Hopp til innhold

Har hatt «djevelen på skuldra» i ni år – nå er Kim-André endelig skytterkonge igjen

Helt siden Kim-André Aannestad Lund ble skytterkonge i 2013 har ett skudd som en konkurrent skjøt i hans skive, plaget ham. Onsdag kveld tok den snart ti år gamle tørken slutt.

kim-andré

ENDELIG: Etter ni år kan Kim-André Aannestad Lund endelig juble for ny kongetittel.

Foto: Thomas Hagajore Fosse / Thomas Hagajore Fosse NRK

– Nå er det borte, det er deilig. Jeg føler meg ti kilo lettere, jeg gjør det.

Kim-André Aannestad Lund er endelig kvitt spøkelse fra sist han ble konge i Oppdal i 2013. Den gang vant han etter omskyting, men et skudd fra en konkurrent i hans blink har siden den gang plaget 31-åringen.

– Det står veldig høyt for min del å ta den kongetittelen. Fordi forrige gang jeg gjorde det, følte jeg kanskje ikke at det var så veldig fortjent, sa Lund til NRK før konkurransen.

– Da slipper jeg den djevelen på skuldra som sier det at ... Jeg vet egentlig ikke helt hva han sier heller, men han drar deg litt ned. Han holder deg nede, sa han.

Med 100 poeng i kongelaget, og 349 av 350 mulige over to dager, var det ingen som kunne måle seg med Aanestad Lund.

– Jeg er litt tom for ord akkurat nå, det har vært en litt rar dag. Litt opp og ned i forhold til nerver. Det er en liten drøm som går i oppfyllelse å ta denne kongetittelen uten en bismak, sier Lund.

«Klage» ble ikke tatt til følge

Første gang, i 2013, ble tittelen tatt med en bismak. Lund så ut til å ende med 245 poeng i de innledende 25 skuddene. Det hadde ikke holdt til plass i kongelaget, og han kunne sett langt etter en kongetittel.

Men plutselig, da resultatlista kom over skjermen, sto poengsummen 246 bak navnet til Lund. En av konkurrentene hadde skutt et skudd i Lunds blink, og når det er ett skudd for mye på skiva, sier regelverket at svakeste skal strykes.

– Jeg var inne på kontoret til DFS (arrangøren) for å si at de kan stryke den tieren som jeg hadde fått, som jeg ikke fortjente, sier Lund.

Men Lunds «klage» ble ikke tatt til følge, han ble en av 15 skytterne på kongelaget og skjøt så godt at han endte i omskyting om kongepokalen. Den da 22 år gamle Aannestad Lund slo de åtte (!) andre i omskytingen og sto igjen som skytterkonge.

– Jeg vurderte lenge å ikke skyte den omgangen. Men når jeg først gjorde det, og ble konge, så var det konge med litt sånn bismak. Så det ville vært moro å få bevist en gang for alle, at jeg faktisk kan gjør det på egen hånd.

Kim-André Aannestad Lund

KONGE: Kim-André Aannestad Lund hadde blandede følelser da han ble skytterkonge i 2013.

Foto: NRK

En djevel

Lund, som nå er blitt 31 år, har vært en av Norges ledende skyttere også etter Landsskytterstevnet i 2013. Han har flere topp 10-plasseringer i VM og EM, men etter LS i 2014, da han endte på andreplass, var 11.-plassen fra 2018 hans beste i Landsskytterstevnet.

Før onsdag.

Nå tror han seieren kan hjelpe han på veien mot nye triumfer på skytebanen.

– Jeg skal dra det med meg videre til VM i Egypt. Jeg satser på medalje der, sier Lund. I mesterskapet i oktober skal han skyte 300 meter helmatch.

Det å overvinne tvilen, eller «djevelen på skuldra» som Kim-André Aannestad Lund kaller den, kan være det helt avgjørende for en skytters suksess eller nederlag. Å tørre å stå i det og overvinne sin egen tvil.

Det handler om å faktisk tørre å gjøre jobben, og ikke bare ta raskeste vei ut, bli ferdig med skuddet og nappe de av. Det er en dårlig løsning, sier han.

Les også OL-skyttaren vart skotredd: – Du kvir deg for smellet

OL-klare skyttere

Rørt søster: – Fortjener den følelsen

Selv om Kim-André selv ikke tidligere har klart å gjenta kongebedriften, ble søster Katrine skytterdronning i 2017. Hun var rørt etter broren triumf onsdag.

– Det er som om jeg har vunnet, jeg kom bare rett tilbake til det. Jeg så det på han at det var den samme følelsen, og den følelsen fortjener han, sier hun til NRK.

kim-andré

RØRT: Lillesøster Katrine Aanestad Lund måtte tørke noen tårer onsdag kveld.

Foto: Thomas Hagajore Fosse / Thomas Hagajore Fosse NRK

– Han satser på VM nå i år og har trent utrolig hardt mot det, men så har han i all hemmelighet også trent utrolig mye med saueren (våpenet som brukes i LS) for å vise for seg selv at dette går, at han fortjener å være konge og føle meg som en konge.

Selv om Kim Andre selv sier han har kjent på støtten fra skyttermiljøet, forteller Katrine at det har vært kommentarer som «ja, men han hadde ikke vunnet hvis ikke det hadde skjedd».

– Det er nok med én sånn kommentar for å tenke at man egentlig ikke fortjente det, sier hun.

– Man kan si at han har blitt konge før og har gjort det, men han har ikke hatt den følelsen av å ha mestret det ordentlig. For sist var det litt sånn «bitter-sweet moment», sier lillesøster Lund.

Katrine Aannestad Lund åpnet opp om tunge tanker i fjor:

Les også Skyttaren opnar opp om vonde tankar etter OL-vrakinga: – Går utover meg som person

Katrine Aannestad Lund

Lunde: – Sånn er reglene

NRKs skyteekspert Ola Lunde er ikke i tvil om at kongetittelen i 2013 var fortjent og påpeker at det samme skjedde med en skytter senest tirsdag under landsskytterstevne.

– Sånn er nå reglene, da er det greit at han ble konge den gangen, tenker jeg. Men jeg tror nok Kim følte at den var mindre verdt. Om han vinner i dag, vil han nok føle en helt annen glede, sa Lunde før kongelaget.

OL-klare skyttere

FAVORITT: Ola Lunde mener Aannestad Lund har gode muligheter for å sikre en ny kongetittel.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Han var imponert over det Lund fikk til onsdag.

– Det er kjempestort. Det har vært en skikkelig utfordring for han. Han har virkelig gjort en super innsats og forberedt seg maksimalt. Du så gleden da han hadde klart det, sier han.

– Du så hvor nervøs han var på prøveskuddene. Det satt ikke i det hele tatt, helt unormalt. Så levere han en perfekt serie når det gjelder som mest.

Les også Stang og stupar, grovfelt og finfelt – Landsskyttarstemnet er langt meir enn Kongelaget

Siste nytt

  • Norsk fotball sikret viktig rankingplass

    Hellas kan ikke lenger ta igjen Norge på Uefa-rankingen som fordeler europacupplasser for menn fra sesongen 2025/26.

    Dermed ender Norge på 14.-plass på Det europeiske fotballforbundets (Uefa) nasjonale klubbkoeffisienter. Det betyr at årets mester i Eliteserien vil gå rett inn i den siste kvalifiseringsrunden til mesterligaen neste år.

    Skulle det ikke gå veien der, er Norges beste lag uansett garantert gruppespill i europaligaen.

    Spenningen rundt 14.-plassen levde fram til torsdag ettersom Hellas hadde to lag i conferenceligaen; Olympiakos og PAOK. Sistnevnte røk ut klart for Brugge, mens førstnevnte ble holdt til straffesparkkonkurranse mot Fenerbahçe.

    Dermed ender Hellas bak Norge på den nevnte Uefa-rankingen.

    Fordelingen av europacupplasser blir slik for Norges del sesongen 2025/26:

    * To lag i kvalifiseringen til Mesterligaen (1.- og 2.-plass i ligaen)

    * Ett lag i kvalifiseringen til Europaligaen (cupvinner)

    * To lag i kvalifiseringen til Serieligaen (3.- og 4.-plass i ligaen)

    Otfs84t2WGM
    Foto: NTB
  • Utrolig rekord av Leverkusen - ubeseiret i 44 kamper

    Bayer Leverkusen gikk seirende ut av kvartfinalen mot West Ham i Europaligaen, og like før slutt i London torsdag kveld sørget Leverkusen for at de unngikk tap nok en gang.

    Kampen på London Stadium endte 1-1 etter at Jeremie Frimpong utlignet minuttet før slutt. Dermed ble det den 44. kampen på rad at Leverkusen unngikk tap.

    Det er rekord for lag fra topp fem-ligaene. Juventus hadde den gamle på 43 strake kamper uten tap mellom mai 2011 og mai 2012.

    Den elleville rekken til Leverkusen har sørget for at klubben har vunnet Bundesliga for første gang i historien, de er i den tyske cupfinalen og i semifinalen i Europaligaen.

    I kvartfinalen mot West Ham vant Leverkusen 2-0 hjemme. I bortemøte ble de liggende under etter Michail Antonios scoring etter et snaut kvarter.

    West Ham presset på for en scoring som ville gitt ekstraomganger, men i stedet sørget altså Frimpong for 1-1 i kampen og 3-1-seier sammenlagt for de tyske seriemesterne.

    I semifinalen møter de Roma for andre sesong på rad. Forrige sesong vant Roma 1-0 sammenlagt.

    Leverkusen-jubel mot West Ham
    Foto: BEN STANSALL / AFP
  • Mirakelet uteble for Liverpool – slått ut av Europa

    Liverpool trengte et mirakel, men det ble bare 1-0-seier borte mot Atalanta. Den italienske klubben er klare for semifinale, mens Jürgen Klopps europaeventyr med Liverpool endte i Europaligaens kvartfinale.

    Etter 0-3-tapet hjemme på Anfield forrige uke, var det et fryktelig utgangspunkt Liverpool reiste til Bergamo med.

    Der fikk de akkurat den starten de trengte, da Trent Alexander-Arnold skaffet straffe etter fem minutter. Mohamed Salah var sikker og scoret kveldens første.

    Liverpool hadde fortsatt godt over 80 minutter til på å hente opp ledelsen til Atalanta, men tiden gikk og de store sjansene uteble.

    Flere mål ble det ikke, og Atalanta vant dermed 3-1 sammenlagt.

    For Liverpool-manager Jürgen Klopp ble det dermed en tung avslutning i Europa.

    I januar fortalte Jürgen Klopp at han gir seg som Liverpool-manager etter sesongen, og finalen i Europaligaen i Dublin 22. mai kunne blitt et perfekt punktum for Klopps karriere i Merseyside-klubben.

    Slik gikk det ikke, og dermed er det de seks siste serierundene i Premier League-gulljakten som gjenstår av Klopps Liverpool-karriere.

    Salah

Sendeplan

Kl. Program Kanal