Hopp til innhold

IAAF om dopingdokumentaren: «Skuffende, villedende og falsk»

Det internasjonale friidrettsforbundet mener de ferske dopingavsløringene gjort av Sunday Times og ARD ikke beviser noen ting.

IAAF

MISTENKELIGGJORT: Internasjonal friidrett sliter nå med massive dopingmistanker etter avsløringene til avisen Sunday Times og den tyske tv-kanalen ARD. De to mediene har presentert testresultater som de mener viser at en tredjedel av medaljene i utholdenhetsøvelser under VM og OL mellom 2001 og 2012 ble vunnet av utøvere med mistenkelige blodverdier.

Foto: Phil Noble / Reuters

– Prøvene de omtaler er ikke positive tester, skriver IAAF i en pressemelding med tittelen «IAAF avviser på det sterkeste dopingbeskyldningene».

Uttalelsen kommer etter at den britiske avisen Sunday Times og den tyske TV-kanalen ARD i helgen presenterte hemmelige testresultater som de mener viser at en tredjedel av medaljene i utholdenhetsøvelser under VM og OL mellom 2001 og 2012 ble vunnet av utøvere med mistenkelige prøver.

– Dette er villedende og skuffende journalistikk, skriver IAAF.

Mistanker

IAAF hevder at den tyske dopingdokumentaren inneholder flere unøyaktigheter.

Lamine Diack

AVTROPPENDE: IAAF-president Lamine Diack slutter som president etter valget i organisasjonen denne måneden. Det ble bestemt før dopingdokumentaren kom. På mandag sa han at han lo av beskyldningene i dokumentaren om at IAAF ikke har gjort en god nok antidoping-jobb.

Foto: Buda Mendes / Afp

De gjør blant annet et poeng ut av at verken Sunday Times eller ARD sier at det her er snakk om positive prøver, men kun mistenkelige testresultat som viser unormale blodverdier.

De to mediene har fått tilgang til 12.000 prøver fra 5.000 utøvere og i dokumentaren vist på ARD søndag kom det frem at 800 utøvere som har konkurrert i alt fra 800 meter til maraton har levert mistenkelige eller høyst mistenkelige dopingprøver i perioden 2001 til 2012.

Latterliggjør «skup»

IAAF hevder nå at dette ikke er hemmelige prøver, men at de selv publiserte en detaljert analyse av dem for fire år siden. Sunday Times skriver på sin side at seks utøvere skal ha levert mistenkelige prøver som ikke ble fulgt opp.

IAAF mener at avisen før publisering ble fortalt at alle de seks testene ble nøye fulgt opp, og at samtlige av de seks utøverne er suspendert for dopingbruk.

– I reportasjene har ARD og Sunday Times hevdet at IAAF ikke har gjort noe for å følge opp mistenkelige prøver. Det er mulig de ønsker å presentere det de har som «skup», men fakta er at de er fire år bak IAAF, som allerede har presentert en analyse av disse prøvene», heter det i pressemeldingen.

Forbundet skriver også at de mener prøvene tatt før innføringen av biologiske blodpass, som kom i 2009, ikke kan brukes som bevis på at en utøver har dopet seg.

– Mistanker alene er ikke det samme som bevis på doping, skriver forbundet.

Coe: – En krigserklæring

Den tidligere friidrettsstjernen Sebastian Coe, nå én av to kandidater til det nye presidentvervet i IAAF, har også gått ut og kritisert dopingdokumentaren for å beskylde IAAF for å ikke ta mistenkelige prøver seriøst.

– Dette er en krigserklæring mot sporten min, sier Coe til The Guardian og legger til:

– Det er ingenting i vårt arbeid med dopingtester som rettferdiggjør slike angrep. Nå skal vi ikke gjemme oss. Vi skal ut å krige.

Krisitsk dopingekspert

Også den svenske dopingeksperten Arne Ljungqvist - tidligere dopingansvarlig i IAAF (1981-2004) og nå leder av IOCs medisinske komité og nestleder i Wada - er svært kritisk til dokumentaren.

– Den inneholder ingen bevis for doping, sier han til svenske Expressen.

– Blodverdier som grunnlag for mulig bloddoping ble innført av Wada fra 2010-sesongen. Før dette var blodet en veldig usikker metode. Dessuten er den vanligste formen for bloddoping erytropoietin, som avsløres med urin - ikke blod, sier Ljungqvist til den svenske tabloidavisa.

Siste nytt

  • Tap for Thoresen i bryte-EM

    Morten Thoresen gikk mot kinesiske Husiyuetu Husiyuetu i 67-kilosklassen og tapte 0-5 i sin første kamp i VM i bryting. Dermed må nordmannen håpe at kineseren går hele veien til finalen, i håp om å få gå rekvalifisering søndag.

    Bedre har det gått for Exauce Mukubu.

    Mukubu startet dagen med å slå Milad Alirzajev med 7-1. I 16-delsfinalen møtte han Luis Eduardo Avendano Rojas fra Venezuela. Det ble rått parti og nordmannen vant på poengmessig overlegenhet 10-0, etter 1.03 minutters bryting.

    Mukubu møter Jalgasbay Berdimuratov fra Usbekistan i åttedelsfinalen senere lørdag.

    Morten Thoresen
    Foto: Javad Parsa / NTB
  • Carlsen vant Speed Chess Championship

    Magnus Carlsen vant fredag lynsjakkturneringen Speed Chess Championship. I finalen slo nordmannen Hikaru Nakamura.

    I online-turneringen har Carlsen har utklasset alle sine motstandere.

    (NTB)

    Norway Chess
    Foto: Carina Johansen / NTB
  • Xavi forlenger med Barcelona

    Xavi (43) bekreftet fredag at han kommer til å forlenge kontrakten som trener for Barcelona med ytterligere ett år.

    Den nye kontrakten strekker seg fram til 2025. Et par timer senere kom også bekreftelsen fra klubben.

    Den tidligere midtbanespilleren tok over trenerjobben i 2021, og han ledet klubben til et nytt seriemesterskap sist sesong.

    – Vi vant to titler sist sesong og er en klubb i utvikling, sier treneren som overtok jobben på en treårskontrakt etter nederlenderen Ronald Koeman. Den kontrakten han hadde løp til 2024.

    Barcelona er plassert som nummer to i årets La Liga, to poeng bak Real Madrid. (NTB)

    6llf_df4WrY
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sportsvideoer
Spiller nå
Se høydepunktene fra Norge - Østerrike 01:08
Neste