AFC Wimbledon klar for ny opprykkskamp: – Viser hvor viktig fotballånd er

For akkurat 14 år siden ble AFC Wimbledon dannet. I kveld spiller de for opprykk til League One på selveste Wembley.

AFC Wimbeldon

NORSKE FANS: Endre Kleiven (t.h.) og Hans Petter Bakke på kampen da AFC Wimbledon rykket opp til League Two i 2011.

Foto: Privat

Laster innhold, vennligst vent..

Det er en fotballhistorie god nok for Hollywood. Og nei, den er ikke om Leicester. Mandag kveld handler det meste om AFC Wimbledon.

Fotballklubben som ble dannet av egne Wimbledons supportere i 2002. Nærmere bestemt 30. mai. Altså for nøyaktig 14 år siden. Det etter en konflikt om det gamle London-laget skulle flyttes en time nord til Milton Keynes.

Da begynte de på nivå ni i England. I kveld spiller de om en plass i League One (nivå tre) i playoff kamp mot Plymouth på selveste Wembley.

– Jeg er stolt og glad over progresjonen laget har hatt. Det har vært stein på stein, og nå håper og tror jeg vi er klare for et nytt nivå, sier leder i supporterklubben Norsedons, Endre Kleiven, til NRK.

– Vilje, ikke penger

Norsedons var AFC Wimbledons første supporterklubb.

– Det viser hvor viktig fotballånd og supporterkultur faktisk er. Det er mye vilje, og i liten grad penger som har gjort at vi har kommet så langt, understreker Kleiven, som sammen med Hans Petter Bakke har fulgt den ferske klubben tett hele veien.

Norske AFC Wimbeldon supportere

LEDER SUPPORTERKLUBB: Endre Kleiven og Hans Petter Bakke driver den norske supporterklubben til AFC Wimbledon.

Foto: Privat

Veien har vært lang, og ikke minst suksessfull. Den unge klubben har klatret og klatret. I 2011 rykket de opp til League Two. I løpet av den tiden spilte de blant annet utrolige 78 strake kamper uten tap – noe som er rekord i England.

– Det har vært en formidabel reise, slår Kleiven fast.

Møter med MK Dons

Rykker London-laget opp, vil de spille i samme divisjon som gamle Wimbledons «andre halvdel» – Milton Keynes-baserte MK Dons. Den delen av klubben som ble igjen og godtok flyttingen. Lagene har møttes i cupsammenheng, men det har vært intenst.

– Hjemmekampen skal jeg på, og vi oppfordrer vanligvis til ikke å dra på bortekampen. Men om vi er på samme nivå, blir det litt sånn: se, vi klarte det, sier Kleiven.

– Det blir et helt spesielt oppgjør

Det er 28 år siden Wimbledon sist var på Wembley. Da slo de Liverpool i FA-cupfinalen.

– Man kan ikke si at det bare er en fotballkamp. Ingenting er som Wembley. Når vi går ut på banen, vil jeg være stolt og det vil være mye følelser. Både jeg og spillerne vil ha sommerfugler i magen, sier tidligere Wimbledon-spiller og nå manager, Neal Ardley ifølge Guardian.

– Hele fotballfamilien har alltid holdt med oss, og vi har veldig mye «goodwill» for det vi gjorde. 20.000 kommer for å heie på oss i kveld. Det blir jo opprykk, sier Kleiven optimistisk.

Siste nytt

 • Karsten Johannessen har gått bort

  Starts trenerlegende Karsten Johannessen døde i dag, 93 år gammel. Han sovnet inn på Bispegra omsorgssenter ved 13-tiden, med sine nærmeste rundt seg. Det skriver Fædrelandsvennen. Johannessen ledet Start til klubbens to eneste gull, i 1978 og 1980.

  Karsten Johannessen
  Foto: Geir Ingar Egeland / NRK
 • Semerikov satte banerekord på 5000m

  Danila Semerikov satte banerekord da han gikk til tiden 6:08.96 på 5000 m i Heerenveen søndag. Russeren vant foran nederlenderne Patrick Roest og Sven Kramer. Sverre Lunde Pedersen havnet akkurat utenfor pallen, mens Håvard Bøkko endte på 12. plass.

  Danila Semerikov
  Foto: Peter Dejong / AP
 • Stoppet Arsenals ubeseirede rekke

  Innbytter Charlie Austin ble kampens helt da hans Southampton senket Arsenal med sin 3-2-scoring fem minutter før slutt i søndagens elleville Premier League-oppgjør. Tapet er Arsenals første på 22 kamper i alle turneringer.

  Southampton - Arsenal
  Foto: Adam Davy / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
EM håndball kvinner: Finale
Sportsrevyen