NRK Meny
Normal

Hvem vinner Wimbledon?

NRKs tennisekspert Jan Frode Andersen skriver hvem han tror vinner Wimbledon. Er du enig? Diskuter nederst i saken.

Roger Federer
Foto: Vincent Kessler / Scanpix/Reuters

Mandag 22. juni starter årets Wimbledon-turnering. NRK har daglig sendinger både på TV og nett og du kan følge alt som skjer på nrksport.no

Les også:

Her forteller NRKs tennisekspert, Jan Frode Andersen, hvilke spillere han tror blir å regne med i år.

Ekstern lenke: Følg Wimbledon poeng for poeng

Les også: Historiske øyeblikk

Les også: Wimbledons historie

Herreklassen

Mye kommer til å dreie seg om sveitseren Roger Federer i årets Wimbledon turnering. Rafael Nadal måtte melde forfall og vi går glipp av en reprise av de tre siste årenes finale.

Les også: - Beste finalen noensinne

Les også: Nadal trekker seg fra Wimbledon

Her følger en analyse av Federer, samt en kort liste over spillere som har en sjanse til å slå ham.

Det nye taket på Center Courten som dras for når det regner er en stor fordel både for Federer og Murray som begge trives veldig godt innendørs.

Favoritten

Roger Federer: Favortten til tittelen i 2009. Kongen av Wimbledon med sine fem strake titler på det hellige gresset før fjorårets episke finaletap mot Rafael Nadal.

Med verdensener og rival Nadal ute av turneringen på grunn av skade ser veien åpen ut for Federer. Sveitseren har også fått en brukbar trekning selv om han skal få slite litt med både tyskeren Kohlschreiber, Paris-finalist Søderling og Verdasco før semifinalen.

Federer droppet oppvarmingsturneringen i Halle, men det gjorde han også i 2007 og vant Wimbledon tittelen allikevel. Han er full av selvtillitt etter endelig å ha greid å sikre seg French Open tittelen og sin 14. Grand Slam som er tangering av Sampras' rekord.

Jeg tror Federer vinner Wimbledon for 6.gang og tar sin 15. Grand Slam tittel. Dermed blir sveitseren den beste spilleren gjennom alle tider.

Utfordrerne

Andy Murray: Skotten ble den første britiske spiller til å vinne Queens turneringen på 71 år. Det har gitt et stort håp om at en brite også endelig kan vinne Wimbledon etter at Tim Henman var 4 ganger i semifinale i nyere tid.Og jeg tror Murray kan vinne Wimbledon hvis Federer har en dårlig dag, men det har sveitseren sjelden på gresset i Wimbledon. Det som taler mot Murray er at han aldri har vært lenger enn en kvartfinale i Wimbledon. Ifjor fikk han en skikkelig leksjon av Nadal. Det slipper skotten i år og han er dessuten en mye bedre spiller i 2009.Murray leder dessuten 6-2 innbyrdes mot Federer, men tapte US Open finalen ifjor.

Tommy Haas: Tyskeren har endelig funnet formen etter mange tunge år preget av skader og skulderoperasjoner.Haas var tidligere nr. 2 i verden og han slo Djokovic i finalen i Halle forrige uke og var dessuten bare et par poeng fra å slå ut Federer i French Open.Tyskeren har spillet og selvtilliten til å slå alle også på gresset i Wmibledon.

Robin Söderling: Hvordan klarer svensken å følge opp den fantastiske suksessen i Paris? Er han mentalt restituert til å kunne gå langt i Wimbledon. Søderling er en glimrende gresspiller og kan gå langt med sitt tunge grunnlinjespill. Det kan bli et nytt oppgjør mot Federer i 4.runde.

Novak Djokovic: Man skal aldri avskrive serberen som er nummer 4 i verden. Han tapte finalen i Halle og gress er ikke hans beste underlag, men han var i semifinalen i 2007 og kan gå langt i år også. Serberener en av de få som har selvtillitten til å slå Federer og har slått sveitseren i de to seneste oppgjørene.

Dameklassen

Jeg tror dameklassen vil dreie seg mye om Williams-søstrene igjen. De imponerte ikke i French Open, men det pleier de heller ikke å gjøre. Her er de store favorittene.

Favorittene

Serena Williams: Jeg tror lillesøster Serena er den spilleren som vil gi Venus tøffest kamp i årets turnering og jeg har stor tro på en ny søsterfinale. Serenea imponerte klart mest i fjorårets turnering før finalen hvor hun ikke taklet presset like godt som Venus. Serena er den mest fysiske spilleren i kvinnetennis og hun er regjerende Us Open og Australia Open mester. Hun er min favoritt til å vinne sin 3. Wimbledon tittel.

Venus Williams: Dronningen av Wimbledon. Jeg tror sjansene er gode for at Venus Williams tar sin 6. Wimbledon tittel og sin 3.strake, men jeg tror det er viktig at hun ikke får for mange tøffe kamper i den første uken. Hun har ikke imponert den siste tiden, men det hadde hun heller ikke før hun vant fjorårets turnering. Gresset er som skapt for spillet til Venus. Men Serena har spilt mye bedre enn Venus iløpet av de siste 9 måneder.

Utfordrerne

Dinara Safina: Nr. 1 i verden og en kvinne som har dominert i alle turneringer det siste året bortsett fra i Grand Slam. Hun har fortsatt ikke vunnet en Grand Slam og kollapset fullstending mentalt i French Open finalen for 3 uker siden mot Kutznetsova. Hun vinner heller ikke Wimbledon i 2009, men hun kan gå til semi.

Svetlana Kutznetsova: Årets French Open vinner. En farlig spiller på alle underlag, men hun server ikke godt nok til å slå begge søstrene Williams i samme turnering. Hun er dessuten bedre på grus enn på gress.

Maria Sharapova: Etter et 10 måneders skadeavbrekk på grunn av skulderoperasjon er den tidligere Wimbeldon-vinneren endelig tilbake. Jeg tror hun mangler treningsgrunnlag og nok kamper til å vinne årets turnering, men hvis hun får 4 lette kamper den første uken blir hun farlig. En kvartfinale i French Open og en semi i Eastbourne tyder på at hun er på full fart tilbake.

(Skrevet av Jan Frode Andersen)

Hvem tror du vinner Wimbledon? Diskuter her:

Siste nytt

 • Xavi blir værende i Qatar

  Tidligere Barcelona-spiller Xavi Hernández har skrevet under en ny toårskontrakt med Al-Sadd. Dermed blir den spanske 38-åringen værende i den qatarske ligaen til han fyller 40 år. Xavi har spilt for Al-Sadd siden 2015.

  SOCCER-SPAIN/ Barcelona's Messi celebrates his goal against Sevilla with teammate captain Hernandez during their Spanish first division soccer match at Nou Camp stadium in Barcelona
  Foto: GUSTAU NACARINO / Reuters
 • Vidal tiltalt for vold

  Bayern München-stjernen Arturo Vidal er tiltalt for kroppskrenkelse etter en voldsepisode på en nattklubb i byen i fjor høst. Statsadvokaten i München opplyser at strafferammen for det Vidal er tiltalt for er fengsel i inntil 10 år.

  Vidal
  Foto: Matthias Schrader / AP
 • Lyon vann meisterligafinalen

  Med Ada Hegerberg på scoringslista vann Lyon meisterligafinalen med 4-1 mot tyske Wolfsburg. Med sitt eine mål blei Hegerberg tidenes toppscorar i turneringa med 15 mål. Wolfsburgs Caroline Graham Hansen måtte gå av i pausen grunna ei skade.

  Ada
  Foto: Efrem Lukatsky / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
NRK Sport Live
NRK Sport Live
NRK Sport Live
Sport i dag
Sport i dag