NRK Meny
Normal

I dag kan Høgmos menn bli historisk dårlige

Per-Mathias Høgmo og Norge har ingen seire på de siste ni privatlandskampene. I dag kan de bli historiske med ti kamper uten seier.

Per-Mathias Høgmo

HAR VALGT MOTSTANDERE FRA ØVERSTE HYLLE: Per-Mathias Høgmo har vært svært opptatt av å velge tøff motstander for landslaget. Det har resultert i fem uavgjort og fire tap.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

Laster innhold, vennligst vent..

– Det er en god vane å øve på å vinne, sier NRKs fotballekspert Tom Nordlie.

Men dét har ikke Norge gjort på de siste ni privatlandskampene, og aldri før har de gått ti privatlandskamper på rad uten seier.

– Det optimale er å spille bra og vinne, men du kan få gode svar ved tap eller uavgjort også, legger Nordlie til.

Norge var fryktelig nære den negative rekorden i perioden 2005-2007, men en Carew-dobbel mot Messis Argentina stoppet den dårlige rekken for ni år siden.

I dag er de fryktelig nære den samme rekorden. Fasiten etter de ni siste privatlandskampene viser at landslaget hverken vinner eller scorer.

Haltende Finland venter på Ullevål

– Men slår vi Tyskland i første kamp i VM-kvalifiseringen, er alt dette glemt. Det er sånn det er i fotball, sier Nordlie.

0-0 kampen mot Estland var akkurat det landslaget ikke trengte. Den første kampen etter skuffelsen mot Ungarn skulle bli en opptur, men ble alt annet enn det.

Nordlie

LIK MOTSTANDER SOM I VM-KVAL: Tom Nordlie mener Norges motstandere fremover er ganske like motstanderne de vil møte i kvalifiseringen til VM.

Foto: Johansen, Carina / NTB scanpix

Nå venter et haltende Finland i regnvær på Ullevål. Hvis Norge ikke klarer å vinne i dag har de ikke vunnet på de siste ti privatlandskampene.

– Det er to måter å se på privatlandskampene. Det ene er at man bruker det til å eksperimentere og teste ut nye ting, mens det andre er at man velger en klar spillestil man ønsker å dyrke.

Har ikke scoret på to år

Samtidig som landslaget sliter med å vinne, har de heller ikke scoret i en privatlandskamp siden 1-1-kampen mot Russland i mai 2014.

Sist Norge gikk fire kamper uten å score mål var mellom 1986 og 1988 da Tor Røste Fossen var landslagstrener.

Måltørken kan forsvares med at landslaget ønsket å teste seg mot motstandere fra øverste hylle, og for å bli god på sikt må man også kjenne på nivået, har Høgmo sagt.

– Det betyr mye å få teste seg mot øverste nivå, sa landslagssjefen etter 0-4-tapet mot Frankrike.

Siste nytt

 • Start henter ny keeper

  Med Håkon Opdal ute til sommeren, hadde Start kun én seniorkeeper. Nå har klubben hentet tyske Jonas Deumeland, har de to.

  – Med situasjonen som oppstod med Håkon, måtte vi foreta oss noe, sier sportslig leder Tor-Kristian Karlsen.

  Tor-Kristian Karlsen
  Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
 • Felder tar over Østerrike

  Andreas Felder er mannen som skal få Østerrikes hopplandslag tilbake i verdenstoppen. Felder ble presentert av det østerrikske skiforbundet fredag.

  – Jeg er overrasket over at jeg fikk tilbudet, men ser fram til oppgaven, sier Felder.

 • Wenger ferdig i Arsenal

  Arsène Wenger (68) gir seg som manager i Arsenal. Det skriver klubben i en pressemelding. – Etter nøye vurdering og diskusjoner med klubben, føler jeg tiden er riktig for å gi seg etter sesongen, sier franskmannen, som har ledet laget i over 21 år.

  Arsene Wenger
  Foto: Adrian Dennis / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
NRK Sport Live
Sport i dag
Sport i dag