Hopp til innhold

IOC-medlem: – OL blir utsatt

IOC-medlem Dick Pound sier til amerikanske medier at sommerens OL vil bli utsatt, samme dag Norges idrettspresident meldte at de ikke ville sende norske utøvere til mesterskapet.

Berit Kjøll

Idrettspresident Berit Kjøll (til høyre) og kulturminister Abid Raja etter møter i Kulturdepartementet mandag.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Mandag kveld kom IOC-medlem Dick Pound med nyheten om at sommerens OL vil bli utsatt.

– På bakgrunn av den informasjonen IOC sitter med, så er det bestemt at det blir en utsettelse. Parameterne og detaljene er ikke satt, men jeg vet såpass at lekene ikke starter 24. juli, sier Pound til USA Today.

Dick Pound slapp nyheten om at sommerens OL utsettes.

Dick Pound er førstemann til å gi beskjed om at sommerens OL utsettes.

Foto: Christinne Muschi / Reuters

Beskjeden kom samme dag idrettspresident Berit Kjøll ba idrettsstyret om å beslutte at Norge ikke sender utøvere til Tokyo-OL dersom lekene ikke utsettes.

– Jeg er helt trygg på at IOC, sammen med japanske myndigheter, Tokyo-myndighetene og arrangementskomiteen er ansvarsbevisste og kommer tilbake med en ny dato for Tokyo raskest mulig, sier Kjøll.

Dermed vil Kjøll følge eksempelet fra Canada.

Søndag opplyste nemlig OL-komiteen i Canada at det ikke blir aktuelt å sende utøvere til Japan om OL arrangeres i sommer - uavhengig av hva Den internasjonale olympiske komité (IOC) måtte beslutte rundt gjennomføringen av lekene.

– Først vil jeg si at jeg skulle gjerne sett at IOC hadde tatt beslutningen om å utsette OL og Paralympics i Tokyo allerede, sa Kjøll under en pressekonferanse mandag.

Mandag kveld sa presidenten i Tokyo-OLs planleggingskomité, Yoshiro Mori, på en pressekonferanse at de er klar over de alvorlige situasjonene rundt om i verden, og at de skal ta en avgjørelse innen de neste fire ukene.

– Det blir ingen diskusjoner om noen form for kansellering, det er umulig. Det betyr ikke at utsettelse er den beste planen, men diskusjonen om utsettelse er unngåelig.

Mol Sørum

Sandvolleyballspiller og gullhåp Anders Mol (til venstre) mener avgjørelsen er fornuftig.

Foto: Christian Charisius/dpa / NTB scanpix

– Klart råd til idrettsstyret

Allerede fredag sendte Norges idrettsforbund et brev til IOC med en sterk anmodning om at Tokyo-OL ikke kan gjennomføres med mindre viruspandemien er kommet under kontroll.

– I lys av det kom det en pressemelding fra IOC om at de i løpet av fire uker skal avgjøre om OL og PL (Paralympics) skal gjennomføres. Der kommer det også frem at en utsettelse er veldig realistisk.

– Med utgangspunkt i dette vil mitt klare råd til idrettsstyret være at vi vil be om at det ikke sendes norske utøvere til OL, PL i Tokyo i 2020, i lys av den alvorlige situasjonen, sier Kjøll.

Det kan bety et OL uten norske utøvere, selv om det mest sannsynlige er at IOC nå bestemmer seg for en utsettelse.

Les også: IOC gir seg fire ukers frist

Kjøll sier at hun tror idrettsstyret tar den endelige beslutningen i løpet av få dager.

Kulturminister Abid Raja sier han er glad for at Norges idrettspresident nå har kommet frem til et så klart standpunkt.

– Det at Berit står her i dag og sier at hun som president vil be styret om at det blir tatt en klar beslutning om å ikke sende norske utøvere til Tokyo i sommer, er en beslutning som jeg støtter.

Olaf Tufte

Olaf Tufte: – Jeg avventer hva lederne sier.

Foto: Vidar Ruud

Støtter avgjørelsen

Sandvolleyballspiller og gullhåp Anders Mol mener det er en fornuftig avgjørelse av idrettspresidenten.

– Jeg ser også at Canada har trukket seg, og jeg er sikker på at det er flere og flere som sier nei til OL, kommenterer han.

– Hva tenker du om at det som skulle bli deres første OL kan gå uten dere?

– Det er selvfølgelig utrolig kjipt. Jeg har jobbet lenge mot dette og hatt en drøm om å spille OL siden jeg var bitteliten. Det betyr ikke at det er det viktigste som finnes. Vi kan ikke sette liv i fare for å spille OL.

– Jeg tror det (avgjørelsen) kommer tidligere enn om fire uker. De bør ta en avgjørelse kjapt, legger han til.

Tufte: – Har masse tanker

Olaf Tufte har sagt at han legger opp om OL blir utsatt. Han er foreløpig avventende til utspillet fra idrettsledelsen i Norge.

– Jeg avventer hva lederne sier. Jeg etterlyser klare ledere. Bach (IOC-presidenten) sitter foreløpig på gjerdet, så jeg får bare vente og se.

– Tanker om at det kan bli et OL uten norske deltakere?

– Jeg har masse tanker om det. Foreløpig henger alt i lufta. Alle skal ha svar med en gang. Jeg tenker det kommer en beslutning som er til det beste for alle. Noen blir sure uansett.

birgit

Birgit Skarstein mener det viktigste er at lekene går under trygge rammer.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

– Hva tenker du eventuelt om å fortsette et år til hvis det blir utsatt?

– Det er ikke noen vits i å sette seg ned og begynne å grine. Vi kommer ikke noen vei med det, men det opplever jeg at mange gjør nå. Vi må forholde oss til det som blir besluttet. Det handler om å holde verden i gang så godt som mulig. Vi må gjøre noe med det vi kan og det vi har, forteller Tufte til NRK.

Håper på utsettelse

Roeren Birgit Skarstein stiller som gullfavoritt i Paralympics. Hun mener det viktigste er at lekene går under trygge rammer.

– Skal jeg være helt ærlig håper jeg at de heller utsetter lekene til et tidspunkt hvor vi alle kan møtes og feire at verden står sammen. Tenk om vi kan samles etter denne pandemien i fred og solidaritet og gi hverandre en klem. Det tror jeg vi alle trenger etter denne spesielle tiden vi står i.

Kjøll sier hun har forståelse for den vanskelige situasjonen norske idrettsutøvere er i akkurat nå.

– Så det er klart at når vi tar en beslutning som vi gjør nå, så vil det helt sikkert slå ut. Jeg forventer at det vil slå ut positivt for noen, og kanskje negativt for noen som har hatt dette som sin drøm i livet og som kanskje ønsker å ta en siste OL-medalje.

Siste nytt

 • Northug-statue avduket i hjembygda: – En hyllest til hele Norges skikonge

  Skikongen Petter Northug har blitt hyllet med en statue av seg selv i sin egen hjembygd, Framverran i Mosvik.

  Statuen ble avduket lørdag klokken 16. I forkant ble det holdt et minisprintrenn for barn og en egen showsprint der Northug selv deltok. Statuen er laget av Tore Bjørn Skjølsvik.

  – Statuen er en hyllest til hele Norges og hjembygdas skikonge. Folkefavoritten som rocket opp langrennssporten med sine fantastiske prestasjoner, mange kommentarer og folkelige nærhet. Statuen skal stå i Framverran, het det i invitasjonen til avdukingen.

  Det var i fjor høst at det ble kjent at det skulle lages en statue av Northug. Den tidligere TV 2-profilen og langrennsjournalisten Ernst A. Lersveen hadde jobbet i kulissene for å sikre finansieringen av statuen, der kostnadsrammen lå på 1 million kroner.

  Northug har en eventyrlig langrennskarriere å se tilbake på. CV-en teller to gull, ett sølv og én bronse i OL, i tillegg til 13 gull og tre sølv i VM. han har også vunnet verdenscupen sammenlagt to ganger og Tour de Ski i 2014/15-sesongen.

  Og på tross av sine 38 år, har skikongen ennå ikke lagt skiene på hylla. Northug er fortsatt aktiv i langløpssirkuset, men vil trolig ikke øke beholdningen sin av seire i verdenscupen fra 38.

  Petter Northug statue
  Foto: NTB
 • Ny svak start ødela for Hovland – spilt av i Scottish Open

  Det norske golfesset Viktor Hovland gikk nok en ujevn runde og er spilt av i kampen om en topplassering i Scottish Open.

  Nordmannen endte sin tredje runde på to slag under par og ligger dermed totalt på seks slag under par. Det holder ikke til mer enn en foreløpig delt 36.-plass.

  Hovland startet runden fryktelig med dobbeltbogey på hull én, før han gjorde opp med birdie på hull tre og fem. Dessverre røk han på bogey på hull fem, men rettet nok en gang opp igjen med birdie to hull senere.

  Ekeberg-gutten spilte par på de neste seks hullene, før han vartet opp med to strake birdie. 26-åringen avsluttet så runden med par på det 18. hullet.

  Hovland ødela sjansene sine for en god plassering på fredagens runde da han startet med bogey og dobbeltbogey på de to første hullene. Han klarte riktignok å redde seg litt inn og avsluttet runden på ett slag under par, men var da milevis bak spillerne i tet.

  Svenske Ludvig Åberg leder turneringen på 12 slag under par, til tross for at han ennå ikke har spilt ut på sin tredje runde. (NTB)

  Hovland
  Foto: AP
 • Spania-profil slår tilbake mot buing: – Kastet bort billetter

  Spania-backen Marc Cucurella har måttet tåle hard kritikk og høylytt buing etter at Tyskland ble slått ut i kvartfinalen i fotball-EM.

  Chelsea-spilleren handset nemlig i sluttminuttene mot Tyskland, men spillet ble vinket videre og Spania vant 2-1. Det satte sinnet i kok hos de tyske supporterne, som buet på Cucurella hver gang han hadde ballen under semifinalen mot Frankrike.

  – Egentlig brydde jeg meg ikke om det (buingen), men samtidig er det litt trist at noen kom til kampen bare for å bue på en enkelt spiller. Noen mennesker kastet bort billetter som kunne gått til andre supportere som virkelig ønsket å se kampen, sa Cucurella til The Athletic.

  Cucurella måtte tåle samme behandling etter at han gjorde overgang fra Brighton til Chelsea for to år siden. Da buet Brighton-fansen på backen hver gang har rørte ballen.

  – Det var også en kveld hvor buingen var veldig høy hver gang jeg rørte ballen. Jeg vil ikke si at det er en uutholdelig følelse, men det er ubehagelig, sa spanjolen søndagens finale. (NTB)

  Marc Cucurella
  Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal