Normal

Hjelperne forsvinner etter ett år: – Viser en «bruk og kast-mentalitet»

Petter Northug er igjen på leting etter nytt støtteapparat. Få av hans nærmeste hjelpere har beholdt jobben i mye mer enn ett år. NRKs ekspert frykter de hyppige utskiftingene har skadet skikarrieren.

Manager Are Sørum Langås i forgrunnen og Petter Northug jr.

Are Sørum Langås (t.v) har vært Petter Northugs manager det siste året, men nå krever sponsoren Coop at samarbeidet avsluttes. Langås er en god kamerat av Northug fra gammelt av.

– Fra utsiden kan det virke attraktivt å jobbe i Team Northug, men jeg tror man skal tenke seg nøye om før man gjør det. Det er et vepsebol man går inn i, sier Carl-Henning Gran, NRKs langrennsekspert og tidligere landslagstrener.

Torsdag kveld kom nyheten om at Petter Northug skifter ut støtteapparatet han har hatt rundt seg det siste året.

Sponsoren Coop krever at både manageren Are Sørum Langås og trener Eirik Myhr Nossum skiftes ut.

I tillegg kan den profesjonelle linken til pappa John Northug bli brutt. Northug senior og Langås er ansatt i sponsorselskapet Nye Høyder, som Coop vil at skiløperen skal bryte med.

Dette føyer seg inn i en rekke av hyppige utskiftinger rundt Northug (se liste nederst i artikkelen).

Frykter det ødelegger karrieren

Fra Northug fikk sitt gjennombrudd på midten av 2000-tallet har de fleste av hans managere og nærmeste hjelpere blitt skiftet ut eller sluttet etter rundt ett år.

– Det er forskjellige årsaker til at de ulike personene har forsvunnet ut, men en viktig grunn er nok at det er gjort for dårlig jobb med å finne riktige personer, sier Gran.

– Dessuten er det nok en vanskelig jobb å ha. Det er et sirkus, og Northug er heller ikke kjent for å være helt enkel å jobbe med, legger han til.

Den tidligere landslagstreneren frykter de stadige utskiftingene tærer på skikarrieren.

– Det er selvfølgelig ikke greit. De fleste idrettssuksesser er bygget på kontinuitet, både når det gjelder støtteapparatet og på utøversiden. Raske utskiftinger tyder på at man er mest interessert i å shoppe tjenester, og det har ofte vært et tegn på at en karriere nærmer seg slutten, sier Gran.

Han liker dårlig måten enkelte av støttespillerne er blitt behandlet på - spesielt Langås og Nossum.

– Det er noe som skurrer. I fjor var de det beste teamet han kunne få, men i år må de gi seg med umiddelbar virkning. Det som har skjedd er lite verdig og viser en «bruk og kast-mentalitet». Det hadde aldri gått i det vanlige arbeidslivet, fastslår han.

Her er personene Northug har hatt i teamet sitt siden gjennombruddet på midten av 2000-tallet:

Terje Julusmoen (2008-2009)

terje

Terje Julusmoen var den første som ble ansatt av Petter Northug.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Terje Julusmoen var den første som ble hentet inn av Northug for å skaffe ham sponsorer.

Han ble bare ett år i jobben og forsvant ut etter det mye omtalte Red Bull-bråket våren 2009.

John Northug (vært med hele tiden)

Pappa John Northug tok ansvaret da han i starten av karrieren skjønte at sønnen måtte ha noen som tok seg av den økende mengden forespørsler. Dette var i 2006, og arbeidet var ganske uformelt og ulønnet.

Senere ble Julusmoen hentet inn, og faren fikk andre roller.

I april 2010 tok Northug senior permisjon fra jobben og viet store deler av tiden til mediehåndtering og til å ta i mot henvendelser til sønnen, ettersom Julusmoen var ute av teamet.

Faren ga fra seg manageransvaret da Otto Ulseth ble pressekontakt i Skiforbundet i begynnelsen av 2011.

Faren har likevel hele tiden vært en sentral del av team Northug, blant annet som skiansvarlig, kokk og «alt mulig-mann».

Otto Ulseth (sent 2010 - 2012)

Petter Northug

Otto Ulseth ble offisiell talsmann for Petter Northug.

Foto: Åserud, Lise / Scanpix

Otto Ulseth ble ansatt som pressekontakt i Skiforbundet sent i 2010, men fikk klart mest henvendelser om Northug. Han fikk en rolle som offisiell talsperson for Northug.

– Jeg rapporterte til Vidar Løfshus (landslagssjef). Jeg jobbet mye med Petter, og har i grunn bare godt å si om det i dag, sier Ulseth til NRK.no i dag.

Ulseth minnes at telefonen hans omtrent ikke sto stille i tiden som pressekontakt.

– Det var et voldsomt trøkk. Men det var artig, det. Det var en veldig lærerik periode for meg, sier Ulseth.

Etter nesten to år sluttet han i jobben. Ifølge langrennsjef Åge Skinstad ble ikke avtalen fornyet på grunn av en omorganisering, men NRK vet at Ulseth også ville gi seg som følge av uenighet om den totale mediehåndteringen rundt Northug.

Han ville ha full kontroll over all medieaktivitet, også den delen som var i regi av Northugs personlige sponsorer, men fikk ikke gehør for dette.

Lars Gilleberg (2012-2013)

Pappa Northug fungerte en stund som manager for Northug etter at Ulseth forsvant ut, men etter hvert ble Lars Gilleberg hentet inn.

Samarbeidet ble startet allerede høsten 2011. Da var han med som en sponsorkontakt, men våren 2012 ble han manager.

Gilleberg hadde bakgrunn fra eventbransjen og liten erfaring med langrennssporten. De sportslige henvendelsene ble derfor lagt til landslagsledelsen.

– Det er et sirkus og det dukker opp de merkeligste henvendelser. På én dag i april hadde jeg 230 tapte anrop. Rundt ni av ti henvendelser må vi si nei til, sa Gilleberg til Adresseavisen den gang.

Også han måtte ut etter kun litt over et år. Det ble ikke plass til Gilleberg da Northug gikk ut av landslaget og begynte å samarbeide med matvarekjeden Coop og sponsorselskapet Nye Høyder.

– Det har vært mye moro, og jeg ville aldri vært opplevelsen med dette sirkuset foruten, men jeg kommer til å bruke kompetansen min der den ligger - det er på å lage kommersielle avtaler. Jeg kommer ikke til å løpe rundt på arenaer, sa Gilleberg til VG.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Eirik Myhr Nossum og Petter Northug

Eirik Myhr Nossum har vært en av Petter Northugs nærmeste støttespillere i flere år. I fjor ble han oppgradert til trener.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Are Sørum Langås og Eirik Myhr Nossum (2013 - 2014)

Langås og Nossum har kjent Northug i flere år. Begge var nære kompiser av langrennsløperen lenge før de begge ble blant hans nærmeste samarbeidspartnere våren 2013.

Da Northug gikk ut av landslaget i fjor spurte han Langås om han kunne tenke seg å bli en del av teamet hans på fast basis.

Dette takket Langås ja til, og han fikk en managerrolle i Northugs samarbeid med Coop og Nye Høyder.

Nossum hadde allerede i flere år hatt ansvar for alt fra skitesting til kjøring, og var nærmest en servicemann for kameraten. Han ble oppgradert til å bli en slags trener for Northug i fjor.

Litt over ett år senere er det klart at Northugs samarbeid i sin nåværende form er slutt.

Må slutte

Torsdag kveld kom nyheten om at Coop krever at Northug bytter ut store deler av støtteapparatet før neste sesong.

Dette inkluderer først og fremst Langås og Nossum, men det kan også gjelde den profesjonelle linken til pappa John Northug - som er ansatt i Nye Høyder.

«Jeg stiller meg fullt og helt bak Coops krav om at min avtale med Nye Høyder må avsluttes. Jeg mener at et skifte av management nå er svært viktig for at jeg skal kunne prestere optimalt og oppnå best mulig resultater til vinteren», skriver Petter Northug til NRK via Coops pressesjef, Kristin Paus.

Fredag bekreftet Are Langås at det er en konflikt mellom Nye Høyder og Northug.

Verken han eller Nossum ønsker å kommentere bruddet i samarbeidet ytterligere.

Siste nytt

 • Norsk junior på 5.-plass i VM

  Den belgiske favoritten Remco Evenepoel var i en klasse for seg i juniorenes temporitt i sykkel-VM tirsdag. Han var 1,24 minutter foran australske Lucas Plapp. Norske Søren Wærenskjold skuffet noe med sin 5.-plass. Han var 1,50 minutter bak vinneren.

  Søren Wærenskjold
  Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
 • Havnaa med brukket tommel

  Kai Robin Havnaa ble i går operert etter smerter i tommelen under boksetrening. Undersøkelser viste en brukket tommel hos 29-åringen. Opptreningsperioden vil ta flere måneder, og dermed går han glipp av det store stevnet på hjemmebane i Arendal.

  Kai Robin Havnaa
  Foto: Sander Heggheim / NRK
 • Fauske forlenger med Herning-Ikast

  Den danske storklubben Herning-Ikast har forlenget kontrakten med landslagsspilleren Helene Fauske. Den nye avtalen strekker seg fram til 2021.

  21-årige Fauske kom til klubben forrige sesong fra Stabæk.

  Helene Fauske
  Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
NRK Sport Live
Sport i dag
Sport i dag
Team Ingebrigtsen