I dag er han tilbake i Tour de France

Lance Armstrong skal de neste dagene sykle Tour de France-løypen til inntekt for en kreftorganisasjon. – Respektløst, mener presidenten i UCI.

Lance Armstrong

TILBAKE: Lance Armstrong skal sykle to etapper av årets Tour de France-løype til inntekt for et veldedig formål.

Foto: NATHALIE MAGNIEZ / Afp

Lance Armstrong vant i sin tid sju Tour de France. Etter å ha innrømmet omfattende bruk av doping har han siden blitt fratatt disse seirene, men amerikaneren er fortsatt et sykkelikon.

I dag er han tilbake i Touren for å samle inn penger til kreftorganisasjonen «Cure Leukemia» sammen med blant annet den tidligere fotballspilleren Geoff Thomas.

One day ahead

Det er nettopp Geoff Thomas som har startet innsamlingen.

Thomas har tidligere vært kaptein på det engelske fotballaget Crystal Palace. Han fikk diagnoen leukemi i 2003. Inspirert av Armstrong syklet han Tour de France-løypene i 2005 og 2007 for å samle inn penger til forskning på kreft.

Han, og en gruppe ryttere, sykler hele Tour de France-løypa, en dag før rytterne gjør det. De har som mål å samle inn over en million pund i aksjonen som blir kalt «Le tour - One day ahead».

Nå får de altså selskap av et av de største sykkelikonene verden har sett.

Armstrong har selv vært rammet av kreft. I 1996 fikk han påvist testikkelkreft, samme krefttype som en av syklistene i årets Tour de France-felt, Ivan Basso, fikk påvist tidligere i touren.

Laster Twitter-innhold

– Nærmere døden enn da jeg hadde leukemi

Naturlig nok har Armstrongs besøk i touren blitt omdiskutert. Presidenten i Det internasjonale sykkelforbundet (UCI), Brian Cookson, har uttalt at det er respektløst om Armstrong stiller opp.

Geoff Thomas har allikevel vært klar på at han ønsker at Armstrong skal stille opp. Da han fikk kreftdiagnosen i 2003 fikk han boka om Armstrongs kreftsykdom. Den inspirerte Thomas så mye at han kun to år senere syklet Tour de France-løypen. Den gangen samlet han inn 250 tusen pund til kreftorganisasjonen.

– Jeg var nærmere døden da enn hva jeg var da jeg hadde leukemi, har den tidligere fotballspilleren fleipete uttalt.

Armstrong skal sykle den 13. og den 14. etappen av årets Tour.

Tour de France kan du følge på NRKSport på radio.

Siste nytt

 • Modrić-perle sendte Kroatia videre

  Skottland står nå med elleve deltakelser i EM og VM uten å ta seg videre fra gruppespillet. Tirsdag ville skottene klart det med seier over Kroatia, og mange på Hampden Park øynet muligheten da Callum McGregor utlignet til 1-1 like før pause. Kroatia, som førte kampen, misbrukte mulighetene før kaptein Luka Modrić tok ansvar. Midtbanedirigenten klemte til fra utsiden av 16-meteren med utsiden av foten, og ballen smalt inn bak en sjanseløs Lyndon Dykes. Så, et knapt kvarter før slutt, fjernet Ivan Perisic all tvil med en følsom heading til 3-1 etter et hjørnespark. Servitør? Luka Modrić, naturligvis.

 • Polen-stjerne avbildet med EM-røyk

  Før møtet med Spania skal den polske målvakten Wojciech Szczesny ha blitt avbildet med røyk i hånden – midt under EM.

  Bildet, som viser Juventus-målvakten ta en blås utenfor spillerhotellet i Sopot, er blitt publisert av den engelske avisen Daily Star.

  Ifølge den svenske avisen Expressen skal den polske landslagstreneren Paulo Sousa forsvare målvakten.

  Han kritiserer i stedet paparazziene.

  – Det verste for meg er paparazziene som tar bilder. Vi må hjelpe de yngre spillerne å lære seg de riktige tingene, og det er ikke bra at de tar bilder av slike ting. Det er ikke bra å vise den yngre generasjonen spillere som røyker. Det er ikke bra for modellen vi skal følge, man skal ikke gjøre slikt foran alle. Jeg synes det paparazzien gjør er verre enn det spilleren gjør, sier Sousa.

  _15DHtemflA
  Foto: JANEK SKARZYNSKI / AFP
 • Keane irritert på England-spillere

  Roy Keane er blitt velkjent for sin misnøye med at spillere på to lag er hyggelige med hverandre før eller etter kamper.

  Det er derfor kanskje ikke noen stor overraskelse at Keane rister på hodet av nyheten om at England-spillerne Mason Mount og Ben Chilwell har havnet i karantene etter å ha blitt kategorisert som nærkontakter av korona-smittede Billy Gilmour.

  Skotske Gilmour og den engelske duoen, som alle tre spiller for Chelsea, skal ifølge ITV ha snakket sammen i 20 minutter i tunellen i etterkant av Englands 0-0-kamp mot Skottland.

  – Hvorfor skal du snakke med en motspiller, og jeg bryr meg ikke om at de spiller på samme klubblag, i over 20 minutter? Selv snakker jeg sjelden med noen i mer enn fem minutter, sier Keane på sedvanlig vis.

  Karantenen gjorde at de to engelske spillerne ikke var på banen mot Tsjekkia tirsdag.

  – Etter en kamp, når du nettopp har vært i krig mot noen, hvorfor vil du snakke med noen så lenge? De burde brukt sunn fornuft, sier Keane.

  Championship - Stoke City v Nottingham Forest
  Foto: Ed Sykes / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal