Hopp til innhold

Idretts-Norge i tvil om OL-budsjettet holder

Lederne bak Oslos OL-budsjett insisterer på at deres 20-milliardersbudsjett er så godt gjennomarbeidet at de ikke frykter overskridelser. Blant norsk idretts ledere er det mye tvil til akkurat det.

Det viser en undersøkelse gjort av NRK. Et flertall mener vinter-OL har blitt for stort og for dyrt. Reporter: Kim Peder Rismyhr, foto: Tore Linnerud, redigerer: Gabrielle Steinagard.

40 prosent av idrettsledere tror OL-budsjettet sprekker

  • Se reportasje øverst i saken.

– Det vil være en fantastisk prestasjon hvis man klarer å holde budsjettet. Jeg forventer at det blir en økning når kulturdepartementet gjør sin kvalitetssikring av OL-søknaden, sier håndballpresident Karl-Arne Johannessen til NRK.

Rong

Idretts-Norge tror budsjettet som er lagt fram mot OL i 2022 vil sprekke. Idrettspresident Børre Rognlien mener det er gode grunner til å tro det skal holde.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix
pres

Håndballpresident Karl Arne Johannessen mener det vil være en fantastisk prestasjon å holde seg innenfor budsjettrammene.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Ti dager før Oslos befolkning skal stemme over om byen skal gå videre med OL-søknaden, er troverdigheten i Oslos OL-budsjett blant områdene som diskuteres heftigst.

Oslo kommune har lagt ned store ressurser i planleggingen og regnet seg frem til at det offentliges OL-utgifter vil være på mellom 20 og 23 milliarder kroner dersom Oslo skal arrangere vinter-OL i 2022.

Flere forskere har hevdet at dette utfra historien neppe vil være nok til å dekke de reelle utgiftene, mens søkerne i Oslo og toppledelsen i norsk idrett insisterer på at deres grundige arbeid med søknaden gjør at 23 milliarder er nok.

NRK har sendt et spørreskjema om Oslos OL-prosjekt til lederne i 19 idrettskretser og 54 særforbund (til sammen 73 stykk). 40 prosent av idrettslederne tror ikke OL-budsjettet kommer til å holde, mens 48 prosent svarer ja på spørsmålet om de tror det holder (se faktaboks).

– Tror det dobles

En av skeptikerne til både OL og budsjettet, er Knut Bjørklund i Troms idrettskrets.

– Jeg tror aldeles ikke 23 milliarder er nok. Når vi ser det endelige resultatet, så kan vi ta frem togangen, og jeg tror det vil være nærmere 50 enn 30 milliarder kroner, sier han.

Bjørklund tror den første indikasjonen på sprekken kommer når statens tallknusere har kvalitetssikret tallene fra Oslos kommune i forbindelse med søknaden om statsgaranti. De tallene blir trolig klare i løpet av året dersom Oslos borgere stemmer ja til OL.

– Oslo kommune har gjort forsøk på å kvalitetssikre sine egne tall, men budsjettet har sine åpenbare svakheter. Det ligger i sakens natur at de er svært optimistiske, sier han.

Flertallet vil ha OL

I 2012 stemte idrettstinget for at Oslo skulle søke om OL under visse betingelser. Det gjorde de uten at Oslo hadde regnet på hva dette kom til å koste.
At fire av ti tror budsjettet sprekker, betyr imidlertid ikke at motstanden mot Oslos OL-søknad er spesielt stor.

I den samme spørreundersøkelsen svarer 75 prosent av lederne at de støtter Oslos OL-søknad.

Idrettspresident Børre Rognlien synes det er vanskelig å vite årsaken til at såpass mange ledere i hans egen organisasjon tviler på at OL-budsjettet holder.

– Jeg hadde håpet andelen som trodde på dette var høyere. Jeg er opptatt av at 40 prosent er i tvil. Jeg ønsker virkelig at budsjettet skal holde, og jeg tror at forutsetningene for at det skal holde er gode, sier Rognlien.

– Budsjettet sprekker

President i Norges Svømmeforbund, Per Rune Eknes, mener det ikke er noen overraskelse dersom OL-budsjettet skulle sprekke.

– Det er ikke så farlig med budsjettsprekk. Budsjettet som er satt opp gjelder ikke bare idrettsanlegg, men også infrastruktur som Oslo faktisk trenger, sier Eknes til NRK.no.

– OL er nesten ti år fram i tid og jeg er ikke skremt av at flere mener budsjettet vil sprekke. Oslo som by trenger en oppgradering uansett. Disse pengene går til andre ting enn idrettsanlegg, sier Eknes.

Svømmepresidenten mener en oppgradering av idrettsanlegg i hovedstaden er nødvendig.

– De pengene som er satt opp til å oppgradere Oslo vil bli brukt uansett. Dette er penger som vi er nødt til å ta oss råd til å bruke, sier Eknes.

Lillehammers ordfører, Espen Granberg Johnsen, er mer en villig til å søke om OL i 2022 hvis ikke Oslo vil. Til og med SV i Lillehammer vil ha OL og går i mot egen partiledelse og får støtte fra de østerrikske hopperne. Reporter: Ole Martin Sponberg, foto/redigerer: Harald Chr. Eiken.

Lillehammer vil ha OL om ikke Oslo vil

Siste nytt

  • Tobias Foss på Ineos-laget i Giro d'Italia

    Tobias Foss (26) er blant åtte Ineos-ryttere som skal delta i årets Giro d'Italia.

    Det var ventet at Vingrom-mannen kom til å få plass på laget. Nylig viste han form i Tour de Alps, hvor han vant den første etappen.

    – Det hadde nok gått uansett, men denne seieren er nok spikeren i kista. Laget er riktignok ikke tatt ut ennå, sa Foss til NTB nylig etter triumfen på åpningsetappen i Nord-Italia.

    Giroen varer fra 4. til 26. mai. For tre år siden ble Foss nummer ni sammenlagt i Grand Tour-rittet.

    Hele laget til Ineos i Giro d'Italia: Thymen Arensman, Geraint Thomas, Filippo Ganna, Jhonatan Narváez, Magnus Sheffield, Ben Swift, Connor Swift og Foss. (NTB/NRK)

    Tobias Foss
    Foto: AFP
  • Landslagsspiller klar for finsk ishockey: – Enkelt valg

    Den norske landslagsspilleren Christian Kåsastul har skrevet under en kontrakt med den finske ishockeyklubben KooKoo.

    27-åringen bekrefter overgangen til TV 2.

    – Det var et enkelt valg. Jeg ville tilbake til Finland. Det er en topp liga i Europa. Det er fokus på struktur og det defensive spillet, og det passer meg godt, sier Christian Kåsastul til TV 2.

    FID276OpxVg
    Foto: NTB
  • Store endringer på kombinertlandslaget: Fra 13 til seks utøvere

    I vinter var det ni menn og fire kvinner på kombinertlandslaget. Til neste sesong slås de to lagene sammen til ett, samtidig som det kuttes drastisk.

    – Vi ønsker å spisse satsingen enda mer mot et VM på hjemmebane neste år og optimalisere satsingen mot de aller, aller beste, sier sportssjef Ivar Stuan til NRK.

    De seks utøverne som blir en del av Elite A-landslaget er: Jørgen Graabak, Ida Marie Hagen, Gyda Westvold Hansen, Mari Leinan Lund, Jens Lurås Oftebro og Jarl Magnus Riiber.

    Samtidig har ledelsen opprettet et B-landslag. Der er det én kvinne og syv menn. Blant dem flere som har medaljer og gull fra VM og OL.

    B-laget består av: Marte Leinan Lund, Espen Andersen, Espen Bjørnstad, Kasper Moen Flatla, Einar Lurås Oftebro, Aleksander Skoglund, Andreas Skoglund og Simen Tiller.

    – Vi legger også til rette for de nest beste, men de vil trene mye mer lokalt med sine regionale team, sier sportssjef Stuan om utøverne på Elite B-laget.

    Ifølge Stuan handler kuttet i antall på A-laget først og fremst om optimalisering, men også noe økonomi.

    Neste år er det VM på hjemmebane i Trondheim.

    Kombinert
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal