Hopp til innhold

Idrettsgrenen som ikke overlevde

Når så du sist en idrettsutøver som danset ballett på ski? Sannsynligvis en stund siden, men idretten har faktisk vært på OL-programmet som demonstrasjonsgren – to ganger.

Rune Kristiansen - skiballett

Den norske skiballettutøveren Rune Kristiansen briljerer under et verdenscuprenn i Altenmarkt, Østerrike en gang i 1993.

Foto: Calle Törnström / NTB / Scanpix

Under vinter-OL både i 1988 og 1992 fikk skiballett prøve seg som gren.

Idretten fikk derimot ikke fortsette som ordinær gren, og døde faktisk praktisk talt helt ut en gang på midten av nittitallet.

SE: TV-reportasje om skiballett

Grenen var en del av framveksten i fristilmiljøet innen ski, og sammen med fristil kulekjøring, fristil hopp og andre øvelser fikk den innpass hos det internasjonale skiforbundet (FIS) i 1979.

Les om andre rare grener:
Vinteridrettene som døde
Hør om kombinasjonsgrenen med langrenn, alpint, skyting og fekting:
Olympiske vintergrener som smeltet bort

Etter 1979 ble det dermed arrangert organiserte konkurranser, verdenscup og verdensmesterskap i øvelsen.

Norge hevdet seg faktisk også i denne idretten som nok kan sammenlignes litt med kunstløp i uttrykk - med grasiøse bevegelser og stort behov for kroppsbeherskelse.


Den norske utøveren Rune Kristiansen tok tredjeplassen i 1988, og andreplassen i 1992 da øvelsen var demonstrasjonsgren under OL.

Se video av Kristiansen fra et verdenscuprenn i 1993:

Da fristiløvelsene på ski begynte å få innpass i OL var det ikke ballettvarianten som trakk det lengste strået.

I 1992 fikk kulekjøring annerkjennelse som en ordinær OL-gren. Kulekjøring fikk den samme annerkjennelsen i OL på Lillehammer i 1994, men da var skiballetten ute av rampelyset.

NRKs sportsavdeling møtte for et par år siden en av utøverne som var aktiv i idrettens glansdager. Rundt 15 år etter øvelsens sakte død mente han at akkurat dette hadde en del å si.

– Det var nok krefter både i FIS, i den olympiske komiteen og de som styrte fristilsporten som så mer potensiale i de to andre grenene. Når så idretten ble tatt ut så var det bare noen levninger igjen, sa tidligere skiballettutøver Thomas Heyerdahl til NRK i 2008.

Da var det rundt ti år siden det siste verdenscuprennet i grenen hadde blitt avholdt.

Se reportasjen og klipp fra skiballett:
TV-reportasje om skiballett

Essensen i øvelsen var å kjøre ned en slak og jevn bakke mens man utfører et akrobatisk og kunstferdig program med hopp, piruetter, volter og sammenbindende steg til selvvalgt musikk. Dommerne ga så poeng for tekniske vanskeligheter og kunstnerisk utførelse.

Det ble benyttet korte ski og lange staver, på engelsk kalt trick eller acro. Derav er et annet engelsk navn på sporten acroski. Kanskje hadde et litt mer fengende navn gjort sporten mer populær slik at den kunne overlevd.

– Ordet ballett appelerte ikke så veldig til ungdommen. Hadde det het trick ski eller noe som var mer tøft kunne øvelsen kanskje overlevd.

– Likevel skal vi aldri se bort fra at den gjenoppstår, sa Heyerdahl til NRK i 2008 og siden har vi vel ikke sett så veldig mye mer til den noe spesielle idretten.

Tror du skiballett kan gjenoppstå og bli populært?

Siste nytt

 • Molde-tap i Europaligaen

  Molde møtte Qarabag under spesielle omstendigheter. Det aserbajdsjanske laget hører egentlig hjemme i Nagorno-Karabakh, hvor det på nytt brøt ut krig denne uka.

  Da gikk Aserbajdsjan til angrep, med mål om å integrere terreroritet i deres landområder. Store deler av befolkningen i området er armenere.

  Les mer om konflikten her.

  Qarabag har lenge spilt hjemmekampene sine i hovedstaden Baku, 350 kilometer fra krigssonen. Og det var her de møtte Molde til dyst i Europaligaen.

  Det norske laget fikk tidlig store problemer, og etter 55 minutter klarte de ikke lenger stå imot. Da sendte Leandro Andrade vertene i føringen med en volley i det lengste hjørnet.

  Romsdalsklubben hadde noen brukbare sjanser på tampen av andre omgang, men måtte se seg slått i gruppespillets første kamp. Häcken og Leverkusen er også i deres gruppe.

  ecUPVIzcaMg
  Foto: AP
 • Kolstad-tap i mesterligaen

  Kolstad hevet seg etter en svak periode før pause og ga polske Kielce kamp i 30-32-nederlaget hjemme i Champions League.

  Tapet kom i trønderlagets første CL-oppgjør foran eget publikum i Trondheim Spektrum. Det skjedde mot sist sesongs tapende mesterligafinalist.

  VnoGGbxVzeA
  Foto: NTB
 • – Kvinnelandslaget er blitt systematisk diskriminert

  Alexia Putellas demper ikke den skarpe tonen foran fredagens kamp mot Sverige. Hun mener syndene i Spanias fotballforbund går langt tilbake i tid.

  Den dobbelte Ballon d'Or-vinneren holdt ikke igjen da hun møtte pressen dagen før nasjonsligapremieren i Göteborg.

  – Kvinnelandslaget er blitt systematisk diskriminert i flere tiår, sa Putellas.

  Barcelonas midtbanespiller var i sommer med på å vinne VM-gull med Spania. Siden har det vært kaos rundt laget og det spanske fotballforbundet.

  Bråket ble utløst da daværende fotballpresident Luis Rubiales kysset Jennifer Hermoso på munnen under VMs medaljeseremoni. Etter skandalen varslet nesten hele vinnerlaget at de ville boikotte Spanias neste landskamper om det ikke ble gjort en skikkelig ryddejobb i forbundet.

  Etter langvarige møter valgte 21 av de 23 uttatte i troppen å ta del i samlingen til nasjonsligakampene mot Sverige og Sveits. Fotballforbundet i Spania har lovet større endringer, og onsdag fikk generalsekretæren sparken. (NTB)

  GjIB8L7fP_Q
  Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sportsvideoer
Spiller nå
Ødegaard med perlescoring i Mesterligaen - Bilder fra TV 2 00:38
Neste