– En prestasjon vi ikke forstår omfanget av

– Jeg tror at det som Magnus Carlsen har gjort nå, er en prestasjon som vi nordmenn har problemer med å ta inn over oss omfanget av, sier Vebjørn Rodal.

Carlsen

Magnus Carlsens VM-tittel er det største som en norsk utøver har gjort, enten man regner sjakk som idrett eller ikke, mener norske idrettskjendiser

Foto: BABU / Reuters

Rodal

– Jeg tror nordmenn flest har vanskeligheter med å ta innover seg hvor stor Carlsens prestasjon egentlig er, sier Vebjørn Rodal

Foto: NRK

Magnus Carlsen spilte remis mot Viswanathan Anand etter fem timer fredag, og er dermed verdensmester. Han har slått den mannen som har vært mester siden 2007 med 6,5 - 3,5 poeng.

Send dine gratulasjoner til Magnus her

Northug: – Bare å ta av seg hatten

Petter Northug var på jobb på 15-kilometeren på Beitostølen. Men han fulgte Magnus Carlsen før han staret.

– Det så ut som om han hadde VM-tittelen i armene da. Det er bare å ta av seg hatten, det er imponerende, sa Northug rett etter målgang.

Rodal: - Enormt stort

Vebjørn Rodal er full av ros til Magnus Carlsen og det han har oppnådd og måten han har vunnet sjakk-VM på.

– Betyr det at du tror nordmenn flest – iallfall umiddelbart – ikke forstår helt hvor enormt stort dette er?

– Jeg tror det. Sjakk er enormt stort i hele verden, og Magnus har vært helt suveren. Han har en sjakk-kompetanse som ingen annen, sier Rodal til NRK.

Rodal står selv bak det som mange mener er det hittil største prestasjonen i norsk idrett. Han tok OL-gull på 800 meter i 1996.

– En enorm prestasjon

– Å si at det Magnus Carlsen har prestert er verdensklasse, er en selvfølgelighet når han blir verdensmester. Men det er en enorm prestasjon.

– Hvordan vil du sammenlikne det med din prestasjon da du tok OL-gull i sin tid?

– Det vil jeg ikke spekulere i enten man definerer sjakk som idrett eller ikke. Jeg vil bare la meg imponere over den enorme prestasjonen Magnus Carlsen nå har vist, sier Rodal.

Han er blant dem som tidligere ikke har interesserte seg for sjakk.

– Men det har jeg nå. Og jeg tror også at NRK med sin dekning har gjort sjakkspillet mer forståelig og interessant for det norske folk, sier Vebjørn Rodal.

– Største prestasjon noensinne

Kjetil Andre Aamodt

– Carlsens bragd er den største en norsk utøver har levert, mener Kjetil André Aamodt

Foto: NRK

Også Kjetil André Aamodt er full av beundring over Carlsens VM-tittel.

– Dette tror jeg er den største prestasjonen av en nordmann i en konkurranse noensinne. En så suveren seier med den utbredelse som sjakk har, er enormt. Jeg tror Suzann Pettersens resultater i golf er det som kommer nærmest, og selvfølgelig Rodals OL-gull, sier Aamodt.

Den tidligere alpinisten har selv opplevd atskillige triumfer på topplan.

– Hvor godt har du selv fulgt med i VM?

– Jeg har fulgt nøye med, og er vel nærmest hekta. Jeg har spilt sjakk mot Magnus Carlsen i TV-programmet «Hvem kan slå Kjus og Aamodt», så jeg er jo en stor beundrer av det han får til, sier Kjetil André Aamodt.

– Vil endre synet på konsentrasjon og taktikk

Dag-Erik Pedersen slår fast at Carlsens seier er historisk i et globalt perspektiv.

– Her hjemme i Norge vil Carlsen komme til å endre andre store norske idrettsutøveres forhold til taktikk og konsentrasjon, tror jeg, sier Pedersen.

Den tidligere syklisten kommer også med følgende melding på twitter:

– Takk, Magnus Carlsen, for sterk bistand til at tv-publikummet nå lettere kan forstå at et 7 timers sykkelritt óg kan være spennende.

Sportsnyheter

Bronselaget

Norsk stafettbronse i VM: – Fantastisk å kunne vinne noe sammen

Et norsk lag med utøvere fra tre forskjellige klasser tok stafettbronse under VM i snøsport for parautøvere.

Siste nytt

 • Gabrielsen ferdig i Toulouse

  Midtstopper Ruben Gabrielsen er enig med den franske fotballklubben Toulouse om å terminere kontrakten.

  Det opplyser klubben på sin nettside. I en kort melding takker klubben Gabrielsen for innsatsen.

  Gabrielsen har vært på lån i FC København i høstsesongen. Midtstopperen kom til Toulouse for to år siden. Nå kan han forhandle fritt med andre klubber om neste steg i sin fotballkarriere.

  Trening med landslaget i fotball
  Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
 • Målløst for Sørloth og Real Sociedad

  Real Sociedad og Getafe spilte 0-0 i spansk toppliga søndag. Alexander Sørloth spilte en drøy time for vertene.

  Sørloth startet kampen for Sociedad, men markerte seg ikke stort. han ble byttet ut etter en times spill. Dermed gikk han målløs av banen i sin 15. ligakamp for sesongen. Han har scoret ett mål for Sociedad i ligaen så langt. Det målet kom i 2-2-kampen mot Atlético Madrid i oktober.

  Nordmannen scoret imidlertid mot Atlético for noen dager siden og bidro til at laget avanserte fra åttedelsfinalen i cupen.

  Spain Soccer La Liga
  Foto: Miguel Morenatti / AP
 • Goggia skadet kneet i fall - håper å rekke OL

  Den italienske alpinstjernen Sofia Goggia pådro seg skader i kneet i det stygge fallet under søndagens super-G. Italieneren har forstuet det venstre kneet og skadet korsbåndet hun opererte i 2013, i tillegg til at hun også har pådratt seg et lite brudd i leggbeinet og en seneskade.

  I en pressemelding fra FIS står det at hun starter rehabiliteringen allerede mandag, og at hun tar sikte på å rekke utforrennet i OL i Beijing 15. februar. Goggia er en av de store gullfavorittene til lekene i Kina.

  Italy Alpine Skiing World Cup
  Foto: Gabriele Facciotti / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal