NRK Meny
Normal

Hushovds lagkamerat dopet

Kaskahstaneren Dmitrij Fofonov testet positivt etter 18. etappe i touren. Han er lagkamerat av Thor Hushovd i Credit Agricole.

Dmitri Fofonov
Foto: LAURENT CIPRIANI / AP

Det var det franske antidopinbyrået AFLD som opplyste dette etter siste atappe søndag.

Fofonov ble nummer 19 sammenlagt.

Credit Agricoles Dmitrij Fofonov (31) har testet positivt på et forbudt stimulant i Tour de France. Det opplyste Det franske antidopingbyrået (AFLD) søndag. Ifølge Reuters er det snakk om stoffet heptaminol, som blant annet brukes i behandlingen av personer med for lavt blodtrykk. Han har testet positivt på et forbudt stimulant.

-Han har fått beskjeden i dag. Det er snakk om en stor dose, sa AFLD-sjef Pierre Bordry.

Kasakhstaneren Fofonov endte på 19.-plass sammenlagt i årets Tour de France. Etter dopingavsløringen risikerer han at den plasseringen blir strøket. I tillegg risikerer han selvsagt to års utestengelse.

Internett

Fofonov testet positivt etter den 18. etappen torsdag. Den gikk fra Bourg d'Oisans til St. Etienne.

-Han sier at han kjøpte noe på internett og at han ikke orienterte teamlegen om det. Det er et alvorlig tillitsbrudd, og han er selvsagt sparket ut fra laget, sier Credit Agricoles teamsjef Roger Legeay.

Dette er helt ferskt, og jeg kjenner ikke detaljene ennå. Hvis dette stemmer, er det selvsagt helt håpløst, sier Hushovds personlige trener Atle Kvålsvoll til NTB.

Kvålsvoll har gjennom en årrekke hatt tett tilknytning til Credit Agricole, ikke bare gjennom Thor Hushovd, men også fordi han syklet på laget som var forløperen til Credit Agricole (Z og GAN).

Skadelig

Dopingsaken til Fofonov er særdeles dårlig nytt for laget til Hushovd. Credit Agricole gir seg som hovedsponsor om kort tid, og får ikke laget ny sponsor blir det nedlagt. Det bekymret Thor Hushovd aller mest.

-Det var en kjempelei nyhet. Vi fikk greie på det 20 minutter etter at vi kom i mål, sier Thor Hushovd til NRKsport.

Kan ikke kontrollere alt

-Det er som sjefen min sier, som kjører en steinhard linje, at man ikke kan kontrollere alt hva rytterne gjør hjemme eller på hotellet. Dmitrij Fofonov har ikke fulgt spillereglene på laget og har ikke sagt hva han har gjort. Da har sjefen sparket han fra laget med umiddelbar virkning. Det er konskevensen man må ta, sier Hushovd.

Bekymret for sponsorjakt

Hva tenkte du da du fikk høre dette?, spør NRKs reporter.

-Det var veldig leit, nå som laget leter etter sponsor. Også kommer vi i mål, men han tar bort en del av gleden.

-Det skal ikke skje og fortjener heller ikke at det skal gå utover oss, avslutter en oppgitt Hushovd til NRKsport.

Fofonov ble den fjerde rytteren som testet positivt under Tour de France 2008. De tre andre er Manuel Beltran, Moises Duenas Nevado og Riccardo Ricco.

Siste nytt

 • Berg Edseth til topps

  Marte Berg Edseth vant superkombombieni NM etter en strålende slalåmomgang. Edseth lå på annenplass etter utfordelen, 0,84 sekunder bak Hannah Sæthereng, som måtte ta til takke med sølvet. Maren Skjøld endte på tredjeplass.

  NM Alpint på Hafjell
  Foto: Norges Skiforbund/Alpin-NM Hafjell/ / NTB scanpix
 • Gull til Windingstad

  Rasmus Windingstad kjørte seg opp fra 6.-plass til seier under superkombinasjonen i NM torsdag. Han sikret seg NM-gullet med 0,46 sekunders margin til Joachim Jagge Lindstøl på sølvplass, mens Sebastian Foss Solevåg tok bronsen.

  Rasmus Windingstad
  Foto: Joe Klamar / AFP
 • Gjekstad presentert i Kristiansand

  Ole Gustav Gjekstad blir hovedtrener for Vipers Kristiansand fra neste sesong. Han har skrevet under en treårskontrakt med den ambisjonsrike håndballklubben. Vestfoldingen ble presentert på en pressekonferanse torsdag.

  Ole Gustav Gjekstad ny Viperstrener
  Foto: Sander Heggheim / NRK

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport i dag
VM kunstløp: Friløp par
VM kunstløp: Friløp par