Hopp til innhold

I dag har han kniven på strupen

Hoppsjefen mener Bjørn Einar Romøren er en av ytterst få hoppere som kan sette verdensrekord i Vikersund. Likevel må Romøren kline til allerede på trening i dag for i det hele tatt å få være med.

Video Maweb26 HD - Norge

Se de avgjørende treningshoppene fra Vikersund direkte fra 15.30.

  • Du kan se både prøvehoppingen (klokken 15.30) og kvalifiseringen (klokken 18.00) i nett-TV torsdag.
Bjørn Einar Romøren

Bjørn Einar Romøren, tidligere verdensrekordholder, kjemper om å få den siste plassen i den individuelle konkurransen i VM. I løpet av torsdagen skal én mann vrakes.

Foto: Karlsen, Anette / Scanpix

– Det blir viktig for gutta å prestere allerede på trening, sier Norges landslagstrener Alexander Stöckl til NRK.no.

Han er trener for et av verdens jevneste og beste landslag, og før torsdagens kvalifisering må han kutte ned laget fra fem til fire mann.

Inntil videre er bare verdenscupleder Anders Bardal «fredet». Det betyr at enten Rune Velta, Tom Hilde, Anders Fannemel eller Bjørn Einar Romøren blir vraket mellom treningen klokka 15.30 og kvalifiseringen klokka 18.00.

Har kniven på strupen

Romøren er kanskje den som ligger tynnest an før hoppingen, muligens sammen med kjempetalentet Anders Fannemel. Dermed må Romøren overbevise i de to treningshoppene for å komme med.

– Forhåpentligvis er formen sabla god allerede på torsdag, sier Bjørn Einar Romøren til NRK.no.

– Føler du at du har litt kniven på strupen i de to treningshoppene?

– Ja, sånn det blir det uansett. Vi har ikke fått vite noe om hvordan laget blir tatt ut, men jeg vil tippe at det lønner seg å være blant de fire beste norske. Det beste er å være best av alle i alle omganger, men det nest beste er å få minst én nordmann bak seg, sier Romøren.

Har visualisert kjempehopp

Kommer han først med blant de fire norske, har han potensial til å hoppe bakken helt ned. Det beviste han da han satte verdensrekord på 239 meter i Planica i 2005.

– Det er ikke mange hoppere i verden som er tøffe nok til å sette verdensrekord, men Bjørn Einar er definitivt en av dem, sier Clas Brede Bråthen til NRK.no.

Og om han skulle få fullklaff med forholdene, farten og teknikken, er Romøren klar til å fly.

– Det er ikke verdensrekord jeg har fokusert på i oppladningen, men jeg har visualisert det et par ganger for å være klar hvis drømmen skulle bli virkelighet, sier Romøren om et eventuelt knalltreff.

Hilde også usikker

Anders Fannemel og Rune Velta

Anders Fannemel og Rune Velta er supertalentene som kan ende med å sette veteranene ut av hopplaget.

Foto: Karlsen, Anette / Scanpix

Selv ikke Tom Hilde er sikker på å få plass på det norske laget. Til det er de nye ansiktene Anders Fannemel og Rune Velta for sterke.

– Jeg er ikke sikker på å få plass på laget. Jeg vet at jeg må prestere for å få en mulighet. Jeg har greid å kjempe meg inn på laget, og er veldig motivert for å kjempe meg videre og få lov til å hoppe på både fredag, lørdag og søndag, sier Hilde.

Han falt og fikk brudd i en ryggvirvel i Oberstdorf før jul, men siden skadeavbrekket har han virkelig begynt å nærme seg storformen.

– Jeg har stort sett gjort gode hopp. Ingen av dem har vært helt i verdensklasse, men de er rett bak der, og da er det bare snakk om tid før det kommer. Jeg kan være med helt i toppen allerede fra første hopp, sier Hilde noen få timer før han skal i aksjon.

Bardal hopper i Vikersund for første gang

Anders Bardal er ikke vant til å være verdens beste skihopper, men er glad for at han får prøve seg i Vikersund uten at han har press på seg om å komme med på laget.

– Jeg er veldig spent. Jeg har ikke hoppet her i verdens største skibakke, så jeg gleder meg veldig, sier Bardal.

Siste nytt

  • Eliteserieklubbene smadret salgsrekorden i 2023

    Norsk Toppfotballs (NTF) mål om at landets fotballklubber samlet skal selge spillere for mer enn én milliard kroner årlig innen 2028 er nesten nådd allerede.

    Det viser en fersk rapport fra Europatoppen.

    I 2023 solgte norske klubber spillere for hele 959 millioner kroner. Det var en markant økning fra 355 millioner i 2022.

    – Det er fantastiske tall, og det viser at spillere i norske klubber er attraktive på det internasjonale markedet. Samtidig er det en risiko for at ligaen blir svekket dersom man ikke klarer å fylle på med egenutviklede spillere eller bommer på spillerkjøp, sier NTFs sportssjef Erik Hoftun.

    I fjor solgte Molde alene spillere for nær en kvart milliard kroner, mens også Bodø/Glimt (149 millioner) og Rosenborg (105 millioner) passerte et tresifret antall millioner. (NTB)

    Sivert Mannsverk
    Foto: NTB
  • Højlund punkterte kampen – reddet Manchester United

    Danske Rasmus Højlund avgjorde for Manchester United da han satte 4–2 mot Sheffield United etter fremspill av Bruno Fernandes.

    Portugiseren ble kampens store spiller for de rødkledde vertene.

    Han utlignet til 2-2 fra straffemerket etter en time, og 20 minutter senere knallet han inn 3–2 fra distanse.

    Før hvilen sto Fernandes også for frisparket som et par trekk senere ga Manchester Uniteds første utligning.

    Hjemmelaget dominerte banespillet tungt og kom til flere store sjanser, men gikk likevel til pause på 1-1.

    En fæl feilpasning fra vertenes keeper André Onana ga Jayden Bogle muligheten til å snappe ballen, gå på løp og score fra skrått hold.

    Ledelsen varte ikke lenge. Sju minutter senere stusset Harry Maguire inn utligningen.

    Tidlig i 2.-omgangen ble Old Trafford-publikummet rystet igjen. Ben Brereton Diaz sørget for at det sto 1-2 på lystavla etter fine Sheffield United-kombinasjoner.

    Manchester United tok seg opp til 6.-plassen med onsdagens seier. Klubben har kun vunnet to av sine åtte siste kamper i Premier League.

    Helst sist ligger Sheffield United med sine 16 poeng fra 34 kamper. Dert er ti poeng opp til riktig side av nedrykksstreken. (NTB/NRK)

    Britain Soccer Premier League
    Foto: Dave Thompson / AP
  • Skaslien og Nedregotten videre i curling-VM

    Det norske ekteparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten vant sin sjette kamp på rad da Sveits ble slått 6-5 den blandede parturneringen i curling-VM.

    Tidligere onsdag slo de Italia 7-4. Dermed topper duoen gruppe A sammen med Sveits og er klar for utslagsrundene allerede før siste kamp i grunnspillet.

    Torsdag venter Spania, som ligger sist i gruppe A.

    Det gjelder å komme seg blant de tre beste i gruppen. Vinneren går direkte til semifinalen, mens to de to neste skal ut i utslagsrunde mot toer- og treerlagene fra gruppe B.

    Skaslien og Nedregotten spiller sitt første mesterskap sammen siden de tok sølv i Beijing-OL i 2022. (NTB)

    Nedregotten og Skaslien
    Foto: LILLIAN SUWANRUMPHA / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal