IOC-medlem: – OL blir utsatt

IOC-medlem Dick Pound sier til amerikanske medier at sommerens OL vil bli utsatt, samme dag Norges idrettspresident meldte at de ikke ville sende norske utøvere til mesterskapet.

Berit Kjøll

Idrettspresident Berit Kjøll (til høyre) og kulturminister Abid Raja etter møter i Kulturdepartementet mandag.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Mandag kveld kom IOC-medlem Dick Pound med nyheten om at sommerens OL vil bli utsatt.

– På bakgrunn av den informasjonen IOC sitter med, så er det bestemt at det blir en utsettelse. Parameterne og detaljene er ikke satt, men jeg vet såpass at lekene ikke starter 24. juli, sier Pound til USA Today.

Dick Pound slapp nyheten om at sommerens OL utsettes.

Dick Pound er førstemann til å gi beskjed om at sommerens OL utsettes.

Foto: Christinne Muschi / Reuters

Beskjeden kom samme dag idrettspresident Berit Kjøll ba idrettsstyret om å beslutte at Norge ikke sender utøvere til Tokyo-OL dersom lekene ikke utsettes.

– Jeg er helt trygg på at IOC, sammen med japanske myndigheter, Tokyo-myndighetene og arrangementskomiteen er ansvarsbevisste og kommer tilbake med en ny dato for Tokyo raskest mulig, sier Kjøll.

Dermed vil Kjøll følge eksempelet fra Canada.

Søndag opplyste nemlig OL-komiteen i Canada at det ikke blir aktuelt å sende utøvere til Japan om OL arrangeres i sommer - uavhengig av hva Den internasjonale olympiske komité (IOC) måtte beslutte rundt gjennomføringen av lekene.

– Først vil jeg si at jeg skulle gjerne sett at IOC hadde tatt beslutningen om å utsette OL og Paralympics i Tokyo allerede, sa Kjøll under en pressekonferanse mandag.

Mandag kveld sa presidenten i Tokyo-OLs planleggingskomité, Yoshiro Mori, på en pressekonferanse at de er klar over de alvorlige situasjonene rundt om i verden, og at de skal ta en avgjørelse innen de neste fire ukene.

– Det blir ingen diskusjoner om noen form for kansellering, det er umulig. Det betyr ikke at utsettelse er den beste planen, men diskusjonen om utsettelse er unngåelig.

Mol Sørum

Sandvolleyballspiller og gullhåp Anders Mol (til venstre) mener avgjørelsen er fornuftig.

Foto: Christian Charisius/dpa / NTB scanpix

– Klart råd til idrettsstyret

Allerede fredag sendte Norges idrettsforbund et brev til IOC med en sterk anmodning om at Tokyo-OL ikke kan gjennomføres med mindre viruspandemien er kommet under kontroll.

– I lys av det kom det en pressemelding fra IOC om at de i løpet av fire uker skal avgjøre om OL og PL (Paralympics) skal gjennomføres. Der kommer det også frem at en utsettelse er veldig realistisk.

– Med utgangspunkt i dette vil mitt klare råd til idrettsstyret være at vi vil be om at det ikke sendes norske utøvere til OL, PL i Tokyo i 2020, i lys av den alvorlige situasjonen, sier Kjøll.

Det kan bety et OL uten norske utøvere, selv om det mest sannsynlige er at IOC nå bestemmer seg for en utsettelse.

Les også: IOC gir seg fire ukers frist

Kjøll sier at hun tror idrettsstyret tar den endelige beslutningen i løpet av få dager.

Kulturminister Abid Raja sier han er glad for at Norges idrettspresident nå har kommet frem til et så klart standpunkt.

– Det at Berit står her i dag og sier at hun som president vil be styret om at det blir tatt en klar beslutning om å ikke sende norske utøvere til Tokyo i sommer, er en beslutning som jeg støtter.

Olaf Tufte

Olaf Tufte: – Jeg avventer hva lederne sier.

Foto: Vidar Ruud

Støtter avgjørelsen

Sandvolleyballspiller og gullhåp Anders Mol mener det er en fornuftig avgjørelse av idrettspresidenten.

– Jeg ser også at Canada har trukket seg, og jeg er sikker på at det er flere og flere som sier nei til OL, kommenterer han.

– Hva tenker du om at det som skulle bli deres første OL kan gå uten dere?

– Det er selvfølgelig utrolig kjipt. Jeg har jobbet lenge mot dette og hatt en drøm om å spille OL siden jeg var bitteliten. Det betyr ikke at det er det viktigste som finnes. Vi kan ikke sette liv i fare for å spille OL.

– Jeg tror det (avgjørelsen) kommer tidligere enn om fire uker. De bør ta en avgjørelse kjapt, legger han til.

Tufte: – Har masse tanker

Olaf Tufte har sagt at han legger opp om OL blir utsatt. Han er foreløpig avventende til utspillet fra idrettsledelsen i Norge.

– Jeg avventer hva lederne sier. Jeg etterlyser klare ledere. Bach (IOC-presidenten) sitter foreløpig på gjerdet, så jeg får bare vente og se.

– Tanker om at det kan bli et OL uten norske deltakere?

– Jeg har masse tanker om det. Foreløpig henger alt i lufta. Alle skal ha svar med en gang. Jeg tenker det kommer en beslutning som er til det beste for alle. Noen blir sure uansett.

birgit

Birgit Skarstein mener det viktigste er at lekene går under trygge rammer.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

– Hva tenker du eventuelt om å fortsette et år til hvis det blir utsatt?

– Det er ikke noen vits i å sette seg ned og begynne å grine. Vi kommer ikke noen vei med det, men det opplever jeg at mange gjør nå. Vi må forholde oss til det som blir besluttet. Det handler om å holde verden i gang så godt som mulig. Vi må gjøre noe med det vi kan og det vi har, forteller Tufte til NRK.

Håper på utsettelse

Roeren Birgit Skarstein stiller som gullfavoritt i Paralympics. Hun mener det viktigste er at lekene går under trygge rammer.

– Skal jeg være helt ærlig håper jeg at de heller utsetter lekene til et tidspunkt hvor vi alle kan møtes og feire at verden står sammen. Tenk om vi kan samles etter denne pandemien i fred og solidaritet og gi hverandre en klem. Det tror jeg vi alle trenger etter denne spesielle tiden vi står i.

Kjøll sier hun har forståelse for den vanskelige situasjonen norske idrettsutøvere er i akkurat nå.

– Så det er klart at når vi tar en beslutning som vi gjør nå, så vil det helt sikkert slå ut. Jeg forventer at det vil slå ut positivt for noen, og kanskje negativt for noen som har hatt dette som sin drøm i livet og som kanskje ønsker å ta en siste OL-medalje.

Siste nytt

 • Tror Györ ble skremt av Vipers

  Gunnar Pettersen mener mesterligafavoritten Györ gruer seg til et mulig møte med Vipers Kristiansand.

  Trekningen av Champions League-sluttspillet i håndball i Budapest (29. og 30. mai) skjer tirsdag ettermiddag. Der er også CSKA Moskva og Brest med.

  – Jeg har gått og ventet på at Vipers skulle komme opp på sitt beste nivå. Det har de klart i to kamper mot Rostov-Don. Det gjør at Vipers kan slå alle i sluttspillet. Györ er fortsatt favoritt, men jeg kan love at de ikke gleder seg til eventuelt å møte Vipers, sier TV-ekspertkommentator Pettersen til NTB.

  – Jeg har sett mange Györ-kamper denne sesongen. Det er et meget godt lag, men har ikke imponert meg så til de grader. Det er også en fordel for de andre lagene at det bare er seier som godtas i Györ.

  Györ har vunnet de tre siste mesterligafinalene og har fire norske spillere i troppen: Silje Solberg, Stine Bredal Oftedal, Kari Brattset Dale og Veronica Kristiansen.

  Larvik er hittil siste norske vinner av Champions League. Den kom i 2011 før finalehelgen ble innført. (NTB)

  Mesterliga håndball kvinner, kvartfinale Vipers - Rostov Don, 2. kamp
  Foto: Artem Gusev / NTB
 • Ruud falt på rankingen

  Norges tennisstjerne Casper Ruud faller én plass på ATP-rankingen over verdens beste spillere. Ruud er på 27.-plass. 22-åringen har 24.-plass som best i karrieren. Der var han i februar.

  Det er kun Jannik Sinner (19) på 22.-plass, Felix Auger-Aliassime (20) på 21.-plass og Denis Shapovalov (21) på 13.-plass som er yngre enn Ruud foran på listen.

  Ruud røk for 17 år gamle Carlos Alcaraz i ATP 250-turneringen i Marbella nylig. Nå er han klar for Monte Carlo Masters og skal møte Holger Vitus Nødskov Rune. Den 17 år gamle dansken er nummer 322 på ATP-rankingen. Den kampen spilles tirsdag.

  Topp 10-listen er uforandret med Novak Djokovic på topp foran Daniil Medvedev og Rafael Nadal. (NTB)

  Tennisspiller Casper Ruud
  Foto: Heiko Junge / NTB
 • Norsk lag vant e-sportsturnering

  Etter en sju timers finale sikret norske Heroic seieren i Counter-Strike-turneringen ESL Pro League. Laget fikk med seg en premie på 1,5 millioner kroner.

  Finalemotstanderen, russiske Gambit, var på forhånd rangert som nummer 1 i verden i Counter-Strike: Global Offensive (CS: GO).

  Esl Pro League er e-sportens svar på Champions League, ifølge en pressemelding fra laget, som eies av youtuberen Joachim «NoobworK» Haraldsen og en rekke norske investorer.

  – Dette var noe av det aller mest spennende jeg har vært med på, både som youtuber og i e-sportsverdenen. Jeg og flere hundre tusen fans fulgte med via Twitch i en utrolig spennende finale, og jeg er strålende fornøyd med at vi kan hente trofeet hjem til kontoret på Aker Brygge, sier Halvorsen.

  – Denne finalen har vært helt enorm, og jeg utfordrer alle som fortsatt tviler på at e-sport er ekte idrett, til å prøve å spille en finale i over sju timer, sier lagkaptein Casper «CadiaN» Møller. (NTB)

Sendeplan

Kl. Program Kanal