Hopp til innhold
Kommentar

Hva skjer med Guardiolas rykte om han feiler nå?

KOMMENTAR: Manchester City anses som favoritter fordi de har de beste spillerne. Denne sesongen har Pep Guardiola nesten alt å tape.

Pep Guardiola

PRESSET: Forventningene til Manchester City og Pep Guardiola er store.

Foto: Ringo Chiu / AFP

Livet er tøft når selv ikke førsteplass er godt nok.

Pep Guardiola toppet ligaen tre av tre ganger med Bayern München, men ble kritisert for å ikke vinne mesterligaen. I Barcelona sa skeptikerne at alle kunne ha vunnet med Lionel Messi. Om katalaneren virkelig var et geni, burde han prestere med et svakere lag.

Det laget var ment å være Manchester City forrige sesong, men Guardiola endte opp med tredjeplass og null trofeer. Nå står han klar til å vinne tittelen.

Men hvordan kan han stilne kritikerne, nå som han igjen har de beste spillerne?

Avslørt geni

Undervurder ikke skepsisen mot Guardiola, spesielt i England. Selv da han smadret rekorder i Spania og Tyskland, lurte tvilerne på om han skulle takle verdens mest fysiske og uforutsigbare toppliga – Premier League.

Dette virket tåpelig med tanke på suksessen han oppnådde. Nå ser det ikke like dumt ut.

For både Barça og Bayern har fortsatt å vinne uten ham. Luis Enrique hentet trippelen i debutsesongen for Barça, deretter dobbelen, mens Carlo Ancelotti spaserte til Bundesliga-tittelen i år. I City ble Guardiola utmanøvrert av Antonio Conte og Mauricio Pochettino.

Dette virket ikke som verdens beste trener. Enkelte mente at Guardiola nå hadde blitt «avslørt».

Komplekse løsninger

Det aller verste for Guardiola var at skeptikernes spådommer viste seg å være så nøyaktige.

Uten en stall i toppklasse ble hans idealistiske spillestil revet i fillebiter. Han var spesielt oppgitt over at backene – Bacary Sagna, Gaël Clichy, Aleksandar Kolarov, Pablo Zabaleta – alle var over 30 år. Deres mangel på fart og utholdenhet tvang fram ugunstige justeringer.

Det er her gode trenere skal finne kreative løsninger. Guardiola ba først backene gå innover i banen; senere brukte han tre bak, med rene vinger som vingbacker.

Men den første løsningen ble for kompleks, den andre for offensiv og ustabil.

Deretter brukte Guardiola heller midtbanespilleren Fernandinho som høyreback, og la om til mer tradisjonelle systemer, som 4-2-3-1. Det var som om han innså at ambisiøse systemer var nytteløse med slike spillere. Denne sommeren har alle de fire backene blitt frigitt eller solgt.

Suksess med gråstein

Nå bør det imidlertid bli andre boller. City har hentet en ny keeper (Ederson), en playmaker (Bernardo Silva) og tre nye backer (Danilo, Kyle Walker, Benjamin Mendy).

Kyle Walker

NYINVESTERING: Kyle Walker.

Foto: Harrison Mcclary / Reuters

Endelig har Guardiola fått spillere som mestrer hans ambisiøse systemer.

Forandringene bør fryde. Dynamiske backer er fundamentalt for å holde bredde i angrepet, slik at midtbanespillerne kan trekke innover i mellomrommet. Det er overtall sentralt i banen som er nøkkelen til at Guardiolas sofistikerte pasningsspill skal fungere.

I Ederson har han en keeper som kan slå presise langpasninger helt til motstandernes boks. Dette vil hjelpe med frispilling bakfra, samt true de få lagene som tør å presse City høyt.

De fleste forventer nå at City tar tittelen. Men hvor mye kreditt vil Guardiola få for det?

Det er tross alt innkjøpene som fort vil fremstå som suksessfaktoren, ikke Guardiola selv.

Og hele skepsisen rundt ham handler om at han knapt har trent et «dårlig» lag. Det eneste unntaket er året med Barça B i 2007/08, da han førte dem til opprykk i spansk fjerdedivisjon.

I motsetning har nesten alle trenergiganter prestert med mindre lag over lengre tid. Vi vet Jürgen Klopp er flink, fordi han tryllet med Mainz og Dortmund. Ingen betviler Conte, fordi han rykket opp med Bari og Siena. Selv José Mourinho, som trives best i rike toppklubber, kan vise til mesterliga-bragden med Porto og en topp-tre-plassering i Portugal med lille União de Leiria.

Alle har gjort gråstein til gull. Vi venter fortsatt på Guardiola.

Sedler og sjekker

Og kanskje må vi vente en stund til. For Citys forbruk har nå redusert Guardiolas muligheter til å stilne kritikerne.

De har brukt mer enn 400 millioner pund – mer enn noen andre – siden han ble ansatt i fjor. Denne sommeren har de svidd av omtrent 100 millioner pund på to backer, Walker og Mendy. Ederson kostet 36 millioner, Bernardo Silva 45 millioner.

Dette er investeringer noen av rivalene bare kan drømme om. Conte venter fortsatt på at hans overordnede skal gi ham forsterkningene han ønsker.

Og i Tottenham har Pochettino fortsatt ikke fått en eneste ny spiller.

Likevel har disse trenerne mer å vinne, fordi forutsetningene deres er mye dårligere. Alt Guardiola kan gjøre er å ta det beste laget til førsteplass.

Må vise noe spesielt

Guardiola

TOPPLAG: Kritikerne er skeptiske til Pep Guardiola fordi de mener han knapt har trent dårlige lag.

Foto: Alastair Grant / AP

Så kan man bare tenke seg reaksjonen om Guardiola feiler. Ryktet vil få en kraftig knekk. Han vil falle langt bak i debatten om verdens beste trener. Alle som har betvilt ham, kan si at de har hatt rett.

Men det er ikke helt umulig for Guardiola å styrke sin status. Det vil bare kreve litt ekstra.

For det første kan han nå finalen i mesterligaen, noe City aldri har klart.

For det andre kan han vinne ligaen på en måte vi aldri før har sett.

Gullsmeden

Mye av det som har gjort Guardiola så ettertraktet, handler tross alt om stil. Han bygger lag som presser og angriper med så stor fart og presisjon at fotball blir til kunst. Barça og Bayern hadde en estetikk som gjorde større inntrykk enn det trofeer gjorde.

Vi husker ikke de lagene for det de vant, men for måten de vant på.

Å oppnå dette er en spesiell kvalitet i seg selv, og det er slik Guardiola kan imponere. Det er også planen hans. Om City tar tittelen, blir de fort blant de mest underholdende mesterne i Premier Leagues historie.

Enkelte vil fortsatt si at han trenger toppspillere for å lykkes, samme hva som skjer. De vil ha rett.

Men Guardiola vil, med suksess, kunne vise til nok et lag han har tatt til et helt eget nivå spillemessig. Tegnene er allerede lovende: City var glitrende i sesongoppkjøringen. Det er sant at Guardiola trenger stjerner – men ingen har fått stjerner til å spille så bra.

Mannen som har slitt med gråstein, må fortsette å vise at han er den flinkeste til å jobbe med gull.

Siste nytt

  • City herjet mot Brigthon - Foden hylles etter måldobbel

    Phil Foden storspilte og stjal showet da Manchester City vant 4-0 borte mot Brighton i Premier League.

    Etter storseieren uten Erling Braut Haaland skiller det bare ett poeng opp til serieleder Arsenal, som har én kamp mer spilt. Søndag gjester Pep Guardiolas menn Nottingham Forest.

    Oscar Bobb ble sittende på benken hele kampen.

    City fikk en fantastisk start på kampen da Kevin De Bruyne stanget et innlegg fra Kyle Walker rett i krysset etter bare 17 minutter.

    Ni minutter senere doblet Phil Foden gjestenes ledelse da han slo et frispark via muren og i mål.

    Briten var imidlertid ikke ferdig der. Med ti minutter igjen av omgangen satte han inn sitt andre etter at Brighton rotet det til i forsvar. Bernardo Silva snappet opp ballen og spilte den til City-juvelen, som banket inn 3-0-målet.

    Det var Fodens 50. Premier League-scoring, som fikk en legende til å logge seg på:

    – Er Phil Foden årets spiller? spurte tidenes toppscorer i Premier League, Alan Shearer, på X.

    Etter hvilen fortsatt City målfesten da Julian Alvarez banket inn returen på et skudd fra Walker.

    – Dette er ordentlig stygt for Brighton, men for et signal til resten av verden og Premier League, utbrøt Viaplay-kommentator Eivind Bisgaard Sundet.

    I forkant av målet ropte også vertene på straffe etter at Pascal Gross gikk i bakken i en duell med Rodri. Dommeren vinket imidlertid spillet videre.

    – Jo, dommer. Og jo, VAR. Det er klar og tydelig straffe til Brighton, skrev Viaplay-ekspert Lars Tjærnås på X.

    Det ble også det nærmeste Brighton kom et mål, og de må dermed se seg fornøyd med 11.-plass på tabellen.

    (NTB)

    Bpk8eLb85F0
    Foto: AP
  • Botheim matchvinner etter at «Tokki» mistet hodet

    Tokmac «Tokki» Nguen mistet de siste sju minuttene av storkampen mellom Djurgården og Malmö etter at han fikk rødt kort. Så ble Erik Botheim helten på overtid.

    – Det var en kjempetøff kamp med høy temperatur. Vi visste at det var marginer som ville avgjøre det, sa Botheim til Discovery og fortsatte:

    – Det er dritdeilig. Overtidsscoring borte mot Djurgården, får man noe deiligere enn det?

    Kampen tok fyr i sluttminuttene med en nordmann på hvert sitt lag i hovedrollene.

    I 82. spilleminutt på stillingen 0-0 var Nguen på vei gjennom, men ble stoppet av Malmö-forsvarer Derek Cornelius.

    Cornelius jublet hemningsløst over Nguen, som svarte med å løpe ned canadieren og fikk raskt det røde kortet.

    – Jeg spurte linjedommeren hvorfor jeg fikk rødt, og da sa han at jeg slo. Det er helt feil, sier Nguen ifølge TT og forklarer:

    – Det første instinktet var å jage ballen, men så sto han der. Han provoserte meg, og jeg gikk med på det.

    Det skulle vise seg å bli skjebnesvangert for vertene, for tre minutter på overtid stanget Botheim inn matchvinnerscoringen for Malmö. (NTB)

    Fotboll, Allsvenskan, Djurgården - Malmö FF
    Foto: BILDBYRÅN
  • Arne Slot: – Jeg vil til Liverpool

    Feyenoord-trener Arne Slot legger ikke skjul på ønske om å bli Jürgen Klopps etterfølger som Liverpool-manager.

    – Det er ingen hemmelighet at jeg vil til Liverpool, iser Slot til ESPN like før Feyenoords kamp mot Go Ahead Eagles torsdag kveld.

    – Feyenoord og Liverpool er i forhandlingssamtaler. Jeg venter på hva som kommer ut av det. Jeg er selvskikker, og venter på at klubbene skal komme til enighet, fortsetter Slot.

    Nederlenderen har de siste dagene blitt sterkt koblet til Liverpool-jobben når Klopp forsvinner etter sesongen.

    Den nederlandkse storavisen De Telegraaf har skrevet at Feyenoord kan kreve opptil 15 millioner euro for Slot, som har en kontrakt med klubben som går ut sommeren 2026.

    Liverpool-kaptein Virgil van Dijk har snakket varmt om landsmannen som en potensiel manager.

    – Jeg synes han spiller på en måte og med en sånn filosofi at han kunne vært Liverpool-manager. Vi får se. Neste år kan vi fokusere på det, sa van Dijk til nederlandske Viaplay onsdag.

    Arne Slot
    Foto: Russell Cheyne / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal