Hopp til innhold

WHO vil ikke vaksinere OL-utøvere tidlig: – Det er ikke nok vaksiner

Idrettsutøverne kjemper en kamp mot klokken for å bli vaksinert før OL i Tokyo. Gjert Ingebrigtsen forsikrer om at hans sønner venter på sin tur, men innrømmer at det neppe blir OL-deltakelse dersom de ikke er vaksinert.

Olympics Tokyo Public Opinion

USIKKERHET: Det er mye usikkerhet rundt hva som skjer med OL i Tokyo.

Foto: Eugene Hoshiko / AP

OL nærmer seg, og det er fortsatt knyttet spenning til om det i det hele tatt blir en folkefest ettersom koronapandemien fortsatt preger en hel verden.

Gjert Ingebrigtsen, far og trener til Ingebrigtsen-brødrene, mener det spøker for OL – både for arrangementet, men også for Jakob, Filip og Henrik Ingebrigtsen.

– Jeg tror det er uaktuelt å dra til OL hvis vi ikke har blitt vaksinert, sier Gjert Ingebrigtsen til NRK og fortsetter:

– Alle må vaksinere seg før OL, hvis ikke blir det urettferdig. Og da snakker jeg ikke om bare oss, for det er mange som har det verre. Vi synes ikke det er gøy å delta hvis vi ikke får forberedt oss ordentlig. Idrett skal være rettferdig for alle.

WHO: Uaktuelt å vaksinere utøvere tidlig

Vaksinene fra Moderna og Pfizer ruller ut i Norge om dagen. Men foreløpig prioritering fra Regjeringen tilsier at Ingebrigtsen-brødrene er langt bak i køen – det er nok også pappa Gjert.

Men det har likevel blitt vaksinert minst tre aktive idrettsutøvere fra Norge. I helga kom nyheten om at sykkellaget UAE har vaksinert 59 ansatte. Det inkluderer nordmennene Vegard Stake Laengen, Sven Erik Bystrøm og Alexander Kristoff.

Alexander Kristoff.

VAKSINERT: Alexander Kristoff og UAE har fått kinesisk vaksine mot koronaviruset.

Foto: Stephane Mahe / AFP

Det er den kinesiske vaksinen fra selskapet Sinopharm CNBG. Denne vaksinen er ikke godkjent i Norge, men ble tilbudt av myndighetene i Emiratene.

Verdens helseorganisasjon (WHO) har også uttalt seg om en vaksineprioritering for idrettsutøvere. Michael Ryan, som er administrerende direktør i organisasjonen, minner om at det er en global krise vi står i og at de først må vaksinere de sårbare gruppene.

– Det underspiller ikke på noen måte ønsket eller viljen til å arrangere OL og samles for å feire et vidunderlig global sportsarrangement, der alle land kommer sammen for å dele det. For et strålende symbol disse lekene er for menneskeheten, sier Ryan ifølge USA Today og fortsetter:

– Likevel, vi må innse realiteten overfor det som møter oss. Det er ikke, akkurat nå, nok vaksiner til å tilfredstille de som er de mest sårbare en gang.

– Jeg vet ikke om ting blir bedre

Pappa Ingebrigtsen sier at alle gleder seg til å bli vaksinert, men å be om tidlig vaksine har ikke vært et tema. Olympiatoppen sier også at det ikke har blitt vurdert.

– Vi støtter verken det ene eller det andre – vi ville aldri rekket opp hånda. Men om tilbudet kommer, ville vi takket ja. Vi ser fram til tidspunktet når alle er vaksinert, men jeg synes det går litt sent. Det er mange som skal vaksineres, påpeker han.

Høydetrening for Team Ingebrigtsen.

SKEPTISK: Gjert Ingebrigtsen tviler på OL-deltakelse dersom hans sønner ikke er vaksinert i tide.

Foto: Lise Åserud / NTB

– Hvor stor fordel ville det vært med tidlig vaksine for dere?

– Det som er, er at man blir vaksinert og da blir det tut og kjør. Man vet ikke helt hvilken virkning vaksinen har og vi vet ikke om man ikke er smittsom selv om man blir vaksinert. Så jeg vet ikke helt om ting blir bedre selv om man blir vaksinert, sier Ingebrigtsen.

Stein Ørn, stefar og trener for Kristoff, forsvarer «vaksinesniking». Han mener det var riktig av dem å vaksinere seg når de først fikk muligheten.

– Man vil gjerne at så mange som mulig av befolkningen skal ta vaksinen, dette inkluderer også idrettsutøvere. Syklister har mange reisedøgn i løpet av et år, og er derfor potensielt smittespredere. For å kunne drive med idretten sin, bør de ikke bidra til smittespredning, og da må de ta vaksinen, sier Ørn til NRK.

Pressetreff med Alexander Kristoff og Team Coop

FORSVARER VAKSINERING: Stein Ørn mener det var riktig å vaksinere UAE-syklistene.

Foto: Fredrik Hagen / NTB

Reagerer på Gjerts skepsis

Triatlonutøver Kristian Blummenfelt har vanligvis mange utenlandsopphold i løpet av et vanlig år. Han skulle i utgangspunktet reise til Thailand for å forberede seg til OL. Nå blir det Portugal i første omgang i stedet.

På vaksinespørsmålet mener han at det ikke haster å bli vaksinert, men han mener det bør være mulig at idrettsutøvere får vaksinen noe tidligere enn gjennomsnittet.

– Det er kanskje ikke vi som står først i køen. Akkurat nå er det kanskje litt mer symbolsk om hvem som får, og ikke effekten. Men jeg vil tro at de etter hvert bør prioritere de som er ute og reiser mye. Om man skal til OL, bør man ha vaksine, sier Blummenfelt til NRK.

Pressetreff med Norges medaljehåp i triatlon i OL i 2021

DELTAR I OL: Kristian Blummenfelt blir å se i OL uansett om han blir vaksinert eller ikke, sier han.

Foto: Geir Olsen / NTB

Men triatlonprofilen deler ikke samme syn som Gjert Ingebrigtsen. Han vil til OL, selv om han ikke skulle vært vaksinert.

– Jeg ville dratt, ja. Det er ikke vaksinen det står på. Nå har vel de (Ingebrigtsen) reist til utlandet og konkurrert uten vaksine, og det har jeg også gjort. Det ville vært rart å da droppe OL uten vaksine, mener han.

– Bør få vaksinen så fort som mulig

Svømmer Henrik Christiansen, som har fått en rekke konkurranser utsatt eller avlyst, har fått en uvant oppkjøring til sommeren. Foreløpig har han bare konkurrert én gang det siste året. Men OL skal han delta i – vaksinert eller ei.

– Det kommer jeg nok til å gjøre. Men jeg håper vi er vaksinert innen den tid. Jeg tror det fort kan komme krav om å være vaksinert. Samtidig tenker jeg at når det på verdensbasis er rundt 10 000 utøvere i OL, så bør det gå an å gi 10 000 av vaksinene til OL, sier Christiansen til NRK.

Bryter Stig-André Berge, som befinner seg i Ungarn når NRK tar kontakt, mener man må se på viktigheten med idretten. Ikke nødvendigvis for utøverne selv, men for seerne hjemme i Norge.

– Hvis dette er viktig for oss som nasjon, så mener jeg absolutt at norske OL-håp bør få vaksinen så fort som mulig, slik at man kan kjempe om medalje i Tokyo, mener Berge.

Han legger til at han drar til OL uansett om han har fått vaksinen eller ikke.

Siste nytt

 • Surt hjemmetap for Deilas Standard Liège

  Standard Liège tapte 0-2 hjemme for Seraing United i den belgiske toppdivisjonen fredag. Med det røk seiersrekken på fire kamper for Ronny Deilas lag.

  Standard Liège var storfavoritter i fredagens oppgjør motSeraing som kun sto med to seirer hittil og lå under streken. Likevel var det bortelaget som fikk med seg alle poengene ved hjelp av scoringer av Mamadou Mbow og Morgan Poaty.

  Aron Dønnum ble byttes ut allerede etter 26 minutter i kampen.

  Liège-klubben har elleve poeng opp til serieleder Royal Antwerp med én kamp mer spilt. I neste kamp venter Charleroi på bortebane. (NTB)

  MLS: Chicago Fire at New York City FC
  Foto: Brad Penner / Reuters
 • Bayern slo tilbake – første seier på fem kamper

  Bayern München har slitt i tysk Bundesliga i det siste. Fredag tok storklubben sin første seier på fem kamper da Leverkusen ble slått 4-0.

  Stjerneskuddet Jamal Musiala (19) storspilte og bidro med tre målpoeng. Den offensive midtbanespilleren står med fem ligascoringer på sju kamper denne sesongen.

  München-klubben innledet sesongen storslagent med ni poeng og 15-1 i målforskjell på de tre første kampene. Deretter ble det imidlertid tyngre for klubben som i de fire neste spilte tre uavgjort før de tapte 0-1 for Augsburg sist runde.

  Fredag var de tilbake på vinnersporet da de kjørte over et svakt Leverkusen. Det var Leroy Sane, nevnte Musiala, Sadio Mané og Thomas Müller som sørget for en imponerende 4-0-seier i München. (NRK/NTB)

  Germany Soccer Bundesliga
  Foto: Matthias Schrader / AP
 • Vil at russere som tar avstand fra krig bør konkurrere

  IOC-president Thomas Bach tar russiske utøvere i forsvar i et stort intervju med italienske Corriere Della Sera.

  Han mener at det ikke var russiske idrettsutøvere som startet krigen, og at de som tar avstand fra Putins krigføring bør få konkurrere.

  – De som har tatt avstand fra regimet bør kunne konkurrere under et nøytralt flagg. Målet vårt er å få russiske passidrettsutøvere som ikke støtter krigen til å konkurrere igjen. Men det er ikke lett, sier Bach til avisen.

  Thomas Bach
  Foto: LAURENT GILLIERON / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 64 klipp
Sport
Spiller nå
Kjønn og religion er ingen hindring 00:45
Neste