Hopp til innhold

Hynne har «spart» på følelsene – nå skal hun tillate seg å gråte

På under to uker har Hedda Hynne (30) gått fra å være nest raskest i Norge til raskest i verden på 800 meter. Nå skal hun legge seg under et pledd og kjenne på følelsen. Da tror hun tårene kommer.

_Lg22OvPHS4

PÅ TOPPEN: Hedda Hynne er øverst på lista over verdens beste 800-meterløpere i 2020.

Foto: Ørn E. Borgen / NTB Scanpix

– Jeg har prøvd å spare alt av følelser til etter NM, og det kommer sikker over meg litt etterpå, sier Hynne til NRK etter å ha tatt gull på 800-meteren under NM i Fana søndag ettermiddag.

Nå skal hun hjem til Trondheim, legge seg under et pledd og ta innover seg det hun har prestert. Rett og slett kjenne på følelsen av å ha tatt det berømmelige siste steget mot toppen.

– Kanskje gråter jeg en skvett, for dette har vært veldig stort for meg, erkjenner hun.

Da Hedda Hynne reiste ut av Norge for et par uker siden, var det som den nest beste på norgesstatistikken gjennom tidene på 800 meter. Riktig nok hadde hun løpt på 1.59,57 i et løp i Trondheim, men fordi det var herrer med i feltet, var det fortsatt Ingvill Måkestad Bovim som hadde norgesrekorden på 1.59,82.

Da hun landet på norsk jord igjen fredag ettermiddag, var det som verdens raskeste på distansen i 2020.

Etter en jakt som har pågått i flere år, klarte Hedda Hynne endelig å slå Bovims norgesrekord i italienske Rovereto tirsdag 8. september. Klokka stoppet på 1.59,15 etter et rent sololøp.

Bare en uke senere skulle hun gjøre sin ferske norgesrekord totalt til skamme da hun i et knallsterkt felt løp inn til seier på 1.58,10 i sveitsiske Bellinzona. Det er den beste tiden i verden i år.

H7pCI9YsAJk

GJENNOMBRUDDET: Slik jublet Hedda Hynne etter å ha satt en ny standard for seg selv i Bellinzona sist tirsdag.

Foto: Alessandro Crinari / AP

Sluttet med idrett

Hvis noen lurer på hva det hadde holdt til i et år uten korona, kan vi opplyse om at det ville gitt en sjetteplass på verdensstatistikken i fjor. To av dem som løp raskere, får ikke lenger lov til å konkurrere på 800 meter uten eventuelt å ta testosteronnedsettende medisiner.

Med en personlig rekordforbedring på godt over halvannet sekund, har Hynne i en alder av 30 år rett og slett tatt steget opp fra det internasjonale midtsjiktet til å være en av de beste i verden.

Det var, mildt sagt, ikke gitt at det skulle bli sånn. I slutten av tenåra fant hun nemlig ut at idrett ikke lenger var noe for henne – og sluttet med både fotball og friidrett.

– Jeg spilte fotball da jeg var yngre. Så var jeg over i friidretten en kort periode før jeg sluttet med all idrett. Jeg var rundt 18. Da var jeg litt lei, forteller hun når NRK møter henne på et flyplasshotell ved Flesland.

Etter å ha vært en aktiv ungdom, droppet hun plutselig alle fysiske fritidsaktiviteter. Det tok to år før hun fikk lyst igjen. Som 20-åring startet hun på bunnen.

– Jeg hadde ikke rørt meg noe særlig før jeg begynte med friidretten igjen i 2010/2011. Da var jeg i skikkelig, skikkelig dårlig form, sier Hynne.

Hater jogging

Det startet med en joggetur.

– Jeg har alltid hatet jogging. Første gangen jeg jogga etter at jeg startet opp igjen, stoppet jeg opp etter en kilometer. Jeg måtte bare lene meg mot en lyktestolpe og puste, for jeg syntes det var så sykt slitsomt. Så jeg har medfølelse for dem som ikke liker løping, sier hun med et smil.

I 2012 hadde hun flyttet fra Skien til Trondheim for å studere og meldt seg inn i Strindheim IL – og fikk Erik Sakshaug som trener. Etter hvert ble Sakshaug også mer enn en trener. Lørdag hadde de vært kjærester i nøyaktig seks år, avslører Hynne.

WTbdWnf2spE

RASK FRAMGANG: Her løper Hedda Hynne (t.h.) inn til NM-sølv i 2013, bare et par år etter at hun begynte å satse på løping.

Foto: Terje Bendiksby / NTB

Allerede i 2012 startet medaljesankingen i NM. Og i 2017 kom et internasjonalt gjennombrudd, da Hynne kom seg under den magiske tominuttersgrensa som den andre norske kvinnen noen gang.

Men da hun løp på 1.59,87 i London 9. juli 2017, hadde hun neppe sett for seg at det skulle bli stående som personlig rekord i over tre år.

Droppet EM under oppvarming

Tvert imot var håpet at framgangen skulle bringe henne opp på medaljenivå til EM i Berlin i 2018.

I Berlin kom Hynne til oppvarmingen, men aldri lenger. I stedet for å stille til start, pakket hun til manges forbauselse sammen sakene sine og reiste hjem.

Hun slet med luftveiene og hadde en skade. En kropp som der og da responderte dårlig. Hun kunne likevel ha løpt, men satte ned foten for seg selv. Hun følte seg ganske enkelt ikke klar.

– Det var noen rundt meg da som var litt uenig i den avgjørelsen, erindrer hun.

Samtidig husker hun støtten hun fikk fra mange, særlig landslagsvenninne Isabelle Pedersen.

– Isabelle kom bort til meg og sa at «jeg vet hvordan du har det, jeg har vært i situasjonen før og stilt, og angret på det». Det betydde veldig mye for meg der og da. Men situasjonen var helt ræva, forteller Hynne.

Mening med livet

Det knakk henne ikke. I stedet gjorde det henne sterkere, mener Hynne nå. Blant annet fordi hennes nærmeste hjalp til med å sette ting i perspektiv da det føltes som mørkest.

– De rundt meg sa at hvis jeg ikke ville holde på lenger, så er det greit. Men hvis jeg ville fortsette, så ville de støtte meg. De sa at «det er du som bestemmer. Du skal kjenne at du har mening med livet og at du er fornøyd og glad, det er det som betyr noe for oss,» forteller hun.

rEx5YitPH40

SIKTER HØYT: Med hjelp og støtte fra trener og samboer Erik Sakshaug kvalifiserte Hedda Hynne seg for OL i Rio i 2016. Neste gang det er OL, er målet å kjempe i toppen.

Foto: Cornelius Poppe / NTB

Derfor ville hun ikke ha vært erfaringen foruten. Men hun legger ikke skjul på at det tok litt tid å få trua på seg selv igjen. I 2019 startet en ny opptur, men heller ikke da gikk det på skinner.

Under VM i Doha mistet hun sannsynligvis en plass i finalen på uflaks med heatoppsettene. Og gjennom sesongen slet hun med å få plass i de store stevnene. Dermed ble det vanskelig å få vist hva hun var god for.

– I fjor følte vi nok at vi stanget hodet litt i veggen, fastslår hun.

Løpet som gir frysninger

Også 2020 startet med litt hodestanging. Hedda Hynne reiste relativt tidlig ut av Norge for å konkurrere, men endte i taktiske løp der hun ikke følte hun fikk vist hvor fort hun kunne løpe.

Så eksploderte det altså i september. Løpet i Bellinzona markerer et tidsskille i karrieren. Bragden gjør at hun i framtida vil kunne velge og vrake i stevner. Og ikke minst betyr tiden 1.58,10 at hun nå har potensial til å kjempe om medaljer i de største mesterskapene.

Da Hedda Hynne så tiden som kom opp på tavla, slapp hun jubelen løs.

– Jeg husker at jeg fikk en spontan glede og kjente at dette her skal jeg nyte. Så ser jeg de andre jentene. Så er vi fire jenter som løper under 1.59. Jeg får nesten litt frysninger av å si det nå. Det var bare sykt kult, sier hun.

Hun hadde altså vunnet et løp med skyhøyt nivå. Dette skjedde altså så sent som tirsdag, men mye har skjedd etterpå. Allerede torsdag fikk Hynne kjenne litt på den nye hverdagen.

Hun reiste til Roma på Diamond League-stevne, og innrømmer at det var spesielt å se sitt eget navn øverst på startlista der det opplyses hva som er årsbeste i verden og hvem som har den. Hedda Hynne, sto det. 1.58,10.

I løpet på Olympiastadion fikk hun oppleve at de britiske stjernene Laura Muir og Jemma Reekie kjørte felles taktikk for å knekke Hedda Hynne fra Norge. Det lyktes de med, i den forstand at Reekie fikk revansj for nederlaget i Bellinzona.

Hynne tar det likevel som et kompliment at hennes tilstedeværelse nå legger premissene for hvordan konkurrentene agerer, og frykter ingen ting ved den nye hverdagen.

L9USQKxp1cA

TØFFING: Hedda Hynne gir seg aldri. I hvert fall ikke før OL i Paris i 2024.

Foto: Ørn E. Borgen / NTB Scanpix

Viktig å ikke være fornøyd

Dagen etter løpet i Roma ankom altså Hedda Hynne Flesland og NM i Fana. Lørdag kveld satte hun mesterskapsrekord i NM i forsøksheatet. Søndag fulgte hun opp med seier i NM-finalen, hennes fjerde løp på seks dager.

Nå skal hun altså hjem for å slappe av og gråte en skvett gledestårer, under et pledd og med en kaffekopp i hånda. Så skal hun sette seg sammen med trenersamboer Sakshaug og legge en ny fireårsplan.

For nå blir det satsing mot OL i 2024. Hun vil bygge videre på den eventyrlige framgangen. Fortsette den knallharde jobben som ligger bak.

Samtidig skal hun passe seg for å bli altfor fornøyd. Selv etter sine beste løp, har nemlig Hedda Hynne for vane å finne feil. Selvkritikken skal hun fortsette med, i passe mengde.

– Det er nesten alltid noe som kunne vært gjort bedre. Du må kjenne på tilfredshet for å gidde å holde på, men du må være sulten og ville mer for å kunne bli bedre. Så hvis jeg har lyst til å bli god, er det viktig å ikke være for fornøyd, sier Hedda Hynne.

Men mandag er det i hvert fall ingen grunn til å krype misfornøyd innunder pleddet.

Siste nytt

 • Disse melder Glimt inn til Europa

  Siden serieslutt i fjor har Bodø/Glimt gjort flere utskiftninger.

  Utfordringen for Glimt er at kun tre nye spillere kan registreres for spill i Europa denne våren.

  Trenerteamet måtte derfor velge mellom nysigneringene: Odin Bjørtuft, Fredrik Andre Bjørkan, Omar Elabdellaoui, Pemi Faris, Jeppe Kjær og Adam Sørensen.

  I tillegg må Joel Mvuka, som ble solgt til Lorient og lånt tilbake til Glimt noen timer senere, registreres på nytt.

  Glimt-trener Kjetil Knutsen bekrefter til Avisa Nordland hvilke spillere de har valgt å registrere.

  De tre er Fredrik André Bjørkan, Joel Mvuka og Pemi Faris.

  Innmeldingsfristen til UEFA er ved midnatt 2. februar.

  Eliteserien 2021: Mjøndallen - Bodø/Glimt
  Foto: Terje Pedersen / NTB
 • Idrettsstyret sier nei til IOCs linje

  Styret i Norges idrettsforbund kan ikke se for seg at russiske og belarusiske utøvere kan gis adgang til internasjonal idrett – selv under nøytralt flagg.

  Det ble konklusjonen etter at den svært betente Russland-saken ble diskutert da medlemmene i Idrettsstyret møttes digitalt torsdag. Deltok gjorde blant andre IOC-medlem Kristin Kloster Aasen og utøverrepresentant Astrid Uhrenholdt Jacobsen, som tidligere har holdt et innlegg for å se på muligheten for at russiske og belarusiske utøvere igjen kan konkurrere.

  Etter torsdagens diskusjon fattet styret i Norges idrettsforbund et tydelig vedtak om at det ikke er aktuelt å støtte IOCs linje i saken, som har vurdert mulige veier som kan åpne for at russiske og belarusiske igjen kan få konkurrere internasjonalt.

  «Så lenge krigshandlingene vedvarer, kan ikke Norges idrettsforbund se for seg at utøvere fra Russland og Belarus kan delta i internasjonale idrettskonkurranser, selv under strenge nøytralitetsprinsipper», heter det blant annet i torsdagens vedtak fra idrettsstyret.

  «Norges idrettsforbund vil fortsette å gi uttrykk for vårt standpunkt både i nasjonale og internasjonale fora. Idrettsstyret vil følge prosessen videre, og sluttet seg til generalsekretærens fremlagte plan for videre oppfølging av saken.», lyder teksten også.

  Idrettsstyremedlem og OL-topp Kristin Kloster har samtidig fått protokollført en anbefaling om at Idrettsstyret «følger med på og først tar stilling til resultatet av de pågående prosesser i det internasjonale idrettssamarbeidet, som man er en del av, når disse er avsluttet».

  I en annen protokolltilførsel fra Uhrenholdt Jacobsen heter det at «utøverkomiteen følger med på de pågående prosesser i den internasjonale idrettsbevegelsen. Når disse er avsluttet, vil vi gjennom en bred sondering blant norske topputøvere ta stilling til dette». (NTB)

  Møte om norsk idrett i lys av koronapandemien.
  Foto: Berit Roald / NTB
 • Anthon Charmig inn til 7.-plass på 2. etappe i Spania

  Under torsdagens 2. etappe av Volta à la Comunitat Valenciana kjørte den danske Uno-X-rytteren Anthon Charmig inn til 7.-plass.

  Trek-Segafredo-rytteren Giulio Ciccone fra Italia var raskest i spurten torsdag. Tao Geoghegan Hart og Pello Bilbao kom i mål til 2.- og 3.-plass.

  Etter torsdagens etappeseier er italieneren sammenlagtleder i femdagersrittet som foregår øst i Spania i Valencia-regionen.

  Uno-X-lagets beste rytter ble dansken Charmig, som kjempet seg til en 7.-plass. Dansken er på en sammenlagt 6.-plass i Valencia og sørget for at Uno-X var dagens beste lag.

  Torstein Træen ble beste nordmann og kom på 18.-plass.

  Onsdagens åpningsetappe var Alexander Kristoffs debut for Uno-X. Da ble han frakjørt om lag fem mil før mål og endte langt bak. Heller ikke på torsdagens etappe greide 35-åringen å gjøre noe voldsomt inntrykk.

  (©NTB)

  Arctic Race of Norway
  Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Norsk-svensk «smørekonflikt» i skiskytter-sirkuset: – Over grensen 01:29
Neste