Hopp til innhold

Hvor havner OL 2018?

Tyske München, franske Annecy og koreanske Pyeong Chang slåss om å arrangere vinter-OL 2018. Onsdag kveld kommer svaret.

Billedmontasje over Annecy, Pyeongchang og München.

Annecy, München og Pyeongchang er de tre finalistene i kampen om 2018-OL.

Foto: Scanpix

Annecy

Her ved idylliske Annecy-sjøen kan det bli vinter-OL om sju år

Foto: PHILIPPE DESMAZES / Afp

Siste: IOC har bestemt hvem som skal arrangere OL i 2018, men det vil ikke bli offentliggjort før kl. 16.30 onsdag.

En av kandidatene skal ha fått mer en halvparten av stemmene opplyste IOC-president Jaques Rogge onsdag ettermiddag

Lang prosess

Å få lov til å arrangere OL er en langtekkelig prosess. Det er mange år siden søkerne bestemte seg for å søke og begynte arbeidet med det, og det er to år siden selve søkeprosessen ble innledet.

Og når avgjørelsen faller i Durban onsdag, gjenstår det fortsatt sju år med hardt arbeid før OL-åpningen.

Det var i denne prosessen Tromsø hadde tenkt å være med, i et forsøk på å få OL nord for polarsirkelen for alle første gang. Som vi alle vet, ble det ikke slik.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Ekspertene spår et jevnt løp, og ingen av de tre søkerne er klare favoritter, selv om de er nokså ulike:

 • Storbyen München i Tyskland kan bli første byen som arrangerer både sommer- og vinter-OL.
 • Småbyen Annecy i Frankrike er lite kjent, men den ligger i samme området som Albertville, Grenoble og Chamonix, som alle har arrangert vinter-OL før.
 • Feriestedet Pyeong Chang i Sør-Korea blir nytt land, i Asia har bare Japan arrangert vinter-OL før.

To knepne "finaletap"

Pyong Chang var lenge regnet som favoritt, ettersom de tapte kampen om OL både i 2010 og 2014 - begge gangene knepent i "finalerunden" mot henholdsvis Vancouver og Sotsji.

- Vi søker ikke bare for Korea, vi vil bli et mekka for vintersport i Asia, sa Sør-Koreas president Lee Myung-bak. Han ankom avstemningsbyen allerede lørdag for å promotere Pyeong Changs søknad.

Men storbyen München virker å ha kommet i siget, og blir nå regnet som en klar utfordrer til det koreanske vintersportsstedet.

Og Annecy mener selv de også har tatt opp jakten på det koreanske forspranget. De var nærmest avskrevet i januar, men etter at den forrige direktøren ble sparket, har de fått fart på sakene. Det sier iallfall den nye direktøren, Charles Beigbeder, til nyhetsbyrået AFP.

- Jeg fikk mange positive tilbakemeldinger etter at vi presenterte vår endelige søknad i vår, sier Beigbeder.

Da må han sørge for at hans søknad blir skikkelig backet opp. For både Sør-Korea og Tyskland sender sine presidenter til IOCs sesjon i Durban i Sør-Afrika når avstemningen finner sted onsdag ettermiddag.

Frankrikes president Nicolas Sarkozy har iallfall sendt brev til alle IOC-medlemmene med bønn om at de stemmer på Annecy.

Stor koreansk oppslutning

IOCs evalueringsrapport har flest innvendinger mot Pyeong Changs søknad, først og fremst angående transporten. Transport og hotellkapasitet er også et ankepunkt mot Annecy, om enn i mindre grad. München har størst avstander mellom arenaene.

Til koreanernes fordel taler at de har klart størst lokal oppslutning, og dette er noe IOC vanligvis legger stor vekt på. I IOCs egen meningsmåling gir hele 69 prosent av lokalbefolkningen stor støtte, bare en prosent er sterkt imot.

Tilsvarende tall for München er 26 og seks prosent, for Annecy 21 og 10.

Se tallene nederst i artikkelen!

Skepsis i Garmisch

Hos Münchens samarbeidspartner Garmisch-Partenkirchen var skepsisen så sterk at det var først i vinter at de lokale myndighetene omsider ga grønt lys. Da hadde en folkeavstemning vist at et stort mindretall er imot et OL-arrangement.

De frykter for miljøet i og rundt den idylliske bayerske alpebyen med de utbyggingene som et OL krever.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Garmisch-Partenkirchen

Dette er Garmisch-Partenkirchen på en 1. nyttårsdag. Men det er stor motstand blant innbyggerne om å være medarrangør av et OL

Foto: Matthias Schrader / Ap

Med to vesteuropeiske og én asiatisk kandidat kan valget få følger for de neste OL-tildelingene. Hvis OL havner i Tyskland eller Frankrike, kan Europa bare glemme å søke om OL i 2022 og kanskje også 2026 - ikke minst fordi russiske Sotsji er vertskap i 2014.

Men faller valget på Pyeong Chang, kan Europa kanskje være aktuell igjen ved neste korsvei.

Det er verdt å merke seg for norske byer som kan ha lyst til å bli OL-vert.

München

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Den bayerske hovedstaden - Tysklands tredje største by etter Berlin og Hamburg - arrangerte sommer-OL i 1972, og hvis byen blir valgt, blir den den aller første som har arrangert både vinter- og sommer-OL.

Mange av anleggene fra den gangen skal opprustes og brukes i vinter-sammenheng.

Blant annet skal kunstløp og kortbane-skøyteløp gå i hallen der svømmeren Mark Spitz tok sine berømte sju gull i 1972.

München har allert seg med Garmisch-Partenkirchen, som også har arrangert vnter-OL tidligere - i 1936. Så seint som i år arrangerte Garmisch-Partenkirchen alpin-VM, og byen er jo også kjent for det årlige nyttårshopprennet.

- Ligger i vårt DNA

Den tyske byen og området rundt kan også skryte av stor interesse for vinteridrett. Årlig kommer 30.000 mennesker til nyttårshopprennet i Garmisch, 360.000 kjøpte billetter til ski-VM i Oberstdorf i 2005, og 77.000 møtte fram til åpningskampen i ishockey-VM i fjor.

- Vintersport ligger i vårt DNA, reklamerer München, og viser til Tysklands sterke medaljefangster i vintersport-mesterskap, og at vintersport samler rekordstort publikum på TV i Tyskland.

Og et argument som kanskje betyr mer enn mange ønsker å innrømme: Mange av de tunge vintersport-sponsorene er tyske eller tysk-baserte konsern. Det er noe som de som skal stemme, vet mye om.

Den store vintersport-nasjonen har bare arrangert vinter-OL én gang tidligere, og det så langt tilbake som i 1936.

Annecy

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Denne lille franske alpebyen ligger ved bredden av den vakre Annecy-sjøen, Frankrikes nest største innsjø, og nær Vest-Europas høyeste fjelltopp, 4810 meter høye Mont Blanc.

"Lekene i fjellenes hjerte", reklamerer Annecy, og ønsker lekene "hjem", nesten hundre år etter at naboby og samarbeidspartner Chamonix arrangerte det aller første vinter-OL i 1924.

Annecy har ikke selv arrangert noe stort mesterskap før, men vil samarbeide med nabobyene Chamonix (OL-arrangør i 1924) og La Clusaz/Le Grand Bornand, som er kjente vintersportssteder.

Flyplass i Sveits

Annecy har ingen egen flyplass, og planlegger heller ikke å bygge noen til et eventuelt OL. De skal bruke flyplassen i Geneve i Sveits, som bare ligger 35 minutters kjøring fra Annecy.

Byen planlegger fire OL-landsbyer, slik at alle utøverne skal få minimal reisetid til sie respektive arenaer.

Hotellkapasiteten i Annecy-området er noe begrenset, til tross for at det er ett av Frankrikes større turistområder. Annecy skal løse problemet ved å bygge mange midlertidige boliger, og arrangørene vil også samarbeide med den sveitsiske storbyen Geneve, der blant annet mange av mediefolkene skal bo.

Evalueringsrapporten stiller også spørsmål ved holdbarheten i budsjettet til den franske byen.

Korte avstander, vakker natur og en imøtekommende Alpe-befolkning er noe av det Annecy skal lokke IOC-medlemmene med før avstemningen.

Det spørs om de klare å holde det sistnevnte løftet. Den lokale motstanden i Annecy er betydelig større enn hos de to andre kandidatene.

Pyeong Chang

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Den koreanske småbyen ligger i Taebaek-fjellene drøyt 700 meter over havet og er en del av vintersports- og turiststedet Alpensia resort. Den kaller seg dessuten fødestedet for koreansk skisport.

Byen ønsker å bygge seg opp som en av Asias største vintersportssteder, og er sentrum i det hurtigvoksende turistområdet. Den søkte OL både for 2010 og 2014, men tapte knepent for henholdsvis Vancouver og Sotsji.

Pyeong Chang er ingen storby. Byen selv har bare 45.000 innbyggere, men den har årlig besøk av 3,6 millioner koreanske og mer enn 150.000 utenlandske skiturister.

Vil utvikle skisporten i Asia

Nå vil Pyeong Chang bli spydspissen i utviklingen av skisport i Asia. De har regnet ut at en milliard mennesker bor innen to timers flytur unna, og tre milliarder innen fem timer.

- Et OL vil gi disse tallene ytterligere løft, sier Pyeong Chang i sin søknad.

Antallet turister fra land som Kina, Japan, Taiwan og Sørøst-Asia øker med mer enn fem prosent årlig, og antallet koreanere øker med ti prosent.

Pyeong Chang ligger oppe i fjellene, og deler av det tiltenkte OL-området er noe vanskelig tilgjengelig, går det fran av IOCs evalueringsrapport.

Dette har imidlertid koreanerne planer om å gjøre noe med. De garanterer også snø, selv om området er noe snøfattig fra naturens side. Det var noe skiskytter-VM slet med i 2009 da det gikk av stabelen her.

Samarbeider med kystby

Pyeong Chang skal samarbeide med kystbyen Gangneung, som har 230.000 innbyggere. Den ligger ute ved østkysten av den koreanske halvøya, men likevel bare en drøy halvtimes kjøretur unna. Kompakte leker er noe av det koreanerne satser på.

Sør-Korea har etterhvert fått god rutine med vintersport-arrangement. I de siste 10 årene har de arrangert VM, verdenscup og regionale mesterskap i 11 vinterolympiske idretter. Fem av dem har gått i anleggene som koreanerne håper skal få OL i 2018, deriblant skiskytter-VM i 2009.

En styrke for den koreanske søknaden er den enorme lokale oppslutningen og entusiasmen for et OL. Tross to tap - eller kanskje på grunn av - er interessen glødende, og over 90 prosent sier de gir søknaden støtte eller sterk støtte. Dette er tall verken München eller Annecy er i nærheten av å matche.

I tillegg mener de selv at de har en annen fordel:

- Ettersom vi har tapt de to siste avstemningene, kjenner vi svært godt til hvordan den olympiske bevegelse arbeider, sier søkerbyen.

Lokal støtte

Støtte i befolkningen - München

 

Sterk
støtte

Støtte

Nøytral

Imot

Sterkt
imot

München

26 %

34 %

25 %

9 %

6 %

Bayern
(eks. München)

19 %

34 %

34 %

8 %

5 %

Tyskland
(eks. Bayern)

15 %

41 %

36 %

6 %

3 %

Støtte i befolkningen - Annecy

 

Sterk
støtte

Støtte

Nøytral

Imot

Sterkt
imot

Annecy

21 %

30 %

18 %

22 %

10 %

Rhone-Alpes
(eks. Annecy)

29 %

34 %

25 %

7 %

5 %

Frankrike
(eks. Rhone-Alpes)

25 %

37 %

35 %

3 %

1 %

Støtte i befolkningen - Pyeong Chang

 

Sterk
støtte

Støtte

Nøytral

Imot

Sterkt
imot

Pyeong Chang

69 %

23 %

7 %

1 %

1 %

Gangwon
(eks. Pyeong Chang

57 %

30 %

10 %

2 %

1 %

Sør-Korea
(eks. Gangwon

47 %

40 %

12 %

2 %

0 %

Siste nytt

 • Kristiansen sist i EM-finalen

  Siri Eva Kristiansen (29) fikk sitt internasjonale gjennombrudd i ro-EM, men hun havnet langt bak teten i finaleløpet i München.

  Hun startet i bane én og endte på sjette og sisteplass. Medaljene gikk til Nederland, Hellas og Tyskland.

  Den norske jenta hadde over et halvt minutt opp til vinneren.

  Kristiansen har en fortid som svømmer på bra nivå. Hun ble blant annet nummer to i det amerikanske juniormesterskapet da hun studerte i USA.

  Norge fikk med seg én medalje fra ro-EM. Birgit Skarstein vant para singlesculler. (NTB)

  Roing Mediedag
  Foto: Javad Parsa / NTB
 • Norske statister i svømme-EM

  Ingen norske svømmere gikk videre i EM langbane i Roma søndag. En duo var langt unna avansement.

  Jon Jøntvedt hadde 43. beste tid på 200 meter fri. Nordmannen slo inn på 1.55,62, og det ga ham en beskjeden plassering.

  Markus Lie måtte se 32 mann foran seg på sluttlista på 50 meter rygg. Han fikk tiden 26,07.

  Det er VM-øvelser helt fram til onsdag. Da avsluttes mesterskapet i Italia. (NTB)

  SVØMMING, KORTBANE-EM 2017
  Foto: Jessica Gow / NTB
 • Storavis hevder Jarstein er suspendert av Hertha Berlin

  Tidligere landslagskeeper, Rune Almenning Jarstein, var ikke med i troppen til Hertha Berlin i hjemmekampen mot Eintracht Frankfurt lørdag.

  Nå hevder den tyske storavisen Bild at Jarstein er suspendert etter en konflikt med keepertrener Andreas Menger dagen før kampen. Kicker.de skriver at de har samme informasjon.

  Ifølge rapportene skal Jarstein ha kritisert keepertrenerens metoder og kommunikasjon.

  – Rune var ikke med mot Frankfurt av sportslige og disiplinære årsaker. Det blir nå et møte med ham og hans rådgiver veldig snart, forklarer sportsdirektør i Hertha Berlin, Fredi Bobic, til avisen.

  Avisene mener det nå ligger an til at klubben terminerer nordmannens kontrakt.

  – Jeg tenker det sier veldig mye om Hertha som klubb at de suspenderer den spilleren som har vært deres viktigste bærebjelke og sørget for en slags kontinuitet i noen kaotiske år. Om dette er slutten for Jarstein i Tyskland, er det veldig trist, sier Bundesliga-kommentator for Viaplay, Eivind Bisgaard Sundet.

  NRK har ikke lyktes å få en kommentar fra Jarstein, som har spilt 178 kamper for hovedstadsklubben og har kontrakt ut sesongen 2022/2023.

  Rune Jarstein
  Foto: PATRIK STOLLARZ / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 52 klipp
Sport
Spiller nå
Her stagediver Vetle Sjåstad Christiansen etter den fjerde Blink-seieren 00:55
Neste