Hopp til innhold

Hva er tidenes EM-mål?

Frekk Ronaldo-hælflikk, frisparkkanoner og en horisontal Zlatan. Fotball-EM har alltid servert oss skåringer fra øverste hylle, men hvilket mål er tidenes fineste? Vi vil ha din stemme.

Hungary v Portugal - EURO 2016 - Group F

MED PÅ LISTEN: Cristiano Ronaldo har en vane for å levere fine scoringer.

Foto: Robert Pratta / Reuters

Mens EM pågår for fullt er det på tide å dykke ned i arkivet og se tilbake på noen minneverdige øyeblikk.

For hva er egentlig tidenes EM-mål?

Kandidatene er mange.

Kanskje har noen av disse skåringene gitt deg gåsehud, fått deg opp av sofaen eller gitt deg lyst til å rive deg i håret.

Tidenes EM-mål

Vi har plukket ut noen av kandidatene til det vi mener kan kjempe om tittelen som tidenes mål i EM.

Rekkefølgen vår er tilfeldig.

PS: Nederst i saken kan du stemme på din favoritt!

2016: Cristiano Ronaldo, Portugal – Ungarn

Siden han entret seniorfotballen har Cristiano Ronaldo vært en av fotballens største artister, og i Portugals siste kamp i gruppespillet i EM i Frankrike, vartet han opp med denne frekkasen av en hælflikk. Portugal og Ronaldo gikk helt til topp og vant finalen 1–0 over vertsnasjon Frankrike.

2000: Frank de Boer, Nederland – Frankrike

Hvem elsker vel ikke et godt frisparkmål? Lenge var Frank de Boer Nederlands fremste frisparkspesialist, og alltid først i køen når det gjaldt. Hans knallharde ytterskrudde kanon mot Frankrike i 2000-EM på hjemmebane viser hvorfor.

1996: Karel Poborsky, Tsjekkia – Portugal

Kjapp i beina, kjapp i hodet, og med en ballfølelse myk som nystrøket fløyel. Slik husker vi tsjekkiske Karel Poborsky. Hans sylfrekke lobb mot Portugal under EM i England hjemsøker fortsatt portugisernes målvakt Vitor Baía den dag i dag.

1996: Paul Gascoigne, England – Skottland

I rivaloppgjøret mellom England og Skottland i 1996-EM serverte en av de mest ikoniske spillerne i Engelsk fotballs historie en skåring få kan glemme. Med en innovativ førsteberøring og en avslutning kjøligere enn flytende nitrogen punkterte Paul Gascoigne kampen for vertsnasjonen.

2012: Zlatan Ibrahimovic, Sverige – Frankrike

Et lite skår i fotballgleden er at dette mesterskapet blir uten Zlatan. Den svenske løven har for vane å levere det spektakulære når det gjelder, og mot Frankrike i EM 2012 la han seg til rette i horisontalen og banket inn et mesterverk av en skåring. Seieren over Frankrike var deres eneste trepoenger i mesterskapet som stoppet etter gruppespillet.

2016: Xherdan Shaqiri, Sveits – Polen

Det er lite ved Xherdan Shaqiri som minner om Zlatan, men i kategorien «spektakulære EM-skåringer» stiller de begge kruttsterkt. Den tekniske sveitseren viste spenst, timing og akrobatikk fra øverste hylle da han dunket inn målet som sikret Sveits ekstraomganger i 8-delsfinalen mot Polen. Polakkene gikk videre etter å ha vunnet 5–4 i den påfølgende straffesparkkonkurransen.

2012: Mario Balotelli, Italia – Irland

Det var en tid da Mario Balotelli var spydspissen i det Italienske laget. Mye kan sies om hans videre karriere, men at han var solid på sitt beste, det kan ingen ta fra ham. Mot Irland i Polen- og Ukraina-EM viste han hva man kan utrette med mann i rygg og et hjørnespark som egentlig er slått litt for langt bak. Imponerende!

1988: Ronnie Whelan, Irland – Sovjetunionen

Om det ikke var nok med bidragene fra Shaqiri og Zlatan, er det enda en skåring fra horisontalen som målbandt et EM. Vertsnasjonen Vest-Tyskland fikk se irske Ronnie Whelan konvertere et innkast på mesterlig vis. Legg gjerne merke til hvordan han bruker hele kroppen i tilslaget. Rett og slett vakkert!

2004: Maniche, Nederland – Portugal

Kort slått hjørnespark. Pang. Så enkelt kan det gjøres. Ingen liste over ti EM-skåringer er komplett uten et skudd som skrus lekkert inn i lengste hjørne. Portugals Maniches prestasjon mot Nederland forærte lagkompisen karrierens letteste målgivende pasning, og målet sikret en 2-1-seier over Nederland i semifinalen. Finalen ble tapt for Hellas.

1988: Marco van Basten, Nederland – Sovjetunionen

Marco van Basten. En av de største. Det den mannen gjorde med en ball var til tider vanskelig å forstå. Som da han smalt til en volley fra en nesten umulig vinkel mot det som da var Sovjetunionen under EM i 88. Skuddet var så hardt og godt plassert, at selv om keeper dekker store deler av buret, så var det en umulighet å stoppe den ikoniske skåringen.

2021: Patrik Schick, Skottland - Tsjekkia

I det 52. minutt mottok Schick ballen på midtbanen og valgte like så godt å fyre av et skudd fra hele 45,5 meter. Skottlands keeper David Marshall sto langt ute og måtte dermed se ballen gå i mål over ham. Et mål som nå fører seg inn i historiebøkene. Ifølge statistikknettstedet OptaJoe er dette det lengste langskuddet scoret et europeisk mesterskap siden 1980.

2021: Paul Pogba, Frankrike - Sveits

Paul Pogba har det med å skape overskrifter, og denne gangen etter en fantastisk scoring mot Sveits i EMs åttedelsfinale. Han ladet slegga fra rundt 25 meters hold og curlet ballen opp i krysset. Hovedpersonen selv jublet nærmest før ballen traff nettmaskene og det sto 3–1.

Hvem mener du har tidenes EM-mål?

Siste nytt

  • Nadal gjorde kort prosess i etterlengtet comeback – feide Cobolli av grusen

    Rafael Nadal imponerte da han endelig var tilbake på tennisbanen igjen. 37-åringen feide Flavio Cobolli av grusen i Barcelona Open.

    Nadal vant 6-2, 6-3 over den 62.-rangerte italieneren. Dermed tok han seg videre til kamp mot Alex de Minaur i neste runde. Nadal har vunnet turneringen 12 ganger.

    Det var gruskongens første kamp på favorittunderlaget siden han slo Casper Ruud i finalen i Roland-Garros i juni 2022. Han har vært plaget av skader siden da, og hans forrige kamp var i januar.

    Under skadeoppholdet har Nadal falt til 644.-plass på ATP-rankingen. (NTB)

    Nadal
    Foto: NTB
  • Norges håndballmenn møter Danmark og Frankrike i OL-gruppespillet

    Norge kom i gruppe med blant andre Danmark og tittelforsvarer Frankrike da trekningen for OL-turneringen i håndball for menn ble foretatt i Paris.

    Tirsdagens trekning ble foretatt i forbindelse med styremøtet i Det internasjonale håndballforbundet (IHF) i OL-byen.

    Norge havnet i gruppe B med Danmark, Ungarn, Frankrike, Egypt og Argentina.

    De tolv OL-klare nasjonene ble fordelt i to grupper med seks lag i hver. De fire beste i hver gruppe tar seg til kvartfinalene.

    OL-turneringen i håndball spilles fra 27. juli til 11. august. Innledningskampene er lagt til Paris Expo Porte de Versailles, og finalerundene skal spilles i Stade Pierre-Mauroy i Lille.

    Frankrike er tittelforsvarer i OL både for kvinner og menn. (NTB)

    EHF 2024 Mens European Handball Championship Main Round Norway v Portugal
    Foto: CATHRIN MUELLER / Reuters
  • Norges håndballkvinner møter Danmark og Sverige i OL-gruppespillet

    Norge kom i gruppe med blant andre Danmark og Sverige da trekningen for OL-turneringen i håndball for kvinner ble foretatt i Paris.

    Tirsdagens trekning ble foretatt i forbindelse med styremøtet i Det internasjonale håndballforbundet (IHF) i OL-byen.

    Norge havnet i gruppe A med Tyskland, Slovenia, Sverige, Danmark og Sør-Korea.

    Norges herrer møter Danmark, Frankrike, Ungarn, Egypt og Argentina i deres OL-gruppe.

    De tolv OL-klare nasjonene ble fordelt i to grupper med seks lag i hver. De fire beste i hver gruppe tar seg til kvartfinalene.

    Norge var i samme seedingspulje som Kroatia, og kroatene var dermed de eneste Norge ikke kunne trekke. Frankrike fikk som tittelforsvarer velge gruppe etter at fem lag var trukket i hver. (NTB)

    gaGQ0Njsuwg
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal