Normal

Husmor-trim skal redde Røthes rygg

MERÅKER (NRK): Det var snakk om operasjon. Han vurderte å droppe klassisk. Nå gjør enkle styrkeøvelser ryggen sterkere og livet lysere for Sjur Røthe.

Sjur Røthe og Tor Arne Hetland

TAR GREP: Sjur Røthe jobber hardt for å få orden på ryggen.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

– Jeg slurvet med stabilitetstreningen og droppet husmor-øvelsene som er helt enkle, og som du ikke direkte blir en bedre skiløper av, men som indirekte gjør at man unngår slike ryggproblemer som jeg hadde i vinter, sier Sjur Røthe når NRK møter ham på landslagssamling i Meråker.

27-åringen fra Voss avsluttet sist sesong med å vinne selveste Kollen-femmila. Likevel var det en bekymret Røthe som tok vårferie.

For ryggen, som har vært problematisk i mange år, slo seg skikkelig vrang på et par ugunstige tidspunkter. For eksempel måtte han bryte 30 km fellesstart med skibytte under VM i Falun – en distanse han tok VM-medalje på to år tidligere.

Sjur Røthe

NEDTUR: Ryggproblemer gjorde Falun-VM til en skuffende opplevelse for Sjur Røthe.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

«Nå slutter jeg»

Den utløsende årsaken kan framstå som rimelig banal.

– Det er i hovedsak glipptak i klassisk som gjør at problemet oppstår, forteller han.

Derfor var Sjur Røthe etter VM-nedturen inne på tanken om å droppe å gå klassisk.

– Da jeg reiste hjem fra Falun, var jeg fast bestemt på at jeg ikke skulle ta i ei klassiskski mer. Så har det endret seg litt etter hvert. Når man legger så mye tid i det, mangfoldig hundre timer i året med klassisktrening, og ender opp med å skuffe seg selv, så må man revurdere litt. Det er veldig enkelt å si at «nå slutter jeg», forklarer han.

Men konklusjonen ble likevel at det enkle ikke nødvendigvis var det beste. Så da han skøytet inn til seier i Holmenkollen, var ikke tanken lenger å droppe klassisk.

Følges av fysioterapeut

Samtidig hadde han fortsatt ikke noe løsning på problemet. Det var fortsatt en risiko for operasjon.

I stedet viste de videre undersøkelsene at det var muskulaturen i ryggen som ikke har vært sterk nok. Det er det egentlige problemet, ikke glipptakene.

– Nå har jeg fast oppfølging på Lillehammer av en fysioterapeut som kjører øvelser sammen med meg og følger med at jeg gjør ting rett. Og på samling får jeg oppfølging av landslagets helseteam, sier Røthe.

Han føler at det hjelper. Men elt sikker tør han ikke være.

– Man får ikke glipptak på rulleski. Så det er først når man begynner å gå på snø man får svar på om øvelsene har hjulpet. Derfor føler jeg meg ikke hundre prosent trygg, sier Sjur Røthe.

Siste nytt

 • Krasj for norgesmesteren

  Anders Grøndal og kartleser Roger Eilertsen var klare NM-vinnere allerede før Rally Hedemarken. Lørdag ble det full stopp etter en stygg avkjøring på den fjerde prøven i årets siste NM-runde.

  – Den verste smellen i min karriere, sier Grøndal til VG.

  Han og kartleseren kom fra det uten skader, men ble likevel sendt til legesjekk.

  Anders Grøndal
  Foto: Micke Fransson/TT / NTB scanpix
 • Danske Astralis til finale

  Den andre semifinalen ble ikke så jevn som spådd. Danske Astralis er klare for finale i Counter-Strike GO-turneringen FaceIt Major etter å ha slått Team Liquid 16-7 i andre omgang, og 2-0 totalt. I søndagens finale møter de Na'Vi.

 • Real Madrid topper tabellen

  Marco Asensios mål i 1. omgang ble avgjørende da Real Madrid tok sesongens fjerde seier av fem mulige med 1-0 over Espanyol i La Liga. Hovedstadsklubben overtar tabelltoppen foran Barcelona, som med en kamp mindre spilt er ett poeng bak.

Sendeplan

Kl. Program Kanal