Olaf Tufte: - Han har bidratt til vanvittig mye glede og inspirasjon

Norske idrettsutøvere og profiler reagerer med sjokk og vantro over Alexander Dale Oens bortgang. Olaf Tufte har skrevet et dikt til sin avdøde treningspartner.

Aleksander Dale Oen

Alexander Dale Oen er død - 26 år gammel.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Roeren Olaf Tufte var en nær venn av Dale Oen, og kjempet mot tårene da han snakket med NRK tidligere i dag.

Les også: Alexander Dale Oen er død

– Det er ganske uvirkelig for alle sammen. Det er mange av oss roere som har hatt mye med Alexander å gjøre, både trent sammen og vært gode kompiser. Dette var ingen hyggelig start på dagen, sa en gråtkvalt Tufte på telefon til NRK.

Dale Oen og Tufte trente ofte sammen på Olympiatoppen, og Dale Oen satt blant annet på tribunen da Olaf Tufte tok OL-gull i Beijing i 2008.

Tufte møtte Dale Oen sist på Toppidrettssenteret like før svømmerens avreise til USA. De har også sendt SMSer til hverandre under oppholdet i Flagstaff.

Tufte har ligget i trening i Portugal den siste tiden.

– Alexander er en av de jeg har sett aller mest opp til. Han spredde rundt seg med lys, og har bidratt til vanvittig mye glede og inspirasjon. Han har vist at ting er mulig - han er ikke bare en stor person i svømmeverden, han er stor i hele idrettsverden, sier Tufte.

Tufte hadde gledet seg til å delta i London-OL sammen med sin gode kompis.

– Han var på en måte den største bautaen inn mot London-OL, så han kommer til å bli savnet vanvittig mye, sier Tufte.

På sin Facebook-side har han lagt ut et dikt til Alexander Dale Oen:

«Til Alex: Du, du skulle bære norge på dine sterke skuldre gjennom OL. Du skulle vise vei. Slik du gjorde hverdag med å være den du var. Du skapte glede hvorhen du var. Og manet til innsats av hele din sjel. Du var et forbilde for oss, og kommer fortsatt til å være det. Du var vår helt, som viste at det er mulig.. Tusen takk for all GS du skapte, og veier du viste oss. Du er med oss i all fremtid. hilsen olaf & rogutta.»

Olaf Tufte

Olaf Tufte var både treningspartner og en god kamerat av Alexander Dale Oen.

Foto: BRENDON O'HAGAN / Afp
Tar farvel på Twitter

Mange har valgt å uttrykke sin sorg og vise sin medfølelse gjennom mikrobloggtjenesten Twitter.

Alexander Dale Oens navn trender internasjonalt på nettsamfunnet tirsdag.

Sør-afrikanske Cameron van der Burg var Dale Oens argeste rival, og treningspartner. Han skriver følgende på Twitter:

«To my greatest rival. My greatest friend My brother in breastroke May you rest in peace. One love».

Også japanske Kosuke Kitajima - mannen som tok gull foran Dale Oen i Beijing-OL 2008 - har tvitret om dødsfallet:

«In shock over the passing of a dear friend and great rival. RIP Alex.»

(artikkelen fortsetter under bildet)

Kitajima og Dale Oen

Kosuke Kitajima og Alexander Dale Oen har konkurrert mot hverandre i flere år. Her fra VM-finalen på 100 meter i Shanghai 2009, der Dale Oen vant gull.

Foto: Wong Maye-E / Ap

– Utrolig trist. Jeg vil virkelig savne ham. En stor idrettsutøver som alltid smilte. Mine tanker går til familien, skriver kajakkpadler Eirik Verås Larsen på Twitter.

Også de norske alpinistene viste sin medfølelse og sorg på mikrobloggtjenesten tirsdag ettermiddag.

– Dette traff meg dypt i hjerteroten. Din fantastiske personlighet overskygget prestasjonene - Hvil i fred, min venn, skriver Kjetil Jansrud.

– Det føles uvirkelig at Alexander Dale Oen ikke er med oss lenger. Mine tanker går til hans familie, venner og hele teamet i Flagstaff, skriver Aksel Lund Svindal.

Langrennsdronning Marit Bjørgen skrev følgende på Twitter:

– Trist dag for norsk idrett. Mine tanker går til Alexanders familie, venner og kollegaer. En stor idrettsmann er borte!, skriver Bjørgen.

– For en tragisk nyhet. Har ikke ord, skriver golfspiller Henrik Bjørnstad.

Vukicevic: – Den aller største

Christina Vukicevic hadde nettopp fått beskjeden om Dale Oens bortgang da NRK ringte.

– Det er et sjokk som ikke har lagt seg. Det kommer til å ta lang tid før vi forstår hva vi har mistet, sier en trist Vukicevic til NRK.

Hekkeløperen mener Dale Oen hadde en helt spesiell posisjon blant norske idrettsutøvere.

– Han er kanskje den mest respekterte idrettsutøveren i Norge. Han er den største, uten tvil, sier Vukicevic, og legger til:

– Likevel så var han seg selv, og menneskelig oppi alt det umenneskelige han gjorde, sier hun.

«Tutta» med bildegalleri

Golfspiller Suzann Pettersen har gjort om sin egen hjemmeside til et bildegalleri av Alexander Dale Oen, med tittelen: «Alexander - a true hero!!»

«I have dedicated my website to the one and only Alexander Dale Oen! I miss you, my friend! RIP... » skriver hun på Twitter.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Tuttas hjemmeside om Dale Oen

Slik ser Suzann Pettersens hjemmeside ut tirsdag.

Foto: Skjermdump

Rognlien: – Mistet en idrettshelt

Idrettspresident Børre Rognlien fikk den triste meldingen om svømmeren Alexander Dale Oens død tidlig tirsdag morgen.

– Norge har mistet en idrettshelt, sier han.

Det var toppidrettssjef Jarle Aambø som meddelte idrettspresidenten det triste budskapet.

– Etter at jeg flyttet kontoret mitt opp til Olympiatoppen hadde jeg en del med Dale Oen å gjøre. Vi hadde mang en hyggelig prat sammen i løpet av den tiden jeg har hatt tilhold på toppidrettssenteret, sier idrettspresidenten videre.

Han sier han husker Dale Oen først og fremst som en svært spesiell idrettsutøver, men også som et medmenneske utenom det vanlige.

– Alle husker jo hans opptreden under VM i fjor, sier Rognlien, som tenker på Dale Oens tårer på seierspallen etter 22. juli-aksjonen til Anders Behring Breivik.

– Nå er hele landet i sorg, og mine tanker går først og fremst til familien, pårørende og venner. Så får vi heller komme tilbake til eventuelle markeringer senere, sa Børre Rognlien til NTB.

Ble passet på av lege

Alexander Dale Oen var på treningsleir i Flagstaff USA, da han brått falt om i dusjen mandag kveld lokal tid. Hans lagkamerater tok seg inn på badet, og fant Dale Oen liggende livløs på baderomsgulvet.

Landslagets lege Ola Rønsen kom til og forsøkte hjerte- og lungeredning, med greide ikke å få Dale Oens hjerte til å slå.

Mandag klokken 21.00 lokal tid (kl 06.00 tirsdag norsk tid journ. anm.) ble svømmeren erklært død på sykehuset Flagstaff Medical Center.

– Han har bedrevet høydetrening med mye svømming. Han var i veldig fin balanse og svømmelandslagets trener Ola Rønsen har passet på ham under oppholdet, sier assisterende toppidrettsjef i Olympiatoppen Tore Øvrebø til NRK.

Stoltenberg twitret om Oen

Også Norges statsminister Jens Stoltenberg ytret seg på Twitter tirsdag.

– Alexander Dale Oen var en stor idrettsutøver for et lite land. Mine tanker går til hans familie og venner, skriver statsminister Jens Stoltenberg på Twitter.

NRK har vært i kontakt med kulturminister Anniken Huitfeldt, som møtte Dale Oen under vinterens Idrettsgalla på Hamar.

– Det var ufattelig trist å høre at Alexander Dale Oen er død. Han var en veldig stor inspirasjon for andre norske idrettsutøvere. Seieren 25. juli vil alltid være med oss.

– Da jeg møtte han på idrettsgallaen på Hamar i vinter, fortalte han meg hvordan familiens støtte la grunnlaget for at han ble en så stor idrettsmann. Mine tanker går til dem i dag, sier Huitfeldt.

– Hvil i fred Alexander Dale Oen. Du blir blir aldri glemt for den personen og idrettsutøver du var, skriver ishockeyspiller Ole-Kristian Tollefsen.

Aambø: – Ubegripelig tragedie

Toppidrettssjef i Olympiatoppen, Jarle Aambø, hadde vanskelig for å sette ord på Dale Oens død.

– Først og fremst vil jeg si at dette er en ubegripelig tragedie, og en helt ufattelig beskjed å få. Mine tanker går først og fremst til familien, det sportslige og idrettslige kommer i andre rekke nå, sier Aambø til NRK.

Han legger likevel ikke skjul på at Oens bortgang er et stort tap for idretts-Norge.

– Dette er et ufattelig tap for norsk svømming og for hele det norske toppidrettsmiljøet, sier Aambø.

Aambø ble informert om Dale Oens bortgang tirsdag morgen. Han forklarer at representanter for Svømmeforbundet og Olympiatoppen har vært i kontakt med familien. De to forbundene vil samarbeide om håndteringen av saken.

Han forklarer at familien først og fremst ønsker ro og fred for å behandle den tragiske nyheten.

VIDEO: Se NRKs ekstrasending etter Dale Oens død

Video Ekstrasending om Dale Oens død

Ekstrasending om Dale Oens død

Siste nytt

 • Liverpool kjøper venstreback

  Kostas Tsimikas skifter beite fra Olympiacos til Liverpool. Den 24 år gamle venstrebacken har tre landskamper for Hellas.

  Liverpool bekrefter overgangen på sitt nettsted.

  – Jeg er veldig glad. Jeg er veldig stolt av å være her. For meg er det verdens største klubb. Det er en ære å være her, og jeg vil gjøre mitt beste, sier Tsimikas.

  Kostas Tsimikas
  Foto: ALKIS KONSTANTINIDIS
 • Tromsø med overbevisende seier

  Tromsø rundspilte Sandnes Ulf etter alle kunstens regler og vant til slutt hele 5–0. Kristoffer Hoven punkterte kampen da Sogndal slo Geir Frigårds HamKam 4–2.

  Dermed fortsatte den fantastiske åpningen på sesongen for Tromsø, som topper tabellen seks poeng foran Ranheim.

  På motsatt ende av tabellen ligger HamKam med to poeng.

  6NsNR2mbGeY
  Foto: Rune Stoltz Bertinussen
 • Blytung start for Maflin

  Kurt Maflin (37) fikk lite til å stemme på den første kvartfinaledagen i snooker-VM, og han står foran en formidabel oppgave foran tirsdagens avslutning.

  For Anthony McGill leder 7–1 etter mandagens åtte første partier i Sheffield. Kvartfinalen fortsetter tirsdag formiddag, og førstemann til 13 partier vinner.

  – Hei folkens, j***** dårlig dag i dag, I’m down but not out. Tid for å slåss som en viking, skrev Maflin på Twitter ett den første runden av kvartfinalen.

  Kurt Maflin
  Foto: Nigel French / Nigel French

Sendeplan

Kl. Program Kanal