Hopp til innhold

Hvor går veien for Cecilia Brækhus?

KOMMENTAR: Karrieren nærmer seg slutten, og det er tomt for motstandere. Cecilia Brækhus sitter på toppen av bokseverden, men hvor går veien videre?

Brækhus mot Farias - Battle of Bergen

HVA NÅ? Cecilia Brækhus senket Erica Farias på hjemmebane i Bergen. I oktober går hun ny kamp i Stokke, men motstanderen er ikke klar.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

31 kamper, 31 seire og like mange belter som en middels klesforretning. Cecilia Brækhus har hatt en imponerende karriere og gjort det meste riktig på veien til statusen som verdens beste kvinnelige bokser - uansett vektklasse.

Det eneste problemet hennes er at det begynner å bli tynt med motstandere å selge inn stevnene sine på. Det er rett og slett for få kvalifiserte motstandere.

Og bare så det er sagt; Det er ikke Cecilias skyld at nivået bak henne har vært for dårlig. Det blir som å klage på at Larvik tar alle seriegullene i håndball for kvinner. Det er de andre som må trene mer og bedre.

Brækhus melker kua etter beste evne, men sliter med å finne motstandere som virkelig kan sette henne på prøve.

Nærmer seg slutten

Nå kan det virke som om svenske Mikaela Laurén er i ferd med å prate seg til en ny runde med juling. Det kan kanskje virke som et merkelig ønske, men det kryr ikke av muligheter til å dra noen kroner i proffboksing for kvinner. Et returoppgjør med Brækhus, syv år etter at hun ble stoppet første gang, vil kunne være 41 år gamle Laurens siste "payday."

Om Brækhus har noe å vinne på det, er jeg litt mer i tvil om.

Cecilia Brækhus (t.h.) forsvarte sine VM-titler i boksing

NY MOTSTANDER? Mye tyder på at Mikaela Laurén får sitt returoppgjør mot Brækhus i Stokke. Her fra kampen i 2010.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Brækhus er sannsynligvis selv for smart til å strekke karrieren særlig mange flere år. Som 35-åring innser hun nok at utløpsdatoen nærmer seg - og kjører på med kamper. Det er et tveegget sverd. Det er positivt med aktive verdensmestere, det finnes nok av dem som bare ruger på beltene sine og trekker ut tittelforsvar i langdrag.

Uinteressant

Men - med relativt få potensielle og kvalifiserte motstandere blir det stadig mer uinteressant å se Brækhus forsvare titlene.

Sist gang det virkelig var spennende, var da hun møtte Ann Sophie Mathis første gang i 2012. Den gangen var Mathis en motstander som var større, sterkere og definitivt hadde mer slagkraft enn Cecilia. Men - med perfekt taktisk og teknisk boksing dro Brækhus likevel hjem en klar seier.

Returoppgjøret i fjor høst ble alt annet enn spennende. Mathis hadde i utgangspunktet lagt opp og var langt unna sitt gamle nivå da Brækhus slo henne ut i andre runde. De to andre oppgjørene på hjemmebane har heller ikke satt folk neglebitende ytterst på stolkanten. Både Svensson og Farias hører naturlig hjemme i vektklasser under Brækhus og ingen av dem har hatt nok kraft til virkelig å utfordre.

Boksestevnet The Homecoming.

KLAR SEIER: Mathis ble for lett for Brækhus, som vant i sitt første stevne i Norge i 2016.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Brækhus selv er heller ikke spektakulær i sin boksing. Trygt og taktisk er oppskriften for henne. På sine 31 kamper har hun bare vunnet 8 før full tid. Det sier litt om at her står teknikken i høysetet, ikke slagkraften. Cecilia er en bokser mer enn en "puncher." All ære for det, men det tilfredsstiller kanskje ikke den gjennomsnittlige publikummeren.

MMA-Cyborg

26.august møter Floyd Mayweather MMA-utøveren Connor McGregor. Mayweather la opp for et og et halvt år siden med 49 kamper og 49 seire. McGregor står med 0 seire på sine 0 kamper i bokseringen, men er en av verdens beste MMA-utøvere.

I potten ligger milliarder generert av spørsmålet; hvilken kampsport er den "beste"?

Cris Cyborg

STOR INTERESSE: En eventuell kamp mot MMA-stjernen Cris Cyborg kan skape mye interesse.

Foto: Eraldo Peres / AP

Et oppgjør mellom Mayweather og McGregor skal i utgangspunktet aldri bli spennende, men kommer til å skape overskrifter, penger, interesse større enn det meste. Det samme vil det kunne gjøre om Brækhus får til et møte med den kvinnelige MMA-stjerna Cris Cyborg. En kamp i Las Vegas vil kunne gi Brækhus noen millioner å sette på bok før hun gir seg.

Men - utfallet av kampen vil sannsynligvis også være like gitt på forhånd. Brækhus vil være sjanseløs med MMA-regler, men overlegen med bokseregler.

Drømmemotstander

Mine drømmemotstandere for Cecilia Brækhus hører hjemme i boksing. Begge er ferske som proffer, men har enorm erfaring fra amatørenes rekker.

Claressa Shields er dobbelt olympisk mester og har nettopp debutert som proff. Hun veier riktignok 7-8 kilo mer enn Brækhus, men kanskje bør hun skal våge å gå den veien også.

Kanskje kan de møtes på halvveien?

Claressa Shields v Szilvia Szaados

BØR VÅGE: Claressa Shields veier 7-8 kilo mer enn Brækhus, men hun bør våge å gå den veien.

Foto: Gregory Shamus / AFP

Den andre er Katie Taylor fra Irland. Også hun er olympisk mester - og hun er verdensmester som amatør 5 ganger. Rutinert som få og slår som en hest sparker, selv om hun er 6-7 kilo lettere enn Brækhus.

Rydd unna de to – og ingen vil noen gang kunne klage på at hun ikke har møtt alle de beste.

Dalende publikumsinteresse

Etter en mannsalder uten profesjonell boksing i Norge skulle man tro publikum hungret etter stevner, men nyhetens interesse har definitivt lagt seg. Nylig måtte det første proffstevnet i Trondheim på 44 år avlyse. Folk var rett og slett ikke interessert nok uten et skikkelig trekkplaster på kamplista.

Neste ut er cruiservekteren Kevin Melhus, som skal bokse på eget stevne i Skien samme dag som Cecilia Brækhus skal møte en ennå ukjent motstander. Det vil overraske om Melhus etter to proffkamper, mot elendig motstand, klarer å lokke mange publikummere til ringen.

Enda mer spennende blir det å se om Brækhus klarer å holde grep om sitt publikum.

Om Michaela Lauren blir den foreløpig ukjente TBA (to be announced) kan det holde hardt å fylle Oslofjord Conventionsenter til randen.

Siste nytt

  • Børven skadd før serieåpningen

    Odd-spissen Torgeir Børven fikk en smell i lysken på trening skjærtorsdag og går trolig glipp av eliteseriestarten hjemme mot Haugesund, melder Varden.

    Børven var ikke å se på Odds treningsfelt fredag. Kampen mot Haugesund spilles 1. påskedag, og spissen har fortsatt en liten hevelse i lysken, skriver Varden.

    – Torgeir er ikke bra nok til å trene i dag. Men det er for tidlig å si hvor lang tid dette vil ta. Vi tar dag for dag. Torgeir gikk av i går for ikke å ta noen sjanser, sier trener Kenneth Dokken til avisen.

    (NTB)

    Portrett av Odds Torgeir Børven fotografert på Skagerak Arena
    Foto: Beate Oma Dahle / NTB
  • Dobbel punktering for Solberg i Kenya

    Oliver Solberg havnet i ordentlig trøbbel under fredagens formiddagsøkt i Rally Kenya. Både på den tredje og den fjerde fartsprøven punkterte 22-åringen.

    Dermed er han mer enn sju minutter bak teten i det totale sammendraget, mens det opp til lederen i WRC2-klassen skiller rett i underkant av fire minutter.

    Etter solid kjøring på fredagens første fartsprøve gikk det galt tidlig på den andre. Et dekkskifte kostet 22-åringen nær to minutter.

    – Vi kjørte rent, men disse tingene kan skje når terrenget er så krevende, skrev Solberg på X.

    En drøy time senere punkterte Solberg og makkeren Elliott Edmondson igjen, og nesten fire nye minutter gikk tapt.

    – Fartsprøve nummer fire brakte med seg samme uflaks som den tredje. Vi har ikke marginene på vår side, men alt kan skje i dette rallyet. Herfra og ut er det fullt trykk på pedalen, skriver 22-åringen.

    (NTB)

    OU7SVdPdOTc
    Foto: AFP
  • Dimitrov feide Alcaraz ut av Miami Open

    Grigor Dimitrov sto for kvartfinalenes overraskelse da han slo førsteseedede Carlos Alcaraz i strake sett i Miami Open.

    Den 11.-seedede bulgareren vant 6-2, 6-4 og satte opp et semifinalemøte med den solide tyskeren Alexander Zverev.

    I den andre semifinalen skal Daniil Medvedev og Jannik Sinner opp mot hverandre.

    (NTB)

    YNP63FKdBtg
    Foto: AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal