Overrasket Burchnall fikk sparken i Viking

Viking-ledelsen har bestemt seg for å kvitte seg med trener Ian Burchnall grunnet dårlige resultater i årets sesong. – Jeg er overrasket over tidspunktet, sier hovedpersonen selv.

Ian Burchnall

FERDIG I KLUBBEN: Ian Burchnall er uenig i klubbens beslutning om trener-sparkingen. Han tok imot NRK hjemme i Stavanger torsdag formiddag.

Foto: Erik Waage / NRK

– Vi har gjort en evaluering av årets resultater, og konklusjonen er at vi ønsker oss ny hovedtrener. Nå må vi jobbe hardt for å rigge oss til neste sesong, sier administrerende direktør i Viking, Eirik Henningsen, til NRK.

Burchnall kom til Viking som assistenttrener før 2015-sesongen og overtok som hovedtrener foran denne sesongen.

– Jeg er trist over ikke å være en del av klubben lenger. Jeg er overrasket over tidspunktet beskjeden kom på, men samtidig har vi rykket ned – og da er det naturlig at noen får skylden, sier Ian Burchnall til NRK.

Ian Burchnall forteller at det føltes litt som en umulig oppgave å ta over klubben før årets sesong.

Engelskmannen fikk beskjeden onsdag kveld. Han er dypt uenig i klubbens avgjørelse, men forstår at noen måtte stilles til ansvar for nedrykket.

– Det føltes litt som en umulig oppgave å ta over klubben. Vi var klar over at det ville bli et ekstremt tøft år, men vi var kanskje ikke helt forberedt på hvor tøft året ville bli.

– Jeg er uenig i klubbens avgjørelse, og mener selv at jeg fortsatt kunne tilført klubben mer fremover. Det er trist at jeg ikke får fortsette, legger Burchnall til.

Bjarte Lunde aarsheim

Bjarte Lunde Aarsheim tar over hovedansvaret ut sesongen. NRK erfarer at han ikke er aktuell som permanent hovedtrener.

Foto: Erik Waage / NRK

Interesse for Burchnall

Etter det NRK forstår skal flere klubber vist interesse for treneren, men foreløpig skal det ikke foreligge noe konkret.

– Jeg har fått noen tekstmeldinger, og jeg er sikker på at flere vil henvende seg de neste dagene, sier Burchnall forsiktig.

Engelskmannen hadde kontrakt med Viking ut 2019, men klubben ønsker ikke å gå i detalj på hva trener-sparkingen koster klubben.

– Det er åpenbart at når du avslutter et ansettelsesforhold før tiden, så finnes det klausuler som regulerer dette, sier Henningsen.

Fikk sparken etter evalueringsmøte

Eirik Henningsen kommenterer trener-sparkingen i Viking.

Hadde full tillit

Etter sommerferien avholdt Viking-ledelsen en pressekonferanse, der det ble uttalt at Burchnall hadde full tillit. Henningsen sa den gang at de fredet Burchnall ut sesongen.

– Ian var ikke enig i vår avgjørelse, så mye kan jeg si. Han ønsket å ta klubben videre, men slik blir det ikke.

Sparkingen av Burchnall skjer to serierunder før slutt. Det er allerede klart at Viking rykker ned til 1. divisjon etter en katastrofesesong for Stavangerlaget.

Vikings Rasmus Martinsen

Rasmus Martinsen (t.v.) fikk se det røde kortet av dommer Rohit Saggi, da Viking rykket ned i snøværet på Alfheim tidligere i høst. Viking tapte kampen og nedrykket var et faktum.

Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix

Assistenten tar over

En arbeidsgruppe med representanter fra styre, ledelse og sportslig utvalg skal jobbe framover med å finne en ny hovedtrener til det kriserammede laget. Klubben har også konkrete trenernavn i kikkerten, for å ta over rollen som hovedtrener neste sesong.

– Arbeidet med å finne ny trener starter umiddelbart. Vi har sett at dette kunne bli et resultat av evalueringen, men vi har ikke startet samtale med noen andre spillere.

Bjarte Lunde Aarsheim og Kurt Hegre tar over hovedansvaret ut sesongen. Laget skal møte henholdsvis Rosenborg og Stabæk.

Sportssjef Bård Wiggen bekrefter til NRK at Lunde Aarsheim er uaktuell som ny Viking-trener på permanent basis.

Viking-trening

Viking-spillerne fikk beskjeden om sparkingen av Burchnall torsdag morgen.

Foto: Erik Waage / NRK

– Ikke uventet

Spillerne i klubben fikk beskjeden om sparkingen av Burchnall på et møte torsdag morgen. Kaptein André Danielsen forteller om en ryddig prosess.

– Det var ikke uventet. Når du gjør det så dårlig og rykker ned, så er det dessverre hovedtreneren som må gå, sier Danielsen.

Engelskmannen har hatt en høy stjerne både innad i klubben og byen. Etter det NRK erfarer har det ikke vært noen som helst mistillit til treneren fra spillergruppen i Viking.

– Jeg kjenner et voldsomt ansvar for det som har skjedd i år. Vi har trodd at situasjonen skulle snu, men det skjedde som kjent ikke. Da går det som regel ut over treneren.

Men Andre Danielsen var klar for videre samarbeid

Viking-kaptein André Danielsens kommentar til at Ian Burchnall er ferdig i klubben.

Anstrengt økonomi

Nedrykket til 1. divisjon er dramatisk for siddisene, som må kutte budsjettet med mellom 15 til 20 millioner kroner før kommende sesong. Det kommer på toppen av de 20 millionene klubben allerede har kuttet de to siste årene.

– Vi har en anstrengt økonomisk situasjon, men Viking må ha råd til å ha en trener av det kaliberet som nå trengs, mener Viking-sjefen.

For kun få uker siden ble det kjent at flere ansatte i administrasjonen mistet jobbene sine, grunnet klubbens dårlige økonomi.

Laster innhold, vennligst vent..

Siste nytt

 • Hjemmehåpet Feuz vant

  Beat Feuz vant lørdagens utforrenn i Wengen. Sveitseren var 29 hundredeler raskere enn Dominik Paris. Thomas Dressen kapret den siste plassen på pallen. Aleksander Aamodt Kilde ble beste nordmann på 6. plass. Kjetil Jansrud endte som nummer 10.

  Beat Feuz vant lørdagens utforrenn i Wengen.
  Foto: Stefan Wermuth / AFP
 • Seier til Birk Ruud

  Birk Ruud vant slopestyle-finalen i Seiseralm. Med en teknisk sterk andre runde fikk han 92,91 poeng og gikk rett inn på førsteplass. – En maktdemonstrasjon, sa kommentator Jonas Greve da seieren var i boks. Øystein Bråten falt i den andre runden, og endte til slutt på femteplass.

  Birk Ruud
  Foto: Rick Bowmer / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal