IBU vil gi Russland millionbot for doping

Tre dopingsaker i løpet av kort tid. President i Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU), Anders Besseberg, forventer at det vil straffe seg for russerne, skriver VG.

IBU-president Anders Besseberg

Anders Besseberg, president i IBU, håper tre dopingsaker på kort tid vil gi Russlands skiskytterforbund en straff.

Foto: Heiko Junge / Scanpix

Aleksander Loginov

Alexander Loginov avga en positiv dopingprøve i november 2013 i Östersund.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix
 Ekaterina IOURIEVA

Jekaterina Jurjeva er utestengt i åtte år.

Foto: FRANCO DEBERNARDI / AP
Irina Starykh

Irina Starykh er utestengt i to år.

Foto: CHRISTOF STACHE / Afp

Mandag bekreftet Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) at fem prøver er positive etter retesting med nye metoder. Fire navn er nå kjent, og blant disse er tre fra Russland. Jekaterina Jurjeva, Irina Starykh og Alexander Loginov har alle blitt tatt for doping i løpet av kort tid. Det kan bli dyrt for det nasjonale skiskytterforbundet.

– Personlig blir jeg voldsomt overrasket om styret i IBU ikke ønsker å ilegge Russlands skiskytterforbund en straff, gitt at alle tre blir dømt og ingen anker. Vi har mulighet til å gi bot og samtidig kreve å få dekket saksomkostninger, sier IBU-president Anders Besseberg, som er en del av styret i skiskytterforbundet, til VG.

Bot på to millioner kroner

Det russiske skiskytterforbundet kan få en bot på inntil to millioner norske kroner. Dette gjelder for forbund der mer enn en utøver har testet positivt i løpet av en periode på 12 måneder.

– IBU har ingen mulighet til å utestenge et nasjonalt forbund fra konkurranse, med mindre de kan bevise at noen der organiserer dopingen, sier skiskytterpresident Besseberg til VG.

Fornøyd med systemet

Anders Besseberg sier til VG at dette er en spesiell situasjon.

– Dette er spesielt fordi vi har tre utøvere fra én nasjon og det er heller ikke til å legge skjul på at 80 til 90 prosent av positive dopingprøver i skiskyting er fra nasjoner som tidligere tilhørte Sovjetunionen. Det har vært en ukultur der lenge og en slik ukultur får man ikke snudd over natten, sier Besseberg til avisa.

Besseberg er fornøyd med dopingarbeidet som gjøres. Med nye testmetoder er det enklere å avsløre utøvere som jukser.

– Jeg er fornøyd med at vi har et så godt system at vi klarer å få luket vekk de som ikke skal være med i konkurransene og at vi beskytter de rene utøverne, sier Besseberg til NRK.

Siste nytt

 • Åsane tok første stikk

  Åsane var sterkest i den første kvalifiseringskampen til 1. divisjon menn. Joakim Hammersland scoret to av målene da bergenserne vant 3-1 over Notodden på bortebane. Dermed kan de sikre opprykk på hjemme på søndag.

  Åsane fotball etter 3-1 seier borte mot Notodden 21.11.19
  Foto: Åsane fotball
 • Avgjorde sekundet før slutt

  Storhammar gav får seg tomålsleiinga i sluttminutta mot Sparta torsdag, men reiste seg og avgjorde kampen med 6–5 målet eitt sekund før slutt. Laget klatra dermed til 2.-plassen og tok litt innpå serieleiar Stavanger. Norgesmeister Frisk Asker vart slått 3–7 på heimebane av Stjernen på heimebane, og vart dermed passert av Storhamar.

  Eliteserien ishockey, menn (12. Runde): Storhamar - Stavanger (2-1)
  Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
 • Snøbrettpioner død

  Jake Burton Carpenter, mannen bak Burton Snowboards, er død 65 år gammel. Carpenter grunnla selskapet i 1977. Burton-brettene har bidratt til at snøbrett i dag er en folkesport.

  Obit Jake Burton
  Foto: Alden Pellett / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal