NRK Meny
Normal

Idretts-Norge i tvil om OL-budsjettet holder

Lederne bak Oslos OL-budsjett insisterer på at deres 20-milliardersbudsjett er så godt gjennomarbeidet at de ikke frykter overskridelser. Blant norsk idretts ledere er det mye tvil til akkurat det.

Det viser en undersøkelse gjort av NRK. Et flertall mener vinter-OL har blitt for stort og for dyrt. Reporter: Kim Peder Rismyhr, foto: Tore Linnerud, redigerer: Gabrielle Steinagard.

40 prosent av idrettsledere tror OL-budsjettet sprekker

 • Se reportasje øverst i saken.

– Det vil være en fantastisk prestasjon hvis man klarer å holde budsjettet. Jeg forventer at det blir en økning når kulturdepartementet gjør sin kvalitetssikring av OL-søknaden, sier håndballpresident Karl-Arne Johannessen til NRK.

Rong

Idretts-Norge tror budsjettet som er lagt fram mot OL i 2022 vil sprekke. Idrettspresident Børre Rognlien mener det er gode grunner til å tro det skal holde.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix
pres

Håndballpresident Karl Arne Johannessen mener det vil være en fantastisk prestasjon å holde seg innenfor budsjettrammene.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Ti dager før Oslos befolkning skal stemme over om byen skal gå videre med OL-søknaden, er troverdigheten i Oslos OL-budsjett blant områdene som diskuteres heftigst.

Oslo kommune har lagt ned store ressurser i planleggingen og regnet seg frem til at det offentliges OL-utgifter vil være på mellom 20 og 23 milliarder kroner dersom Oslo skal arrangere vinter-OL i 2022.

Flere forskere har hevdet at dette utfra historien neppe vil være nok til å dekke de reelle utgiftene, mens søkerne i Oslo og toppledelsen i norsk idrett insisterer på at deres grundige arbeid med søknaden gjør at 23 milliarder er nok.

NRK har sendt et spørreskjema om Oslos OL-prosjekt til lederne i 19 idrettskretser og 54 særforbund (til sammen 73 stykk). 40 prosent av idrettslederne tror ikke OL-budsjettet kommer til å holde, mens 48 prosent svarer ja på spørsmålet om de tror det holder (se faktaboks).

– Tror det dobles

En av skeptikerne til både OL og budsjettet, er Knut Bjørklund i Troms idrettskrets.

– Jeg tror aldeles ikke 23 milliarder er nok. Når vi ser det endelige resultatet, så kan vi ta frem togangen, og jeg tror det vil være nærmere 50 enn 30 milliarder kroner, sier han.

Bjørklund tror den første indikasjonen på sprekken kommer når statens tallknusere har kvalitetssikret tallene fra Oslos kommune i forbindelse med søknaden om statsgaranti. De tallene blir trolig klare i løpet av året dersom Oslos borgere stemmer ja til OL.

– Oslo kommune har gjort forsøk på å kvalitetssikre sine egne tall, men budsjettet har sine åpenbare svakheter. Det ligger i sakens natur at de er svært optimistiske, sier han.

Flertallet vil ha OL

I 2012 stemte idrettstinget for at Oslo skulle søke om OL under visse betingelser. Det gjorde de uten at Oslo hadde regnet på hva dette kom til å koste.
At fire av ti tror budsjettet sprekker, betyr imidlertid ikke at motstanden mot Oslos OL-søknad er spesielt stor.

I den samme spørreundersøkelsen svarer 75 prosent av lederne at de støtter Oslos OL-søknad.

Idrettspresident Børre Rognlien synes det er vanskelig å vite årsaken til at såpass mange ledere i hans egen organisasjon tviler på at OL-budsjettet holder.

– Jeg hadde håpet andelen som trodde på dette var høyere. Jeg er opptatt av at 40 prosent er i tvil. Jeg ønsker virkelig at budsjettet skal holde, og jeg tror at forutsetningene for at det skal holde er gode, sier Rognlien.

– Budsjettet sprekker

President i Norges Svømmeforbund, Per Rune Eknes, mener det ikke er noen overraskelse dersom OL-budsjettet skulle sprekke.

– Det er ikke så farlig med budsjettsprekk. Budsjettet som er satt opp gjelder ikke bare idrettsanlegg, men også infrastruktur som Oslo faktisk trenger, sier Eknes til NRK.no.

– OL er nesten ti år fram i tid og jeg er ikke skremt av at flere mener budsjettet vil sprekke. Oslo som by trenger en oppgradering uansett. Disse pengene går til andre ting enn idrettsanlegg, sier Eknes.

Svømmepresidenten mener en oppgradering av idrettsanlegg i hovedstaden er nødvendig.

– De pengene som er satt opp til å oppgradere Oslo vil bli brukt uansett. Dette er penger som vi er nødt til å ta oss råd til å bruke, sier Eknes.

Lillehammers ordfører, Espen Granberg Johnsen, er mer en villig til å søke om OL i 2022 hvis ikke Oslo vil. Til og med SV i Lillehammer vil ha OL og går i mot egen partiledelse og får støtte fra de østerrikske hopperne. Reporter: Ole Martin Sponberg, foto/redigerer: Harald Chr. Eiken.

Lillehammer vil ha OL om ikke Oslo vil

Siste nytt

 • Griezman i Atletico til 2023

  Frankrikes stjernespiss Antoine Griezmann røpet sist torsdag at han har forlenget med Atletico Madrid. Mandag røper klubben at spissen forlenget til 2023.

  Barcelona sto klare til å betale utkjøpsklausulen på nærmere 950 mill kr, men Griezmann ville bli værende.

  Russia Soccer WCup France
  Foto: David Vincent / AP
 • VM-lag i flydrama

  Den ene flymotoren tok fyr da Saudi-Arabias VM-mannskap landet i Rostov. Det opplyser landets fotballfotbund på Twitter. Alle spillerne skal være i god behold, men det ble altså en høydramatisk ankomst for laget som skal møte Uruguay på onsdag.

  FBL-WC-2018-RUS-KSA
  Foto: PATRIK STOLLARZ / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Morgensport og musikk
NRK Sport Live
NRK Sport Live
FIFA Fotball-VM 2018: Colombia - Japan
Sport i dag
FIFA Fotball-VM 2018: Polen - Senegal
FIFA Fotball-VM 2018: VM-studio
FIFA Fotball-VM 2018: Russland - Egypt
FIFA Fotball-VM 2018: Russland - Egypt
Best i verden: Heia Norge
Best i verden: Tidenes fotball-VM