Slik er den råtne toppidretten

Doping, korrupsjon, skremselstaktikker, bestikkelser og løgner. Skandalen i det internasjonale friidrettsforbundet er langt fra den eneste i idrettsverdenen.

Idrettens største skandaler

TROVERDIGE? Flere av verdens største idrettsledere har opplevd og også bidratt til skandaler i sine idrettsforbund. Lamine Diack (oppe t.v.), Hassan Moustafa, Sepp Blatter, Ary Graca og Hein Verbruggen.

Foto: NTB Scanpix

Mandag kom beskjeden som rystet friidrettsverdenen. Eller kanskje man heller skal si en hel idrettsverden.

– Dette overgår alt jeg har vært borti gjennom mine svært mange år i internasjonalt antidopingarbeid, sa mangeårig dopingjeger Inggard Lereim til NRK.

Men skandalen i Russland er langt fra enestående. Både FIFA, IOC, sykkelsporten og ja, til og med det internasjonale volleyballforbundet er preget av sterke anklager om både dop, bestikkelser og korrupsjon. Og ikke minst løgner på rekke og rad.

– Tiltakene har ikke ønsket effekt

I en kronikk hos NRK onsdag, skriver tidligere landslagstrener i friidrett, Johan Kaggestad, om den råtne idretten og «struselederne» i den. Han mener det er for mange motkrefter sentralt plassert, og at idretten og deres ledere trenger et overstatlig system både for doping og økonomi.

– Internasjonal toppidrett strever kanskje mer enn noensinne med omdømmet. Doping og korrupsjon er intet nytt, men det som er trist er at tiltakene for å forbedre tilstanden, ikke har hatt ønsket effekt, skriver Kaggestad.

Johan Kaggestad

KLAR TALE: Johan Kaggestad er ikke overrasket over at en ny idrettsskandale har sett dagens lys.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

TV 2-eksperten er ikke alene om å mene at idretten er i hardt vær. Og heller ikke at også toppene må overvåkes og straffes, ikke bare utøverne.

Ulik kultur og tankegang

Tidligere høydehopper Steinar Hoen, som er leder for Diamond Leauge-stevnet på Bislett, trekker frem flere grunner til hvorfor det kan være så vanskelig å komme til bunns i problemer med både korrupsjon og doping.

– Det er ikke alle som sitter i organisasjoner som tenker slik vi gjør i Vesten. De kommer fra en annen kultur og mange har ingen bakgrunn fra idretten i det hele tatt. Noen kommer fra kulturer der korrupsjon er en helt vanlig del av samfunnet de lever i, og de ser dermed ikke like alvorlig på slikt som vi gjør, forklarer Hoen.

– Og vi må huske på at i valg hos blant annet IAAF, FIFA og IOC, har alle land en likeverdig stemme. Det er en form for demokrati som har gått for langt. En stemme fra et lite land som ikke har noen utøvere i det hele tatt, kan telle like mye som en stemme fra folkerike land som USA, Kina og Tyskland, legger han til.

Heller ikke Kaggestad ser stor grunn til å være spesielt optimistisk med tanke på ren og rettferdig idrett.

«Idretten blir som lederskapet er - grumsete», skriver Kaggestad i sin kommentar.

Og «grumsete» eksempler er det mange av. Her er noen av de største idrettsskandalene som har sjokkert de siste årene.

Friidrettsavsløringen

Lamine Diack

I TRØBBEL: Tidligere president i IAAF Lamine Diack er mistenkt for korrupsjon og for å ha skjult doping.

Foto: GREG BAKER / Afp

Det kan kanskje kalles den største dopingskandalen noensinne. Korrupsjon, systematisk doping og trusler skal ha vært en gjenganger i russisk friidrett. Over 1400 positive prøver skal ha blitt ødelagt ved dopinglaboratoriet i Moskva.

I tillegg skrives det i rapporten, lagt frem av tidligere WADA-president Dick Pound, at den russiske stat skal ha visst om det hele. Utfallet kan bli at ingen russiske friidrettsutøvere får delta i OL i Rio neste sommer.

I tillegg er tidligere president i det internasjonale friidrettsforbundet, Lamine Diack, mistent for både korrupsjon og hvitvasking. Også han skal ha tatt imot penger for å skjule doping.

FIFA-skandalen

Sepp Blatter

NEKTER: Avtroppende FIFA-president Sepp Blatter nekter for å visst om korrupsjon i det internasjonale fotballforbundet.

Foto: ARND WIEGMANN / Reuters

Det ble en dramatisk morgen i Zürich, 27. mai 2015. Sju FIFA-topper ble pågrepet, mistenkt for omfattende korrupsjon. Det ble beslaglagt store mengder elektroniske spor, bankutskrifter og andre dokumenter fra FIFAs hovedkvarter.

Senere har avtroppende FIFA-president Sepp Blatter blitt mistenkt for økonomisk kriminalitet. Blatter skal ha foretatt en utbetaling på 2 millioner sveitsiske franc til UEFA-president Michel Platini. Både Blatter og Platini er suspendert fra sine roller.

Sykkel-løgner

FRANCE CYCLING PRO TOUR

BESKYLDT: Det ble hevdet at tidligere president i UCI, og visepresident i IOC, Hein Verbruggen hjalp Lance Armstrong med å skjule dopingprøver.

Foto: CHRISTOPHE ENA / Ap

Det internasjonale sykkelforbundet (UCI) har måtte tåle mye kritikk for håndteringen av dopingproblemene i sykkelsporten. Og mannen som nok har fått mest kritikk er Hein Verbruggen, som satt om president fra 1991 til 2005. Det vil si i perioden hvor Lance Armstrong tok alle sine sju Tour de France-triumfer.

UCI har ved flere tilfeller blitt beskyldt for å dekke over spor som kunne avslørt Armstrong tidligere, blant annet ved bestikkelser. Verbruggen har også innrømmet at UCI advarte utøvere som hadde høye blodverdier.

UCI, ved nåværende president Brian Cookson, offentliggjorde tidligere i år en uavhengig rapport som blant annet beskyldte organisasjonens tidligere ledere, Hein Verbruggen og Pat McQuaid (2006-2013), for å skjule positive dopingprøver for å redde sykkelsportens omdømme. Begge to har avvist påstandene.

OL-bestikkelser

ATHLETICS-DOPING/LEAKS File photo of man walking past the Olympic rings before the opening of the 127th International Olympic Committee session in Monaco

MANGE SPØRSMÅL: IOC slipper sjelden unna kritiske røster og har vært involvert i flere skandaler.

Foto: © Eric Gaillard / Reuters / Reuters

I desember 1998 anklaget Marc Hodler, IOC-medlem fra Sveits, flere av sine kolleger i IOC for å ha mottatt bestikkelser for å stemme for Salt Lake City som OL-arrangør for vinterlekene i 2002. Resultatet av etterforskningene var at 10 IOC-medlemmer ble kastet ut av komitéen. Ytterligere 10 ble suspendert eller fikk andre straffer.

Etter hvert kom det fram at også en av IOCs visepresidenter, Kim Un Yong fra Sør-Korea, hadde mottatt bestikkelser. Dick Pound ledet IOCs egen etterforskning. I sin egen bok om livet på innsiden av IOC, skriver han at han informerte president Juan Antonio Samaranch om det de hadde funnet ut om visepresidenten. Da skal Samaranch ha bedt Pound gjøre alt han kunne for å redde Kim unna skandale.

Håndballkaos

HANDBALL-WC-2015-QAT

KRITISERT: President i det internasjonale håndballforbundet, Hassan Moustafa (t.h), har vært involvert i flere kontresversielle saker.

Foto: MARWAN NAAMANI / Afp

Presidenten i det internasjonale håndballforbundet, Hassan Moustafa, har vært president i 15 år, til tross for flere spesielle episoder. I 2007 kom det frem at han var direkte knyttet til en kampfiksingskandale under en kvalifiseringskamp til OL. Fire år senere ble egypteren politietterforsket etter salg av TV-rettigheter i perioden 2006-2009. Påtalemyndigheten mente Moustafa hadde puttet flere millioner kroner fra avtalen i egen lomme. Selv mente han det var penger han hadde krav på som konsulent.

Han fikk så sent som i vinter sterk kritikk i forbindelse med håndball-VM. Først lot han Tyskland få Australias VM-plass, deretter ble det stilt store spørsmål ved Qatars kjøp av spillere.

Volleytull-ball

SPO-VOL-FIVB-FORT-LAUDERDALE-SWATCH-SEASON-FINAL---DAY-6

STOR I BRASIL: President i det internasjonale volleyballforbundet ble mistenkt for alvorlig korrupsjon da han var øverste leder i brasils volleballforbund.

Foto: Mike Ehrmann / Afp

Heller ikke volleyballen er problemfri. I 2014 ble presidenten i det internasjonale volleyballforbundet (FIVB), Ary Graca, etterforsket for å ha inngått flere mistenkelige sponsoravtaler mellom forbundet og familieeide selskaper da han var sjef for det brasilianske volleyballforbundet. Blant annet skal brasilianeren ha inngått millionavtaler med selskaper eid av egne svigersønner.

Volleyball er blant Brasils største idretter og saken fikk stor oppmerksomhet etter ESPNs avsløring, men Graca er fortsatt president i FIVB. Det er dessuten ikke den eneste korrupsjonsskandalen i FIVB. I 2008 ga meksikanske Rubén Acosta seg som president, etter at han ble anklaget for å ha tatt nesten 300 millioner kroner fra forbundet og satt på sin egen bankkonto.

NRK1 viser i kveld ARDs dopingdokumentar «Hemmelig doping - slik skapes russiske vinnere» klokken 22.05.

Siste nytt

 • Ruuds semifinalemotstander er klar

  Fredag gikk Casper Ruud videre til semifinalen i Madrid Masters. Nå er det klar hvem som blir hans motstander.

  For italienske Matteo Berrettini slo ut Cristian Garin fra Chile i den andre kvartfinalen, og blir dermed Ruuds motstander lørdag.

  Berrettini slo Garin 2-1 i sett, med sifrene 5,7, 6-3, 6-0.

  775649695
  Foto: Oscar Del Pozo / AFP
 • Thorstvedt-scoring da Genk vant

  Kristian Thorstvedt gjorde 3-0-målet da Genk slo Brugge 3-0 på eget gress i den belgiske mesterskapsgruppen i fotball fredag. Nordmannen hadde også en assist.

  Til tross for seieren ligger fortsatt Genk fem poeng bak serietoppen Brugge. Thorstvedt har scoret fire mål på totalt 26 seriekamper for Genk denne sesongen og spilte hele denne kampen for vertene.

  Thorstvedt.
  Foto: Kurt Desplenter / AFP
 • Hjemmesmell for Leicester

  Det ble en tung dag på hjemmebane for Leicester, som etter en iherdig sluttspurt likevel tapte 2-4 for Newcastle. For «the Foxes» røk viktige poeng i kampen om mesterligaplass, men det ble likevel en målfest i Leicester.

  Rett etter at Kasper Schmeichel vartet opp med en kjemperedning, satte Joseph Willock inn kampens første for Newcastle. Drøye ti minutter senere doblet Paul Dummett ledelsen. I andre omgang scoret Callum Wilson både det tredje og fjerde målet for gjestene.

  Med ti ordinære minutter igjen reduserte Marc Albrighton til 1-4, og tente et lite håp for hjemmelaget. Håpet ble ikke mindre da Kelechi Iheanacho reduserte ytterligere til 2-4 etter 87 minutter, men det stoppet også der.

  Leicester ligger fremdeles på tredjeplass på tabellen, med en kamp mer spilt enn Chelsea som følger like bak på fjerdeplass. Med fredagens tre poeng klatret Newcastle opp til 13.-plass.

  Premier League - Leicester City v Newcastle United
  Foto: Michael Regan / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal