NRK Meny
Normal

Hvem vinner drakampen i Spania?

KOMMENTAR: Ligaen med de største stjernene sparkes i gang fredag kveld. Denne gangen henger det spørsmålstegn over Barcelona og Real Madrid, mens råsterke Atlético Madrid vaker i sivet...

Spain Soccer La Liga

BRASILIANSK KAMP: Marcelo og Dani Alves spiller for hvert sitt topplag.

Foto: Emilio Morenatti / Ap

Til å være en liga som av enkelte beskrives som kjedelig, er La Liga vanskelig å forutsi. I 2013/14 tok Atlético Madrid en sensasjonell tittel mens laget som litt senere erobret Europa havnet på tredjeplass.

Forrige sesong nådde vinterkaoset i Barcelona et punkt hvor én katalansk avis i januar publiserte en forside som ropte: «¡Crisis total!» Fem måneder senere vant laget trippelen.

Tittelkampen var et eksempel på hvor fort ting snur. Det fantes også spenning andre steder. To poeng skilte tredjeplassen og femteplassen. Nedrykksstriden ble avgjort på siste dag.

Denne sesongen er som vanlig Barça og Real Madrid favoritter, men det finnes tegn til at Atlético Madrid kan nærme seg de to store igjen. Like nedenfor kan Sevilla og Valencia kategoriseres som sterke lag som likevel ikke har nok inne til å utfordre eliten. Samtidig blir det en overraskelse om ikke fire av disse fem tar mesterligaplassene.

Like bak er det en kamp om resten av plassene i Europa. Blant de fremste kandidatene er Villarreal, Athletic Club og Real Sociedad.

På nedre halvdel finner vi som vanlig en underholdende miks av sjarmerende klubber og karismatiske trenere, pluss en playmaker på 40 år.

Barça: Tynt i rekkene

Det har skjedd litt på Camp Nou i sommer. Josep Maria Bartomeu har blitt gjenvalgt som president foran Joan Laporta – mannen som styrte klubben fra 2003 til 2010 – og har også sikret kontraktsforlengelser med Luis Enrique og Dani Alves.

Pedro og ikoniske Xavi har forlatt klubben. Den energiske høyrekanten Aleix Vidal (fra Sevilla) og playmakeren Arda Turan (Atlético) har blitt hentet, til tross for at Barça ikke kan bruke dem før januar.

Straffen fra FIFA gjelder nemlig registrering av spillere, ikke kjøp. Det betyr at Barça har kunnet handle, men at troppen forblir tynn de første månedene.

Dette kan bli problematisk. Barça har verdens beste førsteellever, men om skader og suspensjoner oppstår, er rekkene tynne. Andrevalget på høyrebacken er brasilianeren Douglas; backupene på midtbanen heter Rafinha og Sergi Roberto. Og skulle lagets fortryllende angrepstrio savne et medlem, har Luis Enrique kun alternativer som ferske Munir El Haddadi og Sandro Ramírez.

Situasjonen forbedres når Vidal og Turan blir klare. Men mye kan skje før den tid.

Sårbare bakover

Laget har allerede vaklet. De slapp inn fire mål mot Sevilla i den europeiske supercupen, og vant 5-4 etter ekstraomganger takket være et mål fra Pedro, som nå er i Chelsea. Noen dager senere ble de knust 4-0 borte mot Athletic, i en kamp hvor midtbanetrioen besto av Rafinha, Sergi Roberto og Javier Mascherano.

I returoppgjøret, som endte 1-1, ble Gerard Piqué utvist og suspendert i fire kamper, som betyr at han går glipp av bortekamper mot Athletic og Atlético – to av de tøffeste oppgjørene på La Liga-kalenderen.

SOC/ FC Barcelona v Juventus - UEFA Champions League Final

MSN (Messi, Suarez, Neymar) kan kompensere for vaklende forsvar.

Foto: Kai Pfaffenbach / Reuters

Den gode nyheten er at trioen Lionel Messi, Luis Suárez og Neymar kan kompensere for samtlige bekymringer. Barça forblir dermed favoritter, men vil håpe at skader og suspensjoner holder seg unna frem til januar.

Real Madrid: Rusk i maskineriet

I hovedstaden er det heller aldri kjedelig. Carlo Ancelotti vant nada forrige sesong, men mange følte at sparkingen av den lune italieneren var streng og unødvendig. Skaden til viktige Luka Modrić i april hadde kostet dyrt, og dessuten fantes det få gode kandidater på markedet. Det virket fornuftig å gi ham en sesong til.

SOCCER-SPAIN/REAL Real Madrid's coach Rafael Benitez looks on before their Santiago Bernabeu Trophy soccer match against Galatasaray at Santiago Bernabeu stadium in Madrid

Kan Rafa Benitez gi Real Madrid-fansen den suksessen og fotballen de forventer?

Foto: JUAN MEDINA / Reuters

Men dette er Real Madrid. President Florentino Pérez hentet heller Rafa Benítez, som er fra Madrid, som har spilt for Castilla, og som var trener i akademiet fra 1986 til 1995.

Mange er skeptiske. Benítez fikk sitt gjennombrudd ved å vinne La Liga to ganger med Valencia fra 2001 til 2004, men har ikke løftet et ligatrofé siden. Oppholdet i Napoli var en skuffelse, og det hjelper ikke Benítez at han anses som en defensiv trener i Spania.

Han er fortsatt besatt av solid lagstruktur, og i intervjuer snakker han gjerne om den obligatoriske «underholdende fotballen» som kreves i Madrid, før han legger til at hardt arbeid og «balanse» også er viktig.

Bale ble buet

SOC/ Real Madrid v Tottenham Hotspur - Audi Cup Semi Final - Pre Season Friendly Tournament

Gareth Bale må levere en bedre sesong enn han gjorde i fjor.

Foto: Jason Cairnduff / Reuters

I løpet av sommeren har Iker Casillas forlatt klubben under skammelige omstendigheter, mens Pérez har overtalt sin nye kaptein Sergio Ramos til å forlenge kontrakten. Kjøpene har vært overraskende få og forholdsvis små:

Danilo er den nye konkurrenten til Dani Carvajal på høyrebacken, Kiko Casilla skal utfordre Keylor Navas om plassen mellom stengene, mens den unge kroatiske playmakeren Mateo Kovačić skal tilføre dybde på midtbanen.

Av samme årsak har Benítez enten hentet eller kjøpt tilbake Lucas Vázquez, Denis Cheryshev og Casemiro.

De store profilene er imidlertid de samme, og mye av debatten de neste ukene vil fokusere på det offensive maskineriet, hvor det fortsatt finnes en del rusk.

Spesielt kontroversiell er Gareth Bale. Waliseren ble kritisert i store deler av forrige sesong, men ble forsvart av Pérez, som ga en formue for angriperen for to år siden. Siden Benítez ble ansatt har Bale fått en privilegert rolle like bak spissen.

Innflytelsesrike stemmer i Madrids presse mener dette lukter Pérez lang vei, samt at Isco passer rollen langt bedre. Som er sant.

Allerede i treningskampen mot Galatasaray tirsdag ble Bale buet på Santiago Bernabéu. Skulle 26-åringen starte dårlig, kan det bli en lang sesong, både for ham og Benítez.

Atlético: Kruttsterke rekrutter

SPAIN-SOCCER/ Atletico Madrid's newly signed Colombian striker Martinez poses with his jersey during a media presentation at the Vicente Calderon stadium in Madrid

Jackson Martinez er Atleticos nye mann på topp.

Foto: SUSANA VERA / Reuters

Lenger sør i byen jobber Atlético i skyggen av storebror. Det skal alltid en del til for at laget gjentar bragden fra 2013/14, men mye tyder på at Diego Simeones mannskap kan redusere avstanden til teten.

Forrige sesong havnet de 14 poeng bak Real Madrid og 16 poeng bak Barça. Nå er stallen sterkere, mens Barça og Real Madrid har vist svakhetstegn i sesongoppkjøringen.

Endringene har vært mange. Kraftspissen Jackson Martínez (fra Porto) har erstattet Mario Mandžukić (til Juventus) som lagets avslutter inne i boksen. Turan ønsket seg bort fordi spillestilen bød på «for mye løping», men tekniske og hurtige spillere som Luciano Vietto (Villarreal) og Yannick Ferreira Carrasco (Monaco) gi Simeone nye spennende muligheter fremover.

Bakover vil fansen være glad for at Filipe Luís har returnert etter et mislykket år i Chelsea. Den solide midtstopperen João Miranda har gått til Internazionale, men Atlético har et av verdens største stoppertalenter i José María Giménez, og dessuten har Stefan Savić ankommet fra Fiorentina. Uvurderlige Diego Godín forlenget kontrakten fredag.

Dermed vil Atlético igjen få en robust lagstruktur, samtidig som de offensive våpnene er flere og farligere. Igjen blir de fryktelig vonde å møte.

Valencia og Sevilla: Duellen om fjerdeplassen

FBL-EUR-C1-VALENCIA-MONACO

Peter Lim har overtatt kontrollen over Valencia og har sørget for nye økonomiske muskler for klubben.

Foto: BIEL ALINO / Afp

Bak Atlético vil kampen om fjerdeplassen sannsynligvis stå mellom Valencia og Sevilla nok en gang. Valencia har nytt godt av pengene til forretningsmannen Peter Lim, som tok over klubben i fjor, og har med hjelp fra agenten Jorge Mendes hentet en rekke talenter fra portugisisk fotball. I sommer har Benfica-trioen Rodrigo, João Cancelo og André Gomes skrevet under permanente kontrakter. Spanske Álvaro Negredo har forlatt Manchester City for godt.

Disse fire var imidlertid på lån i klubben i fjor, så i praksis står Valencia uten mange nye fjes. Faktisk har de måttet selge sin viktigste spiller. Stopperen Nicolas Otamendi har gått til City etter en lang saga, og savnet blir stort. Det rapporteres at Ezequiel Garay kan hentes som erstatter.

Spennende overganger

Sevilla har tryllet på overgangsmarkedet i flere år, og nå spørs det om klubbens geniale sportsdirektør Monchi kan trekke nye kaniner opp av hatten. De regjerende Europaliga-mesterne har som vanlig måttet selge store profiler – denne sommeren har Vidal og spissen Carlos Bacca pakket kofferten; året før var det Ivan Rakitić og Alberto Moreno – men til gjengjeld har andre kommet inn dørene.

FBL-ESP-SEVILLA-PRESENTATION-KONOPLYANKA

Yevhen Konoplyanka er en av mange nye hos Sevilla.

Foto: CRISTINA QUICLER / Afp

Blant dem er stopperen Adil Rami (fra AC Milan), midtbanespilleren Steven N’Zonzi (Stoke), spissen Ciro Immobile (Dortmund), kantspilleren Yevhen Konoplyanka (Dnipro Dnipropetrovsk), og den slepne midtbanespilleren Michael Krohn-Dehli (Celta Vigo).

Dette er en spennende gjeng, og ingen har kostet stort mer enn 10 millioner euro. De to sistnevnte kom gratis.

Likevel var det viktigste for Sevilla å beholde Unai Emery, som har hatt suksess i stort sett hver klubb han har trent i Spania, og som forlenget kontrakten i sommer til tross for interesse fra England og Italia.

Resten: Juan Carlos, Jémez og Dave

Utfordringen å bryte inn blant de fem øverste i La Liga er stor: Avstanden ned til sjetteplass var på 16 poeng forrige sesong. Et av lagene som kan hevde seg er Villarreal, som har rykket opp til La Liga og oppnådd to sjetteplasser siden Marcelino tok over klubben i januar 2013. Suksessen til den gule ubåten vil være avhengig av at Roberto Soldado finstiller siktet.

I samme sjikt ligger Athletic, som slet tungt med å kombinere europeiske kamper med ligaspill forrige sesong, men som nylig løftet sitt første trofé på 31 år ved å slå Barça i supercupen. Glem heller ikke Real Sociedad, som går inn i sin første fulle sesong under David Moyes.

Sjarmerende gjensyn

Nedenfor finner vi flere attraksjoner. Et lag som alltid underholder er Rayo Vallecano, som har fått beholde karismatiske Paco Jémez som trener, og som dermed vil gå ut i en rekke radikale formasjoner hvor spillere kastes i angrep – selv på Camp Nou.

Det blir også et gjensyn med sjarmerende Eibar. Klubben fra de baskiske fjellene havnet under streken i mai, men har siden overlevd fordi Elche mistet plassen grunnet skattegjeld. Borte er imidlertid treneren Gaizka Garitano, som sa opp før Elches dom ble klar.

Hold også et øye med nyopprykkede Las Palmas, hvor 40-år-gamle Juan Carlos Valerón vil prøve å holde klubben i sitt hjerte over streken.

Siste nytt

 • Johansen-scoring i Fulham-tap

  Norges landslagskaptein, Stefan Johansen, scoret sitt fjerde seriemål for sesongen da Fulham tapte 1–2 mot Aston Villa i engelsk mesterskapsserie lørdag.

  Stefan Johansen
  Foto: Alan Walter / Reuters
 • AaFK reddet poeng på overtid

  Aalesund utlignet til 1-1 på overtid mot Kristiansund lørdag. Dermed sikret de seg et viktig poeng i nedrykksstriden. Like før slutt stormet Kristiansunds Torgil Gjertsen mot AaFK-målet som var åpent, men sentret i stedet for å skyte og det ble bom.

  Aalesund - Kristiansund.
  Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal