Idrettsgrenen som ikke overlevde

Når så du sist en idrettsutøver som danset ballett på ski? Sannsynligvis en stund siden, men idretten har faktisk vært på OL-programmet som demonstrasjonsgren – to ganger.

Rune Kristiansen - skiballett

Den norske skiballettutøveren Rune Kristiansen briljerer under et verdenscuprenn i Altenmarkt, Østerrike en gang i 1993.

Foto: Calle Törnström / NTB / Scanpix

Under vinter-OL både i 1988 og 1992 fikk skiballett prøve seg som gren.

Idretten fikk derimot ikke fortsette som ordinær gren, og døde faktisk praktisk talt helt ut en gang på midten av nittitallet.

SE: TV-reportasje om skiballett

Grenen var en del av framveksten i fristilmiljøet innen ski, og sammen med fristil kulekjøring, fristil hopp og andre øvelser fikk den innpass hos det internasjonale skiforbundet (FIS) i 1979.

Les om andre rare grener:
Vinteridrettene som døde
Hør om kombinasjonsgrenen med langrenn, alpint, skyting og fekting:
Olympiske vintergrener som smeltet bort

Etter 1979 ble det dermed arrangert organiserte konkurranser, verdenscup og verdensmesterskap i øvelsen.

Norge hevdet seg faktisk også i denne idretten som nok kan sammenlignes litt med kunstløp i uttrykk - med grasiøse bevegelser og stort behov for kroppsbeherskelse.


Den norske utøveren Rune Kristiansen tok tredjeplassen i 1988, og andreplassen i 1992 da øvelsen var demonstrasjonsgren under OL.

Se video av Kristiansen fra et verdenscuprenn i 1993:

Da fristiløvelsene på ski begynte å få innpass i OL var det ikke ballettvarianten som trakk det lengste strået.

I 1992 fikk kulekjøring annerkjennelse som en ordinær OL-gren. Kulekjøring fikk den samme annerkjennelsen i OL på Lillehammer i 1994, men da var skiballetten ute av rampelyset.

NRKs sportsavdeling møtte for et par år siden en av utøverne som var aktiv i idrettens glansdager. Rundt 15 år etter øvelsens sakte død mente han at akkurat dette hadde en del å si.

– Det var nok krefter både i FIS, i den olympiske komiteen og de som styrte fristilsporten som så mer potensiale i de to andre grenene. Når så idretten ble tatt ut så var det bare noen levninger igjen, sa tidligere skiballettutøver Thomas Heyerdahl til NRK i 2008.

Da var det rundt ti år siden det siste verdenscuprennet i grenen hadde blitt avholdt.

Se reportasjen og klipp fra skiballett:
TV-reportasje om skiballett

Essensen i øvelsen var å kjøre ned en slak og jevn bakke mens man utfører et akrobatisk og kunstferdig program med hopp, piruetter, volter og sammenbindende steg til selvvalgt musikk. Dommerne ga så poeng for tekniske vanskeligheter og kunstnerisk utførelse.

Det ble benyttet korte ski og lange staver, på engelsk kalt trick eller acro. Derav er et annet engelsk navn på sporten acroski. Kanskje hadde et litt mer fengende navn gjort sporten mer populær slik at den kunne overlevd.

– Ordet ballett appelerte ikke så veldig til ungdommen. Hadde det het trick ski eller noe som var mer tøft kunne øvelsen kanskje overlevd.

– Likevel skal vi aldri se bort fra at den gjenoppstår, sa Heyerdahl til NRK i 2008 og siden har vi vel ikke sett så veldig mye mer til den noe spesielle idretten.

Tror du skiballett kan gjenoppstå og bli populært?

Sportsnyheter

Hauge snudde og avgjorde mot Celtic: – Vi spiller for hverandre

Jens Petter Hauges scoring ble avgjørende for AC Milan, som tok seg videre i Europaligaen etter seier mot Kristoffer Ajer og Celtic.

Siste nytt

 • Hovland med solid åpningsrunde

  Viktor Hovland åpnet PGA-turneringen i Playa del Carmen i Mexico med en runde på fire slag under par. Det holder foreløpig til delt 2.-plass.

  Særlig mot slutten av 1. runde imponerte Hovland. Han gikk de fem siste hullene på fire slag under par.

  Hovland startet runden på 10. hull og fikk en fin start med birdie på hull 11. En bogey på 18. hull gjorde imidlertid at han lå på par halvveis.

  På banens 5. hull puttet han til eagle ved å bruke tre slag på par fem-hullet. Han fulgte opp med birdier på hull sju og ni.

  Victor Hovland
  Foto: Charles Krupa / AP
 • Perry og NFF enige om sluttavtale

  Landslagets tidligere assistenttrener Per Joar Hansen hadde en avtale med NFF fram til 2022, men partene er nå blitt enige om en sluttavtale.

  Tidligere i dag gjorde Ståle Solbakken det klart at «Perry» ikke ville være en del av hans trenerteam.

  Per Joar Hansen
  Foto: Terje Pedersen / NTB
 • Solbakken avskilter «Perry»

  Ståle Solbakken bekrefter overfor TV 2 at Lars Lagerbäcks assistent «Perry» ikke blir med videre i den rollen.

  – Jeg har et veldig godt forhold til Perry, og synes han er en fantastisk person og trener. Men når du kommer inn som ny, så tror jeg det er greit at det også blir en ny person i den posten. Det er naturlig, sier Solbakken.

  Solbakken ble bekreftet som ny landslagssjef i dag. Han har holdt kortene tett til brystet når det gjelder et framtidig støtteapparat. Men det ser altså ut som det blir uten «Perry».

  Europa League kampen mellem FC København - HNK Rijeka
  Foto: Liselotte Sabroe / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal