Hopp til innhold

Hver gang Haaland herjer, ringes Alf Ingve ned fra hele verden

Når de store, internasjonale mediene besøker Erling Braut Haalands (20) fotballkrybbe, lurer de ofte på om de er kommet til feil plass.

Haaland

I SLAG: Erling Braut Haaland hadde smilet på plass til tross for at scoringen uteble mot Gibraltar. Alf Ingve Berntsen (innfelt) følger nå karrieren på avstand.

Foto: Jorge Guerrero/Mathias Oppedal / AFP/NRK

Det er nemlig ingen statuer eller storslåtte plakater på Jæren, noe mange har forestilt seg når et såpass lite sted har fått frem en verdensstjerne.

Tvert imot har lite forandret seg.

Mangeårig Bryne-trener Alf Ingve Berntsen står fortsatt på feltet. Berntsen var trener for Haaland og resten av den gylne 99-årgangen fra 2006 til 2015.

Han sitter med andre ord på mange svar om hvordan Haaland var som ungt talent.

– Det startet med hat tricket i mesterligaen. Så har det vært jevnt og økende, smiler Berntsen.

Alf Ingve Berntsen

ENGASJERT: Alf Ingve Berntsen brenner for fotballen generelt og lokalfotballen spesielt.

Foto: Mathias Oppedal / NRK

– Melder pass på klesstil

17. september 2019 var på mange måter gjennombruddet.

Noen måneder tidligere hadde Haaland scoret ni mål for Norges U20-lag mot Honduras, men nå scoret han hat trick for Salzburg mot Genk på den største scenen.

NRK var blant mediene som intervjuet Berntsen i kjølvannet av kampen. Siden da har han gjort over 120 intervjuer med aviser, nyhetsbyråer og TV-selskaper fra hele verden.

Haaland

LURT SMIL: Her er Erling Braut Haaland etter hat tricket mot Genk.

Foto: Leonhard Foeger / Reuters

På PC-en har han loggført datoene for de fleste intervjuene.

Mange lurer på det samme: Hvordan utviklet egentlig Haaland seg som fotballspiller? De som lurer på noe annet, får et høflig nei.

– Hva er det mest spesielle spørsmålet?

– Det er mye forskjellig. De har spurt om klesstil og matvaner og sånt. På klesstil melder jeg pass, sier Berntsen og ler.

– Jeg svarer bare på faglige ting, legger han til.

«Hvor er plakatene?»

Fag er også motivasjonen hans. Selv om intervjuene nå foregår digitalt, går det tross alt noen timer hver uke.

Før koronapandemien tok mange den lange turen til Jæren.

– Da lurer de på om de har kommet til riktig plass. Hvor er plakatene? Da har de kanskje besøkt Madeira med tanke på (Cristiano) Ronaldo. Så glemmer de at Erling er i startfasen av sin karriere, sier Berntsen.

Ronaldo

IKON: Denne bysten møter deg på flyplassen i Funchal på Madeira. Navnet på flyplassen? Cristiano Ronaldo International Airport.

Foto: HELDER SANTOS / AFP

Treneren tror klubben etter hvert vil finne måter å profilere Haaland på, men spissen er fortsatt bare 20 år.

Det er uansett ikke det viktige, påpeker Berntsen.

– Det er kjekt å fortelle historien hvor han kommer fra. En viktig del av hans historie er å fortelle om et trygt og godt miljø. Det er derfor jeg bruker tid på dette, sier Berntsen.

Solbakken: – Veldig god ballast

Landslaget har naturlig nok fått merke den enorme interessen rundt Haaland under oppholdet i Spania. Det er stadig spekulasjoner om superspissens fremtid.

Landslagssjef Ståle Solbakken er imidlertid overbevist om at 20-åringen er rustet for å håndtere all oppmerksomheten.

– Jeg tror han har en veldig god ballast. Han har et godt team rundt seg. Han har en fin familie rundt seg. Han har rådgivere han stoler på. Og han er en av gutta når han er her, og han er en av gutta når han er i Dortmund. Jeg kjente jo ham ikke inngående før denne samlingen, men jeg har møtt ham noen ganger, og han er en «easy going» kar som kommer til å klare dette veldig, veldig bra. Det er jeg helt sikker på, sa Solbakken på fredagens pressekonferanse.

Alf Ingve Berntsen er ikke like tett på Haaland som han en gang var. Gamletreneren spøker med at Haaland i alle fall må slippe maset fra ham.

Samtidig tar Berntsen gjerne mas fra verdenspressen også de neste årene. Haalands historie inspirerer hele regionen.

– Like før koronautbruddet så du en økning av barn som spilte fotball. Det er helt klart en effekt av Erling. Han motiverer både unge, ungdommer og voksne, sier Berntsen.

Alf Ingve Berntsen

NESTE GENERASJON: Det kommer stadig gode fotballspillere fra Jæren og Bryne.

Foto: Mathias Oppedal / NRK

Siste nytt

  • Villa forlenger med suksesstreneren

    Unai Emery har skrevet under en ny kontrakt med Premier League-klubben Aston Villa. Den nye avtalen til manageren strekker seg til 2027.

    Emery har ledet Birmingham-klubben med stor suksess etter at han tok over for Steven Gerrard i november 2022. I skrivende stund ligger laget på fjerdeplass i Premier League med fire kamper igjen. Dermed kan klubben sikret sin første mesterligadeltakelse på over 40 år.

    Emery sier til klubbens nettsider at han er veldig fornøyd med å forlenge avtalen sin.

    – Vi nyter tiden i Villa, og vi har en flott gruppe med spillere. Jeg og mitt trenerteam deler visjonen til eierne, og de er veldig støttende og respektfulle. Strukturen er på plass for at vi skal fortsette å utvikle klubben, sier spanjolen. (NTB)

    7ZFc-Z9Pon8
    Foto: AP
  • United-manageren fyrte løs mot pressen: – En skam

    Manchester United-sjef Erik ten Hag langet ut mot journalistene da han stilte til pressekonferanse tirsdag.

    Nederlenderen ble spurt om han forstår kritikken som har kommet i etterkant av FA-cupsemifinalen mot Coventry der de rødkledde til slutt tok seg videre etter en dramatisk kamp.

    – Kommentarene er en skam, sa Ten Hag.

    – Fotball handler om resultater, og vi kom til finalen. Og vi fortjente det, ikke bare etter den kampen, men alle de andre kampene, sa Ten Hag.

    Manchester United ledet 3-0, men mistet hele overtaket i løpet av de siste 20 minuttene av ordinær tid. Coventry utlignet til 3-3, og senere traff de tverrliggeren og fikk et mål annullert etter en VAR-sjekk. På straffer vant United 4-2.

    Tidligere spiller Roy Keane var blant dem som var harde med klubben etter avansementet mot laget fra nivå to. Han kalte prestasjonen for «pinlig».

    – Det var en som spurte om det var pinlig. Nei, reaksjonen fra dere er pinlig, sa Ten Hag. (NTB)

    776131836
    Foto: GLYN KIRK / AFP
  • Stina Nilsson gir seg som skiskytter – bytter idrett igjen

    Det bekrefter Nilsson til SVT.

    – Jeg skal gå langløp neste år, og det føles veldig kult, sier Nilsson.

    For fire år siden la hun brått opp langrennskarrieren, og begynte å satse på skiskyting. Det ble ingen suksess, og nå sier hun stopp.

    – Geværet er lagt på hylla, sier Nilsson.

    Nilsson har signert for det norske langløpslaget Team Ragde Charge, og skal gå Ski Classics neste sesong.

    – Allerede da jeg gikk over til skiskyting så jeg på meg selv nesten som en tretrinnsrakett. Det blir langrenn, skiskyting og så skal jeg prøve meg på langløp. Og nå føles det veldig riktig og spennende.

    Nilsson fikk med seg en pallplass i skiskyting, og sier de to første sesongene var veldig bra. Deretter gikk det nedover. Til slutt gikk hun lei enkelte deler av sporten.

    – Man kan være i superbra form, skyte en veldig god liggende serie, og likevel skyte seg bort på stående. Jeg var ganske lei av det på slutten, at jeg hadde gjort det så bra, men likevel var det noe som ikke stemte.

    Stina Nilsson
    Foto: BILDBYRÅN

Sendeplan

Kl. Program Kanal