Normal

– Om du lot 100 utøvere gå gjennom det samme, hadde 99 knekt sammen

Caster Semenya vant VM som 18-åring og ble kalt et av tidenes friidrettstalent. Men etter den svært offentlige debatten om hvilket kjønn hun egentlig er, har den Bislett Games-aktuelle løperen aldri blitt den samme igjen.

Italy Athletics Diamond League

 • Se Bislett Games på NRK1 eller NRK.no fra klokken 17.50!

– Noe har nok skjedd. Hun virker i alle fall verken særlig sprek eller godt trent nå, sier Vebjørn Rodal, NRKs friidrettskommentator og tidligere 800-meterløper.

19. august 2009 suste en 18 år gammel Caster Semenya inn til et overlegent gull på 800-meter under VM i Berlin.

Hun kom litt ut av intet den sesongen.

Semenya Gender Test

Semenya vant sitt første og foreløpig siste VM-gull som 17-åring.

Foto: Anja Niedringhaus / AP

Året før hadde Semenya vunnet junior-VM, men tiden hennes i VM-finalen var nesten ni sekunder raskere.

Konkurrentene hadde lenge klødd seg i hodet over nykommeren, som skilte seg ut med sin muskuløse kropp og kraftfulle løpestil. Og ikke minst over at hun virket helt umulig å slå.

Det hele virket nesten for godt til å være sant, men så skulle det heller ikke vare lenge.

Når Semenya torsdag kveld gjester Bislett Games i Oslo har ikke konkurrentene lenger noen særlig grunn til å frykte henne.

Høylytte spekulasjoner

Sørafrikaneren fremstår som en helt annen utgave av seg selv enn den hun var i 2009. Steget er ikke like lett, det ser tyngre ut når hun løper.

Da 23-åringen løp 800-meter i Diamond League i forrige uke endte hun desidert sist.

– Om det løpet kan jeg vel si at hun hadde hatt problemer med å bli norgesmester også, sier Rodal.

Hva skjedde egentlig med Caster Semenya?

Mye av svaret ligger nok i det de fleste først og fremst forbinder med henne, nemlig den ganske ydmykende debatten som handlet om hvorvidt Semenya er kvinne eller mann.

Artikkelen fortsetter under videoen

Kommentatorer: Lars Lystad og Vebjørn Rodal.

SE VIDEO: Caster Semenya endte sist på 800-meteren under Diamond League i Roma.

Spekulasjonene startet allerede før VM-seieren i 2009, men etterpå tok det ikke lang tid før de ble regelrett høylytte og svært så offentlige. Mange av konkurrentene sa rett ut at de trodde de løp mot en mann.

Det var vanskelig å ikke legge merke til Semenyas stemme, som er mørk og dyp, samt den relativt maskuline fremtoningen. At hun var så mye bedre enn de andre svekket ikke akkurat mistankene, heller.

Media lot seg ikke be to ganger. 18 år gamle Semenya ble nærmest fotfulgt og pepret med spørsmål fra journalister fra hele verden.

Var hun dopet med testosteron? Var hun kjønnsoperert? Eller var hun tvekjønnet? Hadde hun i så fall urettferdig gode fysiske forutsetinger i forhold til konkurrentene?

– Det må ha vært ekstremt vanskelig for en da 18 år gammel jente å oppleve noe sånt. Det fikk en så ekstrem eksponering. Det ble en stor snakkis, og det må ha vært mye pinlig og flaut for henne. Det er klart folk kan bli merket av sånt, sier Rodal.

– Hun var deprimert

Debatten ble starten på en nedtur som Semenya fortsatt virker å ikke helt være ferdig med.

Med unntak av OL-sølvet i 2012 har sørafrikaneren, som opprinnelig startet med løpetrening for å bli god i fotball, sjelden vært i nærheten av resultatene i 2009.

Det ble til slutt slått fast at Semenya får lov til å konkurrere som kvinne. Utover det har man ikke fått vite noe om resultatet i kjønnstesten hun til slutt måtte ta, etter å ha hatt konkurransenekt i nesten et år.

ATHLETICS-FIN-ZAF-SEMENYA -

Semenya gjorde comeback i Finland etter et år på sidelinjen. Hun konkurrerte ikke på grunn av anklagene om at hun egentlig var mann.

Foto: Roni Rekomaa / Afp

I 2010 gjorde hun comeback i et lite stevne i Finland, hvor manageren hennes kommer fra. Journalistene hadde selvsagt tatt turen inn i de dype skogene for å høre hvordan det gikk med henne.

– Jeg har vært mye lei meg, men jeg gjorde jobben min også. Jeg ville tilbake, sa en beskjeden Semenya.

Manageren Jukka Härkönen har aldri lagt skjul på at han mener behandlingen løperen fikk var uholdbar.

– Hun ble fryktelig dårlig behandlet av den internasjonale utøverorganisasjonen og friidrettsforbundet i Sør-Afrika, sier han til The Telegraph, og legger til:

– Jeg så aldri Caster gråte over det som skjedde, men hun var veldig deprimert. Hvis du lot 100 toppidrettsutøvere gå gjennom det samme, ville 99 av dem knekke sammen og ikke klare å konkurrere.

Ble droppet av OL-programmet

Semenya selv har flere ganger understreket at hun nå har lagt det hele bak seg.

– Det tilhører fortiden. Man må konsentrere seg om fremtiden. Jeg trenger ikke forholde meg til det der lenger. Jeg kan konsentrere meg om løpingen, det er alt, sier hun til PTI.

– For hvert år jeg opplever, blir jeg en mer avslappet utøver. Jeg vet nå hva som er viktig å høre på og hva jeg skal ignorere.

Etter comebacket har det vært relativt stille rundt Semenya. Da hun tok sølv i OL i 2012 trodde mange hun omsider var tilbake i godt, gammelt slag, men heller ikke dette varte lenge.

I fjor ble hun droppet av det sørafrikanske OL-programmet, som beskyldte henne for å sluntre unna med treningen.

– Vi kan ikke støtte en utøver som det akkurat nå, sa lederen Tubby Reddy.

Denne uken ble det klart at hun ikke er kvalifisert til sitt uttalte store mål denne sesongen, Samveldelekene i Glasgow. Resultatene var ikke gode nok til en plass i troppen.

Semenya har ofte pekt på skader som årsaken til at ikke alt går på skinner, men i mai uttalte hun at 2014 skal bli hennes år. Hun er endelig skadefri, noe hun takker treneren Maria Mutola for.

London Olympics Athletics Women

Mange trodde Semenya var tilbake på topp da hun tok OL-sølv i 2012, men året etter fikk hun ikke være med i det sørafrikanske OL-programmet lenger.

Foto: Matt Slocum / Ap

– Akkurat nå fokuserer jeg bare på studiene mine og treningen. Det er ikke noe annet som skjer nå, sier hun til Sowetianlive.co/az.

Til tross for manglende toppresultater i det siste er Semenya fortsatt regnet som et trekkplaster i de fleste stevnene hun deltar på. Hun har kjendisstatus, og mange har fortsatt forventninger til henne.

– Må respektere henne

Rodal synes det er litt trist at karrieren til den en gang så lovende løperen gikk så kjapt bratt nedover.

– Om du tar bort alle spekulasjoner, var hun nok et av de største løpetalentene man har sett på kvinnesiden, sier han.

Rodal har sine tvil om at man får se Semenya på topp verken nå eller senere i sesongen.

– Etter det jeg så av henne i Roma i forrige uke har jeg ingen forventninger til henne under Bislett Games, i alle fall. Der får vi heller glede oss over andre løpere. Jeg tviler også på at hun kan komme tilbake på toppnivå denne sesongen. Grunnlaget virker for tynt, sier han.

NRK-eksperten ser likevel ikke bort fra at hun kan slå tilbake en dag.

– I mellomtiden må vi bare respektere henne for den friidrettsutøveren hun er, og ikke tenke så mye over hvordan hun er skapt. Hun har måttet gå en lang vei for å komme dit hun er nå, sier Rodal.

Siste nytt

 • Keita snudde til seier

  Aboubakar Keita stod for 3-2-målet i det 87. minutt da Stabæk tok tre viktige poeng Ranheim på Nadderud. Mads Reginiussen scoret begge Ranheims mål, mens Franck Boli scoret to for Stabæk.

  Aboubakar Keita
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • Håland scoret sitt 10.

  Erling Håland (18) kom opp i tosifret antall seriemål da han ga Molde ledelsen i 2-1-seieren borte mot Strømsgodset. MFK tok med det over bronseplassen, siden Haugesund tapte 1-2 borte mot Kristianseund.

  Eliteserien fotball, menn: Strømsgodset - Molde
  Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
 • Første borteseier siden 2015

  Start hadde ikke vunnet på bortebane siden mai i 2015, men snudde fra 0-1 til 2-1 mot Bodø/Glimt. Philip Zinckernagel sendte Glimt foran etter 70 minutter. Elliot Käck utlignet for Start, og Mathias Bringaker scoret seiersmålet fem minutter før slutt.

  Start - Bodø/Glimt
  Foto: Mats Torbergsen / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
NRK Sport Live
NRK Sport Live
NRK Sport Live
Sport i dag
4-4-2 Eliteserien: Lillestrøm - Tromsø
Team Ingebrigtsen