NRK Meny

Opptil 600 VM-deltakere i 2011 kan ha dopet seg – IAAF holder rapporten tilbake

Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) holder fortsatt tilbake en undersøkelse gjort i friidretts-VM 2011, der hver tredje utøver innrømmet å ha dopet seg de siste 12 månedene før mesterskapet.

Maraton vm 2011

VM 2011: Hver tredje spurte utøver under friidretts-VM i Sør-Korea i 2011 innrømmet doping, går det fram av rapporten IAAF ikke vil offentliggjøre

Foto: JUNG YEON-JE / Afp
Arve Lote byline
Journalist

Kilde: NTB/NRK

Artikkelen er mer enn ett år gammel.

Den britiske avisen Sunday Times har sammen med den tyske TV-kanalen ARD/WDR fått tilgang til undersøkelsen, som ble gjort av ti forskere knyttet til Universitetet i Tübingen.

Det tyske universitetet er svært kritiske til at IAAF i fire år har holdt rapporten tilbake, og i tillegg har gitt forskerne munnkurv.

IAAF krevde vetorett

IAAF krevde vetorett som motytelse for å la WADA gjennomføre undersøkelsen. Vetoretten innebar at resultatene ikke skulle gjøres kjent uten IAAfs godkjennelse.

En måned etter at informasjonen var innhentet og analysert, krevde IAAF at alle måtte skrive under på et taushetsløfte, skriver Sunday Times.

Likevel ble mye av innholdet i undersøkelsen kjent allerede i 2013. Da uttalte tre av forskerne seg til New York Times anonymt.

De sa at de var ivrige etter å gjøre resultatene kjent, men at de ikke fikk lov før IAAF hadde studert dem nærmere.

Nå, to år etterpå, vil fortsatt ikke IAAF offentliggjøre resultatene.

Alvorlig innblanding

– Det at IAAF uten god grunn har forsinket publisering, er en alvorlig innblanding i retten til publisering, heter det i en uttalelse fra det tyske universitetet.

– Rapporten ble finansiert av Verdens Antidopingbyrå (WADA), som skal ha blitt presset av IAAF til å nedlegge veto mot publisering, skriver Sunday Times.

Rolf Ulrich ledet arbeidet og forklarer hvorfor rapporten aldri er offentliggjort.

– Det er fordi IAAF blokkerer den. Jeg tror de har interesser i WADA og de blokkerte hele greia, sier han.

Opptil 600 kan ha dopet seg før VM

Undersøkelsen bygger på intervjuer med flere hundre toppidrettsutøvere, som ble intervjuet av forskere under VM i friidrett i Sør-Korea for fire år siden.

På bakgrunn av intervjuene konkluderte forskerne med at mellom 29 og 34 prosent av de 1800 utøverne som deltok i VM, i løpet av de tolv foregående månedene hadde brutt dopingreglene.

Hvis de tallene er riktige, betyr det at rundt 600 utøvere under VM i Daegu i 2011, hadde dopet seg i løpet av siste året før mesterskapet.

– Disse funnene viser at doping er bemerkelsesverdig vanlig blant eliteutøvere, og at det i stor grad fortsatt ikke oppdages til tross for de nåværende biologiske testprogrammene, konkluderer forskerne.

I samme undersøkelsen går det også fram at så mange som 45 prosent av de spurte deltakerne i de pan-arabiske lekene samme år også innrømmet doping.

Til sammenlikning var mindre enn to prosent av dopingprøver som var gransket av WADA-godkjente laboratorier i 2010, positive.

Blodprøver

Rapporten bygger opp under avsløringene Sunday Times og ARD/WDR kom med tidligere i måneden, etter å ha fått tilgang på analysene av 12.000 blodprøver tatt av 5.000 friidrettsutøvere.

De to ledene dopingekspertene Michael Ashenden og Robin Parisottor konkluderte på bakgrunn av blodprøvene med at hver tredje friidrettsmedalje tatt i VM og OL i årene 2001 til 2012, ble vunnet av utøvere med mistenkelige blodverdier.

IAAF gikk hardt ut mot de to dopingekspertene og kalte dem naive og kunnskapsløse. Rapporten som nå avsløres vil Det internasjonale friidrettsforbundet ikke kommentere.

Siste nytt

 • Gull og sølv i junior-VM i skyting

  Regine Nesheim, Jenny Stene og Jeanette Hegg Duestad sikret norsk gull i lagkonkurransen på 50 meter liggende under junior-VM i pistol- og rifleskyting.

  Trioen vant klart foran USA og Kina. Med totalt 1859,7 poeng ble samtidig juniorrekorden knust med 4,2 poeng.

  På herresiden ble det norsk lagsølv for Henrik Larsen, Jo-Hermann Hegg og Benjamin Tingsrud Karlsen.

 • Ny nordmann klar for NHL-lag

  Kristian Røykås Marthinsen (17) ble valgt da Washington Capitals brukte sitt siste valg i årets draft. Unggutten blir med det den tredje nordmannen tilknyttet en NHL-klubb sammen med Andreas Martinsen (Montreal Canadiens) og Mats Zuccarello (New York Rangers).

  Tatt i betraktning Marthinsens unge alder er det nok likevel en stund før vi eventuelt får se venstrevingen på isen i en NHL-kamp.

  Laster Twitter-innhold

Sendeplan

Kl. Program Kanal