I 2014 tok han selfie med Fourcade – i dag slo rekruttløperen forbildet

SJUSJØEN/OSLO (NRK): For fem år siden poserte de sammen. I dag slo Aleksander (22) superstjernene Martin Fourcade og Johannes Thingnes Bø.

Fjeld Andersen med Martin Fourcade

FORBILDET: Andersen sammen med Martin Fourcade i 2014 under sommer-rennet i Lysebotn.

Foto: privat

– Det er alltid noen som ser opp til stjernene på ett tidspunkt, og så blir de stjerner selv, sa Fourcade på pressekonferansen etter lørdagens sprint på Sjusjøen.

Da hadde NRKs journalist akkurat vist ham et bilde fra Lysebotn opp, i 2014. På bildet poserte Fourcade med dagens nordmann på herresiden, Aleksander Fjeld Andersen.

– Jeg har alltid sett opp til Fourcade, vært fascinert av hvor stabilt god han har vært. Det å klare å vinne verdenscupen sammenlagt så mange år på rad, det synes jeg er en ekstremt stor prestasjon, sa Andersen da han ble vist bildet av ham og Fourcade.

Fikk sitt gjennombrudd

Fjeld Andersen er en del av årets rekruttlandslag, og der hvor alles øyne var på Fourcade og yngstebror Bø, var det unggutten som kom best ut av dagens konkurranse.

80_5Copq57o

OVERRASKET: Aleksander Fjeld Andersen ble beste nordmann under sesongåpningen på Sjusjøen.

Foto: Geir Olsen / Geir Olsen

Ditt gjennombrudd sier Ola Lunde?

– Ja, det må jeg være enig i, det er utrolig gøy, konstaterte Andersen etter løpet.

22-åringen startet tidlig og traff ti av ti blinker. Kombinert med god fart i sporet, var det kun Johannes Kühn fra Tyskland som slo nordmannen. Fourcade endte på plassen bak.

Hvordan er det å se fans av deg, slå deg og komme seg opp på pallen?

– Det er veldig bra. Jeg pleier alltid å si at jeg ikke kjemper for historie, for dagen i dag er ikke den samme som i morgen. Vi er alle i en verden hvor man kan være på toppen i dag, men i morgen kan det være en helt annen. Vi må bare sette pris på det, og jeg håper at alle rekordene jeg har tatt, er det noen som tar senere, sa Fourcade om Andersen.

Og for Andersen selv, var det en opplevelse å slå utøveren han ser opp til.

– Det er ekstremt gøy. Det var gøy å klare den sekundstriden på slutten der og ta det. Det var gøy å ta forbildene, de store gutta, konstaterte Andersen på pressekonferansen.

Bø-skryt

Også landsmann Johannes Thingnes Bø, som endte på en fjerdeplass, var imponert over innsatsen til Fjeld Andersen.

3JfIIV5nXdI

IMPONERT: Johannes Thingnes Bø var mektig sliten, og mektig imponert over rekruttløperen Andersen.

Foto: Geir Olsen / Geir Olsen

– Det er utrolig bra. Jeg så han gikk fort og bra på ski forrige helg i Trysil. Jeg synes han var sterk da, men det gjelder å vise det her på åpningen, og det er noe helt annet. Det gjorde han nå igjen, og jeg er utrolig stolt, sa Thingnes på om Andersen etter rennet og fortsatte:

– Det er bra gjort. Vi frykter rekruttlaget litt igjen, det har vi ikke gjort på noen år, og da er status slik det skal være.

Thingnes Bø på sin side endte til slutt på en fjerdeplass, i det han karakteriserte som årets hardeste økt, og en anstrengelse som var mye hardere enn noe av det han gjorde i fjor.

 • Søndag går herrene fellesstart på Sjusjøen, den ser du på NRK1 fra klokken 12.30.

Siste nytt

 • Warholm vant to priser

  Karsten Warholm forsynte seg av prisene da Norges største friidrettsprofiler ble hedret for sine prestasjoner i 2019-sesongen onsdag. Verdensmesteren på 400 meter hekk ble kåret til årets mannlige utøver og ble i tillegg tildelt prisen som årets navn kåret av Friidrettens Venner. Warholms treningsmakker Amalie Iuel ble kåret til årets kvinnelige utøver på gallaen i Oslo onsdag, mens Karoline Bjerkeli Grøvdal fikk prisen som årets forbilde. Stavhopper Pål Haugen Lillefosse fra Fana ble årets unge utøver. Prisen til årets lag gikk til kvartetten Stian Øvergaard Aarvik, Johan Bugge, Torstein Tengsareid og Håkon Skarsholt som tok bronsemedalje under EM i motbakkeløp. Ikke overraskende ble årets øyeblikk 5000-meterfinalen under VM i Doha. Der Norge hadde tre Ingebrigtsen-brødre til start. Den svaksynte sprinteren Salum Kashafali fra Norna-Salhus fikk prisen som årets gjennombrudd. Han ble nylig verdensmester på 100 meter under para-VM, og i tillegg tok han NM-gull på samme distanse på Hamar i sommer. Sleggeveteranen Eivind Henriksen ble hedret som årets lagspiller. (NTB)

  Årets mannlige utøver
  Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
 • Gattuso ny Napoli-trener

  Carlo Ancelotti fikk sparken fra Napoli i går, til tross for å ha ledet klubben til 16.-delsfinalen i mesterligaen etter 4-0 seieren over Genk i går. I dag ble Gennaro Gattuso presentert som ny Napoli-trener. Den tidligere AC Milan-trenerens store utfordring blir å lede laget opp fra en syvendeplass inn til en plass som gir mesterligaspill neste sesong. – Det er flaut å se Napoli der vi er på tabellen. Dette laget har det som trengs for å ta en topp fire plassering, sier den nybakte Napoli-treneren.

  Gennaro Gattuso ny Napoli-trener
  Foto: Marco Bertorello / AFP
 • FIFA avviser støtte til superliga

  FIFA-president Gianni Infantino sier han ikke har støttet planene om en egen superliga for europeiske fotballklubber. Infantino fikk spørsmålet om støtten etter at New York Times meldte at Real Madrid-president Florentino Pérez har hatt samtaler med Infantino om planene om en utbryterliga for de europeiske storklubbene. – FIFA har ikke gitt noen støtte for de rapporterte planene om en lukket europeisk superliga. FIFA vil ikke støtte noe slikt prosjekt, sa Infantino. (NTB)

  FIFA-president Gianni Infantino
  Foto: John Thys / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal