NRK Meny
Normal

Husmor-trim skal redde Røthes rygg

MERÅKER (NRK): Det var snakk om operasjon. Han vurderte å droppe klassisk. Nå gjør enkle styrkeøvelser ryggen sterkere og livet lysere for Sjur Røthe.

Sjur Røthe og Tor Arne Hetland

TAR GREP: Sjur Røthe jobber hardt for å få orden på ryggen.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

– Jeg slurvet med stabilitetstreningen og droppet husmor-øvelsene som er helt enkle, og som du ikke direkte blir en bedre skiløper av, men som indirekte gjør at man unngår slike ryggproblemer som jeg hadde i vinter, sier Sjur Røthe når NRK møter ham på landslagssamling i Meråker.

27-åringen fra Voss avsluttet sist sesong med å vinne selveste Kollen-femmila. Likevel var det en bekymret Røthe som tok vårferie.

For ryggen, som har vært problematisk i mange år, slo seg skikkelig vrang på et par ugunstige tidspunkter. For eksempel måtte han bryte 30 km fellesstart med skibytte under VM i Falun – en distanse han tok VM-medalje på to år tidligere.

Sjur Røthe

NEDTUR: Ryggproblemer gjorde Falun-VM til en skuffende opplevelse for Sjur Røthe.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

«Nå slutter jeg»

Den utløsende årsaken kan framstå som rimelig banal.

– Det er i hovedsak glipptak i klassisk som gjør at problemet oppstår, forteller han.

Derfor var Sjur Røthe etter VM-nedturen inne på tanken om å droppe å gå klassisk.

– Da jeg reiste hjem fra Falun, var jeg fast bestemt på at jeg ikke skulle ta i ei klassiskski mer. Så har det endret seg litt etter hvert. Når man legger så mye tid i det, mangfoldig hundre timer i året med klassisktrening, og ender opp med å skuffe seg selv, så må man revurdere litt. Det er veldig enkelt å si at «nå slutter jeg», forklarer han.

Men konklusjonen ble likevel at det enkle ikke nødvendigvis var det beste. Så da han skøytet inn til seier i Holmenkollen, var ikke tanken lenger å droppe klassisk.

Følges av fysioterapeut

Samtidig hadde han fortsatt ikke noe løsning på problemet. Det var fortsatt en risiko for operasjon.

I stedet viste de videre undersøkelsene at det var muskulaturen i ryggen som ikke har vært sterk nok. Det er det egentlige problemet, ikke glipptakene.

– Nå har jeg fast oppfølging på Lillehammer av en fysioterapeut som kjører øvelser sammen med meg og følger med at jeg gjør ting rett. Og på samling får jeg oppfølging av landslagets helseteam, sier Røthe.

Han føler at det hjelper. Men elt sikker tør han ikke være.

– Man får ikke glipptak på rulleski. Så det er først når man begynner å gå på snø man får svar på om øvelsene har hjulpet. Derfor føler jeg meg ikke hundre prosent trygg, sier Sjur Røthe.

Siste nytt

 • Vedvik under EM-kravet

  Marius Vedvik imponerte med tredjeplass på 10.000 meter i et friidrettsstevne i USA natt til fredag. Gular-utøveren løp under EM-kravet med tiden 28.42,15. EM-kravet er på 28.55,00, melder NTB.

  Marius Vedvik
  Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
 • Lance Armstrong inngår forlik

  Lance Armstrong inngår forlik på 5 millioner dollar for å unngå rettssak i mai, der han ville ha risikert å måtte betale 100 millioner dollar til myndighetene. Det melder amerikanske medier sent torsdag kveld norsk tid, skriver NTB.

  Lance Armstrong
  Foto: Thao Nguyen / AP
 • Chelsea nærmer seg Tottenham

  Chelsea slo Burnley 2-1 på bortebane, og med tre poeng knappet de inn på Tottenham og den viktige fjerdeplassen. Med fire kamper igjen har Chelsea fem poeng opp til byrivalen. Kampen mellom Leicester og Southampton endte 0-0.

  FBL-ENG-PR-BURNLEY-CHELSEA
  Foto: OLI SCARFF / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
NRK Sport Live
NRK Sport Live
NRK Sport Live
Sport i dag
Sport i dag