I dag kan Russland bli tatt inn i varmen: – Vil svekke tilliten til antidopingarbeidet

Anders Solheim mener det er en aksept av potensielt dopede russere hvis Wada gjenopptar Russland som medlem så lenge flere hundre mistenkelige dopingprøver holdes skjult.

Antidoping Norge holder seminar for idrettsledere og media.

ADVARER: Anders Solheim og Antidoping Norge ber Wada opprettholde utestengelsen av Russland.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

I 2015 ble Russlands antidopingbyrå (Rusada) utestengt av Wada. Grunnen var McLaren-rapporten som dokumenterte organisert statsstøttet doping av russiske utøvere under Sotsji-OL i 2014.

Torsdag møtes styret i Verdens Antidopingbyrå (Wada) på Seychellene for å stemme over om Russland skal tas inn i varmen igjen.

Det er Wadas uavhengige komité for regeletterlevelse (CRC) som anbefaler at russerne blir tatt inn i varmen igjen.

På plass er også selvsagt Wadas norske visepresident Linda Hofstad Helleland. Styrets 12 medlemmer står foran et skjebnevalg. Linda Hofstad Helleland er det første Wada-medlemmet som har uttalt at hun vil stemme mot anbefalingen som vil godkjenne Russlands antidopingarbeid.

– Flere hundre mistenkelige prøver

Helleland mener Russland ikke har gjort nok for å møte kravene som er blitt stilt fra Wada etter dopingskandalen. Blant annet skulle Wada få full tilgang til dopingslaboratoriet i Moskva. I tillegg skulle Russland anerkjenne McLaren-rapporten.

Ifølge CRC har dette nå skjedd.

CRC konkluderer med at Russlands idrettsdepartement i et brev i tilstrekkelig grad anerkjenner problemene Russland har slitt med. I tillegg skal Wada få tilgang til data og prøver i Moskva-laboratoriet gjennom en uavhengig ekspert.

Det mener daglig leder i Antidoping Norge, Anders Solheim, ikke er godt nok. Foreløpig har nemlig ingen fått tilgang på prøvene fra laboratoriet i Moskva, mener Solheim.

– Det finnes flere hundre mistenkelige prøver på laboratoriet i Moskva, og jeg som ren utøver ville ha forventet at dette ble ryddet opp i umiddelbart, sånn at jeg visste at jeg konkurrerte mot rene utøvere og ikke potensielt dopede utøvere, sier Solheim til NRK.

– Svært uheldig

– Det er fortsatt mulig å bli slått av dopede russiske utøvere, fordi de ikke vil frigi data og fordi man utsetter prosessen ytterligere, understreker han.

Varsleren bak dopingen, Grigorij Rodtsjenkov, har gått ut og bedt Wada om ikke å ta Russland inn i varmen igjen. I et leserinnlegg i USA Today skriver han at det vil være en katastrofe for kampen mot doping å gjeninnsette Russland.

– Dette er manipulering og falske påstander fra det russiske sportsministeriet, og det må ikke WADA falle for. Dette er samme arm av Kreml som la til rette for dopingprogrammet, skriver Rodtsjenkov.

Også den amerikanske anti-doping-sjefen reagerer.

– Denne prosessen stinker, sier Travis Tygart ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Antidoping Norge frykter konsekvensene dersom Wada aksepterer Russland.

– Vi har fått styrket tilsynsfunksjonen til Wada gjennom regelendringer i løpet av det siste året, og nå viser vi at det fortsatt er mulig å løpe videre og fortsette antidopingarbeidet uten å rydde opp i det jukset som har vært. Det svekker tilliten til Wada og til det internasjonale antidopingarbeidet. Dette må ryddes opp umiddelbart, fastslår Anders Solheim.

Siste nytt

 • Lindvik best i kvalifiseringa

  Marius Lindvik vann kvalifiseringa i hopp i Rasnov torsdag, 0,1 poeng føre Stefan Kraft. Alle dei norske kvalifiserte seg til hopprennet i morgon. Halvor Egner Granerud som ikkje har hoppa verdscup tidligare i år tok ein sterk 8.-plass i kvalifiseringa.

  Marius Lindvik
  Foto: Erwin Scheriau / AFP
 • Østberg trua Johaug

  Therese Johaug stakk etter fem kilometer og leia stort sett heile den 34 kilometer lange fellesstarten med eit halv minutt. Ingvild Flugstad Østberg gjekk fantastisk mot slutten. I mål var ho berre fire sekund bak. Heidi Weng tok 3.-plassen.

  Ski Tour 2020
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • Derfor går løperne med drikkebelte

  Therese Johaug og resten av løperne går med godt synlige drikkebelter på torsdagens 34 kilometer lange etappe. Av miljøhensyn er det nemlig bestemt at utøverne skal bære sin egen næring for å begrense bruken av snøskutere. Først etter 22 kilometer får skiløperne lov til å motta næring fra støtteapparat.

Sendeplan

Kl. Program Kanal