Hopp til innhold

Hvem vinner Wimbledon?

NRKs tennisekspert Jan Frode Andersen skriver hvem han tror vinner Wimbledon. Er du enig? Diskuter nederst i saken.

Roger Federer
Foto: Vincent Kessler / Scanpix/Reuters

Mandag 22. juni starter årets Wimbledon-turnering. NRK har daglig sendinger både på TV og nett og du kan følge alt som skjer på nrksport.no

Les også:

Her forteller NRKs tennisekspert, Jan Frode Andersen, hvilke spillere han tror blir å regne med i år.

Ekstern lenke: Følg Wimbledon poeng for poeng

Les også: Historiske øyeblikk

Les også: Wimbledons historie

Herreklassen

Mye kommer til å dreie seg om sveitseren Roger Federer i årets Wimbledon turnering. Rafael Nadal måtte melde forfall og vi går glipp av en reprise av de tre siste årenes finale.

Les også: - Beste finalen noensinne

Les også: Nadal trekker seg fra Wimbledon

Her følger en analyse av Federer, samt en kort liste over spillere som har en sjanse til å slå ham.

Det nye taket på Center Courten som dras for når det regner er en stor fordel både for Federer og Murray som begge trives veldig godt innendørs.

Favoritten

Roger Federer: Favortten til tittelen i 2009. Kongen av Wimbledon med sine fem strake titler på det hellige gresset før fjorårets episke finaletap mot Rafael Nadal.

Med verdensener og rival Nadal ute av turneringen på grunn av skade ser veien åpen ut for Federer. Sveitseren har også fått en brukbar trekning selv om han skal få slite litt med både tyskeren Kohlschreiber, Paris-finalist Søderling og Verdasco før semifinalen.

Federer droppet oppvarmingsturneringen i Halle, men det gjorde han også i 2007 og vant Wimbledon tittelen allikevel. Han er full av selvtillitt etter endelig å ha greid å sikre seg French Open tittelen og sin 14. Grand Slam som er tangering av Sampras' rekord.

Jeg tror Federer vinner Wimbledon for 6.gang og tar sin 15. Grand Slam tittel. Dermed blir sveitseren den beste spilleren gjennom alle tider.

Utfordrerne

Andy Murray: Skotten ble den første britiske spiller til å vinne Queens turneringen på 71 år. Det har gitt et stort håp om at en brite også endelig kan vinne Wimbledon etter at Tim Henman var 4 ganger i semifinale i nyere tid.Og jeg tror Murray kan vinne Wimbledon hvis Federer har en dårlig dag, men det har sveitseren sjelden på gresset i Wimbledon. Det som taler mot Murray er at han aldri har vært lenger enn en kvartfinale i Wimbledon. Ifjor fikk han en skikkelig leksjon av Nadal. Det slipper skotten i år og han er dessuten en mye bedre spiller i 2009.Murray leder dessuten 6-2 innbyrdes mot Federer, men tapte US Open finalen ifjor.

Tommy Haas: Tyskeren har endelig funnet formen etter mange tunge år preget av skader og skulderoperasjoner.Haas var tidligere nr. 2 i verden og han slo Djokovic i finalen i Halle forrige uke og var dessuten bare et par poeng fra å slå ut Federer i French Open.Tyskeren har spillet og selvtilliten til å slå alle også på gresset i Wmibledon.

Robin Söderling: Hvordan klarer svensken å følge opp den fantastiske suksessen i Paris? Er han mentalt restituert til å kunne gå langt i Wimbledon. Søderling er en glimrende gresspiller og kan gå langt med sitt tunge grunnlinjespill. Det kan bli et nytt oppgjør mot Federer i 4.runde.

Novak Djokovic: Man skal aldri avskrive serberen som er nummer 4 i verden. Han tapte finalen i Halle og gress er ikke hans beste underlag, men han var i semifinalen i 2007 og kan gå langt i år også. Serberener en av de få som har selvtillitten til å slå Federer og har slått sveitseren i de to seneste oppgjørene.

Dameklassen

Jeg tror dameklassen vil dreie seg mye om Williams-søstrene igjen. De imponerte ikke i French Open, men det pleier de heller ikke å gjøre. Her er de store favorittene.

Favorittene

Serena Williams: Jeg tror lillesøster Serena er den spilleren som vil gi Venus tøffest kamp i årets turnering og jeg har stor tro på en ny søsterfinale. Serenea imponerte klart mest i fjorårets turnering før finalen hvor hun ikke taklet presset like godt som Venus. Serena er den mest fysiske spilleren i kvinnetennis og hun er regjerende Us Open og Australia Open mester. Hun er min favoritt til å vinne sin 3. Wimbledon tittel.

Venus Williams: Dronningen av Wimbledon. Jeg tror sjansene er gode for at Venus Williams tar sin 6. Wimbledon tittel og sin 3.strake, men jeg tror det er viktig at hun ikke får for mange tøffe kamper i den første uken. Hun har ikke imponert den siste tiden, men det hadde hun heller ikke før hun vant fjorårets turnering. Gresset er som skapt for spillet til Venus. Men Serena har spilt mye bedre enn Venus iløpet av de siste 9 måneder.

Utfordrerne

Dinara Safina: Nr. 1 i verden og en kvinne som har dominert i alle turneringer det siste året bortsett fra i Grand Slam. Hun har fortsatt ikke vunnet en Grand Slam og kollapset fullstending mentalt i French Open finalen for 3 uker siden mot Kutznetsova. Hun vinner heller ikke Wimbledon i 2009, men hun kan gå til semi.

Svetlana Kutznetsova: Årets French Open vinner. En farlig spiller på alle underlag, men hun server ikke godt nok til å slå begge søstrene Williams i samme turnering. Hun er dessuten bedre på grus enn på gress.

Maria Sharapova: Etter et 10 måneders skadeavbrekk på grunn av skulderoperasjon er den tidligere Wimbeldon-vinneren endelig tilbake. Jeg tror hun mangler treningsgrunnlag og nok kamper til å vinne årets turnering, men hvis hun får 4 lette kamper den første uken blir hun farlig. En kvartfinale i French Open og en semi i Eastbourne tyder på at hun er på full fart tilbake.

(Skrevet av Jan Frode Andersen)

Hvem tror du vinner Wimbledon? Diskuter her:

Siste nytt

  • TV 2: Patrick Thoresen sier ja til å spille for Norge i ishockey-VM

    Det bekrefter hovedpersonen selv til TV 2.

    Thoresen sier han og landslagssjef Tobias Johansson har hatt tett kontakt den siste tiden.

    – Det har tent en liten glød i meg. Jeg kjente for to, tre år siden at jeg var ferdig med landslaget og at jeg hadde gjort mitt. Men nå har jeg har hatt en veldig god sesong i en alder av 40, og når landslagsledelsen ser noe i meg, og sier jeg kan bidra med noe både på og utenfor isen, så vekker det noen følelser jeg trodde var borte, sier han til TV 2..

    Thoresen ga seg på landslaget før VM i 2022, men har nå snudd.

    Patrick Thoresen
    Foto: Carina Johansen / NTB
  • Tenåring pågrepet etter terrormelding mot Paris-OL – ville dø som en martyr

    En 16 år gammel gutt har blitt arrestert i Frankrike etter at han skal ha planlagt en terrordåd under OL i Paris.

    Tenåringen skal ha fremmet et budskap i sosiale medier om at han ved hjelp av et selvmordsbelte ønsket å dø som en martyr under de olympiske lekene i Frankrike denne sommeren. Gutten skal ha truet med å sprenge seg selv i luften.

    16-åringen ble arrestert tirsdag som følge av terrormeldingen, ifølge AFP. Deretter skal det ha blitt iverksatt etterforskning av saken.

    Under en ransaking av foreldrenes hjem ble det oppdaget håndskrevne papirer der tenåringen hadde lovet troskap til den islamske staten, har en politikilde sagt til AFP. Den samme kilden har informert om at tenåringen skal ha innrømmet å ha planlagt en terrorhandling ved hjelp av pistol eller selvmordsbelte.

    Arbeidet med å fastslå tenåringens eksakte intensjoner pågår fortsatt. Frankrikes sikkerhetstjeneste (DGSI) gjennomfører en etterforskning.

    Frankrike er vertskap for de olympiske lekene i Paris fra 26. juli til 11. august. I mars hevet regjeringen beredskapsnivået til det høyeste nivået.

    (©NTB)

    BFo3Dgwqg8I
    Foto: AP
  • Xavi gjør helomvending – fortsetter som Barcelona-trener etter sesongen

    Xavi Hernández (44) skiftet mening og forblir Barcelona-trener etter inneværende sesong. Tidligere i år valgte han egentlig å forlate jobben til sommeren.

    Nyheten ble offentliggjort under en pressekonferanse med Xavi og Barcelona-president Joan Laporta torsdag.

    – Jeg endret meningen min fordi jeg følte full tillit fra presidenten, styret og spillerne. Dette prosjektet er ikke ferdig enda, sa Xavi om helomvendingen.

    Allerede onsdag kveld meldte spanske medier at Xavi ville fortsette som Barcelonas hovedtrener etter flere møter med ledelsen i klubben. De hadde lyktes med å overtale ham til å fortsette i jobben ut kontraktsperioden.

    – Det har vært en kompleks situasjon, men vi har en trener som alltid tenker på det beste for klubben. Det er gode nyheter for oss, sa Laporta under pressekonferanse.

    For et halvt år siden ble kontrakten forlenget til sommeren 2025. Han påtok seg treneransvaret for den katalanske klubben i november 2021. I fjor ledet han klubben til La Liga-tittelen.

    Det var i slutten av januar at Xavi bestemte seg for å slutte som Barcelona-trener etter inneværende sesong. Han forklarte at jobben i lengden var for slitsom.

    Xavi er blant de største spillerne Barcelona har fostret fram. 44-åringen fikk over 500 kamper for klubben mellom 1998 og 2015, og han vant alt som kunne vinnes med Barcelona i løpet av den perioden.

    (©NTB)

    AC Milan v FC Barcelona - Preseason Friendly
    Foto: ETHAN MILLER / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal