I dag kan Russland bli tatt inn i varmen: – Vil svekke tilliten til antidopingarbeidet

Anders Solheim mener det er en aksept av potensielt dopede russere hvis Wada gjenopptar Russland som medlem så lenge flere hundre mistenkelige dopingprøver holdes skjult.

Antidoping Norge holder seminar for idrettsledere og media.

ADVARER: Anders Solheim og Antidoping Norge ber Wada opprettholde utestengelsen av Russland.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

I 2015 ble Russlands antidopingbyrå (Rusada) utestengt av Wada. Grunnen var McLaren-rapporten som dokumenterte organisert statsstøttet doping av russiske utøvere under Sotsji-OL i 2014.

Torsdag møtes styret i Verdens Antidopingbyrå (Wada) på Seychellene for å stemme over om Russland skal tas inn i varmen igjen.

Det er Wadas uavhengige komité for regeletterlevelse (CRC) som anbefaler at russerne blir tatt inn i varmen igjen.

På plass er også selvsagt Wadas norske visepresident Linda Hofstad Helleland. Styrets 12 medlemmer står foran et skjebnevalg. Linda Hofstad Helleland er det første Wada-medlemmet som har uttalt at hun vil stemme mot anbefalingen som vil godkjenne Russlands antidopingarbeid.

– Flere hundre mistenkelige prøver

Helleland mener Russland ikke har gjort nok for å møte kravene som er blitt stilt fra Wada etter dopingskandalen. Blant annet skulle Wada få full tilgang til dopingslaboratoriet i Moskva. I tillegg skulle Russland anerkjenne McLaren-rapporten.

Ifølge CRC har dette nå skjedd.

CRC konkluderer med at Russlands idrettsdepartement i et brev i tilstrekkelig grad anerkjenner problemene Russland har slitt med. I tillegg skal Wada få tilgang til data og prøver i Moskva-laboratoriet gjennom en uavhengig ekspert.

Det mener daglig leder i Antidoping Norge, Anders Solheim, ikke er godt nok. Foreløpig har nemlig ingen fått tilgang på prøvene fra laboratoriet i Moskva, mener Solheim.

– Det finnes flere hundre mistenkelige prøver på laboratoriet i Moskva, og jeg som ren utøver ville ha forventet at dette ble ryddet opp i umiddelbart, sånn at jeg visste at jeg konkurrerte mot rene utøvere og ikke potensielt dopede utøvere, sier Solheim til NRK.

– Svært uheldig

– Det er fortsatt mulig å bli slått av dopede russiske utøvere, fordi de ikke vil frigi data og fordi man utsetter prosessen ytterligere, understreker han.

Varsleren bak dopingen, Grigorij Rodtsjenkov, har gått ut og bedt Wada om ikke å ta Russland inn i varmen igjen. I et leserinnlegg i USA Today skriver han at det vil være en katastrofe for kampen mot doping å gjeninnsette Russland.

– Dette er manipulering og falske påstander fra det russiske sportsministeriet, og det må ikke WADA falle for. Dette er samme arm av Kreml som la til rette for dopingprogrammet, skriver Rodtsjenkov.

Også den amerikanske anti-doping-sjefen reagerer.

– Denne prosessen stinker, sier Travis Tygart ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Antidoping Norge frykter konsekvensene dersom Wada aksepterer Russland.

– Vi har fått styrket tilsynsfunksjonen til Wada gjennom regelendringer i løpet av det siste året, og nå viser vi at det fortsatt er mulig å løpe videre og fortsette antidopingarbeidet uten å rydde opp i det jukset som har vært. Det svekker tilliten til Wada og til det internasjonale antidopingarbeidet. Dette må ryddes opp umiddelbart, fastslår Anders Solheim.

Siste nytt

 • Skjelvik-selvmål og Diomande scoret

  Zlatan Ibrahimovic så ut til å bli matchvinner for LA Galaxy med to mål, men et uheldig selvmål signert Jørgen Skjelvik åtte minutter før slutt sørget for 2-2 mot Seattle Sounders.

  Også Adama Diomande scoret natt til søndag norsk tid. Han fastsatte sluttresultatet til 2-0 for byrival Los Angeles FC da han scoret borte mot Real Salt Lake.

  Skjelvik
  Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
 • Djokovic ute av ATP-turnering

  Verdensener Novak Djokovic røk ut av ATP-turneringen i Cincinnati lørdag da han tapte for russeren Daniil Medvedev i semifinalen.

  Medvedev, som er ranket som nummer åtte i verden, slo Djokovic 3-6, 6-3 og 6-3. I finalen. Nå møter han belgiske David Goffin i finalen.

  Cincinnati Tennis
  Foto: John Minchillo / AP
 • Hovland henger med

  Viktor Hovland henger fortsatt med i tetsjiktet i den første finaleturneringen på PGAs B-tour. Etter lørdagens runde er han på delt 6.-plass. Han spilte den 3. runden på 69 slag, to under banens par. Runden inneholdt fire birdier og to bogeyer.

  Nationwide Children's Hospital Championship - Round Two
  Foto: Matt Sullivan / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal