Hva er tidenes EM-mål?

Frekk Ronaldo-hælflikk, frisparkkanoner og en horisontal Zlatan. Fotball-EM har alltid servert oss skåringer fra øverste hylle, men hvilket mål er tidenes fineste? Vi vil ha din stemme.

Hungary v Portugal - EURO 2016 - Group F

MED PÅ LISTEN: Cristiano Ronaldo har en vane for å levere fine scoringer.

Foto: Robert Pratta / Reuters

Mens EM pågår for fullt er det på tide å dykke ned i arkivet og se tilbake på noen minneverdige øyeblikk.

For hva er egentlig tidenes EM-mål?

Kandidatene er mange.

Kanskje har noen av disse skåringene gitt deg gåsehud, fått deg opp av sofaen eller gitt deg lyst til å rive deg i håret.

Tidenes EM-mål

Vi har plukket ut noen av kandidatene til det vi mener kan kjempe om tittelen som tidenes mål i EM.

Rekkefølgen vår er tilfeldig.

PS: Nederst i saken kan du stemme på din favoritt!

2016: Cristiano Ronaldo, Portugal – Ungarn

Siden han entret seniorfotballen har Cristiano Ronaldo vært en av fotballens største artister, og i Portugals siste kamp i gruppespillet i EM i Frankrike, vartet han opp med denne frekkasen av en hælflikk. Portugal og Ronaldo gikk helt til topp og vant finalen 1–0 over vertsnasjon Frankrike.

2000: Frank de Boer, Nederland – Frankrike

Hvem elsker vel ikke et godt frisparkmål? Lenge var Frank de Boer Nederlands fremste frisparkspesialist, og alltid først i køen når det gjaldt. Hans knallharde ytterskrudde kanon mot Frankrike i 2000-EM på hjemmebane viser hvorfor.

1996: Karel Poborsky, Tsjekkia – Portugal

Kjapp i beina, kjapp i hodet, og med en ballfølelse myk som nystrøket fløyel. Slik husker vi tsjekkiske Karel Poborsky. Hans sylfrekke lobb mot Portugal under EM i England hjemsøker fortsatt portugisernes målvakt Vitor Baía den dag i dag.

1996: Paul Gascoigne, England – Skottland

I rivaloppgjøret mellom England og Skottland i 1996-EM serverte en av de mest ikoniske spillerne i Engelsk fotballs historie en skåring få kan glemme. Med en innovativ førsteberøring og en avslutning kjøligere enn flytende nitrogen punkterte Paul Gascoigne kampen for vertsnasjonen.

2012: Zlatan Ibrahimovic, Sverige – Frankrike

Et lite skår i fotballgleden er at dette mesterskapet blir uten Zlatan. Den svenske løven har for vane å levere det spektakulære når det gjelder, og mot Frankrike i EM 2012 la han seg til rette i horisontalen og banket inn et mesterverk av en skåring. Seieren over Frankrike var deres eneste trepoenger i mesterskapet som stoppet etter gruppespillet.

2016: Xherdan Shaqiri, Sveits – Polen

Det er lite ved Xherdan Shaqiri som minner om Zlatan, men i kategorien «spektakulære EM-skåringer» stiller de begge kruttsterkt. Den tekniske sveitseren viste spenst, timing og akrobatikk fra øverste hylle da han dunket inn målet som sikret Sveits ekstraomganger i 8-delsfinalen mot Polen. Polakkene gikk videre etter å ha vunnet 5–4 i den påfølgende straffesparkkonkurransen.

2012: Mario Balotelli, Italia – Irland

Det var en tid da Mario Balotelli var spydspissen i det Italienske laget. Mye kan sies om hans videre karriere, men at han var solid på sitt beste, det kan ingen ta fra ham. Mot Irland i Polen- og Ukraina-EM viste han hva man kan utrette med mann i rygg og et hjørnespark som egentlig er slått litt for langt bak. Imponerende!

1988: Ronnie Whelan, Irland – Sovjetunionen

Om det ikke var nok med bidragene fra Shaqiri og Zlatan, er det enda en skåring fra horisontalen som målbandt et EM. Vertsnasjonen Vest-Tyskland fikk se irske Ronnie Whelan konvertere et innkast på mesterlig vis. Legg gjerne merke til hvordan han bruker hele kroppen i tilslaget. Rett og slett vakkert!

2004: Maniche, Nederland – Portugal

Kort slått hjørnespark. Pang. Så enkelt kan det gjøres. Ingen liste over ti EM-skåringer er komplett uten et skudd som skrus lekkert inn i lengste hjørne. Portugals Maniches prestasjon mot Nederland forærte lagkompisen karrierens letteste målgivende pasning, og målet sikret en 2-1-seier over Nederland i semifinalen. Finalen ble tapt for Hellas.

1988: Marco van Basten, Nederland – Sovjetunionen

Marco van Basten. En av de største. Det den mannen gjorde med en ball var til tider vanskelig å forstå. Som da han smalt til en volley fra en nesten umulig vinkel mot det som da var Sovjetunionen under EM i 88. Skuddet var så hardt og godt plassert, at selv om keeper dekker store deler av buret, så var det en umulighet å stoppe den ikoniske skåringen.

2021: Patrik Schick, Skottland - Tsjekkia

I det 52. minutt mottok Schick ballen på midtbanen og valgte like så godt å fyre av et skudd fra hele 45,5 meter. Skottlands keeper David Marshall sto langt ute og måtte dermed se ballen gå i mål over ham. Et mål som nå fører seg inn i historiebøkene. Ifølge statistikknettstedet OptaJoe er dette det lengste langskuddet scoret et europeisk mesterskap siden 1980.

2021: Paul Pogba, Frankrike - Sveits

Paul Pogba har det med å skape overskrifter, og denne gangen etter en fantastisk scoring mot Sveits i EMs åttedelsfinale. Han ladet slegga fra rundt 25 meters hold og curlet ballen opp i krysset. Hovedpersonen selv jublet nærmest før ballen traff nettmaskene og det sto 3–1.

Hvem mener du har tidenes EM-mål?

Siste nytt

 • KFUM vann kvalik-drama

  KFUM er klar for vidare eliteseriekvalifisering etter 3-3 og 5-4 på straffespark mot Fredrikstad i kampen som hadde alt.

  Snuoperasjon, ekstraomgangar, scoring langt på overtid, to raude kort, og straffespark - det blei drama i snøveret i Fredrikstad.

  FFK hadde sigeren i lomma, men på overtid av overtida av den siste ekstraomgangen sikra Bilal Njie KFUM 3-3 og straffesparkkonkurranse mot Fredrikstad.

  Olav Øby sette den aller første straffen i tverrliggaren. Deretter scora alle på sine straffer, med Johannes Humelvoll Nunez som matchvinnar.

  Før det hadde heimepublikummet fått sjå sitt lag hente inn 0-2 til 2-2 i ordinær tid.

  KFUM leia nemleg 2-0 ved pause etter ein omgang med klart overtak. Alagie Sanyang og Bilal Njie scora for gjestene.

  Så bytte FFK ut tre midtbanespelarar frå starten av andre omgang, og tok kommandoen.

  Henrik Kjelsrud Johansen reduserte etter 64 minutt og utlikna to minutt før ordinær tid var ute. På overtid smelte FFKs Nicolay Solberg ballen i tverrliggaren.

  Dermed gjekk kampen til ekstraomgangar, og det var den spanske innbytaren Maikel som på den etter kvart snødekte bana smelte inn det som såg ut som sigersmålet åtte minutt før slutt.

  Men tre minutt på overtid vippa Njie inn utlikninga.

  KFUMs Tore Andre Sørås fekk sitt andre gule kort like før slutt og måtte gå av bana. Langt på overtid av ekstraomgangane fekk også FFKs Ayoub Aleesami

  KFUM skal møte Jerv i Grimstad søndag. Vinnaren der skal møte det tredje siste laget i eliteserien i avgjerande kamp.

  Bilal Njie, KFUM
  Foto: Terje Pedersen / NTB
 • Manchester United får PL-motstand

  Den tredje runden av FA-cupen er trukket, og her er noen utvalgte oppgjør:

  Swansea City – Southampton

  Chelsea – Chesterfield

  Liverpool – Shrewbury Town

  Leicester City – Watford

  Hull City – Everton

  Tottenham Hotspur – Morecambe

  Millwall – Crystal Palace

  Swindon Town – Manchester City

  Manchester United –Aston Villa

  Wolverhampton – Sheffield United

  Newcastle – Cambridge United

  West Ham – Leeds United

  Chartlon Athletic – Norwich

  Nottingham Forest – Arsenal

  Maguire
  Foto: Rui Vieira / AP
 • Tre positive tester i håndball-VM

  Kroatia må stille uten Ćamila Mičijević, Ivana Dežić og Dora Krsnik i kveldens kamp mot Japan i håndball-VM, da trioen har testet positivt for korona. Resten av troppen har mottatt negative prøvesvar, og kampen går som normalt. Du kan høre den på radiokanalen NRK Sport.

  Dora Krsnik
  Foto: Bo Amstrup / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal