Hopp til innhold

Hva driver Mourinhos stadige raseri mot dommerne?

KOMMENTAR: Det var José Mourinho på sitt mest impulsive. Paul Pogba hadde forventet å bli taklet, men falt sammen uten å bli rørt, og fikk gult kort for filming.

Jose Mourinho sendt på tribunen

UTVIST: Her blir José Mourinho sendt på tribunen mot West Ham av dommer Jonathan Moss.

Foto: Carl Recine / Reuters

På sidelinjen slo Mourinho neven i luften og meiet til det første han så – en stakkars drikkeflaske.

Portugiseren ble umiddelbart henvist til tribunen for andre gang på fire uker. Strengt? Kanskje. Men Manchester United-sjefen har nå betalt nesten to millioner kroner i bøter siden han returnerte til England i 2013, og er oppe i 15 utvisninger totalt i karrieren.

Det er utrolige tall. Det er noe med mennene i svart som får Mourinho til å se rødt.

Men hva? Selv om United har vært noe uheldige, er ingen trenere så uheldige at de har dommerne mot seg til enhver tid, til tross for at Mourinhos vaner tilsier nettopp dette.

I stedet handler det om en besettelse som har fulgt Mourinho i årevis.

Sjarmtrollet

Om Mourinho er skeptisk til dommerne, er det muligens fordi han selv vet hvordan de kan manipuleres. Da han ankom Chelsea i 2004, inviterte han Graham Poll til treningsfeltet.

– Han var veldig sjarmerende og introduserte meg for laget som den beste dommeren i Europa, skrev Poll.

Det var selvsagt Poll som skulle dømme Chelseas åpningskamp hjemme mot Manchester United. Da Chelsea hadde vunnet 1–0, spurte Mourinho ham om alt var OK. Poll nevnte at dommergarderoben kunne trenge et par malingsstrøk.

Da Poll returnerte noen uker senere, hadde garderoben fått to nye dusjer, ekstra toaletter og en flatskjerm.

Satt i håndjern

Det er slik Mourinho har jobbet; hver detalj kan påvirkes. Av samme grunn har han ofte lagt direkte press på dommerne, enten ved å flokke spillerne rundt dem eller å klage selv.

Dette har lenge blitt ansett som del av et spill. Spesielt i Chelsea (2004–07) og Internazionale var Mourinho en mester i å få spillerne til å tro av hele verden var imot dem: pressen, dommerne, nøytrale, ligaen, UEFA; alt og alle.

Dette styrket motivasjonen og samholdet i troppen. Det var Mourinho på sitt beste som psykolog.

Av og til nådde det ekstreme høyder. Da Inter fikk to spillere utvist mot Sampdoria, krysset Mourinho hendene for å imitere et håndjern, og ble suspendert i tre kamper.

– Jeg tror han mente å si at det er noen som prøver å stoppe oss, sa Inter-president Massimo Moratti.

Jose Mourinho mot Sampdoria

HÅNDJERN: For denne håndjern-gesten fikk Jose Mourinho tre kampers karantene.

Foto: GIUSEPPE CACACE / AFP

Skuespill og paranoia

Det samme fortsatte i Real Madrid, hvor Mourinho kom til én pressekonferanse etter en kamp med en liste med 13 feil han mente dommeren hadde gjort mot hans lag.

Senere leverte han en utrolig anklagelse om at UEFA favoriserte Barcelona, muligens fordi de ble sponset av Unicef. Suspensjonen ble fem kamper.

Tilbake i Chelsea hevdet han at det fantes en «kampanje» mot laget. Selv klubbens medieavdeling ble satt til å publisere offisielle artikler hvor eksperter og tidligere dommere kritiserte avgjørelser som hadde gått mot Chelsea.

Det var en koordinert strategi, repetert konstant.

Men var det rent skuespill? Eller tror Mourinho genuint at han alltid har dommerne mot seg?

Tre sorte får

Det virker i så fall drøyt om har Mourinho trodd dette både i England, Italia og Spania, i løpet av en periode på 12 år. Samtidig mangler det ikke på hendelser som fremstiller ham som paranoid.

Da hans Porto møtte Deportivo La Coruña borte i mesterligaen i 2004, ble lagets buss stående fast i trafikk på vei til stadion. Porto kom frem kun én time før avspark.

– Det var utvilsomt meningen at bussen skulle bli sittende fast i trafikk, skrev Mourinho senere.

Mourinho har selv mistenkt forræderi blant sine egne. I Madrid raste han mot stallen etter at troppen før en kamp mot Barça hadde blitt lekket til pressen. Senere snakket han om «tre sorte får» i spillergruppen som jobbet mot ham.

I Chelsea skjedde noe lignende. Før en kamp mot Southampton sa han til pressen:

– Jeg er sikker på at dere har «rotter» som kan fortell dere hva som skjer.

Fikk huden full

Dette gjør det ikke umulig at Mourinho genuint tror at dommerne er imot ham. Nylig siterte The Guardian selvbiografien til Howard Webb, den tidligere toppdommeren, som fortalte at dommersjefene hadde besøkt Mourinho i Chelsea for å få slutt på klagingen.

Mourinho listet umiddelbart opp en rekke avgjørelser han følte hadde gått imot Chelsea, før dommerne ga ham en liste med avgjørelser som faktisk hadde gått for hans lag.

Innen det hadde Mourinho allerede slaktet den oppmøtte representanten fra Premier League, med ord som visstnok ikke passet særlig godt på trykk.

Dette var ikke spill for galleriet. Verken spillere eller presse var til stede.

Mourinho var oppriktig rasende.

FBL-ENG-PR-MAN UTD-BURNLEY

TRIBUNEN: Her er Jose Mourinho på tribunen etter at han ble utvist tidligere denne sesongen.

Foto: OLI SCARFF / Afp

Brannstifteren

Dette passer inn i en større trend om at Mourinho blir mer uforutsigbar når ting går imot. Når realiteten ikke samsvarer med selvbildet som vinner, søker han forklaringer.

– Han aksepterte ikke tap i det hele tatt, selv ikke på trening. Han kunne ikke fatte hvordan det var mulig, sa John Terry i Carlo Ancelottis bok Quiet Leadership.

Dette retter søkelyset mot eksterne faktorer. I det tredje året i Madrid, da laget slet enormt, skyldte han på dommere, presse og egne spillere. Bensin ble kastet på bålet da han sa at Barça hadde vært det beste laget de siste 20 eller 30 årene.

– Incendiario, var overskriften i avisen Marca. Brannstifter.

Alternative syndebukker har vært kampprogrammet og ballguttene. I United har Luke Shaw blitt kritisert, samt uflaks.

– Dette laget er det mest uheldige i Premier League, sa Mourinho for to uker siden.

Utdatert strategi

Det var altså ingen skuespiller som klinket til drikkeflasken på Old Trafford. Da Mourinho snakket om suspensjonen fredag, følte han at han ble behandlet strengere enn andre trenere.

– Det eneste jeg ønsker er at de samme reglene gjelder for alle.

Selv om dette faktisk skulle være del av en «alle mot oss»-strategi, ser det ikke ut til at effekten er verdt bryet. Båndet mellom ham og spillerne har aldri vært like sterkt siden han forlot Inter, og det skulle bare mangle at spillerne gjennomskuer trikset når det brukes i hver eneste klubb.

Dermed sitter Mourinho kun igjen med bøter og suspensjoner som lønn for klagingen. Han skyter seg selv i foten.

Skribenter i engelsk presse har oppfordret ham til å slutte med vaset. De mener det distraherer spillerne og setter klubben i et dårlig lys. Selvsagt har de rett.

Spørsmålet er bare om Mourinho i det hele tatt er i stand til å endre det selv.

Siste nytt

  • Skaslien og Nedregotten til semifinale i curling-VM

    Det norske ekteparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten knuste Spania 9-3 og vant med det gruppen i VM i parcurling.

    Det betyr at de går direkte videre til semifinalen. Sveits, som lå likt med Norge før sist gruppespillskamp, tapte 7-8 for Japan.

    Den norske duoen endte som eneste par med sju seire på ni kamper.

    Estland ble nummer tre i gruppen og skal sammen med Sveits ut i utslagsrunde mot toer- og treerlagene fra gruppe B, som fortsatt har én kamp igjen å spille.

    Skaslien og Nedregotten spiller sitt første mesterskap sammen siden de tok sølv i Beijing-OL i 2022. (NTB)

    Curling - Mixed Doubles Round Robin Session 13 - Switzerland v Norway
    Foto: ELOISA LOPEZ / Reuters
  • Ruud møter serber i Madrid

    Tennisstjernen Casper Ruud skal bryne seg på Miomir Kecmanovic i den 2. runden i storturneringen i Madrid. Serberen har vunnet flest kamper mellom de to.

    Torsdag ettermiddag vant Kecmanovic 1. runde mot kinesiske Zhang Zhizhen. Kampen var over på en drøy time og endte med sifrene 6-3, 6-2.

    Ruud har walkover til 2. runde i turneringen, der han møter Kecmanovic fredag.

    Kecmanovic vant de to første kampene mot Ruud på ATP-nivå. Det var riktig nok tilbake i 2019. Mye har skjedd for Ruud siden den gang, og i fjor ble Kecmanovic slått i finalen i Estoril.

    Italieneren Jannik Sinner venter for Ruud i en eventuell kvartfinale i den spanske hovedstaden. (NTB)

    Miomir Kecmanovic
    Foto: Denis Balibouse / Reuters
  • Spanske myndigheter griper inn – skal «overvåke» landets fotballforbund

    Spanias fotballforbund har havnet under lupen til den spanske regjeringen som følge av flere skandaler det siste året.

    Forbundet skal de neste månedene «overvåkes» av en uavhengig kommisjon underlagt Spanias idrettsråd (CSD).

    – Regjeringen vedtok denne avgjørelsen for å rette opp i den alvorlige situasjonen RFEF er i, slik at forbundet kan fornye seg under stabile forhold, står det i en melding fra CSD.

    Idrettsrådet har tette bånd til Spanias idrettsdepartement.

    Det har stormet rundt landets fotballforbund siden det mye omtalte kysset på podiet etter fjorårets VM-finale for kvinner. Da ble nybakt verdensmester Jenni Hermoso kysset på munnen av Spanias daværende fotballpresident Luis Rubiales.

    Senere trakk Rubiales seg fra vervet på grunn av bråket som fulgte, men ro i RFEF ble det ikke.

    I mars ble Rubiales og flere andre personer pågrepet som en del av etterforskningen av forbundets avtale om å legge den spanske supercupen til Saudi-Arabia. Mistanken handler om mulig pengevasking og korrupsjon. (NTB)

    Soccer Spain Rubiales
    Foto: Manu Fernandez / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal