IOC-medlem: – OL blir utsatt

IOC-medlem Dick Pound sier til amerikanske medier at sommerens OL vil bli utsatt, samme dag Norges idrettspresident meldte at de ikke ville sende norske utøvere til mesterskapet.

Berit Kjøll

Idrettspresident Berit Kjøll (til høyre) og kulturminister Abid Raja etter møter i Kulturdepartementet mandag.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Mandag kveld kom IOC-medlem Dick Pound med nyheten om at sommerens OL vil bli utsatt.

– På bakgrunn av den informasjonen IOC sitter med, så er det bestemt at det blir en utsettelse. Parameterne og detaljene er ikke satt, men jeg vet såpass at lekene ikke starter 24. juli, sier Pound til USA Today.

Dick Pound slapp nyheten om at sommerens OL utsettes.

Dick Pound er førstemann til å gi beskjed om at sommerens OL utsettes.

Foto: Christinne Muschi / Reuters

Beskjeden kom samme dag idrettspresident Berit Kjøll ba idrettsstyret om å beslutte at Norge ikke sender utøvere til Tokyo-OL dersom lekene ikke utsettes.

– Jeg er helt trygg på at IOC, sammen med japanske myndigheter, Tokyo-myndighetene og arrangementskomiteen er ansvarsbevisste og kommer tilbake med en ny dato for Tokyo raskest mulig, sier Kjøll.

Dermed vil Kjøll følge eksempelet fra Canada.

Søndag opplyste nemlig OL-komiteen i Canada at det ikke blir aktuelt å sende utøvere til Japan om OL arrangeres i sommer - uavhengig av hva Den internasjonale olympiske komité (IOC) måtte beslutte rundt gjennomføringen av lekene.

– Først vil jeg si at jeg skulle gjerne sett at IOC hadde tatt beslutningen om å utsette OL og Paralympics i Tokyo allerede, sa Kjøll under en pressekonferanse mandag.

Mandag kveld sa presidenten i Tokyo-OLs planleggingskomité, Yoshiro Mori, på en pressekonferanse at de er klar over de alvorlige situasjonene rundt om i verden, og at de skal ta en avgjørelse innen de neste fire ukene.

– Det blir ingen diskusjoner om noen form for kansellering, det er umulig. Det betyr ikke at utsettelse er den beste planen, men diskusjonen om utsettelse er unngåelig.

Mol Sørum

Sandvolleyballspiller og gullhåp Anders Mol (til venstre) mener avgjørelsen er fornuftig.

Foto: Christian Charisius/dpa / NTB scanpix

– Klart råd til idrettsstyret

Allerede fredag sendte Norges idrettsforbund et brev til IOC med en sterk anmodning om at Tokyo-OL ikke kan gjennomføres med mindre viruspandemien er kommet under kontroll.

– I lys av det kom det en pressemelding fra IOC om at de i løpet av fire uker skal avgjøre om OL og PL (Paralympics) skal gjennomføres. Der kommer det også frem at en utsettelse er veldig realistisk.

– Med utgangspunkt i dette vil mitt klare råd til idrettsstyret være at vi vil be om at det ikke sendes norske utøvere til OL, PL i Tokyo i 2020, i lys av den alvorlige situasjonen, sier Kjøll.

Det kan bety et OL uten norske utøvere, selv om det mest sannsynlige er at IOC nå bestemmer seg for en utsettelse.

Les også: IOC gir seg fire ukers frist

Kjøll sier at hun tror idrettsstyret tar den endelige beslutningen i løpet av få dager.

Kulturminister Abid Raja sier han er glad for at Norges idrettspresident nå har kommet frem til et så klart standpunkt.

– Det at Berit står her i dag og sier at hun som president vil be styret om at det blir tatt en klar beslutning om å ikke sende norske utøvere til Tokyo i sommer, er en beslutning som jeg støtter.

Olaf Tufte

Olaf Tufte: – Jeg avventer hva lederne sier.

Foto: Vidar Ruud

Støtter avgjørelsen

Sandvolleyballspiller og gullhåp Anders Mol mener det er en fornuftig avgjørelse av idrettspresidenten.

– Jeg ser også at Canada har trukket seg, og jeg er sikker på at det er flere og flere som sier nei til OL, kommenterer han.

– Hva tenker du om at det som skulle bli deres første OL kan gå uten dere?

– Det er selvfølgelig utrolig kjipt. Jeg har jobbet lenge mot dette og hatt en drøm om å spille OL siden jeg var bitteliten. Det betyr ikke at det er det viktigste som finnes. Vi kan ikke sette liv i fare for å spille OL.

– Jeg tror det (avgjørelsen) kommer tidligere enn om fire uker. De bør ta en avgjørelse kjapt, legger han til.

Tufte: – Har masse tanker

Olaf Tufte har sagt at han legger opp om OL blir utsatt. Han er foreløpig avventende til utspillet fra idrettsledelsen i Norge.

– Jeg avventer hva lederne sier. Jeg etterlyser klare ledere. Bach (IOC-presidenten) sitter foreløpig på gjerdet, så jeg får bare vente og se.

– Tanker om at det kan bli et OL uten norske deltakere?

– Jeg har masse tanker om det. Foreløpig henger alt i lufta. Alle skal ha svar med en gang. Jeg tenker det kommer en beslutning som er til det beste for alle. Noen blir sure uansett.

birgit

Birgit Skarstein mener det viktigste er at lekene går under trygge rammer.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

– Hva tenker du eventuelt om å fortsette et år til hvis det blir utsatt?

– Det er ikke noen vits i å sette seg ned og begynne å grine. Vi kommer ikke noen vei med det, men det opplever jeg at mange gjør nå. Vi må forholde oss til det som blir besluttet. Det handler om å holde verden i gang så godt som mulig. Vi må gjøre noe med det vi kan og det vi har, forteller Tufte til NRK.

Håper på utsettelse

Roeren Birgit Skarstein stiller som gullfavoritt i Paralympics. Hun mener det viktigste er at lekene går under trygge rammer.

– Skal jeg være helt ærlig håper jeg at de heller utsetter lekene til et tidspunkt hvor vi alle kan møtes og feire at verden står sammen. Tenk om vi kan samles etter denne pandemien i fred og solidaritet og gi hverandre en klem. Det tror jeg vi alle trenger etter denne spesielle tiden vi står i.

Kjøll sier hun har forståelse for den vanskelige situasjonen norske idrettsutøvere er i akkurat nå.

– Så det er klart at når vi tar en beslutning som vi gjør nå, så vil det helt sikkert slå ut. Jeg forventer at det vil slå ut positivt for noen, og kanskje negativt for noen som har hatt dette som sin drøm i livet og som kanskje ønsker å ta en siste OL-medalje.

Siste nytt

 • Fikk sparken på grunn av korona

  Ivan Jovanović har fått sparken som landslagsjef for De forente arabiske emirater, ifølge nyhetsbyrået Reuters. Serberen rakk aldri å lede laget i en kamp.

  – Fotballforbundet har terminert kontrakten til Ivan og hans støtteapparat. Vi ønsker å takke han for hans innsats og ønsker ham lykke til videre, skriver de i en uttalelse.

  Jovanovic skulle lede oljestatene til store mesterskap, men på grunn av koronapandemien har VM-kvalifisering og Asia Cup-kvalifiseringen blitt utsatt på ubestemt tid.

  SONdxI8FGss. Ivan Jovanović, former UAE-coach.
  Foto: Robert Pratta / Reuters
 • Vil ha «El Clásico» for veldedighet

  Real Madrid-legenden Iker Casillas utfordrer Barcelona-legender til å bli med på en «El Clásico»-kamp til inntekt for personer i nød på grunn av koronakrisen.

  – Når dette marerittet er slutt, burde vi samle alle legendene fra noen år tilbake og spille en El Clásico av fin gammel årgang. Pengeinnsamling til folk som trenger det, tvitret den tidligere keeperen med 167 landskamper for Spania.

  tIDlxEAvQeY casillas, puyol
  Foto: Ivan Sekretarev / Ap
 • Vålerenga-talent forlenger

  Odin Thiago Holm har skrevet under på en ny kontrakt med Vålerenga. Det melder klubben på eget nettsted. Den nye avtalen binder han til klubben frem til 1. mars 2023. Holm er 17 år gammel og ifølge regelverket kan ikke spillere under myndighetsalder inngå kontrakter som strekker seg mer enn tre år.

  Odin Thiago Holm, Vålerenga.
  Foto: Jan Kåre Ness / NTB Scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal