NRK Meny
Normal

I dag har han kniven på strupen

Hoppsjefen mener Bjørn Einar Romøren er en av ytterst få hoppere som kan sette verdensrekord i Vikersund. Likevel må Romøren kline til allerede på trening i dag for i det hele tatt å få være med.

Video Maweb26 HD - Norge

Se de avgjørende treningshoppene fra Vikersund direkte fra 15.30.

 • Du kan se både prøvehoppingen (klokken 15.30) og kvalifiseringen (klokken 18.00) i nett-TV torsdag.
Bjørn Einar Romøren

Bjørn Einar Romøren, tidligere verdensrekordholder, kjemper om å få den siste plassen i den individuelle konkurransen i VM. I løpet av torsdagen skal én mann vrakes.

Foto: Karlsen, Anette / Scanpix

– Det blir viktig for gutta å prestere allerede på trening, sier Norges landslagstrener Alexander Stöckl til NRK.no.

Han er trener for et av verdens jevneste og beste landslag, og før torsdagens kvalifisering må han kutte ned laget fra fem til fire mann.

Inntil videre er bare verdenscupleder Anders Bardal «fredet». Det betyr at enten Rune Velta, Tom Hilde, Anders Fannemel eller Bjørn Einar Romøren blir vraket mellom treningen klokka 15.30 og kvalifiseringen klokka 18.00.

Har kniven på strupen

Romøren er kanskje den som ligger tynnest an før hoppingen, muligens sammen med kjempetalentet Anders Fannemel. Dermed må Romøren overbevise i de to treningshoppene for å komme med.

– Forhåpentligvis er formen sabla god allerede på torsdag, sier Bjørn Einar Romøren til NRK.no.

– Føler du at du har litt kniven på strupen i de to treningshoppene?

– Ja, sånn det blir det uansett. Vi har ikke fått vite noe om hvordan laget blir tatt ut, men jeg vil tippe at det lønner seg å være blant de fire beste norske. Det beste er å være best av alle i alle omganger, men det nest beste er å få minst én nordmann bak seg, sier Romøren.

Har visualisert kjempehopp

Kommer han først med blant de fire norske, har han potensial til å hoppe bakken helt ned. Det beviste han da han satte verdensrekord på 239 meter i Planica i 2005.

– Det er ikke mange hoppere i verden som er tøffe nok til å sette verdensrekord, men Bjørn Einar er definitivt en av dem, sier Clas Brede Bråthen til NRK.no.

Og om han skulle få fullklaff med forholdene, farten og teknikken, er Romøren klar til å fly.

– Det er ikke verdensrekord jeg har fokusert på i oppladningen, men jeg har visualisert det et par ganger for å være klar hvis drømmen skulle bli virkelighet, sier Romøren om et eventuelt knalltreff.

Hilde også usikker

Anders Fannemel og Rune Velta

Anders Fannemel og Rune Velta er supertalentene som kan ende med å sette veteranene ut av hopplaget.

Foto: Karlsen, Anette / Scanpix

Selv ikke Tom Hilde er sikker på å få plass på det norske laget. Til det er de nye ansiktene Anders Fannemel og Rune Velta for sterke.

– Jeg er ikke sikker på å få plass på laget. Jeg vet at jeg må prestere for å få en mulighet. Jeg har greid å kjempe meg inn på laget, og er veldig motivert for å kjempe meg videre og få lov til å hoppe på både fredag, lørdag og søndag, sier Hilde.

Han falt og fikk brudd i en ryggvirvel i Oberstdorf før jul, men siden skadeavbrekket har han virkelig begynt å nærme seg storformen.

– Jeg har stort sett gjort gode hopp. Ingen av dem har vært helt i verdensklasse, men de er rett bak der, og da er det bare snakk om tid før det kommer. Jeg kan være med helt i toppen allerede fra første hopp, sier Hilde noen få timer før han skal i aksjon.

Bardal hopper i Vikersund for første gang

Anders Bardal er ikke vant til å være verdens beste skihopper, men er glad for at han får prøve seg i Vikersund uten at han har press på seg om å komme med på laget.

– Jeg er veldig spent. Jeg har ikke hoppet her i verdens største skibakke, så jeg gleder meg veldig, sier Bardal.

Siste nytt

 • Tror Zlatan er tilbake før nyttår

  Zlatan Ibrahimovic er fortsatt under opptrening i Manchester United etter fjorårets skade, men manager José Mourinho mener svensken nærmer seg et comeback. – Han er ikke tilbake neste uke eller om et par uker, men tror jeg han er tilbake i løpet av 2017? Ja. Men det er bare en følelse, sier Mourinho på pressekonferansen før helgens kamp.

  SOCCER-ENGLAND-BOU-MUN/
  Foto: Hannah McKay / Reuters
 • Fransk proffrytter omkom

  Proffsyklisten Mathieu Riebel (20) mistet livet da han kolliderte med en ambulanse under et etapperitt i Tour de Nouvelle-Caledonie fredag, melder NTB. Ulykken skjedde i en bratt utforkjøring, i høy hastighet.

  Ribel døde momentant.

 • Rønning inn i utøverkommisjon

  Eldar Rønning (35) er valgt til medlem i Den europeiske olympiske komités (EOC) utøverkommisjon. Det ble klart under EOCs utøverforum i Monte Carlo fredag. I en pressemelding sier den tidligere langrennsløperen at han vil rette et spesielt fokus mot studier i kombinasjon med idrett.

  Eldar Rønning
  Foto: Kjartan Haugen / Norges Idrettsforbund

Sendeplan

Kl. Program Kanal