Hopp til innhold

I dag kan Russland bli tatt inn i varmen: – Vil svekke tilliten til antidopingarbeidet

Anders Solheim mener det er en aksept av potensielt dopede russere hvis Wada gjenopptar Russland som medlem så lenge flere hundre mistenkelige dopingprøver holdes skjult.

Antidoping Norge holder seminar for idrettsledere og media.

ADVARER: Anders Solheim og Antidoping Norge ber Wada opprettholde utestengelsen av Russland.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

I 2015 ble Russlands antidopingbyrå (Rusada) utestengt av Wada. Grunnen var McLaren-rapporten som dokumenterte organisert statsstøttet doping av russiske utøvere under Sotsji-OL i 2014.

Torsdag møtes styret i Verdens Antidopingbyrå (Wada) på Seychellene for å stemme over om Russland skal tas inn i varmen igjen.

Det er Wadas uavhengige komité for regeletterlevelse (CRC) som anbefaler at russerne blir tatt inn i varmen igjen.

På plass er også selvsagt Wadas norske visepresident Linda Hofstad Helleland. Styrets 12 medlemmer står foran et skjebnevalg. Linda Hofstad Helleland er det første Wada-medlemmet som har uttalt at hun vil stemme mot anbefalingen som vil godkjenne Russlands antidopingarbeid.

– Flere hundre mistenkelige prøver

Helleland mener Russland ikke har gjort nok for å møte kravene som er blitt stilt fra Wada etter dopingskandalen. Blant annet skulle Wada få full tilgang til dopingslaboratoriet i Moskva. I tillegg skulle Russland anerkjenne McLaren-rapporten.

Ifølge CRC har dette nå skjedd.

CRC konkluderer med at Russlands idrettsdepartement i et brev i tilstrekkelig grad anerkjenner problemene Russland har slitt med. I tillegg skal Wada få tilgang til data og prøver i Moskva-laboratoriet gjennom en uavhengig ekspert.

Det mener daglig leder i Antidoping Norge, Anders Solheim, ikke er godt nok. Foreløpig har nemlig ingen fått tilgang på prøvene fra laboratoriet i Moskva, mener Solheim.

– Det finnes flere hundre mistenkelige prøver på laboratoriet i Moskva, og jeg som ren utøver ville ha forventet at dette ble ryddet opp i umiddelbart, sånn at jeg visste at jeg konkurrerte mot rene utøvere og ikke potensielt dopede utøvere, sier Solheim til NRK.

– Svært uheldig

– Det er fortsatt mulig å bli slått av dopede russiske utøvere, fordi de ikke vil frigi data og fordi man utsetter prosessen ytterligere, understreker han.

Varsleren bak dopingen, Grigorij Rodtsjenkov, har gått ut og bedt Wada om ikke å ta Russland inn i varmen igjen. I et leserinnlegg i USA Today skriver han at det vil være en katastrofe for kampen mot doping å gjeninnsette Russland.

– Dette er manipulering og falske påstander fra det russiske sportsministeriet, og det må ikke WADA falle for. Dette er samme arm av Kreml som la til rette for dopingprogrammet, skriver Rodtsjenkov.

Også den amerikanske anti-doping-sjefen reagerer.

– Denne prosessen stinker, sier Travis Tygart ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Antidoping Norge frykter konsekvensene dersom Wada aksepterer Russland.

– Vi har fått styrket tilsynsfunksjonen til Wada gjennom regelendringer i løpet av det siste året, og nå viser vi at det fortsatt er mulig å løpe videre og fortsette antidopingarbeidet uten å rydde opp i det jukset som har vært. Det svekker tilliten til Wada og til det internasjonale antidopingarbeidet. Dette må ryddes opp umiddelbart, fastslår Anders Solheim.

Siste nytt

  • Vellykket operasjon for Van Aert

    Sykkelstjernen Wout Van Aert var torsdag gjennom en vellykket operasjon etter at han ødela kragebeinet i endagsrittet Dwars door Vlaanderen.

    Det skriver belgierens lag, Visma Lease a Bike, i egne mediekanaler.

    – Det er uklart når Wout vil være tilbake på sykkelsetet igjen. Han går glipp av vårens klassikere, og deltakelsen i Giro d'Italia er fortsatt usikker. På vegne av Wout takker vi for all støtte, heter det i meldingen.

    Skaden gjør at prestisjerittene Flandern rundt, Paris-Roubaix, Amstel Gold Race, La Fleche Wallonne og Liege-Bastogne-Liege går uten belgieren.

    Med om lag sju mil igjen av onsdagens ritt veltet flere store profiler, blant dem Van Aert. TV-bildene viste en svært forslått og preget belgier der han satt i veikanten før han ble hentet av sykebilen. (NTB)

    Wout van Aert
    Foto: STEPHANE MAHE / Reuters
  • Tonali siktet for ytterligere 50 brudd på gamblingreglene

    Det engelske fotballforbundet (FA) har siktet Newcastle-spiller Sandro Tonali for 50 brudd på Premier Leagues gamblingregler i tidsrommet 12. august til 12. oktober i fjor.

    Det skriver FA i en pressemelding torsdag. Tonali har fram til 5. april på å respondere på siktelsen.

    Newcastle skriver i en melding på egne hjemmesider at de er gjort kjent med siktelsen. De skriver at Tonali har klubbens fulle støtte i etterforskningen. Utover det ønsker verken Newcastle eller Tonali å kommentere saken.

    I oktober i fjor ble italieneren utestengt fra all internasjonal fotball i ti måneder for brudd på gamblingreglene i Italia. Han ble hentet til Premier League fra Milan sommeren 2023.

    FA mener at Tonali satset penger på fotballkamper 50 ganger i perioden fra nettopp Premier League-åpningen og fram til 12. oktober, samme dag som han ble avhørt om regelbruddene fra italiensk fotball.

    Hans foreløpig siste opptreden i Newcastle-drakten kom hjemme mot Borussia Dortmund i Champions League 25. oktober. Da fikk han 25 minutter som innbytter. (NTB)

    Premier League - Newcastle United v Crystal Palace
    Foto: LEE SMITH / Reuters
  • KFUM henter angrepsspiller fra Åsane

    Mame Mor Ndiaye (26) forlater Bergen og Åsane til fordel for nyopprykkede KFUM Oslo, melder BA. Sist sesong gjorde han ni mål i 1. divisjon.

    Ndiaye bekrefter selv til Bergensavisen at overgangen er i boks.

    – Det er vondt å dra fra klubben nå, men det er dette jeg har jobbet for å få til. Ønsket mitt har hele tiden vært å få sjansen i eliteserien, forteller 26-åringen til BA.

    (NTB)

    FOmDNHw_B34
    Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal