Sykler for proffkontrakt

Vegard Stake Laengen kan bli Norges neste proffrytter. På dagens VM-tempo for U23-ryttere skal talentet vise agenter og storlag at han er klar for å ta steget opp i eliten.

Video VM sykkel

Følg sykkel-VM direkte her!

Vegard Stake Laengen

– Sjansene vil jo bare øke om jeg gjør det bra, sier en proff-sulten Vegard Stake Laengen.

Foto: STEFAN WERMUTH / REUTERS
– Målet er å bli blandt de ti beste. I EM ble jeg nummer tre, men da kjørte jeg jo bare mot europeere. Nå blir det knallhard konkurranse, sier Laengen.

Talentet har levert gode resultater denne sesongen. Tidligere i september ble han nummer fire sammenlagt i Tour de l'Avenir, også kalt ungdommens Tour de France.

En proffkontrakt kan derfor ligge ganske nær om nordmannen leverer varene på tempoen mandag.

– Styrken min er at jeg er ung og sykler i U23-klassen for siste gang. Jeg har hatt en bra sesong. Man vet jo aldri om man blir proff før kontrakten er i boks, men jeg føler at jeg ikke er alt for langt unna, sier Laengen.

U23-tempoen i sykkel-VM kan du også følge på NRK2 fra kl. 12.55.

– Hardere enn på lenge

22-åringens manager i Joker Merida, Birger Hungerholdt, har lang er faring fra sykkelsporten. Klubbformannen, rittgeneralen og sponsorkongen har i nyere tid vært springbrettet til dagens norske eliteryttere ut i Pro Tour-verden.

Han tror det er tøffere å ta steget ut i profftilværelsen enn på lenge.

– Utgangspunktet er at det er et veldig vanskelig marked. Mange av de store lagene har lagt ned. I tillegg er det over 100 arbeidsledige proffryttere per dags dato. Dette er Laengens største utfordring. Han har en sjanse, men må selvfølgelig levere gode resultater, sier Hungerholdt.

– Hvis Vegard hadde levert de samme resultatene i år som i fjor ville han vært veldig nær en proffkontrakt. Nå er markedet veldig uoversiktlig i forhold til hvordan det er i et «normalt» år.

– Tøft uansett

Laengen, som har EM-bronse og sammenlagtseier i Giro del Friuli Venezia Giulia på merittlista, tror det å bli proff er hardt uansett forhold.

– Det er jo alltid sånn at noen lag må legges ned. Jeg tror det alltid har vært, og vil være vanskelig å bli proff. Sånn sett er det temmelig likt fra år til år, sier Laengen.

Men nå har han uten tvil en gyllen sjanse. I VM kryr det med agenter og lag som speider etter den neste giganten i sykkelsirkuset.

– Sjansene vil jo bare øke om jeg gjør det bra. Jeg vil jo få mye oppmerksomhet her. Det er nå det gjelder. Jeg håper at formen er bra, og at jeg fortsetter å prestere som tidligere i år, sier Laengen.

Satser på formtopp

At Joker-Merida-talentet er et emne for profftilværelsen råder det liten tvil om, mener manager Hungerholdt.

– Han har et veldig stort potensiale, og en enorm kjørestyrke. Han er en typisk klassikerrytter om man kan si det på den måten.

Laengen testet tempoløypa søndag. Mandag håper han å ha den beryktede formtoppen inne.

– Jeg er avhengig å få ekstra krefter å trå med. Jeg er godt restituert etter siste ritt. Men det er alltid spenning i det første løpet etter et ritt som Tour l'Avenir. Jeg kan være på en formtopp. Uansett vil resultatet her være en god pekepinn til fellesstarten fredag, sier Laengen.

Må levere bedre for hvert år

Når talentet trår ut i løypa er Hungerholdt av løperne som følger ekstra godt med.

– Vegard er den beste av de norske temporytterne, men det er ikke sikkert han kjører best i løypa i København. Utfordringen hans blir å få til en god spurt, tror Hungerholdt.

Før mandagens tempo setter 22-åringen de australske rytterne i favorittsjiktet. Håpet er å komme like bak til et godt resultat, og til et nytt godt steg nærmere proffverden.

– For hvert år som går må jeg levere hakket bedre resultater. Jeg kan ikke falle av og bryte meg ned om det ikke går veien, men et godt resultat her gir mye motivasjon, sier Laengen.

Disse nordmennene er i aksjon i dag:

Marte Emilie Skjolden. Starttid: kl. 10.03

Pia Charlotte Matter. Starttid: kl. 10:22

Stian Saugstad. Starttid: kl. 13:18

Vegard Stake Laengen. Starttid: kl. 16:24:30

Sportsnyheter

Sommer-OL i Tokyo 2021

Sølvvinneren rennes ned av meldinger – Rodal måtte felle en tåre

TOKYO/OSLO (NRK): Sleggekaster Eivind Henriksens OL-sølv rørte mange. Én av dem var friidrettslegenden Vebjørn Rodal.

Siste nytt

 • Australia rysta USA-stjernene

  USA sleit lenge med Australia i semifinalen i basket, men kom sterkt mot slutten og vann så klart som 97-78. Kevin Durant blei toppscorar med 23 poeng.

  Australia opna sterkt og leia ein perode med 15 poeng. Etter første kvarter stod det 24-18 til Australia. Ved halvtid hadde USA redusert forspranget til 45-42.

  Men andre del av kampen blei ein amerikansk maktdemonstrasjon. Spesielt i tredje kvarter, der dei vann med 32-10, og avgjorde kampen.

  Finalemotstandar blir enten Frankrike eller Slovenia, som spelar sin semifinale seinare i dag.

  USA har teke basketgullet i seks av dei siste sju olympiske leikane. Berre i Athen i 2004 snubla dei.

  Totalt har USA teke gullet i 15 av dei 19 olympiske basketballturneringane som er avvikla. Berre Argentina (2004) og dei no oppløyste nasjonane Sovjetunionen (1988 og 1972) og Jugoslavia (1980) har brote sigersrekkja.

  Zachary Lavine, USA
  Foto: Aris Messinis / AFP
 • Carringtons tredje gull

  Lisa Carrington (32) frå New Zealand tok sitt tredje padlegull i Tokyo-OL med siger på K1 500 meter.

  Carrington var suveren. Ungarske Tamara Csipes tok sølvet, over eit halvt sekund etter. Den danske bronsevinnaren Emma Aastrand Jørgensen var meir enn halvtanna sekund bak.

  Carrington tok gull både på K1 200 meter og K2 500 meter tysdag. Laurdag har ho gullsjanse også i K4 500 meter.

  Carrington har dominert K1 200 meter i årevis, med sju VM-gull på rad og OL-gull både i London og Rio. Men i år har ho herja i fleire båtklasser.

  Med fem gull og ein bronse er ho den mestvinnande OL-utøvaren frå New Zealand.

  Lisa Carrington
  Foto: Kirsty Wigglesworth / AP
 • Roe løfta seg ein plass

  Med 4,80 i stav løfta Martin Roe seg frå 20. til 19.-plass i tikampen etter åtte øvingar.

  Han tok 4,60 og 4,70 i første forsøk, men måtte bruke alle tre på 4,80. På 4,90 reiv han på alle tre.

  To øvingar står att - spyd og 1500 meter.

  Martin Roe
  Foto: Aleksandra Szmigiel / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal