NRK Meny
Normal

Hvit: Adolf Hitler Svart: Lenin

Dette er motivet på et maleri som nå går under Hammeren i England, du får det signert av begge spillere!

Hitler mot Lenin

Faksimile fra Daily Mail

Foto: Faksimile fra Daily Mail

Bilde skal bevise at de to spilte et parti sjakk i 1909 i et hus i Wien. Det er arvinger etter huseieren som nå selger både maleriet og brikkene de to spilte med, melder blant annet den britiske avisen Daily Mail .(ekstern lenke)

Dersom du har ca 400 000 kroner til overs, så kan maleriet bli ditt. Bildet skal være malt av Emma Lowenstramm, som var Hitlers kunstlærer da han studerte i Wien.

Selgeren hevder at bildet og hendelsen er ekte, og at hans far har brukt et helt liv på å bevise det. Med på kjøpet får du derfor et 300-siders dokument hvor saken er gjennomgått nøye.

Lenin med hår

Lenin

Lenin-her malt uten hår.

Foto: Petar Petrov / AP

Historikere påpeker et par småting selvsagt, sånn som at Lenin nok var i Paris på det aktuelle tidspunktet og at han brukte dekknavn i tiden i eksil.

En annen ting som kan trekke det historiske sjakkspillet i tvil, er at Lenin, som var skallet alt i 1894, ser ut til å ha fått håret tilbake i 1909!

Besøk Sjakkforumet og legg inn dine kommentarer!

Uansett står selgeren på sitt, og sier at det slettes ikke er utenkelig at de to møttes for et parti sjakk. Huset og maleren har eksistert, og signaturen til de to spillerne er med 80 prosents sikkerhet ekte.

Historien sier ingen ting om hvilken åpning Hitler brukte i partiet, men vi får gå ut ifra at han gikk til frontalangrep på Lenins Russiske Forsvar.

Det er auksjonshuset Mullock som selger bildet og brettet den 1.oktober. De har tidligere stått for auksjon av malerier Hitler selv har malt.

Siste nytt

 • – Flaut, sa Zucca

  Mats Zuccarello scora på straffe, men New York Rangers tapte likevel 1-2 etter straffer for Dallas. – Det er pinleg å spele to periodar utan å vinne ein einaste nærkamp, seier Zuccarello til NTB.

  Rangers fekk si utlikning fire minutt før full tid. – Vi fekk det poenget vi fortente minst sidan eg kom hit, seier Zucca.

  Mats Zuccarello
  Foto: Bill Kostroun / AP
 • Ingen Stina Nilsson i Toblach

  En forkjølet Stina Nilsson deltar ikke i de to verdenscuprennene i langrenn i Toblach til helgen.

  Nilsson vant sprinten i Davos sist lørdag. I søndagens 10 kilometer i fri teknikk endte hun på 31.-plass.

  Verdenscup ski nordiske grener.
  Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
 • Ødegaard ute med brudd i foten

  Martin Ødegaard vil ikke spille mer for nederlandske Heerenveen før jul. 18-åringen har pådratt seg et brudd i foten. Det bekrefter pappa Hans Erik Ødegaard til Aftenposten mandag.

  – Det er et brudd oppe på den ene vristen, sier Ødegaard til avisen.

  Martin Ødegaard går dermed glipp av de siste tre seriekampene før julepausen.

  Martin Ødegaard
  Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal