NRK Meny
Normal

I dag holder Storbritannia pusten

I dag har Andy Murray sitt livs sjanse til å nå en Wimbledon-finale. Greier han det, vil han bli hyllet som en av Storbritannias aller største idrettshelter.

Andy Murray foran Wimbledon-finalen

Andy Murray var nære å ryke ut i kvartfinalen mot David Ferrer, men kom sterkt tilbake og tok seg til semifinalen. For fjerde år på rad.

Foto: NTB Scanpix

– Dette er Murrays klart beste mulighet til å nå det forjettede land - en finale i Wimbledon, skriver BBCs tennisreporter Tom Fordyce.

Wimbledon-turneringen er britenes store stolthet. Det er verdens største tennisbegivenhet, der hele verden får innblikk i den luksuriøse utkanten av London.

Men til tross for hjemmebanefordelen, har britene slitt med å få frem egne stjerner til den storstilte «Centrecourten» - finalearenaen med plass til over 15 000 tilskuere.

Faktisk har ikke en brite vært i Wimbledon-finalen på 74 år.

  • NRK sender herrenes finale søndag kl 15.00!

Skotten Andy Murray, britenes desidert største tennisstjerne, har tatt seg til semifinale de tre siste årene, men aldri maktet å ta det siste steget til finaleplass.

I år blir hans fjerde strake forsøk.

De foregående årene har han imidlertid alltid vært underdogen og møtt antatt bedre spillere. I år møter han femteseedede Jo-Wilfried Tsonga - en mann Murray har slått i fem av deres seks siste kamper.

Stor finalesjanse

Murray øyner dermed muligheten for en etterlengtet finaleplass.

Jo-Wilfried Tsonga

Jo-Wilfried Tsonga er i sin andre strake Wimbledon-semifinale.

Foto: SUZANNE PLUNKETT / Reuters

– Jeg går inn i enhver turnering i håp om å vinne. Jeg forventer ikke å komme til finalen, men jeg blir selvfølgelig skuffet om jeg ikke klarer det, sier Murray.

Den fjerdeseedede skotten har heller ikke hatt noen enkel vei til årets semifinale. Han har slått ut Nikolay Davydenko, Ivo Karlovic, Marcos Baghdatis, Marin Cilic og David Ferrer på veien.

– Jeg har slått flere veldig gode spillere, sier han.

Murray er favoritt

I de to foregående Wimbledon-turneringene har Murray blitt slått av Rafael Nadal.

Den andreseedede spanjolen røk imidlertid ut allerede i andre runde i år, og Murray unngikk i tillegg både Djokovic og Federer i semifinaletrekningen, de to favorittene møtes i den andre semifinalen.

Nå møter Murray franskmannen Tsonga. 27-åringen fra Le Mans har kun spilt én Grand Slam-finale i sitt liv, mens Murray har vært i tre. Det håper Murray, og hele Storbritannia, taler til skottens fordel.

– Jo er en vanskelig motstander. Han har servet veldig bra i det siste. Det er en veldig annerledes kamp enn å møte Nadal, men han er fortsatt en av verdens beste gresspillere, sier Murray.

Sist en brite nådde Wimbledon-finalen var i 1938. Bunny Austin var tapende finalist det året. To år tidligere, i 1936, vant Fred Perry som tidenes siste brite.

Kampen starter kl 14.00 i dag.

Andy Murray

Andy Murray har alles øyne rettet mot seg. Her blir han eskortert i garderoben etter en treningsøkt på tennisbanen.

Foto: DYLAN MARTINEZ / Reuters

Siste nytt

Sendeplan

Kl. Program Kanal
VM Bryting
EM ryttersport: Dressurridning og sprangridning
EM Ryttersport