NRK Meny
Normal

I dag er han tilbake i Tour de France

Lance Armstrong skal de neste dagene sykle Tour de France-løypen til inntekt for en kreftorganisasjon. – Respektløst, mener presidenten i UCI.

Lance Armstrong

TILBAKE: Lance Armstrong skal sykle to etapper av årets Tour de France-løype til inntekt for et veldedig formål.

Foto: NATHALIE MAGNIEZ / Afp

Lance Armstrong vant i sin tid sju Tour de France. Etter å ha innrømmet omfattende bruk av doping har han siden blitt fratatt disse seirene, men amerikaneren er fortsatt et sykkelikon.

I dag er han tilbake i Touren for å samle inn penger til kreftorganisasjonen «Cure Leukemia» sammen med blant annet den tidligere fotballspilleren Geoff Thomas.

One day ahead

Det er nettopp Geoff Thomas som har startet innsamlingen.

Thomas har tidligere vært kaptein på det engelske fotballaget Crystal Palace. Han fikk diagnoen leukemi i 2003. Inspirert av Armstrong syklet han Tour de France-løypene i 2005 og 2007 for å samle inn penger til forskning på kreft.

Han, og en gruppe ryttere, sykler hele Tour de France-løypa, en dag før rytterne gjør det. De har som mål å samle inn over en million pund i aksjonen som blir kalt «Le tour - One day ahead».

Nå får de altså selskap av et av de største sykkelikonene verden har sett.

Armstrong har selv vært rammet av kreft. I 1996 fikk han påvist testikkelkreft, samme krefttype som en av syklistene i årets Tour de France-felt, Ivan Basso, fikk påvist tidligere i touren.

Laster Twitter-innhold

– Nærmere døden enn da jeg hadde leukemi

Naturlig nok har Armstrongs besøk i touren blitt omdiskutert. Presidenten i Det internasjonale sykkelforbundet (UCI), Brian Cookson, har uttalt at det er respektløst om Armstrong stiller opp.

Geoff Thomas har allikevel vært klar på at han ønsker at Armstrong skal stille opp. Da han fikk kreftdiagnosen i 2003 fikk han boka om Armstrongs kreftsykdom. Den inspirerte Thomas så mye at han kun to år senere syklet Tour de France-løypen. Den gangen samlet han inn 250 tusen pund til kreftorganisasjonen.

– Jeg var nærmere døden da enn hva jeg var da jeg hadde leukemi, har den tidligere fotballspilleren fleipete uttalt.

Armstrong skal sykle den 13. og den 14. etappen av årets Tour.

Tour de France kan du følge på NRKSport på radio.

Siste nytt

 • Han kan smile for siste plassen

  FC København slo AGF 4-1 og tok Danmarks siste plass i kvalifiseringa til europaligaen neste sesong.

  Ståle Solbakkens klubb redda dermed årets sesong frå nærmast katastrofe, og kan framleis skryte av å ha vore i europa-kvalifisering kvart år sidan 2001.

  Ståle Solbakken
  Foto: Anders Kjærbye / NTB scanpix
 • Chris Froome vann og leiar

  Chris Froome stakk åtte mil før mål og vann dagens fjelletappe i Giro d'Italia med tre minutts margin. Han overtok også leiartrøya frå Simon Yates som kollapsa totalt.

  Froome leier no med 40 sekund på Tom Dumoulin som no er nr 2.

  Rittet blir avslutta søndag.

  Chris Froome
  Foto: LUK BENIES / AFP
 • Ruud møter Jordan Thompson

  Casper Ruud skal møte australske Jordan Thompson (24) i første runde i Roland Garros-turneringa i tennis. Thompson er rangert som nummer 85 i verda. Kampen går måndag eller tysdag.

  Casper Ruud
  Foto: Vincent Thian / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal