Hopp til innhold

Mener idrettsforbundet kunne løst antidopingkrisa: – Dette er siste utvei

Antidoping-leder Anders Solheim er oppgitt over idrettsforbundets håndtering av antidopingkrisen. – Jeg har ikke lyst til at vi skal peke på hverandre nå, svarer idrettspresidenten.

Berit Kjøll og Anders Solheim

UENIGE: Idrettspresident Berit Kjøll og daglig leder av Antidoping Norge Anders Solheim.

Foto: NTB

Onsdag kom Antidoping Norge og kulturdepartementet frem til en kortsiktig løsning, som innebærer at norske særforbund og idrettslag på forhånd må innhente samtykke til dopingtester fra mindreårige utøveres foresatte – en løsning på den pågående antidopingkrisen som ingen egentlig mener er god nok.

Nøyaktig hvordan løsningen vil se ut, og hvem som skal innhente dette samtykket, skal presenteres for Idretts-Norge i et møte mandag ettermiddag. Antidoping Norge har kommet med et forslag til løsning – og mener samtidig at Norges idrettsforbund (NIF) kunne løst krisen allerede.

– Vi foreslo at idretten kunne ta inn muligheten for at foresatte kan gi samtykke i medlemsregisteret, slik at unge fra 15–18 år kan testes. Det har vi ikke lykkes med, sier Anders Solheim, daglig leder i Antidoping Norge, til NRK.

Anders Solheim, Antidoping Norge

OPPGITT: Daglig leder i Antidoping Norge, Anders Solheim. Her etter onsdagens møte med Norges idrettsforbund og Kulturdepartementet

Foto: Ingrid Heier Jorstad / NRK

– Siste utvei

Fredag møtte han blant annet idrettspresident Berit Kjøll til debatt om temaet på Nasjonal idrettspolitisk arena (NIPA). Etter debatten var det en svært oppgitt antidopingleder som møtte NRK.

Nå, i den prekære situasjonen vi nå er, så må vi legge alle kluter til slik at norske topputøvere kan delta i internasjonale konkurranser.

– Opplever du en motvilje fra idrettsforbundet på det her?

– Vi har foreslått det, så får vi høre hva idrettsforbundet sier. Det er et konkret forslag til å løse denne problemstillingen. Vi er en privat stiftelse som er satt til å gjøre kontroll og påtalearbeid. Vi har ingen myndighet til foreslå lover, til å tolke lover eller til å vedta idrettens dopingbestemmelser. Dette tror jeg er siste utvei, sier Solheim.

I helgen har det blitt jobbet på spreng for å finne en løsning. En av utfordringene som har måttet løses er hvem som skal innhente samtykke til dopingtesting av barn og unge mellom 15 og 18 år. Ingen har egentlig lyst til å påta seg det ansvaret.

Anders Solheim forklarer at for å få hente inn samtykke av mindreårige toppidrettsutøvere, må særforbundene på banen. Hver enkelt særforbund som har landslagsutøvere, og klubber på toppnivå med mindreårige, må hente inn samtykke.

Berit Kjøll

TRAVEL: Idrettspresident Berit Kjøll har ikke lang tid før et forslag til løsning på antidopingkrisa må ligge på bordet.

Foto: Fredrik Hagen / NTB

Vil ikke begrunne

Det er foreløpig usikkert hvor NIF lander. Konfrontert med at Antidoping Norge mener NIF kunne løst floken, svarer Kjøll:

– Jeg har ikke lyst til at vi skal peke på hverandre nå. Nå er det en prosess i gang gjennom helgen som søker å finne en løsning, hvor det forslaget som er skissert av ADNO er ett av forslagene. Så vil vi sammen komme frem til noe som presenteres for alle våre særforbund mandag. Det ser jeg frem mot.

– Er du enig i at dette kunne vært løst?

Det er en grunn for at det ikke er løst. Å gå inn på den nå, skal jeg ikke gjøre, for arbeidsgruppen ser nå på flere alternative forslag som vil bli belyst. Hva som da er juridisk riktig å gjøre, og praktisk og enklest å gjøre, vil bli presentert mandag. Og det ser jeg frem til, sier Kjøll.

Tar selvkritikk

Ett av spørsmålene som har reist seg, er hvordan norsk idrett nå står i en så alvorlig situasjon etter å ha vært klar over problematikken i lang tid.

Idrettsstyret ble orientert om samtykkeproblematikken høsten 2020, ifølge Kjøll. Samtidig hevder hun at alvoret først gikk opp for forbundet da Antidoping Norge og NIF varslet Kulturdepartementet i juni.

– Burde ikke NIF tenkt på at ingen testing av 15-18-åringer kunne føre til at Norge ble «non-compliant» i løpet av ikke så lang tid?

Vi ble kjent med at Antidoping Norge ikke testet for en tid tilbake på ett av våre trepartsmøter. Vårt anliggende er jo å ha en armlengdes avstand til ADNO. Vi går ikke inn og følger med på om de tester, når de tester og hvem de tester. Så alvorlighetsgraden i denne problemstillingen ble først kjent for oss nå når vi gjorde den felles henvendelsen til myndighetene nå i juni, sier Kjøll.

Les også Godtar «utilstrekkelig» løsning på antidopingkrisen – stemples som desperat

Idrettspresidenten understreker at NIF ikke har hatt kjennskap til dialogen mellom ADNO og Wada.

– Men en naturlig konsekvens av å ikke følge antidopingkodeksen, er jo å bli «non-complaint». Hvordan kan du si at dere ikke har vært kjent med alvorlighetsgraden?

Vi har jo adressert denne problemstillingen løpende til myndighetene for å få på plass en lovendring. Det løpet har vi kjørt sammen med Antidoping Norge. Det ville løst disse utfordringene. Men dialogen mellom ADNO og Wada er jo ikke vi en del av. Vi skal holde en armlengdes avstand med vårt nasjonale antidopingbyrå. Det har vi gjort. At dette nå ble så alvorlig som det ble nå i juni, ble vi først kjent med i vår, sier Kjøll.

Les også Slakter midlertidig dopingløsning: – Et stort nederlag

Berit Kjøll og Anders Solheim

På spørsmål om det er myndighetene som ikke har fult opp, eller om det er NIF som ikke har klart å få frem alvoret, svarer Kjøll:

Vi kunne helt sikkert ligget mye hardere på. Det ser vi nå. Det er lett å være etterpåklok på det. Men jeg har ikke lyst til å skylde på noen – tvert imot. Nå er vi her vi er. Nå må vi løfte blikket og få på plass en umiddelbart kortsiktig løsning, og en langsiktig løsning som er varig, sier hun.

Siste nytt

  • Botheim matchvinner etter at «Tokki» mistet hodet

    Tokmac «Tokki» Nguen mistet de siste sju minuttene av storkampen mellom Djurgården og Malmö etter at han fikk rødt kort. Så ble Erik Botheim helten på overtid.

    – Det var en kjempetøff kamp med høy temperatur. Vi visste at det var marginer som ville avgjøre det, sa Botheim til Discovery og fortsatte:

    – Det er dritdeilig. Overtidsscoring borte mot Djurgården, får man noe deiligere enn det?

    Kampen tok fyr i sluttminuttene med en nordmann på hvert sitt lag i hovedrollene.

    I 82. spilleminutt på stillingen 0-0 var Nguen på vei gjennom, men ble stoppet av Malmö-forsvarer Derek Cornelius.

    Cornelius jublet hemningsløst over Nguen, som svarte med å løpe ned canadieren og fikk raskt det røde kortet.

    Det skulle vise seg å bli skjebnesvangert for vertene, for ti tre minutter på overtid stanget Botheim inn matchvinnerscoringen for Malmö. (NTB)

    Fotboll, Allsvenskan, Djurgården - Malmö FF
    Foto: BILDBYRÅN
  • Arne Slot: – Jeg vil til Liverpool

    Feyenoord-trener Arne Slot legger ikke skjul på ønske om å bli Jürgen Klopps etterfølger som Liverpool-manager.

    – Det er ingen hemmelighet at jeg vil til Liverpool, iser Slot til ESPN like før Feyenoords kamp mot Go Ahead Eagles torsdag kveld.

    – Feyenoord og Liverpool er i forhandlingssamtaler. Jeg venter på hva som kommer ut av det. Jeg er selvskikker, og venter på at klubbene skal komme til enighet, fortsetter Slot.

    Nederlenderen har de siste dagene blitt sterkt koblet til Liverpool-jobben når Klopp forsvinner etter sesongen.

    Den nederlandkse storavisen De Telegraaf har skrevet at Feyenoord kan kreve opptil 15 millioner euro for Slot, som har en kontrakt med klubben som går ut sommeren 2026.

    Liverpool-kaptein Virgil van Dijk har snakket varmt om landsmannen som en potensiel manager.

    – Jeg synes han spiller på en måte og med en sånn filosofi at han kunne vært Liverpool-manager. Vi får se. Neste år kan vi fokusere på det, sa van Dijk til nederlandske Viaplay onsdag.

    Arne Slot
    Foto: Russell Cheyne / Reuters
  • Vålerenga-spissen slo tilbake i enkel cupseier

    Vålerenga hadde få problemer mot 3.-divisjonsklubben Oppsal og gikk videre til 3. runde i cupen etter 4-0-seier. For Mees Rijks ble det en liten revansj etter helgens utvisning mot Lyn.

    Rijks ble slaktet av egen sportssjef etter sitt røde kort i helgens byderby. Nederlenderen ble utvist på stillingen 1-0 til VIF, og kampen endte til slutt 1-1.

    Torsdag fikk Rijks æren av å score Vålerengas siste i 4-0-seieren mot Oppsal.

    – Det har ikke vært lett de siste dagene siden det røde kårtet. Sånn er spillet. Det har vært en spesiell uke, sier Rijks til TV 2.

    Tidligere i kampen hadde Jones El-Abdellaoui, Vegar Eggen Hedenstad og Aleksander Hammer Kjelsen scoret Vålerengas tre første mål.

    Neste uke får Vålerenga besøk av Tromsø i cupens tredje runde.

    De to siste eliteserielagene var også i aksjon torsdag kveld. Med Fredrikstad og Sarpsborg 08 sine avensement røk ingen av de 14 gjenværende klubbene fra øverste nivå ut i andre runde.

    Fredrikstad tok seg videre etter 5-2-seier mot Eik Tønsberg. Laget fra Plankebyen får besøk av Rosenborg i neste runde.

    Sarpsborg 08 gjorde jobben med sin 2-1-seier mot Hønefoss. Østfold-laget møter Råde borte i runde tre.

    NM i fotball 2024: Oppsal - VIF
    Foto: Cornelius Poppe / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal