Hopp til innhold

Hvorfor får ikke Manchester City ut potensialet?

KOMMENTAR: Med en bred stall og dype lommer har Manchester City de beste forutsetningene til å dominere engelsk fotball. Så hvorfor gjør de det ikke?

Raheem Sterling

FRUSTRERT: Raheem Sterling gestikulerer mot dommeren etter en avgkørelse i Manchetser Citys kamp mot Tottenham tidligere denne måneden - en toppkamp City tapte

Foto: Jon Super / Ap

Laster innhold, vennligst vent..

Da Manuel Pellegrini vant ligacupen og ligaen med Manchester City i en strålende debutsesong i England, i 2013/14, kunne det virke som starten på en gyllen epoke. Stjernene var store, stammen var bunnsolid og ressursene enorme.

Det eneste som bekymret var stallens alder, men så endret UEFA sine Financial Fair Play-regler. Dermed har City kunnet fornye troppen.

Kevin de Bruyne

SKADER I FLENG: De mange skadene har sin del av skylden for at City bare er nummer fire på tabellen. Her er det Kevin de Bruyne som vrir seg i smerte. Belgieren kostet 54 millioner pund fra Wolfsburg i sommer

Foto: Jon Super / Ap

Kjøpene forrige sommer var en påminnelse om at kun Manchester United har større inntekter i England, og at ingen eiere er rikere en Sjeik Mansour. City hentet Kevin De Bruyne (54 millioner pund), Raheem Sterling (44 millioner pund) og Nicolás Otamendi (32 millioner pund).

Nettoutgiften deres i det overgangsvinduet var ifølge Sky Sports 124,45 millioner pund; 78,43 millioner mer enn noe annet lag.

Pellegrini rår nå over Englands landslagskeeper, fire profilerte backer, ligaens mest begavede midtbane og øyrikets beste spiss.

Det meste tilsier dominans. Unntaket er selve formen.

Fire ustabile måneder

Storspillet fra begynnelsen av sesongen har nemlig ikke fortsatt. City presterer godt i cupene: De er ute av FA-cupen etter å ha brukt B-laget mot Chelsea, men møter Liverpool i ligacupfinalen søndag og vil nesten garantert nå kvartfinalen i mesterligaen for første gang i klubbens historie.

Men ligaformen skuffer. De ligger på fjerdeplass, ni poeng bak Leicester (som har spilt én kamp mer), og fire bak Tottenham og Arsenal. De tapte nylig hjemme mot Leicester (1-3) og Tottenham (1-2). Verst av alt: De har ikke vunnet to strake ligakamper siden 17. oktober.

Dette er en del av en gradvis forverring i ligasammenheng fra Pellegrinis første sesong:

  • 2013/14: 2,26 poeng/2,68 mål per kamp (1. plass)
  • 2014/15: 2,08 poeng/2,18 mål per kamp (2. plass)
  • 2015/16: 1,80 poeng/1,85 mål per kamp (4. plass)

Det er åpenbart at formen må stabiliseres om det skal bli store titler i år. Onsdagens seier mot Dynamo Kiev (3-1) var oppløftende, men burde tas med en klype salt: Ukrainerne hadde ikke spilt annet enn treningskamper de siste to månedene grunnet vinterpause i hjemlig serie.

Og selv om ett av tre mulige troféer kan tas søndag, kan en spørre seg hvor langt foran rivalene City hadde vært i ligaen om de hadde spilt opp mot sitt potensial.

Én ting er sikkert: De hadde ikke ligget på fjerdeplass.

Skyld ikke på Pep

Pep Guardiola

MENS VI VENTER: Pep Guardiola overtar som City-manager til sommeren, men det bør ikke distrahere laget, mener kommentatoren

Foto: GIUSEPPE CACACE / Afp

Det neste spørsmålet blir dermed hva som forhindrer Citys dominans.

Pep Guardiola? Saker har blitt skrevet om hvordan hans planlagte inntreden distraherer stallen, men spillerne er profesjonelle og virker lojale overfor Pellegrini. Den forrige treneren Guardiola erstattet var Jupp Heynckes, som førte Bayern München til trippelen noen måneder etter kunngjørelsen.

Da er heller skadene en viktigere faktor. De fleste lag opplever fravær, men City har ofte savnet nøkkelspillere: Så langt har Pellegrini planlagt ligakamper uten spillere som Vincent Kompany (16 kamper), David Silva (åtte), Sergio Agüero (syv) og De Bruyne (syv).

Det har heller ikke hjulpet at både Wilfried Bony og Eliaquim Mangala har vært ute siden januar. Samir Nasri har ikke blitt sett siden oktober.

Gode når de vil

Joe Hart

SAVNER STABIL RÅSKAP: - Vi kan være rå når vi vil, men vi må bli mer stabile, sier City-keeper Joe Hart, som her må kapitulere mot Arsenal i en kamp City tapte 2-1

Foto: ADRIAN DENNIS / Afp

Men skader utgjør kun en del av bildet. Utenom Kompany har ikke stjernene gått glipp av mange oppgjør, og troppen skal være god og bred nok til å oppnå bedre resultater enn det City har gjort.

Ser man på det nylige tapet mot Tottenham, savnet de kun De Bruyne blant nøkkelspillerne. Likevel skapte de lite.

Enkelte spørsmål har blitt stilt om Citys konsentrasjon og motivasjon. Prestasjonene har variert stort, både fra kamp til kamp og innad i kamper: Borte mot Arsenal lå de for eksempel under 2-0 med 10 minutter igjen, før de plutselig skrudde opp tempoet og satte vertene under enormt press.

Noen kritiske røster har kommet fra Citys egen garderobe. I desember sammenlignet Joe Hart laget med en drage som må provoseres før den kommer ut av buret. Metaforen gir fortsatt mening: City har en fryktinngytende kapasitet, men viser det kun periodevis.

«Vi må være en million prosent bedre», sa Hart. «Vi kan være råe når vi først vil, så vi må være mer stabile. Det er dét vi er ute etter».

Et spørsmål om stil

En annen faktor er Pellegrinis taktiske valg. Mot mindre lag er City stort sett komfortable, men saken er en annen mot sterkere motstand: På fem ligakamper mot Leicester, Tottenham og Arsenal – som utgjør tabellens topp tre – har de ett uavgjort og fire tap.

Dette handler delvis om at Pellegrini alltid spiller på samme måte.

Chileneren minner litt om det Arsène Wenger pleide å være. Han ønsker et offensivt lag, uansett motstand. Fotballen kan være spektakulær, noe som faller i smak hos de tidligere Barcelona-direktørene i City-hierarkiet, Ferran Soriano og Txiki Begiristain; i august sa Pellegrini at om titler ble vunnet med feil spillestil, kunne han ikke anse sesongen som en suksess.

Denne innstillingen gjør imidlertid City sårbare overfor kontringer og balltap. Det er ingen tilfeldighet at de har sluppet inn ni mål på sine siste tre kamper mot Leicester, Tottenham og Liverpool; lag som angriper kjapt for å straffe ubalanse, og som presser med stor intensitet.

Leicester puttet blant annet på en kontring. Både Liverpool og Tottenham scoret etter gjenvinninger høyt i banen.

Den farlige sonen

Et annet tema som ofte dukker opp, er bruken av Touré. Ivorianeren har et teknisk repertoar i øverste klasse, men bidrar med stadig mindre defensivt, og i storkampene hvor han har startet som sentral midtbane, har City slitt med å stenge av rommet like foran forsvaret.

Dette er ikke bare Tourés feil, da City sliter med dette uavhengig av personell. Men 32-åringen er spesielt skyldig i å la motstandere slippe til i denne sonen.

Mot Arsenal skapte for eksempel Mesut Özil åpningsmålet nettopp her, med Touré høyt oppe i banen. Og da Christian Eriksen og Érik Lamela skapte vinnermålet for Tottenham, spilte de seg gjennom midtforsvaret uten at en sentral midtbanespiller var i sikte.

Press på Pellegrini

Manuel Pellegrini

HAN KAN FORTSATT REDDE SESONGEN: Manuel Pellegrini kan fortsatt føre City til tre titler - ligaen, mesterligaen og ligacupen

Foto: Andrew Yates / Reuters

Den gode nyheten for Pellegrini er at City fortsatt kan ha en god sesong. Problemene hos de øvrige tittelfavorittene gjør at ligaen er innen rekkevidde, og skulle de få en heldig trekning i mesterligaen, kan alt skje.

I tillegg kan en eventuell seier mot Liverpool gi laget et løft. Titler betyr selvtillit.

Men uavhengig av finalen søndag vil Pellegrini vite at formen må stabiliseres inn mot mai om City skal kunne løfte et av de to store troféene. Med både Kompany, Silva, Touré og Agüero med fra start de siste to kampene, ser de verste skadene ut til å være over.

Nå er det opp til Pellegrini å få skuta på rett kjøl.

Siste nytt

  • Arsenal og Ødegaard slått ut av Mesterligaen

    Arsenal skapte knapt sjanser og tapte 0–1 borte mot Bayern München. Dermed ble Martin Ødegaard og co. slått ut i kvartfinalen i Mesterligaen etter 2–3-tap sammenlagt.

    Bayern München skapte heller ikke all verden, men Joshua Kimmich scoret onsdagens eneste mål og sendte den tyske storklubben til semifinale.

    Raphaël Guerreiro svingte ballen inn i Arsenal-feltet. Der kom Kimmich stormende, og headet ballen kontant inn i det lengste hjørnet.

    Ødegaard var stort sett involvert i det lille Arsenal skapte, men verken langskudd, gode pasninger eller forsøk fra skrått hold var i nærheten av å overliste Bayern-keeper Manuel Neuer.

    Arsenal var denne sesongen med i Mesterligaen for første gang siden 2016/17-sesongen, men ble også da slått ut av Bayern München. Den gang endte det 10–2 til Bayern i åttedelsfinalen.

    Champions League - Quarter Final - Second Leg - Bayern Munich v Arsenal
    Foto: Leonhard Simon / Reuters
  • Vålerenga utlignet NM-finalen mot Storhamar – hat trick fra Karterud

    Jørgen Karterud ble nøkkelmann med tre mål da Vålerenga snudde til 5-2-seier over Storhamar i den andre finalekampen i NM-sluttspillet i ishockey.

    – Det er helt magisk. Man går rundt med frysninger hele matchen egentlig. Nei, det er helt magisk, spesielt som Vålerenga-gutt, sier Karterud til TV 2.

    Onsdagens resultat på et fullsatt Jordal betyr at det står 1-1 sammenlagt i en serie som spilles i best av sju oppgjør.

    Storhamar tok ledelsen ved Marcus Bryhnisveen etter drøyt ti minutter, men 70 sekunder senere var lagene like langt etter Karteruds første scoring for kvelden.

    Karteruds andre mål sendte Vålerenga i føringen etter halvspilt midtperiode, og Alex Dostie økte til 3-1 kun 38 sekunder senere.

    På benken tok Storhamar-trener Petter Thoresen grep umiddelbart. I timeouten skjelte han ut spillerne sine, og i pausen avslørte kaptein Patrick Thoresen at faren med rette hadde stemplet dem som «jævlig diva» og «ræva».

    – Dette var dårlig, enkelt og greit. Det ser ut som vi er veldig høye på oss selv og er ekstremt fornøyde med kampen vi gjorde sist, sa Storhamar-veteranen til TV 2 før sluttperioden.

    Dostie la på til 4-1 kort tid etter den siste pausen, mens Tommy Hjelm tente et lite Storhamar-håp med en kjapp redusering.

    Nærmere kom ikke gjestene, og i stedet fullførte Karterud hat tricket i sluttsekundene.

    Den første finalekampen vant Storhamar 5-1. Lagene møtes igjen på Hamar fredag.

    Storhamar tok sist NM-pokalen i 2018, mens Vålerenga tok klubbens siste av 26 i 2009. (NTB)

    Jørgen Karterud jubler for mål i 2. NM-finale mot Storhamar
    Foto: Lise Åserud / NTB
  • Heggebø reddet Brann mot HamKam

    Brann var på vei mot nok en frustrerende hjemmekamp, men ti minutter før slutt dukket Aune Heggebø opp og sørget for 1–0-seier over HamKam.

    Etter at sesongens første hjemmekamp for Brann endte med 0–2-tap for Fredrikstad, var bergenserne på vei mot nok en målløs kamp på Brann Stadion.

    Det ville i så fall vært første gang siden høsten 2019 at Brann ikke scoret på to strake hjemmekamper i Eliteserien.

    Da tok angrepsduoen til Bergens Stolthet ansvar, og sørget omsider for jubel blant de drøyt 14.000 på tribunen.

    Bård Finne klarte på mesterlig vis å tråkle seg gjennom på venstresiden i HamKam-feltet, før han fant Heggebø foran mål. 22-åringen bredsidet kontant inn matchvinnermålet.

    Etter fire kamper av eliteseriesesongen har Brann syv poeng, mens HamKam har ett.

    Aune Heggebø jubler for 1-0-scoring mot HamKam i Eliteserien.
    Foto: Paul S. Amundsen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal