Rodal om Hynnes superløp: – Knuser den norske rekorden

Både Karsten Warholm og Jakob Ingebrigtsen vant, men uten å sette rekorder. Da fant Hedda Hynne fram et løp fra øverste hylle og imponerte OL-mester Vebjørn Rodal.

Hedda Hynne

KUNNE SMILE: Hedda Hynne flyttet norgesrekorden på 800 meter til et nytt nivå.

Foto: Privat

– Jeg var ganske innstilt på at jeg måtte gjøre det selv, og ender med å ha en hare som drar meg til 400 meter. Så føler jeg at jeg gjør resten av løpet veldig kontrollert og godt selv, og kjenner at jeg har mer å gå på i et felt hvor jeg får skikkelig matching underveis, sier Hedda Hynne til NRK etter 1.59,15.

– Det er skikkelig deilig å løpe 1.59 lav ganske solo her i Rovereto i dag, smiler 30-åringen etter seieren.

Hynne har vært på jakt etter Ingvill Måkestad Bovims norgesrekord på 800 meter (1.59,82) i flere år. Under VM i London i 2017 løp hun på 1.59,87, som var hennes personlige rekord helt til tirsdag kveld.

1. august i år var hun igjen nær, da hun løp på 1.59,94 i et stevne i Trieste i Italia. Og 29. august ble Hynne faktisk tidenes raskeste norske kvinne på 800 meter, da hun løp på 1.59,57 i Trondheim. Men fordi hun løp med mannlige harer, ble ikke tiden offisielt godkjent som norsk rekord.

– Grusing

Men etter 1.59,15 i Rovereto tirsdag kveld kan 30-åringen endelig kalle seg norgesrekordholder.

– Det er grusing! Hun hadde hare i 470 meter, men dro hele løpet selv, sier en opprømt trener og samboer, Erik Sakshaug, på telefon fra Italia.

Dermed klarte Hynne det verken Karsten Warholm eller Jakob Ingebrigtsen klarte i Ostrava tirsdag kveld, å slå en norgesrekord.

– Jeg føler en veldig lettelse, for jeg visste hun kunne springe fort. Men jeg tror hun kan løpe enda fortere enn dette, for å være helt ærlig, sier Sakshaug.

NRKs friidrettsekspert Vebjørn Rodal, som selv er olympisk mester på 800-meter, er meget imponert.

Nærmer seg medaljenivå

– Endelig får hun vist fram potensialet sitt, og det synes jeg er så bra i en annerledes sesong. Hun har hatt så mange forsøk der det har vært litt stang ut. Så løp hun under norsk rekord i Trondheim, som ikke var godkjent, og så går hun på banen og knuser den norske rekorden, sier Rodal, som fikk høre om løpet rett etter at han var ferdig med å kommentere stevnet fra Ostrava.

– Det er kjempesolid, på høy tid og veldig gledelig, for den norske rekorden bør ikke være høyt på 1.59, vi har løpsmateriale til å være bedre enn det. Hedda har vært tålmodig og jobbet så systematisk og godt over tid at det var artig at det var hennes tur, sier Rodal.

Han påpeker at den nye personlige rekorden vitner om at Hynne har tatt et langt steg mot verdenstoppen, og er spent på hva hun kan få til i internasjonale mesterskap framover.

– Hvis hun jobber litt mer med avslutteregenskapene sine i tette dueller, så snakker vi ikke bare om finalekandidat. Da kan vi kanskje begynne å lukte på medalje, og da begynner det å bli spennende, sier Rodal.

Og nettopp medaljenivå i internasjonale mesterskap, er det Hynne tar mål av seg til å nå opp på.

– Kan mer og vil mer

– Jeg har aldri vært i tvil om at hvis jeg skal nå målet jeg har satt meg og prestere på det nivået jeg ønsker, så må jeg løpe så fort og fortere. Skal jeg hevde meg i internasjonale mesterskap, må jeg være god for det, og det er målet, fastsår hun.

– Har du noen gang tvilt på at du kan løpe så fort?

– Nei, jeg tror jeg kan løpe enda fortere også, sier Hedda Hynne.

At norgesrekorden ikke har kommet tidligere i år, tror hun handler mer om løpsopplegg enn om kapasitet. Det har vært taktisk løping i stedet for rekordjakt, innimellom til en viss frustrasjon for Hynne.

– Vi har holdt litt igjen, jeg har kjent at jeg kan mer og har lyst til mer. Det er litt følelsen i dag også, dette gjør jeg mye på egen hånd, jeg kan mer og vil mer, sier hun.

Det tar hun som en bekreftelse på at hun og trenersamboeren beveger seg i riktig retning treningsmessig.

– Jeg er ikke i tvil om at jeg framdels har gode år foran meg til å utvikle meg, og da kan det gå enda fortere. 800 er en spesialøvelse, jeg bruker tid på å gå trappetrinnene og bli bedre, og jeg kjenner at jeg ikke er i nærheten av å ta ut det absolutte potensialet mitt, og det er kjempedeilig å kunne si, sier den nybakte norgesrekordholderen.

Siste nytt

 • Krever svar etter tilskuerkaos

  Om få uker skal Norge ut i skjebnekamp i VM-kvalifiseringen på De Kuip i Nederland. Torsdag var arenaen åsted for tilskuerbråk. 75 personer ble arrestert, mange av dem Union-fans.

  I etterkant hevder flere tyske fans i sosiale medier å ha blitt angrepet av aggressive polititjenestemenn.

  Fredag krever derfor Union-ledelsen en forklaring på det som omtales som unødvendig maktbruk.

  Feyenoord and Union Berlin.
  Foto: Patrick Post / AP
 • Akershus fornøyd med løsning

  – Vi er veldig fornøyde med at Skiforbundet og Clas Brede Bråthen fant fremt til en løsning i går. Vi var i tett dialog med partene, og løsningen var 90% av den løsningen vi mente var den beste, sier Dag Helland-Hansen til NRK.

  Helland-Hansen er leder i langrennskomiteen i Akershus skikrets. Nå overlater han det til kretslederne å diskutere om de ønsker å fremme mistillit mot det sittende skistyret når de møtes til helgen.

  Oslo skikrets har bedt Skiforbundet rydde opp i saken.

  Buskerud skikrets meddelte tidligere i uken at de ønsker et ekstraordinært skiting fordi de ikke har tillit til styret.

  Clas Brede Bråthen
  Foto: Javad Parsa / NTB
 • Killi ikke til finale i comebacket

  Johanne Killi kom seg ikke videre fra kvalifiseringen i big air i årets første verdenscuprenn i freeski fredag. Dette var Killis comeback etter kneskaden hun pådro seg i januar. Da ødela hun et leddbånd i kneet.

  Sandra Eie er på sin side klar for finalen i friskikjørernes verdenscupåpning i sveitsiske Chur.

  Eie endte på åttendeplass i fredagens kvalifisering og knep med det den siste finaleplassen. Hun fikk 85 poeng i sitt første forsøk. Finalen går senere fredag.

  Johanne Killi endte med 82,75 i sitt beste run, og det holdt til kun til niendeplass i kvalifiseringen.

  X-Games Hafjell, Lillehammer
  Foto: Geir Olsen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal