Hopp til innhold

Forvirring etter svensk disk i Lahti – skistjernene krever avklaring i regelverket

Etter at Sveriges Moa Ilar ble diskvalifisert i Lahti etter å ha hjulpet Maja Dahlqvist til seier i sprintverdenscupen, ber norske utøvere om klarere retningslinjer for hva som er lov.

Tour de ski 2022/23

Johannes Høsflot Klæbo og Pål Golberg er blant dem som krever en avklaring i regelverket til FIS etter at Moa Ilar ble disket under sprinten i Lahti.

Foto: Terje Pedersen / NTB

– Det kan ikke være sånn at bare fordi det er mer åpenbart, så skal det straffes hardere. Da begynner det å bli vanskeligere å dømme, understreker Pål Golberg til NRK.

Han har selv vært involvert i en lignende hendelse som den mellom Ilar og Dahlqvist. Under Ski Tour 2020 valgte landslagskollega Erik Valnes å slakke av på farten da han lå an til å slå Golberg i kampen om finaleplass på sprinten.

Golberg sikret seg dermed verdifulle sekunder i sammendraget, og i duell med Aleksandr Bolsjunov gikk nordmannen til slutt helt til topps etter en stor russisk smørebom på den avsluttende jaktstarten.

– Det har skjedd før at noen har blitt sluppet frem for å ta bonuspoeng og sluttplasseringer. Vi ser at dømmingen er litt for inkonsekvent, så det hadde vært ganske greit med en avklaring, forteller Golberg.

Se den dramatiske innspurten fra sprintsemifinalen under Ski Tour 2020, da Bolsjunov først falt, før Erik Valnes lot Pål Golberg gå forbi og sikre direkte finaleplass.

– Behov for et tydeligere regelverk

Moa Ilars manøver i Lahti gjorde at lagvenninne Maja Dahlqvist tok de nødvendige poengene for å vinne sprintcupen sammenlagt, på bekostning av sveitsiske Nadine Fähndrich.

– De er et lag. De jobber for hverandre og ikke mot hverandre. Det er hennes valg, jeg vet ikke hvordan jeg vil gjort det, sa Fähndrich til NRK etter at sprintcupen sammenlagt glapp.

Ilar selv var klar på at alt handlet om å legge best mulig til rette for landslagsvenninnen.

– Der og da føltes det ut som den riktige beslutningen. Man kan argumentere for at jeg gikk tom. Det vet ingen, sa svensken til NRK.

Se situasjonen Ilar ble diskvalifisert for i videovinduet under:

Ingvild Flugstad Østberg mener episoden mellom Ilar og Dahlqvist er ett av flere eksempler som understreker behovet for klarere retningslinjer.

– Det er jo episoder som gjør at det blir behov for et tydeligere regelverk. Hvordan skal du klare å bedømme om noen gir alt eller ikke? Det blir litt ord mot ord, sier Østberg.

– Det (i Lahti) var veldig tydelig, men igjen kan det komme noen mindre tydelige episoder, legger hun til.

Ingvild Flugstad Østberg

Ingvild Flugstad Østberg mener at det kreves et tydeligere regelverk for hva som er lagtaktikk og hva som er usportslig oppførsel.

Foto: Terje Pedersen / NTB

– FIS må bestemme seg

I 2016 vedtok FIS et nytt regelverk som blant annet sa at «enhver manipulasjon av et sportslig resultat ikke er tillatt fordi det kan undergrave tilliten til sporten og det resultatet som ville ha vært naturlig».

Johannes Høsflot Klæbo, som selv var gjennom en følelsesmessig berg-og-dalbane da han ble disket på VM-femmila i 2021, krever at FIS kommer på banen med en avklaring av hva som er lagtaktikk og hva som er usportslig oppførsel.

– Det må de absolutt. Det er alltid to sider av en sak, men for Maja (Dahlqvist) sin del så var det avgjørende. Den var kanskje litt åpenbar den der (i Lahti).

– Bør det få være lov til å jobbe som et lag?

– Det er hvert fall det FIS må bestemme seg for.

Langrennssjef i Norges Skiforbund og landslagets representant i FIS' langrennskomité, Espen Bjervig, var ordknapp om sine tanker rundt tematikken da NRK tok kontakt fredag.

– Dette er tematikk som kommer til å bli tatt opp på vårmøtene i Dubrovnik, der folk som har ekspertise kan diskutere om reglene skal spisses. Utover det har jeg ingen kommentar, sa Bjervig.

NM ski Gjøvik

Landslagssjef Espen Bjervig ønsket ikke å dele sine tanker om forvirringen rundt FIS' regelverk.

Foto: Terje Pedersen / NTB

– Avgjørelsen tas av hver enkelt jury

Renndirektør i Det internasjonale ski- og snøbrettforbundet (FIS), Michal Lamplot, ønsker ikke å kommentere hva som skiller Ilars manøver fra situasjonene med Østberg og Golberg, da han selv ikke satt i juryen i noen av tilfellene.

Han mener imidlertid at omstendighetene rundt rennet i Lahti spilte en avgjørende rolle for at Ilar ble diskvalifisert.

– Situasjonen var spesiell fordi det var den siste sprinten i verdenscupsesongen, som også ble avgjørende for utfallet av sprintcupen sammenlagt, skriver han til NRK.

– Sett fra ditt ståsted; Hvor går grensen mellom lagtaktikk og usportslig oppførsel?

– Usportslig oppførsel er ikke definert av internasjonale konkurranseregler (ICR). Det er opp til hver enkelt jury å bedømme om noe er usportslig oppførsel eller ikke. Juryen i Lahti dømte det som usportslig oppførsel fordi det ble vurdert som en handling som hadde direkte innvirkning på andre løpere, sier Lamplot.

Maja Dahlqvist

Ilars manøver i Falun ble viktig for Maja Dahlqvist, som til slutt kunne juble for sammenlagtseier i sprintverdenscupen.

Foto: Heikki Saukkomaa / AP

Ønsker mer lagtaktikk velkommen

Under Tour de Ski i 2013 havnet Flugstad Østberg selv i begivenhetenes sentrum da hun bevisst lot Kristin Størmer Steira passere henne i sprintsemifinalen i Val Müstair. Steira havnet til slutt på pallen sammenlagt.

I motsetning til for Ilar, som ble diskvalifisert fordi juryen mente «oppførselen var usportslig», fikk Østbergs valg ingen konsekvenser.

– Den situasjonen husker jeg veldig godt. Jeg var på en måte ikke i tvil om at det var det jeg skulle gjøre da jeg kom dit, men samtidig så gjorde det veldig vondt personlig. Jeg hadde en bra dag og kunne gå for min aller første pallplass i et verdenscuprenn, forteller Østberg.

Tre ganger verdensmester, to ganger på stafett og én gang i sprintstafett, Finn Hågen Krogh, ønsker at slike episoder skjer oftere.

– Det er kanskje på tide at vi får inn litt taktikkeri i langrenn. Det er en individuell sport, men det blir bare tettere og tettere i toppen, så da må det til slutt litt lagspill til for å avgjøre ting, sier han til NRK.

– Hva tenker du om at juryen disket henne for usportslig oppførsel?

– Da er det mange som skulle ha vært disket opp gjennom i en del tourer. Det er en del av sporten, og jeg fikk selv hjelp av Holund en gang. Hvis ikke det er lov, så er det ikke noe vits å ha noe lag som heter landslag, slår Krogh fast.

Finn-Hågen Krogh

Finn-Hågen Krogh har hatt noen tunge år resultatmessig i skisporet de siste årene, men har tre VM-gull på CV-en.

Foto: Terje Bendiksby / NTB

Sportsnyheter

18-åring rystet Barcelona: – Jeg husker ingenting

Barcelona ble for sterke i Mesterligaens kvartfinale, men nok en gang klarte Brann å skape magi mot verdens beste fotballag.

Siste nytt

  • Narvik og Comet klar for eliteserien neste sesong

    Narvik knuste Grüner 7-2 borte og sikret med det opprykk til eliteserien i ishockey. Comet Halden beholdt plassen med 5-3-seier over Ringerike.

    Før den siste runden torsdag var det helt åpent om de to øverste plassene i kvalifiseringen, som ville gi plass i eliteserien neste sesong. Narvik lå på topp med ni poeng, mens Comet hadde åtte, Grüner sju og Ringerike seks.

    I borteoppgjøret mot Grüner tok Narvik tak i kampen og ledet 5-1 midtveis i annen periode. Den fordelen ga nordlendingene aldri fra seg på vei mot seier og opprykk.

    Comet og Ringerike spilte begge i eliteserien sist sesong, men bare en av dem kunne beholde plassen før skjebnemøtet torsdag. Comet var til slutt sterkest på borteis i Hønefoss og får en ny sesong på øverste nivå.

    Narvik ble i 2019 det første laget fra Nord-Norge til å spille i eliteserien. De rykket ned i 2021 og har siden jobbet for å ta seg opp i det gjeve selskap igjen. Grüner rykket ned før inneværende sesong og må tåle en ny sesong i 1. divisjon.

    Comet rykket opp til eliteserien i fjor. Østfoldingene fikk plass i toppdivisjonen etter at Manglerud Star mistet lisensen.

    Neste sesong blir det ny kvalifiseringsmodell som sikrer at ett lag ryker opp fra 1. divisjon til eliteserien.

    Den nye modellen innebærer at de to nederste lagene i eliteseriegrunnspillet møtes i en ren nedrykkskvalifisering i best av sju kamper der taperen rykker ned.

    I 1. divisjon skal de fire øverste lagene i grunnserien møtes i semifinale og deretter finale om én plass i eliteserien året etter. Disse oppgjørene spilles over best av fem. (NTB)

    Eliteserien: Vålerenga Hockey - Comet Halden (8-2)
    Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
  • Vellykket operasjon for van Aert

    Sykkelstjernen Wout van Aert var torsdag gjennom en vellykket operasjon etter at han ødela kragebeinet i endagsrittet Dwars door Vlaanderen.

    Det skriver belgierens lag, Visma Lease a Bike, i egne mediekanaler.

    – Det er uklart når Wout vil være tilbake på sykkelsetet igjen. Han går glipp av vårens klassikere, og deltakelsen i Giro d'Italia er fortsatt usikker. På vegne av Wout takker vi for all støtte, heter det i meldingen.

    Skaden gjør at prestisjerittene Flandern rundt, Paris-Roubaix, Amstel Gold Race, La Fleche Wallonne og Liege-Bastogne-Liege går uten belgieren.

    Med om lag sju mil igjen av onsdagens ritt veltet flere store profiler, blant dem van Aert. TV-bildene viste en svært forslått og preget belgier der han satt i veikanten før han ble hentet av sykebilen. (NTB)

    Wout van Aert
    Foto: STEPHANE MAHE / Reuters
  • Tonali siktet for ytterligere 50 brudd på gamblingreglene

    Det engelske fotballforbundet (FA) har siktet Newcastle-spiller Sandro Tonali for 50 brudd på Premier Leagues gamblingregler i tidsrommet 12. august til 12. oktober i fjor.

    Det skriver FA i en pressemelding torsdag. Tonali har fram til 5. april på å respondere på siktelsen.

    Newcastle skriver i en melding på egne hjemmesider at de er gjort kjent med siktelsen. De skriver at Tonali har klubbens fulle støtte i etterforskningen. Utover det ønsker verken Newcastle eller Tonali å kommentere saken.

    I oktober i fjor ble italieneren utestengt fra all internasjonal fotball i ti måneder for brudd på gamblingreglene i Italia. Han ble hentet til Premier League fra Milan sommeren 2023.

    FA mener at Tonali satset penger på fotballkamper 50 ganger i perioden fra nettopp Premier League-åpningen og fram til 12. oktober, samme dag som han ble avhørt om regelbruddene fra italiensk fotball.

    Hans foreløpig siste opptreden i Newcastle-drakten kom hjemme mot Borussia Dortmund i Champions League 25. oktober. Da fikk han 25 minutter som innbytter. (NTB)

    Premier League - Newcastle United v Crystal Palace
    Foto: LEE SMITH / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal