NRK Meny
Normal

I skyggen av Jakob Ingebrigtsen: – Gjør meg ingenting

Løpetalentet Thomas Jefferson Byrkjeland (19) var Norges nest beste på drømmemila under Bislett Games, men han var det ingen som la merke til.

Thomas Jefferson Byrkjeland

BISLETT GAMES: Her er Thomas Jefferson Byrkjeland under Bislett Games på lørdag. Han kom på femte plass på tiden 4,00.87. Jakob Ingebrigtsen vant på tiden 3,56.29.

Foto: Eirik Førde

– Det går helt fint og gjør meg ingenting. Jeg er egentlig ikke så interessert i medieoppmerksomhet så for min del er det helt greit, sier Byrkjeland til NRK.

Etter løpet en engelsk mil på Bislett Games torsdag var all oppmerksomhet rettet mot verdensrekorden til Jakob Ingebrigtsen. 16-åringen leverte et kjempeløp, men fire sekunder bak kom 19 år gamle Thomas Jefferson Byrkjeland.

Tjalve-løperen klokket inn på 4,00.87 - et meget bra løp av en 19-åring.

– Det var første gang jeg løp en engelsk mil. Jeg følte meg bra, men det var vanskelig å henge på Jakob og gruppa hans, men når du løper er det bare å bite tennene sammen og henge på så godt du klarer, sier Byrkjeland.

Han har ingen problemer med å havne i skyggen av Ingebrigtsen, men er ikke mindre ambisiøs på friidrettsbanen av den grunn.

I fjor tok han sølv på 3 000 meter hinder i senior-NM og endte på 6. plass på 1 500-meteren, snaut fire sekunder bak Jakob Ingebrigtsen på bronseplass.

Nå er målet å ta medalje i U20 EM til sommeren hvor han reiser sammen med blant andre Ingebrigtsen.

Jakob Ingebrigtsen og Thomas Byrkjeland

GRATULERER: Thomas Jefferson Byrkjeland gratulerer Jakob Ingebrigtsen med seieren på Bislett.

Foto: Eirik Førde

– Trener som Team Ingebrigtsen

Og skal vi tro treneren er dette bare starten på noe som kan bli mye bedre for unggutten som konkurrere for Idrettsklubben Tjavle. Byrkjeland er opprinnelig fra Colombia, men har bodd i Norge hele sitt liv.

– Thomas har tatt ut ganske lite av potensialet sitt og har mye å gå på treningsmessig. Der er han ganske forskjellig fra Jakob som er to år yngre, men som har trent vesentlig mer, sier trener Eirik Førde.

Byrkjeland følger klubbmodellen til Tjalve der løperne belastes gradvis med mengdetrening, mens Jakob Ingebrigtsen trenes av sin egen far og er blitt kjørt atskillelig hardere.

Dessuten har Byrkjeland slitt mye med skader.

– Dette var første vinteren han har har fått trent mengder som er i nærheten av det gode løpere har, sier Førde.

Byrkjeland skal nå opp til 140 km i uka, og Førde sier han diskuterer både trening og konkurranser med Team Ingebrigtsen.

– Vi trener helt likt som dem. Vi har de samme treningsprinsippene som går ut på å løpe mange kilometer i høy fart, sier Førde.

Thomas Jefferson Byrkjeland

BEST PÅ HINDER: Thomas Jefferson Byrkjeland har frem til nå vært best på 3 000 m hinder, men det er 1 500 m som er favorittdistansen. Her er han under U20 Nordisk Landskamp i Kristiansand for tre år siden.

Foto: Eirik Førde

Glad for matchingen fra Jakob

Selv mener Thomas Jefferson Byrkjeland at matchingen fra stortalentet fra Sandnes gjør han bedre.

– Det gir meg mer motivasjon til å trene hardt hver dag og bli så god som jeg kan, da ser jeg at det er mulig for en norsk mann å bli en av de beste verden.

Siste nytt

 • Curlinggutta tapte mot Sverige

  Thomas Ulsrud og Norge tapte 7–9 mot Sverige i curling-EM onsdag. Norge står med tre tap, og har tredjeplassen i gruppa.

  Seier mot Tyskland i siste gruppekamp holder til semifinaleplass. Kampen spilles torsdag morgen.

  Thomas Ulsrud
  Foto: Georgios Kefalas / Ap
 • Nå får damene laghopp i NM

  3. og 4. mars blir det skrevet NM-historie i hoppbakkene i Knyken. Da blir det laghopp for kvinner for første gang, melder NTB.

  Det hoppes i lag på to hoppere, og konkurransen går i 68-metersbakken.

  Maren Lundby
  Foto: Geir Olsen / NTB scanpix
 • Johannesen returnerer til Oilers

  Johannes Johannesen (20) vender tilbake til Stavanger Oilers etter halvannet år i Frölunda, Oskarshamn og Leksand.

  – Jeg har ambisjoner om å reise utenlands igjen men nå er det Oilers som gjelder, sier Johannes til oilers.no

  Norway
  Foto: Petr David Josek / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal