Hopp til innhold

Slik er den råtne toppidretten

Doping, korrupsjon, skremselstaktikker, bestikkelser og løgner. Skandalen i det internasjonale friidrettsforbundet er langt fra den eneste i idrettsverdenen.

Idrettens største skandaler

TROVERDIGE? Flere av verdens største idrettsledere har opplevd og også bidratt til skandaler i sine idrettsforbund. Lamine Diack (oppe t.v.), Hassan Moustafa, Sepp Blatter, Ary Graca og Hein Verbruggen.

Foto: NTB Scanpix

Mandag kom beskjeden som rystet friidrettsverdenen. Eller kanskje man heller skal si en hel idrettsverden.

– Dette overgår alt jeg har vært borti gjennom mine svært mange år i internasjonalt antidopingarbeid, sa mangeårig dopingjeger Inggard Lereim til NRK.

Men skandalen i Russland er langt fra enestående. Både FIFA, IOC, sykkelsporten og ja, til og med det internasjonale volleyballforbundet er preget av sterke anklager om både dop, bestikkelser og korrupsjon. Og ikke minst løgner på rekke og rad.

– Tiltakene har ikke ønsket effekt

I en kronikk hos NRK onsdag, skriver tidligere landslagstrener i friidrett, Johan Kaggestad, om den råtne idretten og «struselederne» i den. Han mener det er for mange motkrefter sentralt plassert, og at idretten og deres ledere trenger et overstatlig system både for doping og økonomi.

– Internasjonal toppidrett strever kanskje mer enn noensinne med omdømmet. Doping og korrupsjon er intet nytt, men det som er trist er at tiltakene for å forbedre tilstanden, ikke har hatt ønsket effekt, skriver Kaggestad.

Johan Kaggestad

KLAR TALE: Johan Kaggestad er ikke overrasket over at en ny idrettsskandale har sett dagens lys.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

TV 2-eksperten er ikke alene om å mene at idretten er i hardt vær. Og heller ikke at også toppene må overvåkes og straffes, ikke bare utøverne.

Ulik kultur og tankegang

Tidligere høydehopper Steinar Hoen, som er leder for Diamond Leauge-stevnet på Bislett, trekker frem flere grunner til hvorfor det kan være så vanskelig å komme til bunns i problemer med både korrupsjon og doping.

– Det er ikke alle som sitter i organisasjoner som tenker slik vi gjør i Vesten. De kommer fra en annen kultur og mange har ingen bakgrunn fra idretten i det hele tatt. Noen kommer fra kulturer der korrupsjon er en helt vanlig del av samfunnet de lever i, og de ser dermed ikke like alvorlig på slikt som vi gjør, forklarer Hoen.

– Og vi må huske på at i valg hos blant annet IAAF, FIFA og IOC, har alle land en likeverdig stemme. Det er en form for demokrati som har gått for langt. En stemme fra et lite land som ikke har noen utøvere i det hele tatt, kan telle like mye som en stemme fra folkerike land som USA, Kina og Tyskland, legger han til.

Heller ikke Kaggestad ser stor grunn til å være spesielt optimistisk med tanke på ren og rettferdig idrett.

«Idretten blir som lederskapet er - grumsete», skriver Kaggestad i sin kommentar.

Og «grumsete» eksempler er det mange av. Her er noen av de største idrettsskandalene som har sjokkert de siste årene.

Friidrettsavsløringen

Lamine Diack

I TRØBBEL: Tidligere president i IAAF Lamine Diack er mistenkt for korrupsjon og for å ha skjult doping.

Foto: GREG BAKER / Afp

Det kan kanskje kalles den største dopingskandalen noensinne. Korrupsjon, systematisk doping og trusler skal ha vært en gjenganger i russisk friidrett. Over 1400 positive prøver skal ha blitt ødelagt ved dopinglaboratoriet i Moskva.

I tillegg skrives det i rapporten, lagt frem av tidligere WADA-president Dick Pound, at den russiske stat skal ha visst om det hele. Utfallet kan bli at ingen russiske friidrettsutøvere får delta i OL i Rio neste sommer.

I tillegg er tidligere president i det internasjonale friidrettsforbundet, Lamine Diack, mistent for både korrupsjon og hvitvasking. Også han skal ha tatt imot penger for å skjule doping.

FIFA-skandalen

Sepp Blatter

NEKTER: Avtroppende FIFA-president Sepp Blatter nekter for å visst om korrupsjon i det internasjonale fotballforbundet.

Foto: ARND WIEGMANN / Reuters

Det ble en dramatisk morgen i Zürich, 27. mai 2015. Sju FIFA-topper ble pågrepet, mistenkt for omfattende korrupsjon. Det ble beslaglagt store mengder elektroniske spor, bankutskrifter og andre dokumenter fra FIFAs hovedkvarter.

Senere har avtroppende FIFA-president Sepp Blatter blitt mistenkt for økonomisk kriminalitet. Blatter skal ha foretatt en utbetaling på 2 millioner sveitsiske franc til UEFA-president Michel Platini. Både Blatter og Platini er suspendert fra sine roller.

Sykkel-løgner

FRANCE CYCLING PRO TOUR

BESKYLDT: Det ble hevdet at tidligere president i UCI, og visepresident i IOC, Hein Verbruggen hjalp Lance Armstrong med å skjule dopingprøver.

Foto: CHRISTOPHE ENA / Ap

Det internasjonale sykkelforbundet (UCI) har måtte tåle mye kritikk for håndteringen av dopingproblemene i sykkelsporten. Og mannen som nok har fått mest kritikk er Hein Verbruggen, som satt om president fra 1991 til 2005. Det vil si i perioden hvor Lance Armstrong tok alle sine sju Tour de France-triumfer.

UCI har ved flere tilfeller blitt beskyldt for å dekke over spor som kunne avslørt Armstrong tidligere, blant annet ved bestikkelser. Verbruggen har også innrømmet at UCI advarte utøvere som hadde høye blodverdier.

UCI, ved nåværende president Brian Cookson, offentliggjorde tidligere i år en uavhengig rapport som blant annet beskyldte organisasjonens tidligere ledere, Hein Verbruggen og Pat McQuaid (2006-2013), for å skjule positive dopingprøver for å redde sykkelsportens omdømme. Begge to har avvist påstandene.

OL-bestikkelser

ATHLETICS-DOPING/LEAKS File photo of man walking past the Olympic rings before the opening of the 127th International Olympic Committee session in Monaco

MANGE SPØRSMÅL: IOC slipper sjelden unna kritiske røster og har vært involvert i flere skandaler.

Foto: © Eric Gaillard / Reuters / Reuters

I desember 1998 anklaget Marc Hodler, IOC-medlem fra Sveits, flere av sine kolleger i IOC for å ha mottatt bestikkelser for å stemme for Salt Lake City som OL-arrangør for vinterlekene i 2002. Resultatet av etterforskningene var at 10 IOC-medlemmer ble kastet ut av komitéen. Ytterligere 10 ble suspendert eller fikk andre straffer.

Etter hvert kom det fram at også en av IOCs visepresidenter, Kim Un Yong fra Sør-Korea, hadde mottatt bestikkelser. Dick Pound ledet IOCs egen etterforskning. I sin egen bok om livet på innsiden av IOC, skriver han at han informerte president Juan Antonio Samaranch om det de hadde funnet ut om visepresidenten. Da skal Samaranch ha bedt Pound gjøre alt han kunne for å redde Kim unna skandale.

Håndballkaos

HANDBALL-WC-2015-QAT

KRITISERT: President i det internasjonale håndballforbundet, Hassan Moustafa (t.h), har vært involvert i flere kontresversielle saker.

Foto: MARWAN NAAMANI / Afp

Presidenten i det internasjonale håndballforbundet, Hassan Moustafa, har vært president i 15 år, til tross for flere spesielle episoder. I 2007 kom det frem at han var direkte knyttet til en kampfiksingskandale under en kvalifiseringskamp til OL. Fire år senere ble egypteren politietterforsket etter salg av TV-rettigheter i perioden 2006-2009. Påtalemyndigheten mente Moustafa hadde puttet flere millioner kroner fra avtalen i egen lomme. Selv mente han det var penger han hadde krav på som konsulent.

Han fikk så sent som i vinter sterk kritikk i forbindelse med håndball-VM. Først lot han Tyskland få Australias VM-plass, deretter ble det stilt store spørsmål ved Qatars kjøp av spillere.

Volleytull-ball

SPO-VOL-FIVB-FORT-LAUDERDALE-SWATCH-SEASON-FINAL---DAY-6

STOR I BRASIL: President i det internasjonale volleyballforbundet ble mistenkt for alvorlig korrupsjon da han var øverste leder i brasils volleballforbund.

Foto: Mike Ehrmann / Afp

Heller ikke volleyballen er problemfri. I 2014 ble presidenten i det internasjonale volleyballforbundet (FIVB), Ary Graca, etterforsket for å ha inngått flere mistenkelige sponsoravtaler mellom forbundet og familieeide selskaper da han var sjef for det brasilianske volleyballforbundet. Blant annet skal brasilianeren ha inngått millionavtaler med selskaper eid av egne svigersønner.

Volleyball er blant Brasils største idretter og saken fikk stor oppmerksomhet etter ESPNs avsløring, men Graca er fortsatt president i FIVB. Det er dessuten ikke den eneste korrupsjonsskandalen i FIVB. I 2008 ga meksikanske Rubén Acosta seg som president, etter at han ble anklaget for å ha tatt nesten 300 millioner kroner fra forbundet og satt på sin egen bankkonto.

NRK1 viser i kveld ARDs dopingdokumentar «Hemmelig doping - slik skapes russiske vinnere» klokken 22.05.

Siste nytt

  • Alvorlig kneskade tvinger Sandefjord-spiller til å legge opp

    Sandefjord-spiller Andreas van der Spa (25) har tatt den tunge beslutningen om å avslutte fotballkarrieren etter at en kneskade har skapt komplikasjoner.

    Eliteserieklubben opplyser om beslutningen på sine nettsider fredag.

    Der heter det at van der Spa skulle gjennomgå det som på forhånd var antatt å være en enkel kneoperasjon. Det viste det seg ikke å være.

    – Samtalen med legen i etterkant var nedslående – og det var naturlig for meg å få noen flere synspunkter. Derfor har noen av de fremste ekspertene her i landet kommet med sine konklusjoner. Det er bare å krype til korset og slutte med toppfotballen, sier van der Spa.

    – Det har selvsagt vært blytungt, og jeg har vært helt i kjelleren, sier han videre og forteller at han rømte landet etter beskjeden.

    Beskjeden han fikk fra legene var krystallklar. Mer toppfotball kunne gitt varige skader.

    – Da jeg fikk «dommen» kom det som et sjokk. Jeg hadde ingen problemer da jeg kom til Sandefjord, sier nordlendingen.

    Forsvarsspilleren ble hentet inn som erstatter etter at kaptein Sander Moen Foss forsvant til Lillestrøm. Han var tiltenkt en sentral rolle i Sandefjord etter overgangen fra Sogndal. (NTB)

    Andreas van der Spa
    Foto: Fredrik Varfjell / NTB
  • Maanum kan gjøre comeback etter kollapsen søndag

    Arsenal-sjef Jonas Eidevall opplyser at Frida Maanum kan bli å se i søndagens kamp mot Leicester etter en lang periode på sidelinjen.

    Maanum falt om og ble liggende på gresset på overtid i ligacupfinalen mot Chelsea for snart tre uker siden. Hendelsen satte en støkk i både lagvenninner og andre.

    Svenske Eidevall forklarer at Maanum overvåkes medisinsk mens hun gradvis gjør seg klar for å komme tilbake på banen.

    – Alt går bra for øyeblikket, men vi må holde oss til protokollen og prosessen. Og så håper vi selvsagt at hun kan være tilgjengelig for å spille søndag, sa Eidevall på fredagens pressekonferanse.

    Søndag tar Arsenal imot Leicester som ligger på 9.-plass på tabellen.

    Arsenal ligger på 3.-plass i serien med seks poeng opp til tittelrivalene Manchester City og Chelsea. (NTB)

    Frida Maanum i aksjon i ligacupfinalen mot Chelsea
    Foto: ADRIAN DENNIS / AFP
  • Gulbrandsen tilbake i Molde-troppen til storkampen

    Molde-trener Erling Moe kan glede seg over å ha spissen Fredrik Gulbrandsen tilbake i troppen til søndagens storkamp mot Bodø/Glimt i Eliteserien.

    – Det blir vel én forandring, og det er at Martin Linnes ikke er med oss oppover. Fredrik Gulbrandsen er tilbake i troppen. Ellers ser det helt likt ut (som sist), sier Moe til TV 2.

    Gulbrandsen ble skadd allerede i serieåpningen mot Strømsgodset og har siden jobbet hardt for å komme tilbake. Det er uklart hvor mye han kan spille av søndagens toppkamp.

    Linnes startet i 1-2-tapet mot Odd onsdag og gikk av etter en time.

    For Glimts del er eneste endring at Ulrik Saltnes er tilbake i troppen. Han sto over mot Lillestrøm (5-0-seier) sist helg på grunn av sykdom.

    Kampstart på Aspmyra søndag kveld er klokken 19.15. (NTB)

    UEFA Europa Conference League 2023/2024: Molde - Club Brugge (2-1)
    Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal