Hopp til innhold
Analyse

Hvordan vil Ødegaard passe inn i Arsenal?

Taktisk sett ligger alt til rette for at Martin Ødegaard kan blomstre i Arsenal. Det største spørsmålstegnet står ved spilleren selv.

Nations league fotball, Norge - Nord-Irland (1-0)

ARSENAL-KLAR: Alt fra treneren til laget og spillesystemet bør passe 22-åringens ferdigheter.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

– Det er en klubb som passer meg bra, sa Martin Ødegaard da han ble presentert onsdag.

Og det er det vanskelig å være uenig i.

Arsenal bør gi Ødegaard forholdene han trives med ute på banen. Alt fra treneren til laget og spillesystemet bør passe 22-åringens ferdigheter.

Kanskje vil han få en rolle allerede når Arsenal møter Manchester United senere i dag.

Men det finnes faktorer som også skaper usikkerhet rundt denne låneavtalen.

En av dem er timingen. En annen er Ødegaard selv.

Medvind

Det er aldri lett for en spiller å dra til en ny klubb midt i sesongen, spesielt ikke i et nytt land, og en liga som er så annerledes enn den man er vant til. Man må tilpasse seg byen, laget og spillestilen på kort tid.

Spillere som hentes på sommeren, kan venne seg til slike ting i løpet av sesongoppkjøringen og treningskampene. Den fordelen får ikke Ødegaard.

Faktisk havner han i en klubb som er under stort press med hensyn til å klare topp fire, som gir plass i den lukrative mesterligaen.

Og det i en periode hvor kampene kommer tett som hagl.

Martin Ødegaard i Arsenal drakt.

NY KLUBB: Martin Ødegaard skal spille for Arsenal frem til sommeren.

Foto: Twitter/faksimile / NTB

Fordelen med timingen er at Arsenal er i medvind. De har nylig lagt bak seg en kriseperiode ved å ta 16 av 18 mulige poeng på de siste seks ligakampene. Det bør gjøre det lettere for Ødegaard å komme i gang.

Neste steg blir å finne kjemien med treneren, Mikel Arteta.

Mini-Pep

Det bør ikke bli så vanskelig. Arteta er fra San Sebastián, hjembyen til Real Sociedad, hvor Ødegaard briljerte på lån forrige sesong.

Han elsker spillere som Ødegaard. Ifølge storavisen The Times betaler Arsenal rundt 47 millioner kroner (lønn inkludert) kun for å låne Ødegaard ut sesongen. Det sier litt om hvor mye Arteta ville ha ham.

– Han har definitivt alle kvalitetene og karakteristikkene vi ser etter i den posisjonen, sa Arteta torsdag.

Hva er det Arteta sikter til her?

Premier League - West Bromwich Albion v Arsenal

NY TRENER: Mikel Arteta er Martin Ødegaards nye trener.

Foto: Michael Regan / Reuters

Arteta, som er i sin første trenerjobb, lærte han mye av det han kan som assistent for Pep Guardiola i Manchester City. Systemet til Guardiola kalles juego de posición på spansk, altså «posisjonelt spill».

Dette går ut på å skape et nettverk av spillere rundt ballen til enhver tid. Disse skal brodere seg gjennom motstanderens lag ved å spille korte, kjappe pasninger seg imellom.

Navnet på systemet kommer av posisjonene spillerne tar opp for å slå ballen gjennom motstanderens lagdeler. Nøkkelen er å skape overtall, slik at motstanderen ikke klarer å markere alle spillerne samtidig.

Det kan se ut som dette systemet kun handler om ballbesittelse. Guardiola vil si at det handler om posisjonene til spillerne som ikke har ballen, men som står klare til å få den.

Systemet er imidlertid krevende. Spillerne må ha optimal distanse mellom seg hele tiden. De må være smarte, tekniske og lette på foten.

Og ikke minst: De må ha en presisjon og en oversikt som er helt utenom det vanlige.

Akkurat dette har Ødegaard.

Ødegaard

SLET: Martin Ødegaard fikk ikke mye spilletid i Real Madrid i vinter.

Foto: Jose Jordan / AFP

Arteta vil ha mye nyttig å lære ham. De to pratet på telefon før de ble enige om avtalen, og Ødegaard likte idéene han fikk høre om.

Så er spørsmålet: Hvilken rolle vil Ødegaard få i laget?

Som Silva i City

Han har bekledd ulike posisjoner før, fra høyre kant til indreløper og offensiv midtbane.

Arteta har allerede Willian, Nicolas Pépé og Bukayo Saka på høyre kant.

Dermed blir det fort en av de to sistnevnte rollene for Ødegaard.

Arteta bruker nå 4-2-3-1 med to defensive midtbanespillere (som oftest Granit Xhaka og Thomas Partey) og den kreative 20-åringen Emile Smith Rowe like foran dem. Ødegaard kan enten erstatte eller veksle med Smith Rowe.

I så fall vil Ødegaard få den samme rollen han hadde i Real Sociedad.

Men det kan også være at Arteta endrer formasjonen nå som han har Ødegaard. Ifølge nettsiden The Athletic ønsker han å spille 4-3-3, det samme systemet som Guardiola før brukte i City.

I så fall kan Arteta bruke Smith Rowe og Ødegaard som indreløpere. Et annet alternativ der er Ceballos.

I et slikt tilfelle vil Ødegaard få samme rolle som David Silva hadde under Guardiola i City. Silva truet rommet mellom motstanderens forsvar og midtbane, spesielt utenfor hjørnet av straffefeltet.

Dette er soner som Ødegaard elsker å operere i.

Skal erstatte Özil

Der skal Ødegaard sette i gang farlige angrep. Arteta rår over raske vinger (Pépé, Saka, Pierre-Emerick Aubameyang), midtbanekrigere (Xhaka, Partey) og en tekniker som kan ligge dypere i banen og gå forbi ledd (Dani Ceballos).

Nå har han fått en offensiv playmaker som skal kombinere på ørsmå flater og slå følsomme stikkere, enten rett i bakrom eller gjennom ledd.

Helst på denne måten:

Laster Twitter-innhold

Arsenal har savnet disse kvalitetene siden Mesut Özil ble fryst ut av laget mot slutten av forrige sesong. Han og Ødegaard har mye til felles: De er venstrebeinte playmakere med en eksepsjonell evne til å vekte vanskelige pasninger.

Men Ødegaard har en langt høyere arbeidskapasitet og kan dermed brukes dypere i banen.

Så er det da noen grunn til at Ødegaard ikke vil lykkes i Arsenal?

Ti tunge måneder

Rent taktisk sett er det vanskelig å finne en. Usikkerheten handler mer om hvor fort kan klarer å venne seg til laget og miljøet rundt seg.

Og ikke minst: Hva slags form han faktisk er i akkurat nå.

Det har vært 10 tunge måneder for Ødegaard. Han var ustoppelig i Real Sociedad forrige sesong, før pandemien satte fotballen på pause i mars. Da La Liga startet opp igjen i juni, så det ut til at han hadde mistet rytmen.

Ødegaard spilte kun syv av de siste 10 ligakampene. I alle syv ble han byttet ut.

Så ble han kalt tilbake til Real Madrid, hvor han knapt har fått spille det siste halvåret.

Legger man til kneskaden fra forrige sommer og to nye muskelskader sent på høsten, finner man en spiller som trenger en ny start.

Den muligheten har Ødegaard nå fått i Arsenal. Det er opp til ham å gripe den.

Siste nytt

  • Stavkongen Duplantis satte verdensrekord: – Beklager skrikingen

    Stavkongen Armand Duplantis forbedret sin egen verdensrekord da han svingte seg over 6,24 meter i Diamond League-stevnet i kinesiske Xiamen.

    Han tok verdensrekordhøyden på første forsøk etter å ha løftet lista fra seks meter i foregående hopp.

    Da verdensrekorden var et faktum, tok det helt av i NRK-boksen.

    – Hvor høyt er det her? Beklager hvis jeg skrek. Vi ble bare så sjokkerte her, utbrøt NRK-kommentator Christina Vukicevic Demidov.

    Det er åttende gang at Duplantis setter verdensrekord i stav. Alt tyder på at det kommer nye rekordhopp denne sesongen. Målinger viste at lørdagens hopp ville vært nok til å svinge seg over 6,29.

    – Han er så spinnvill, sa NRK-kommentator Jann Post etter hoppet.

    Den neste drømmegrensen for svensken blir 6,30.

    Duplantis gikk naturligvis til topps i stevnet som er det første i Diamond League-sesongen.

    (NRK / NTB)

    Duplantis
    Foto: BEN STANSALL / AFP
  • Skarverennet stoppet av uvær – politiet måtte hente ut tre løpere

    Det tradisjonsrike Skarverennet i langrenn måtte stanses på kort varsel lørdag som følge av dårlig vær, melder Hallingdølen.

    Sterk vind skapte problemer for arrangørene av rennet lørdag. Den tok seg opp, og etter hvert måtte arrangørene si stopp.

    – Det er for dårlig sikt. Det blir dessverre ikke mer skirenn. Løperne ser ikke fra stikke til stikke, var beskjeden fra Finse ifølge Hallingdølen.

    Målgang er på Ustaoset.

    Løpere som ikke hadde kommet seg ut i løypa, ble vist tilbake til togvognene for retur til Ustaoset.

    Politiet skriver lørdag formiddag at de måtte bistå i forbindelse med uværet.

    – Politiet har bistått med å hente ut tre langrennsløpere utenfor løypa. De tre kom utenfor skisporene ved tett tåke. Dette i forbindelse med Skarverennet. De er ivaretatt av helse og er ved god behold, skriver politiet.

    På startstreken sto blant annet Therese Johaug, som for for en måned siden slo knockout på langrennseliten under 30-kilometeren i NM.

    Johaug har vunnet Skarverennet en rekke ganger, men denne gangen får hverken hun eller andre gå rennet.

    «Som for 50 år siden, blir rennet stoppa og konkurransen avlyst», skriver lokalavisen.

    (NTB / NRK)

  • Medier: 23 kinesiske svømmere fikk delta i OL tross positive dopingprøver

    23 kinesiske svømmere skal ha fått grønt lys til å konkurrere under OL i Tokyo til tross for at de testet positivt for doping. Konklusjonen var at testene var forurensede.

    Det er skriver blant annet Daily Telegraph, New York Times og ARD.

    De aktuelle svømmerne testet positivt for det forbudte stoffet trimetazidin.

    Prøvene med hjertemedisinen ble avgitt under en treningsleir som ble gjennomført noen måneder før starten av Tokyo-lekene i 2021. Mesterskapet ble som kjent utsatt ett år som følge av covidpandemien.

    Kinesiske antidopingmyndigheter konkluderte innledningsvis med at dopingtestene inneholdt avvikende analytiske funn (AAF), men frikjente senere svømmerne for straff etter at undersøkelser viste at testene var utsatt for såkalt kontaminering.

    De kinesiske svømmerne med 30 medlemmer vant seks medaljer i Tokyo, inkludert tre gull.

    Daily Telegraph skriver at Verdens antidopingbyrå (Wada) og Det internasjonale svømmeforbundet ble varslet om de positive prøvene, men at også de stilte seg bak konklusjonen om at de positive testresultatene var forårsaket av forurensing.

    (NTB)

    Winter Olympics Salt Lake City
    Foto: Rick Bowmer / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal