Idrettsgrenen som ikke overlevde

Når så du sist en idrettsutøver som danset ballett på ski? Sannsynligvis en stund siden, men idretten har faktisk vært på OL-programmet som demonstrasjonsgren – to ganger.

Rune Kristiansen - skiballett

Den norske skiballettutøveren Rune Kristiansen briljerer under et verdenscuprenn i Altenmarkt, Østerrike en gang i 1993.

Foto: Calle Törnström / NTB / Scanpix

Under vinter-OL både i 1988 og 1992 fikk skiballett prøve seg som gren.

Idretten fikk derimot ikke fortsette som ordinær gren, og døde faktisk praktisk talt helt ut en gang på midten av nittitallet.

SE: TV-reportasje om skiballett

Grenen var en del av framveksten i fristilmiljøet innen ski, og sammen med fristil kulekjøring, fristil hopp og andre øvelser fikk den innpass hos det internasjonale skiforbundet (FIS) i 1979.

Les om andre rare grener:
Vinteridrettene som døde
Hør om kombinasjonsgrenen med langrenn, alpint, skyting og fekting:
Olympiske vintergrener som smeltet bort

Etter 1979 ble det dermed arrangert organiserte konkurranser, verdenscup og verdensmesterskap i øvelsen.

Norge hevdet seg faktisk også i denne idretten som nok kan sammenlignes litt med kunstløp i uttrykk - med grasiøse bevegelser og stort behov for kroppsbeherskelse.


Den norske utøveren Rune Kristiansen tok tredjeplassen i 1988, og andreplassen i 1992 da øvelsen var demonstrasjonsgren under OL.

Se video av Kristiansen fra et verdenscuprenn i 1993:

Da fristiløvelsene på ski begynte å få innpass i OL var det ikke ballettvarianten som trakk det lengste strået.

I 1992 fikk kulekjøring annerkjennelse som en ordinær OL-gren. Kulekjøring fikk den samme annerkjennelsen i OL på Lillehammer i 1994, men da var skiballetten ute av rampelyset.

NRKs sportsavdeling møtte for et par år siden en av utøverne som var aktiv i idrettens glansdager. Rundt 15 år etter øvelsens sakte død mente han at akkurat dette hadde en del å si.

– Det var nok krefter både i FIS, i den olympiske komiteen og de som styrte fristilsporten som så mer potensiale i de to andre grenene. Når så idretten ble tatt ut så var det bare noen levninger igjen, sa tidligere skiballettutøver Thomas Heyerdahl til NRK i 2008.

Da var det rundt ti år siden det siste verdenscuprennet i grenen hadde blitt avholdt.

Se reportasjen og klipp fra skiballett:
TV-reportasje om skiballett

Essensen i øvelsen var å kjøre ned en slak og jevn bakke mens man utfører et akrobatisk og kunstferdig program med hopp, piruetter, volter og sammenbindende steg til selvvalgt musikk. Dommerne ga så poeng for tekniske vanskeligheter og kunstnerisk utførelse.

Det ble benyttet korte ski og lange staver, på engelsk kalt trick eller acro. Derav er et annet engelsk navn på sporten acroski. Kanskje hadde et litt mer fengende navn gjort sporten mer populær slik at den kunne overlevd.

– Ordet ballett appelerte ikke så veldig til ungdommen. Hadde det het trick ski eller noe som var mer tøft kunne øvelsen kanskje overlevd.

– Likevel skal vi aldri se bort fra at den gjenoppstår, sa Heyerdahl til NRK i 2008 og siden har vi vel ikke sett så veldig mye mer til den noe spesielle idretten.

Tror du skiballett kan gjenoppstå og bli populært?

Siste nytt

 • «The Joker» tar ny storkamp

  MMA-utøver Jack Hermansson kommer tilbake med kamp mot tidligere UFC-mester Chris Weidman, melder SVT. Kampen går i Oklahoma 2. mai. – Det blir kult å møte Weidman, som er en legende i sporten, sier Hermansson til SVT.

  Jack Hermansson
  Foto: Michael Reaves / AFP
 • Målfest i Deila-debuten

  Ronny Deilas New York City sørget for målfest i nordmannens første tellende kamp som trener. New York-klubben sesongåpnet med 5-3 seier borte mot costaricanske San Carlos i den nord- og mellomamerikanske mesterligaen.

  – Først og fremst er jeg stolt av gutta, jeg synes de gjorde en kjempejobb i dag. Den første viktige kampen vi spiller. Du kan se hva vi ønsker å oppnå med laget og hvordan vi ønsker å spille, sa Deila på pressekonferansen etter kamp.

  Eliteserien fotball 2019 : Tromsø-Vålerenga (0-0)
  Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix
 • Thelin både helt og syndebukk

  Isaac Kiese Thelin scoret for begge lag da Malmø tapte 2-1 borte mot Wolfsburg i europaligaens 16-delsfinale torsdag. I andreomgang scoret svenskenes innleide spiss på straffe og sendte de lyseblå i føringen. Men etter en knapp time skulle han selv avslutte Wolfsburgs snuoperasjon. Thelin skulle bare klarere et hjørnespark, men endte i stedet opp som matchvinner, for tyskerne.

  Germany Soccer Europa League
  Foto: Michael Sohn / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal