Hopp til innhold

Idrettsgrenen som ikke overlevde

Når så du sist en idrettsutøver som danset ballett på ski? Sannsynligvis en stund siden, men idretten har faktisk vært på OL-programmet som demonstrasjonsgren – to ganger.

Rune Kristiansen - skiballett

Den norske skiballettutøveren Rune Kristiansen briljerer under et verdenscuprenn i Altenmarkt, Østerrike en gang i 1993.

Foto: Calle Törnström / NTB / Scanpix

Under vinter-OL både i 1988 og 1992 fikk skiballett prøve seg som gren.

Idretten fikk derimot ikke fortsette som ordinær gren, og døde faktisk praktisk talt helt ut en gang på midten av nittitallet.

SE: TV-reportasje om skiballett

Grenen var en del av framveksten i fristilmiljøet innen ski, og sammen med fristil kulekjøring, fristil hopp og andre øvelser fikk den innpass hos det internasjonale skiforbundet (FIS) i 1979.

Les om andre rare grener:
Vinteridrettene som døde
Hør om kombinasjonsgrenen med langrenn, alpint, skyting og fekting:
Olympiske vintergrener som smeltet bort

Etter 1979 ble det dermed arrangert organiserte konkurranser, verdenscup og verdensmesterskap i øvelsen.

Norge hevdet seg faktisk også i denne idretten som nok kan sammenlignes litt med kunstløp i uttrykk - med grasiøse bevegelser og stort behov for kroppsbeherskelse.


Den norske utøveren Rune Kristiansen tok tredjeplassen i 1988, og andreplassen i 1992 da øvelsen var demonstrasjonsgren under OL.

Se video av Kristiansen fra et verdenscuprenn i 1993:

Da fristiløvelsene på ski begynte å få innpass i OL var det ikke ballettvarianten som trakk det lengste strået.

I 1992 fikk kulekjøring annerkjennelse som en ordinær OL-gren. Kulekjøring fikk den samme annerkjennelsen i OL på Lillehammer i 1994, men da var skiballetten ute av rampelyset.

NRKs sportsavdeling møtte for et par år siden en av utøverne som var aktiv i idrettens glansdager. Rundt 15 år etter øvelsens sakte død mente han at akkurat dette hadde en del å si.

– Det var nok krefter både i FIS, i den olympiske komiteen og de som styrte fristilsporten som så mer potensiale i de to andre grenene. Når så idretten ble tatt ut så var det bare noen levninger igjen, sa tidligere skiballettutøver Thomas Heyerdahl til NRK i 2008.

Da var det rundt ti år siden det siste verdenscuprennet i grenen hadde blitt avholdt.

Se reportasjen og klipp fra skiballett:
TV-reportasje om skiballett

Essensen i øvelsen var å kjøre ned en slak og jevn bakke mens man utfører et akrobatisk og kunstferdig program med hopp, piruetter, volter og sammenbindende steg til selvvalgt musikk. Dommerne ga så poeng for tekniske vanskeligheter og kunstnerisk utførelse.

Det ble benyttet korte ski og lange staver, på engelsk kalt trick eller acro. Derav er et annet engelsk navn på sporten acroski. Kanskje hadde et litt mer fengende navn gjort sporten mer populær slik at den kunne overlevd.

– Ordet ballett appelerte ikke så veldig til ungdommen. Hadde det het trick ski eller noe som var mer tøft kunne øvelsen kanskje overlevd.

– Likevel skal vi aldri se bort fra at den gjenoppstår, sa Heyerdahl til NRK i 2008 og siden har vi vel ikke sett så veldig mye mer til den noe spesielle idretten.

Tror du skiballett kan gjenoppstå og bli populært?

Siste nytt

  • Højlund punkterte kampen – reddet Manchester United

    Danske Rasmus Højlund avgjorde for Manchester United da han satte 4–2 mot Sheffield United etter fremspill av Bruno Fernandes.

    Portugiseren ble kampens store spiller for de rødkledde vertene.

    Han utlignet til 2-2 fra straffemerket etter en time, og 20 minutter senere knallet han inn 3–2 fra distanse.

    Før hvilen sto Fernandes også for frisparket som et par trekk senere ga Manchester Uniteds første utligning.

    Hjemmelaget dominerte banespillet tungt og kom til flere store sjanser, men gikk likevel til pause på 1-1.

    En fæl feilpasning fra vertenes keeper André Onana ga Jayden Bogle muligheten til å snappe ballen, gå på løp og score fra skrått hold.

    Ledelsen varte ikke lenge. Sju minutter senere stusset Harry Maguire inn utligningen.

    Tidlig i 2.-omgangen ble Old Trafford-publikummet rystet igjen. Ben Brereton Diaz sørget for at det sto 1-2 på lystavla etter fine Sheffield United-kombinasjoner.

    Manchester United tok seg opp til 6.-plassen med onsdagens seier. Klubben har kun vunnet to av sine åtte siste kamper i Premier League.

    Helst sist ligger Sheffield United med sine 16 poeng fra 34 kamper. Dert er ti poeng opp til riktig side av nedrykksstreken. (NTB/NRK)

    Britain Soccer Premier League
    Foto: Dave Thompson / AP
  • Skaslien og Nedregotten videre i curling-VM

    Det norske ekteparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten vant sin sjette kamp på rad da Sveits ble slått 6-5 den blandede parturneringen i curling-VM.

    Tidligere onsdag slo de Italia 7-4. Dermed topper duoen gruppe A sammen med Sveits og er klar for utslagsrundene allerede før siste kamp i grunnspillet.

    Torsdag venter Spania, som ligger sist i gruppe A.

    Det gjelder å komme seg blant de tre beste i gruppen. Vinneren går direkte til semifinalen, mens to de to neste skal ut i utslagsrunde mot toer- og treerlagene fra gruppe B.

    Skaslien og Nedregotten spiller sitt første mesterskap sammen siden de tok sølv i Beijing-OL i 2022. (NTB)

    Nedregotten og Skaslien
    Foto: LILLIAN SUWANRUMPHA / AFP
  • Kolstad tok første stikk i semifinalen mot Drammen

    Kolstad gikk hardt ut på vei mot 32-26-seier over Drammen i lagenes første semifinalekamp i håndballsluttspillet.

    Seriemesteren ledet med fem mål i egen hall før DHK noterte sitt første. Bortsett fra en kort periode tidlig i 2.-omgangen ble duellen aldri spennende og Kolstad vant med seks mål.

    Semifinalen spilles i best av tre oppgjør. Kolstad kan avgjøre serien med borteseier mandag.

    Den andre semifinalen er mellom Elverum og ØIF Arendal.

    Kolstad er regjerende sluttspillmester. Inntil fjorårets finaletap hadde Elverum vunnet turneringen ni ganger på rad. (NTB)

    REMA1000-ligaen: Kolstad-Elverum 29–28.
    Foto: Ole Martin Wold / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal