Hopp til innhold

Klovnen som har kuppet mesterligaen

KOMMENTAR: Carlo Ancelotti har kun vunnet tre seriemesterskap som trener, men er bare to kamper unna å bli den første til å lede lag til mesterligatittelen fire ganger. Hvorfor er Real Madrid-sjefen så mye bedre i turneringsspill?

YE Portugal Soccer Champions League Final

KONGEN: Ingen har vunnet mesterligaen flere ganger som trener enn Carlo Ancelotti, og det setter spillerne hans pris på.

Foto: Andres Kudacki / Ap

Laster innhold, vennligst vent..

For de fleste er mesterligaen det vanskeligste. Sir Alex Ferguson vant 16 ligatitler som elitetrener, men løftet bøtta kun to ganger. José Mourinho står med åtte seriemesterskap og to mesterligatitler, mens verken Arsène Wenger eller Manuel Pellegrini har vunnet Europas gjeveste turnering.

Det samme gjelder noen av Italias fremste trenerlegender. Verken Giovanni Trapattoni (som har 10 ligatitler), Marcello Lippi (som har åtte) og eller Fabio Capello (som har syv) har vunnet mesterligaen mer enn én gang.

Men det har Carlo Ancelotti. Faktisk har han gjort det like mange ganger som trioen har tilsammen.

Ny trøblete ligasesong

Det er et av fotballens store paradokser hvordan en trener som underpresterer så kraftig i seriespill kan være så suksessfull i Europa. I mesterligaen er det kun tidligere Liverpool-sjef Bob Paisley som har like mange titler. Bare et ran av nettopp Liverpool i Istanbul i 2005 – fotballens Nokas – gjør at Ancelotti ikke troner alene på toppen.

FBL-EUR-C1-REALMADRID-ATLETICOMADRID-CELEBRATION

MESTERE: Real Madrid vant mesterligaen forrige sesong, under Carlo Ancelottis ledelse.

Foto: DANI POZO / Afp

Trenden har fortsatt i Real Madrid, hvor Ancelotti forrige sesong førte laget til tredjeplass i La Liga, men vant både cup og mesterliga. I år har han igjen rotet det til i hjemlig serie.

Like sikkert er han nær ved å erobre Europa nok en gang. Så hva er det med Ancelotti og cupspill?

Dyster historikk

Det første som bør understrekes er hvor svak Ancelottis statistikk er i seriespill. Mannen fra Reggiolo har tilbrakt 18 år som elitetrener, med Parma (1996-98), Juventus (1999-2001), AC Milan (2001-09), Chelsea (2009-11), Paris Saint-Germain (2012-13) og Real Madrid. Tre ligamesterskap er i beste fall middelmådig.

Av de seks klubbene er Real Madrid den eneste Ancelotti ikke har ført til andreplass. Dét vil sannsynligvis endre seg denne sesongen.

Titlene har kommet med Milan (2004), Chelsea (2010) og PSG (2013), men det burde vært flere. I begge sine to år med Juventus var han nær førsteplassen; det samme gjaldt debutsesongen med Parma i 1996/97.

FBL-ENG-PR-CHELSEA-WIGAN FBL-ENG-PR-CHELSEA-WIGAN

SJELDENT: Carlo Ancelotti har «bare» tre ligatitler. Her fra feiringen med Chelsea i 2010.

Foto: ADRIAN DENNIS / Afp

PSG toppet tabellen da han ankom klubben i desember 2011. De endte opp tre poeng bak lille Montpellier.

Denne sesongen var Real Madrid ustoppelige før nyttår. De hadde vunnet 22 kamper på rad, ledet La Liga og var klare favoritter. Siden har de sakket akterut. Det eneste som antydet denne utviklingen var nettopp Ancelottis dystre historikk i ligasammenheng.

Venn, sjef, underholder

Men hvorfor? Det er umulig å klage på spillermaterialet til Ancelotti. I stedet er den mest åpenbare teorien basert på trenerens personlighet.

Typiske serievinnere har ofte egenskaper som brennende intensitet og disiplin. De fleste trenerne nevnt ovenfor – Ferguson, Mourinho, Trapattoni, Capello – er karismatiske energibunter som kjefter og smeller når de må. De kan være iskalde og brutale med spillerne. De tolererer ikke selvgodhet og slapphet.

Dette holder stallen på tå hev gjennom en lang sesong. Også Nils Arne Eggen hadde noen av disse egenskapene.

Ancelottis stil er annerledes. Han er lun, varm og morsom; han kjefter sjelden og blir ikke sint. Han er ikke den inspirerende generalen som maner troppene til krig på iskalde vinterkvelder. Han er en diplomat.

En kan hevde at han først og fremst er en venn, så en sjef. Og deretter kanskje en underholder.

Ancelottis metode betyr at spillerne i større grad må motivere seg selv. De blir ikke bygget opp av storslåtte taler. Når nivået før eller siden faller – noe som er uunngåelig over en lang sesong – er ikke Ancelotti i stand til å gi dem et spark bak.

TOPSHOTS-FBL-EUR-C1-REALMADRID-ATLETICOMADRID-CELEBRATION

MED BØTTA: Carlo Ancelotti jubler med mesterligapokalen for tredje gang.

Foto: PEDRO ARMESTRE / Afp

Tortellini og vin

Denne teorien underbygges av Ancelottis egen innstilling til jobben. Han mener fotball er det viktigste av livets mindre viktige ting, en lekse han lærte av svensken Nils Liedholm, som var treneren hans i Roma tidlig på 1980-tallet.

Dette gir Ancelotti et annet perspektiv enn andre trenere. For managere som Mourinho og Guardiola brukes hver time av døgnet til å forbedre egne vinnersjanser. Jobben står i sentrum av alt de gjør, og andre interesser legges til side. Alt handler om å vinne, hver uke.

Det er vanskelig å se for seg Ancelotti krangle med klubbens trofaste doktor slik at han trer av (Guardiola), eller invitere seg selv til et søndagsprogram på TV for å slakte både dommerne og selve TV-kanalen (Mourinho).

For Ancelotti er det kun en jobb. Når rivalene spiller, går han på kino. Livet har mer å by på enn fotball.

Forholdet hans til mat er velkjent. Han elsker tortellini, kjøtt og vin. Journalisten Henry Winter skriver at han har hørt Ancelotti holde lange foredrag om temaer som ost, skinke og hvilken vin han skulle ta med til Ferguson før Chelsea møtte Manchester United på Old Trafford.

Selv spillerne i Milan sier at Ancelotti mistet all disiplin så fort mat ble satt på bordet. Da Winter intervjuet ham på kontoret på Chelseas treningsfelt, speidet Ancelotti stadig ned korridoren for å sjekke om doktoren var til stede. Da kysten var klar, snek han seg ut på balkongen for å tenne en sigarett.

Dette er vanene til en livsnyter. Ancelotti elsker fotball, men er ikke like besatt som enkelte andre.

Komikeren

FBL-ESP-LIGA-MALAGA-REALMADRID

SPØKEFUGL: Carlo Ancelotti er stort sett alltid i godt humør.

Foto: Jorge Guerrero / Afp

Det positive med dette er at Ancelotti skaper harmoni i stallen. Den frykten for treneren som ofte er nødvendig for å holde trykket oppe over en lang sesong er kanskje ikke alltid til stede, men spillerne liker ham og er avslappet rundt ham. Dette er viktig i turneringsspill.

Det er nemlig få spillere som må bygges opp til semifinaler i mesterligaen. Når det står om såpass mye, motiverer de seg selv.

I stedet handler det om å spille uten frykt, kontrollere nervene og senke skuldrene. Og ingen senker dem som Ancelotti.

«I sin håndtering av spillerne og lagmøtene er Carletto hva han alltid har vært: En komiker uten sidestykke», skrev Paolo Maldini i forordet at trenerens selvbiografi. «Han forteller vitser like før mesterligafinalen. Han snakker om gode middager, han vrir på øyenbrynet, og vi vinner fordi vi er avslappet».

Dette virket som den mest overbevisende forklaringen på Ancelottis uvanlige CV. Han har en særegen måte å håndtere spillerne på, som har ulike utslag i cup- og seriespill.

Kan miste jobben

Det bør legges til at Ancelottis lag også kan miste fokus i Europa. Noen av mesterligaens største kollapser de siste årene har skjedd på hans vakt. I 2004 ledet Milan 4-1 i kvartfinalen mot Deportivo La Coruña etter den første kampen i Milano. De tapte returkampen 4-0. Året etter kastet de bort en 3-0-ledelse mot Liverpool i Tyrkia.

Faktisk så nylig som forrige sesong ledet de 3-0 mot Dortmund etter første kamp, for så å sette avansementet i fare i returoppgjøret ved å slippe inn to mål de første 37 minuttene.

Slike feiltrinn har ikke Ancelotti råd til mot Juventus. Mesterligaen er den eneste turneringen Real Madrid har en realistisk sjansen til å vinne denne sesongen, og skal han beholde jobben, bør laget bli det første som forsvarer troféet siden Arrigo Sacchis Milan i 1990.

Det er dette presset Ancelottis stil medfører, for om ligaen går tapt, må noe annet tross alt vinnes. I kveld vil humoristen trenger sine aller beste vitser.

Siste nytt

 • Brann fortsatte seiersrekken – Sogndal-spiller med to selvmål

  Stabæk tok ledelsen hjemme mot Brann, men bergenserne kjempet seg tilbake og vant 2-1 i 1. divisjon. Sogndals Eirik Lereng scoret to selvmål i tapet for KFUM.

  Det sto målløst til det var spilt 53 minutter i Bærum. Sturla Ottesen avsluttet mot mål, og på ferden mot nettet gikk ballen via hodet til Kasper Pedersen og videre i nettet. Ledelsen fikk de imidlertid ha i kun ni minutter.

  Dermed er Brann stadig ubeseiret på ferden mot opprykk til Eliteserien.

  De står med 51 poeng på 19 kamper, og har 16 poeng ned til Sandnes Ulf på annenplass. Stabæk ligger på tredjeplass poenget bak Sandnes-laget.

  KFUM Oslo og Sogndal kjemper begge om kvalifisering til Eliteserien, og det var dermed tre viktige poeng Oslo-laget sikret seg i 2-1-seieren.

  Eirik Lereng ble tomålsscorer i feil nett for Sogndal. Først gikk ballen via ham og satte keeper Renze Fij ut av spill, før han med et kvarter igjen satte innlegget fra Moussa Njie i eget nett.

  KFUM har nå 32 poeng på 5.-plass, mens Sogndal har 29 poeng på 7.-plass.

  Stjørdals-Blink reddet 2-2 mot Raufoss etter å ha kommet under to ganger. Arnar Thór Gudjónsson og Magnus Fagernes scoret for Raufoss, mens Andreas Pettersen og Kjetil Holand Tøsse scoret for Blink.

  Blink kjemper stadig for å unngå nedrykk til 2. divisjon. For Raufoss var det to poeng tapt i kampen om opprykkskvalifisering. De ligger på 6.-plass med 31 poeng og har Sogndal to poeng bak seg. (NTB)

  Obos-ligaen fotball 2022: Stabæk - Brann
  Foto: Javad Parsa / NTB
 • Serieleder Brann med knusende seier – ny smell for Riise og Avaldsnes

  Brann fortsetter å herje i Toppserien og smadret Lyn 4-0 hjemme i Bergen søndag. John Arne Riises Avaldsnes fikk det tøft og tapte 2-1 borte mot Arna-Bjørnar.

  Hjemmelaget trengte bare to minutter på å ta ledelsen mot Lyn. Nyinnkjøpte Tameka Yallop fant nettmaskene etter at gjestene ikke klarte å klarere et Brann-innlegg.

  Et kvarter før slutt sementerte 17 år gamle Signe Gaupset resultatet til 4-0.

  Brann holdt forspranget på toppen av tabellen. Avstanden ned til Rosenborg på 2.-plass er på fem poeng. Lyn kjemper på sin side om den siste sluttspillsplassen, og Oslo-laget har ett poeng opp til Stabæk på 4.-plass.

  Kun et langt steinkast unna Stemmemyren fikk John Arne Riise og Avaldsnes en drømmestart borte mot Arna-Bjørnar. I første kamp uten Karina Sævik sendte Sydney Blomquist bortelaget i ledelsen. Linnea Sælen utlignet imidlertid for vertene kort tid før pause.

  Kort tid etter sidebyttet sørget Linnéa Laupstad for at kampen var snudd. 2-1 ble også sluttresultatet i Bergen.

  Både Arna-Bjørnar og Avaldsnes skal spille kvalifisering om å holde seg i Toppserien. De ligger plassert på henholdsvis 8.- og 9.-plass på tabellen. (NTB)

  Toppserien 2022: LSK kvinner- Brann (0-1)
  Foto: Terje Pedersen / NTB
 • Leicester rotet bort seieren hjemme mot Brentford

  Brendan Rodgers og Leicester ledet 2-0 hjemme mot Brentford i Premier League søndag, men de blåkledde kastet bort seieren etter et sent utligningsmål.

  Like etter at timen var unnagjort reduserte Ivan Toney for bortelaget, og med få minutter igjen å spille utlignet Josh Dasilva med en vakker avslutning. Dermed endte det 2-2 mellom Leicester og Brentford.

  Norske Kristoffer Ajer var som ventet ikke med i Brentford-troppen søndag. Midtstopperen ble operert for en hamstringskade etter forrige sesong, men han er likevel ventet tilbake innen kort tid.

  Leicesters neste kamp er borte mot Arsenal førstkommende lørdag. Thomas Frank og Brentford skal på sin side ta imot Manchester United.

  Premier League - Leicester City v Brentford
  Foto: CRAIG BROUGH / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 52 klipp
Sport
Spiller nå
Her stagediver Vetle Sjåstad Christiansen etter den fjerde Blink-seieren 00:55
Neste