NRK Meny
Normal

Denne hvite (!) 20-åringen kan være mannen som følger Usain og Asafa

John Ertzgaard har latt seg imponere stort av den lynraske franskmannen. – Hvis man ser på tallene er han bedre enn hva Usain var på samme alder, sier den tidligere sprinteren.

Christophe Lemaitre, Asafa Powell og Usain Bolt

Christophe Lemaitre ble ett par hakk for liten i samløp med Asafa Powell (t.v) og Usain Bolt i Diamond League-stevnet i Paris. I fremtiden kan det bli langt jevnere.

Foto: BORIS HORVAT / Afp

Franske Christophe Lemaitre tok seg enkelt videre fra forsøksheatet på 100-meter under EMs åpningsdag tirsdag. Også Jaysuma Saidy Ndure gikk greit videre.

Les: "Jays" enkelt til semifinale

Onsdag er det klart for semifinaler og finale på formel 1-distansen, og den raske franskmannen er blant favorittene til EM-gullet.

Skulle Lemaitre vinne, er det en kjempeprestasjon. Men den unge franskmannen stod for en minst like stor bragd tidligere denne sommeren.

«Første hvite mann under ti sekunder»

10. juli – samme dag som bronsefinalen i fotball-VM og den 7. etappen i Tour de France – var førstesiden i den franske sportsavisen L'Equipe forbeholdt en helt annen idrett:

Under et friidrettsstevne i den lille byen Valence dagen før, ble franske Christophe Lemaitre den første hvite mann i verden under ti sekunder på 100-meteren.

Senere samme kveld løp 20-åringen også 200 m, og stormet inn til 20,16 som er ny fransk rekord.

9. juli: Første hvite mann under 10 sekunder

(artikkelen fortsetter under bildet)

Christophe Lemaitre

Christophe Lemaitre poserer foran tidtavlen etter rekordløpet i Valence.

Foto: JEFF PACHOUD / Afp

10 sekunder ikke lenger noen barriere

Ti sekunder på 100 meter var en gang i tiden den store barrieren å bryte for sprinterne, i likhet med det å løpe en engelsk mil på under fire minutter var for mellomdistanseløperne.

Men idretten går videre, og utøverne blir raskere.

Ti-sekundersbarrieren er ikke lenger den samme målestokken som den en gang var for verdens beste sprintere.

Over 70 menn har løpt under den magiske ti-sekunders-grensen i dag, og Asafa Powell har alene løpt på 9-tallet over 60 ganger.Den vanvittige verdensrekorden til Usain Bolt lyder på 9,58, og Tyson Gay er tidenes nest-raskeste med 9,69.

Altså flere tideler raskere enn Lemaitre.

Lemaitres rekordløp på 9,98 er fortsatt like historisk, men likevel er det et tankekors at den beste hvite sprinteren gjennom tidene er såpass langt bak de beste i verden.

Nettopp det ble ekstra tydelig da Lemaitre løp i banen mellom Usain Bolt og Asafa Powell under Diamond-League-stevnet i Paris 16. juli, der en jublende Bolt suste i mål nesten ti meter foran franskmannen.

Men Christophe Lemaitre vil ikke skylde på det genetiske når han blir slått.

– Jeg slo rekorden, men det er ikke noe stort å snakke om. Det er blitt hauset opp alt for mye. Jeg liker det ikke, sa Lemaitre før EM.

For 20-åringen har mye mer inne. Sprinterens talent er nemlig blant de største verden noengang har sett. Uansett hudfarge.

Tidligere toppsprinter John Ertzgaard har fulgt med på talentfulle Christophe i flere år, og tror Lemaitres rekord bare er begynnelsen på noe enda større.

– Å løpe under ti blank for en hvit franskmann er vanvittig imponerende. Men han er fortsatt en ung gutt, og har potensiale til å løpe mye fortere, sier John Ertzgaard til NRK.

Bedre enn Powell, Lewis og Bolt

Sammenlignet med Bolt, Powell og de andre kanonene er ikke 9,98 mye å skrive hjem om hvis man ser bort fra de genetiske forskjellene mellom løperne.

Men dersom man først ser bort fra Lemaitres etniske bakgrunn, og heller ser på hans alder, utvikling og teknikk, er tiden 9,98 desto mer unik. Bare ta en titt på følgende fakta:

Lemaitres lave alder:

Christophe Lemaitre ble født 11. juni 1990 i Annecy i Frankrike. Dermed hadde han nettopp fylt 20 år da rekorden ble satt. Verken Asafa Powell eller Carl Lewis, to av tidenes raskeste menn, hadde løpt under ti sekunder på den samme alderen.

Usain Bolt har ikke registrerte tider på 100-meter før han var 20 år. Da løp han på 10,03 - fem hundredeler saktere enn Lemaitre.

Samme Bolt løp 200-m på 19,88 da han var 20 - altså kun 28 hundredeler raskere enn Lemaitres franske rekord. Tidligere verdensrekordholder på 200-meter, Michael Johnson, løp bare på 20,41 samme år han fylte 20.

Voldsom utvikling

Christophe Lemaitre

Christophe Lemaitre er 189 cm høy, men veier bare 74 kg - langt mindre enn sine veltrente konkurrenter.

Foto: OLIVIER MORIN / AFP

Lemaitres manglende erfaring:

Den unge sprinteren interesserte seg ikke for friidrett før i 15-års-alderen, da han var mest interessert i fotball i starten av tenårene.

– Mine kunnskaper om friidrett er svært begrenset, har Lemaitre sagt.

Likevel har utviklingen hans vært uvanlig rask. Etter ett års sprinttrening løp Lemaitre for første gang under 11 sekunder som 16-åring, og i junior-VM i 2008, da Christophe nettopp hadde fylt 18, løp han 200-meter på 20,83. Til sammenligning har norske Jaysuma Saidy Ndure en bestenotering på 21,20 på 200-meter fra da han var 18 år. «Jays» har i dag norgesrekorden på 200-meter på 19,89.

Året etter vant Lemaitre 100 meter i junior-EM på tiden 10,04, og slo den tidligere junior-rekorden til britiske Dwain Chambers (10,06).

Spinkel og skrall sprinter

Lemaitres tynne kropp:

Christophe Lemaitre

- Jeg er fortsatt bare en læregutt, sier Christophe Lemaitre.

Foto: PIERRE-PHILIPPE MARCOU / Afp

Lemaitres fysiske attributter er langt i fra ferdigutviklet. Med sine 189 centimeter er ikke 74 kg mye å skryte av for en toppsprinter. Til sammenligning er Usain Bolt 193 cm – men veier 20 kg mer enn sin franske konkurrent.

De øvrige toppsprinterne vil nok også definere Lemaitre som pinglete og skrall, og 20-åringen har kun drevet systematisk styrketrening i ett år.

– Fordi han er så lett har han også veldig god elastisitet. Det vil si at han spretter veldig godt bortover underlaget. Det skaper stor fart. Men Lemaitre mangler også mye muskler, spesielt i hamstring og rumpa. Kroppen blir sliten av mange løp etter hverandre, og den tynne kroppen til Lemaitre vil få det tøft med mange konkurranser, sier Ertzgaard.

Tekniske svakheter

Lemaitres uferdige teknikk:

Ifølge hans trener Pierre Carraz er Lemaitres teknikk langt ifra perfekt.

– Han har dårlig reaksjonstid, han løfter overkroppen altfor tidlig, og armene hans beveger seg ukontrollert fra side til side, har Carraz sagt.

Ertzgaard mener også Lemaitre har mye å jobbe med teknisk.

– Han har mye å gå på. Siden han er så høy burde han utnytte de lange beina sine bedre. Han stamper litt når han løper. Hvis du sammenligner med Powell og Bolt, så er de mye flinkere til å dra ut steget ordentlig, og dermed få maksimal fart ut av de lange beina, sier 33 år-gamle Ertzgaard.

Enormt potensiale

John Ertzgaard

John Ertzgaard la opp som sprinter i 2008, etter å vært blant Norges beste sprintere siden 1994.

Foto: Lien, Kyrre / SCANPIX

Likevel er det deler ved teknikken hans som taler til franskmannens fordel. I likhet med Usain Bolt har Lemaitre svært lange bein, men hans høye toppfart skyldes også en svært hurtig frekvens.

– Lemaitre har raskere frekvens enn både Asafa og Usain, sier Ertzgaard.

Trolig vil det unge stortalentet likevel aldri kunne hamle opp med Usain Bolt og co. Mest sannsynlig vil han heller aldri være i nærheten av Francis Obikwelus europeiske rekord på 9,86.

Til det er hans etniske gener for dårlig egnet til sprint.

John Ertzgaard tror likevel at den unge franskmannen kan gjøre flere løp for historiebøkene.

– Det er bare han selv som bestemmer hvor fort det kan gå. Han er jo allerede raskere enn både Asafa og Bolt da de var på hans alder, sier Ertzgaard.

Hvor fort tror du han er i stand til å løpe?

– 9,89 til 9,86, kanskje. Jeg tror han kan klare det. Men det kommer til å ta mange år. Han kommer til å måtte kjempe for hvert hundredel nå som han er under ti sekunder, mener Ertzgaard.

Dersom Lemaitre noen gang skulle løpe på 9,86 er det isåfall en tangering av europarekorden til Francis Obikwelu fra Athen-OL i 2004.

– Han har vært heldig som har unngått skader så langt i karrieren. At han holder seg skadefri er helt avgjørende for hvor fort han kan komme til å løpe. For eksempel tror jeg Jaysuma Ndure ville vært langt nede på 9.9-tallet i dag dersom det ikke hadde vært for alle skadene, avslutter Ertzgaard.

Tror du Lemaitre kan slå europarekorden? Si din mening!

Siste nytt

 • Panathinaikos utestengt

  Den greske klubben Panathinaikos er utestengd frå den neste europeiske turneringa dei kvalifiserer seg for dei tre neste sesongane, har UEFA bestemt.

  Årsaka er at dei ikkje har makta å få orden på økonomien, og har brote dei såkalla økonomisk fair play-reglane.

 • Sandnes Ulfs første poengtap

  Med 0-0 mot HamKam på Hamar tapte Sandnes Ulf sine første poeng i årets 1. divisjon, etter tre sigrar i sesongopninga.

  Sandnes-laget er dermed på tredjeplass, på målskilnaden bak Aalesund og Notodden. HanKam er framleis utan siger, men har tre uavgjorte.

 • Anklaget for å ha solgt laguttak

  Belgias tidligere landslagssjef Marc Wilmots anklager Chelsea-keeper Thibaut Courtois' far for å ha solgt lagoppstillinger til mediene under fotball-EM 2016.

  Overfor TV-kanalen BeIN Sports påstår Wilmots at Courtois lekket uttakene så snart de var gitt til spillerne.

  Marc Wilmots og Thibaut Courtois
  Foto: Geert Vanden Wijngaert / Ap

Sendeplan

Kl. Program Kanal