for Haugesund.

  Karamoko er midtstopper, og kommer fra franske St. Etienne. Han har signert treårskontrakt med klubben.

  Sportssjef Jostein Grindhaug, Benjamin Kantie Karamoko og agent Traore Aboubakar
  Foto: FKH

Sendeplan

Kl. Program Kanal