NRK Meny
Normal

«Hvordan kunne det skje?»

Alexander Dale Oen var en av verdens best trente og hadde tett oppfølging av lege. Likevel døde han av hjertestans uten forvarsel. Det mest skremmende er at ingen vet hvorfor.

Alexander Dale Oen

Alexander Dale Oen var ung, topptrent og under tett oppfølging av lege. Likevel gikk det galt. Her fra VM i Shanghai i juli 2011.

Foto: CHRISTINNE MUSCHI / Reuters

Monika Bernedzikiewicz

Monika Bernedzikiewicz er hjertespesialist ved Norsk Idrettsmedisinsk Institutt (NIMI). Hun vil at toppidrettsutøvere sjekker hjertet oftere enn det som er vanlig i dag.

Foto: NIMI

Et døgn etter det tragiske dødsfallet til Alexander Dale Oen (26) er det ett vondt spørsmål som henger i luften uten svar: «Hvordan kunne det skje?»

Alexander Dale Oen var et skip som ikke kunne synke. Han var topptrent ut i fingerspissene. Øygardingen skulle ta OL-gull om bare tre måneder.

Og han var bare 26 år.

Onsdag kveld ble den foreløpige obduksjonsrapporten frigitt, men de innledende undersøkelsene har ikke gitt noen svar rundt årsaken til svømmerens plutselige dødsfall.

– Leger blir også forferdelig overrasket når slikt skjer, sier Monika Bernedzikiewicz.

Hun er hjertespesialist (kardiolog) ved Norsk Idrettsmedisinsk Institutt (NIMI).

Bernedzikiewicz er én av flere NRK.no har spurt om hvordan dette kunne skje. Men verken leger, utøvere som har overlevd hjertestans eller andre toppidrettsutøvere som presser kroppen til det ytterste forstår hvordan det kunne skje.

Legen: – Sjelden

Landslagslege Ola Rønsen, som forsøkte å gjenopplive Dale Oen, sa natt til onsdag at det aldri var tegn på at ting ikke var som normalt med svømmeren i forkant av dødsfallet.

– Absolutt ingen forvarsler. Alt var normalt. Han hadde en rolig dag med et treningspass og litt fri på ettermiddag som vi benyttet til å spille litt golf, så alt var fredelig og normalt, sier Rønsen.

– Det er umulig å si hva som har skjedd med Dale Oen. Vi må vente på mer informasjon, sier hjertespesialist Bernedzikiewicz.

Dale Oen ble obdusert tirsdag, men det er ventet å ta flere uker før den endelige dødsårsaken er klar.

– Amerikanske undersøkelser viser at unge personer sjelden får hjertestans. Ifølge undersøkelsen er det i aldersgruppen 17 til 23 år kun 1 av 40 000 som får hjertestans i løpet av ett år, sier Monika Bernedzikiewicz.

Hun vil at man i større grad enn i dag anbefaler toppidrettsutøvere å ta grundige undersøkelser av hjertet.

Carl-Erik Torp

Tidligere Brann-spiller Carl-Erik Torp la opp etter hjertestansen høsten 2011. her blir han takket av supporterne i Bataljonen.

Foto: Hommedal, Marit / Scanpix

Utøveren med hjertestans: – Skremt

– Det er helt ufattelig at kroppen til en så frisk ung mann ikke orker mer, sier tidligere Brann-spilller Carl-Erik Torp (27).

I september 2011 overlevde han en hjertestans.

Under eliteseriekampen i fotball mellom Sogndal og Brann falt 27-åringen om på banen. Han ble reddet av en hjertestarter.

Onsdag ble det kjent at svømmelandslaget ikke hadde med seg hjertestarter til USA der Dale Oen døde.

– Det er skremmende når det skjer igjen. Jeg blir skremt, forteller Torp og tenker på Dale Oen.

I Torps tilfelle var det en skade på hjertet som utløste hjertestansen, men spilleren fikk ikke noe forvarsel.

– Nei, ikke i det hele tatt. Alt var som normalt før kampen. Jeg følte meg fin, med unntak av litt stressnerver, men det har jeg alltid før kamp. Det kom som lyn fra klar himmel, sier han.

Kondisjonsutøveren: – Ingen garantier

Tim Bennet

Tim Bennet, presidenten i organisasjonen Kondis, trener mellom 12 og 17 timer i uka.

Foto: timvbennet.com

President i Kondis, organsisjonen for kondisjonsidretter, Tim Bennet, presser ofte kroppen til det ytterste. Han er skremt av hjertestansen til den topptrente svømmeren.

– Når en godt trent utøver, som blir fulgt tett av lege, får hjertestans, viser det at ingenting er sikkert. Det finnes ingen garantier for noe som helst, sier Bennet til NRK.no.

Bennet har løpt 50 maraton, deltatt ti ganger i Birkebeinertrippelen og vært med i ti knallharde Ironman-konkurranser der man svømmer 3,8 km, sykler 18 mil og løper et maraton.

– Når slikt skjer blir jeg litt skeptisk til det jeg selv driver med. Jeg vet jo at det tar på, sier Bennet og legger til:

– Det er ofte jeg har vondt i brystet når jeg trener, og tenker at jeg burde sjekke meg. Selvfølgelig burde jeg det, men jeg har ennå ikke gjort det. Jeg tenker i stedet «sånt skjer ikke meg».

– Kan man ta noen forhåndsregler?

– Har du en dårlig dag og kjenner at kroppen har best av å være i ro bør du lytte til det. Det er den ene, lille ekstra økta som kan bli skjebnesvanger. Jeg er altfor dårlig til å ta hensyn selv og trener uansett. Jeg vet at jeg leker litt med tilfeldighetene.

Kristen Skjeldal

Tidligere langrennsløper Kristen Skjeldal sitter igjen med mange spørsmål etter dødsfallet til Dale Oen.

Foto: Borgen, Ørn E. / NTB scanpix

Vennen: – Skal ikke skje

Tidligere langrennsløper Kristen Skjeldal var venn og turkamerat av den kjente motbakke- og orienteringsløperen Jon Tvedt som døde plutselig under en fjelltur i Bergen i 2009.

– Jeg tenkte på Jon med en gang da jeg fikk høre om dødsfallet til Oen, sier Skjeldal til NRK.no.

– Men de fant aldri helt ut hva han egentlig døde av.

Skjeldal forteller at dødsfallet til Oen har gjort sterkt inntrykk på ham.

– Det skal ikke skje med idrettsutøvere som er så godt trent. Jeg sitter igjen med flere store spørsmål. Døden virker så fjern for idrettsutøvere som dem.

Siste nytt

 • Han kan smile for siste plassen

  FC København slo AGF 4-1 og tok Danmarks siste plass i kvalifiseringa til europaligaen neste sesong.

  Ståle Solbakkens klubb redda dermed årets sesong frå nærmast katastrofe, og kan framleis skryte av å ha vore i europa-kvalifisering kvart år sidan 2001.

  Ståle Solbakken
  Foto: Anders Kjærbye / NTB scanpix
 • Chris Froome vann og leiar

  Chris Froome stakk åtte mil før mål og vann dagens fjelletappe i Giro d'Italia med tre minutts margin. Han overtok også leiartrøya frå Simon Yates som kollapsa totalt.

  Froome leier no med 40 sekund på Tom Dumoulin som no er nr 2.

  Rittet blir avslutta søndag.

  Chris Froome
  Foto: LUK BENIES / AFP
 • Ruud møter Jordan Thompson

  Casper Ruud skal møte australske Jordan Thompson (24) i første runde i Roland Garros-turneringa i tennis. Thompson er rangert som nummer 85 i verda. Kampen går måndag eller tysdag.

  Casper Ruud
  Foto: Vincent Thian / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Toppserien: Superhelg
Toppserien fotball kvinner: Røa - Arna-Bjørnar
Toppserien: Røa - Arna-Bjørnar
Toppserien: Superhelg
Toppserien: Kolbotn - Klepp
Toppserien fotball kvinner: Kolbotn - Klepp
4-4-2 med Schau og Aune
Toppserien: Superhelg
Toppserien: Stabæk - Sandviken
4-4-2 med Schau og Aune
4-4-2 med Schau og Aune