NRK Meny
Normal

– Jeg håper han får en fryktelig lang straff

NRK har stilt fotballpersonligheter spørsmål om hvordan de mener Luis Suárez bør straffes etter biteepisoden mot Italia. Svarene spriker.

Luis Suárez beit Giorgio Chiellini i kampen mellom Italia og Uruguay.

På spørsmål om hvordan Luis Suárez skal straffes varier svarene fra «fryktelig lang straff» til «kan ikke skjønne det skal bli så lenge.»

Det er ingen tvil om at FIFA nå har en vanskelig jobb når de skal straffe Suarez. Situasjonen er ganske unik – selv ikke Suarez har bitt en motspiller i en VM-kamp før – og straffen vil sette presedens.

En hel fotballverden diskuterer hva som er den riktige straffen. Vi har spurt Rune Bratseth, Lise Klaveness, Arne Scheie og Bent Skammelsrud om straffen.

Hva er rimelig straff for det tredje bittet? Bør det få konsekvenser for Suarez' muligheter til å spille klubbfotball?

Rune Bratseth

Rune Bratseth synes han må rett ut av VM nå

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX
– Det er gitt at han skal ut av VM

Norges tidligere landslagskaptein i fotball, Rune Bratseth, synes FIFA har en vrien oppgave foran seg. Selv sitter han i NFFs etikkutvalg og kjenner til vanskelige problemstillinger..

– Det er fryktelig vanskelig å svare på. Det er jo en uvane han har og som gjentar seg. Han kommer i situasjoner når lunta brenner av og han blir provosert, men det er jo en forklaring og ikke en unnskyldning, sier Bratseth og fortsetter:

–Jeg synes han må rett ut av VM nå. Det er gitt at han skal ut av VM og ikke være med der mer.

I tillegg til å ta han ut av VM, mener han at de som skal sette straffen ikke må la seg rive helt med.

– De som bestemmer dette må bruke tid for å finne straffen. Her må man bruke fornuft og ikke la følelsene styre. Det meste er tilgivelig, og det vil roe seg. Først og fremst må FIFA ta seg av landslagsfotballen, sier den gamle stopperkjempen.

Om FIFA skal påvirke klubbfotballen er han derimot usikker på.

– Jeg synes ikke at han skal bli fjernet for godt. Han har et problem som han må få hjelp med, avslutter Bratseth.

Bylinebilde - Lise Klaveness

Lise Klaveness kan ikke skjønne at straffene skal bli så strenge.

– Helt feil å snakke om sesonglange straffer

Lise Klaveness er NRKs ekspert under fotball-VM og mener at Suarez bør straffes, men maner til måtehold.

– Det Suarez gjorde er skammelig, men jeg mener det blir helt feil å snakke om sesonglange straffer. Det blir fullstendig uprofesjonelt, sier Klaveness før hun kommenterer at gjentagelsen ikke bør ha noe å si.

–Jeg kan ikke skjønne at straffene skal bli så strenge. Man skal ikke gange straffen med to og tre for hver gang det skjer. Da bør han heller få en lignende straff som han har fått tidligere, sier Klaveness.

Hun er selv utdannet jurist og kjenner godt til de juridiske sidene ved en slik sak.

– Straffeutmålingen preges av situasjonen til spilleren. Jeg sier ikke at Suarez eventuelle psykiske problemer bør virke formildende på straffen, men det Alex Song gjorde mot Kroatia-spilleren er mye farligere enn det Suarez gjorde, sier Klaveness.

I tillegg er det et viktig element i det hele hvor farlig handlingen er, og det bør gjenspeiles i straffen. Hun trekker frem Song-albuen som et annet eksempel.

– Det bør gjenspeiles i straffen hvor farlig handlingen er.

– Jeg mener det blir rart hvis han skal bli utestengt på klubbnivå, da burde Song også bli det. Det får være opp til klubben selv å vurdere om de mener det skader klubben og går mot deres moral, avslutter den tidligere landslagsspilleren.

Arne Scheie

Arne Scheie mener dette er skadelig for FIFAs omdømme.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix
– Det blir spennende å se hva FIFA gjør

Den erfarne fotballkommentatoren Arne Scheie er bekymret for hvordan dette vil påvirke FIFAs omdømme og mener at Suarez opptrådte som en angrende synder etter kampen i går.

– For FIFAs omdømme er dette forferdelig. Det er vanskelig å spå hvor stor straffen blir, men det blir spennende å se hva FIFA gjør, sier Scheie og kommenterer intervjuet etter kampen.

– Jeg synes Suarez var preget i intervjuene etter kampen. Man kunne se at han skjønte at han hadde gjort noe galt og det var ikke den samme gleden i ansiktet hans som etter seieren over England, sier Scheie.

Fotballguruen er også nysgjerrig på hvordan den videre fotballfremtiden ser ut for Suarez, men har ingen mening om han bør straffes som klubbspiller også.

– Det blir også interessant å se om Real Madrid og Barcelona tør å jakte videre på han nå, sier Scheie.

Bent Skammelsrud

Bent Skammelsrud håper Suarez får en fryktelig lang straff.

Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX
– Blir nesten sint av å snakke om det

Den tidligere Rosenborg-stjernen Bent Skammelsrud er opprørt over handlingen til Suarez da NRK.no snakket med ham.

– Jeg blir nesten sint av å snakke om det, sier mannen som står med elleve seriegull med Rosenborg.

Skammelsrud er ikke nådig i sin dom over spissen fra Uruguay.

– Jeg håper han får en fryktelig lang straff.

Midtbaneankeret som stabiliserte Rosenborg i en årrekke påpeker at Luis Suárez ikke oppførte seg helt stabilt under flere episoder i sin karriere.

– Det er tredje gang, nå får det får være måte på. Skjønner ikke hva han tenker på, han vet jo at det er mange kameraer og at det vil bli sett. Han må jo ha fått total black out, avslutter Skammelsrud.

Siste nytt

 • Ny verdensrekord på 60 meter

  Den amerikanske sprinteren Christian Coleman (21) har satt ny innendørs verdensrekord på 60 meter med tiden 6,34 sekunder. Den tidligere rekorden på 6,39 sekunder har amerikaneren Maurice Green hatt i 20 år, altså siden 1998.

  ATHLETICS-WORLD/M100-SEMIS
  Foto: Lucy Nicholson / Reuters
 • Ronaldo nærmer seg 300-klubben

  Cristiano Ronaldo har for alvor funnet målformen i La Liga. Real Madrid-stjernen gjorde sitt åttende seriemål på under en måned i 5-3-seieren borte mot Betis. Ronaldo er nå tre mål unna å ha scoret 300. ganger i den spanske toppdivisjonen.

  Ronaldo
  Foto: Paul White / AP
 • Svendsen får gå mixed-stafett

  Laget som får gå mixed-stafetten i skiskyting ble klart søndag kveld norsk tid. Det er følger (i alfabetisk rekkefølge): Johannes Thingnes Bø, Tiril Kampenhaug Eckhoff, Marte Olsbu, Emil Hegle Svendsen.

  Morten og broren
  Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
OL i Pyeongchang: Curling innledende runder
OL i Pyeongchang
OL i Pyeongchang: Skøyter 500 m menn
OL i Pyeongchang: Hopp, lagkonkurranse menn
OL-magasin
Høydepunkter fra dagen
OL-magasin
Henrik Kristoffersen - fra Marikollen til Pyeongchang