NRK Meny
Normal

Hushovds advarsel til Kristoff og Hagen: – Kan ikke rote det til igjen

BERGEN (NRK): Thor Hushovd ber Alexander Kristoff glemme Edvald Boasson Hagen som spurtopptrekker – for å unngå det han kaller en ny kjempeflause.

Thor Hushovd i Bergen

AMBASSADØR: Norges eneste verdensmester i landeveisritt for menn, Thor Hushovd, gir råd til Edvald Boasson Hagen og Alexander Kristoff.

Foto: Håvard G. Hagen / NRK

– Jeg håper utøverne nå blir enige. Det er i Norge, det er i Bergen. De kan ikke rote det til som de gjorde i VM i fjor, der de ble nummer seks og sju, for det er rett og slett pinlig. Det er kjempepinlig, flaut, det skal ikke være sånn.

Thor Hushovd står midt i Bergen sentrum og snakker med NRK. Han er ambassadør for verdensmesterskapet, som starter med lagtempo søndag. Men det er landeveisrittet neste søndag Hushovd snakker om.

Det er da det gjelder. Det er da både Alexander Kristoff og Edvald Boasson Hagen har lyst til å bli verdensmestere, men bare én av dem kan bli det. Legger de en samarbeidsplan som ikke blir fulgt, kommer ingen av dem til å ta gull.

– Glem Edvald

Det var akkurat det som skjedde i Qatar i fjor, og det er det som får Hushovd til å snakke seg varm. Kristoff følte seg sveket av Hagen i spurten den gangen.

Hagen hevder fortsatt han aldri hadde til hensikt å bryte med den norske taktikken. De to stjernene blir nok aldri enige om hva som faktisk skjedde.

Hushovds poeng er at det ikke må skje igjen. Derfor gir han følgende råd, dersom begge sitter med til en eventuell spurt.

– Alex skal glemme Edvald som spurtopptrekker, finne sin egen spurtopptrekker, som Peter Sagan alltid har gjort, og som mange andre kommer til å gjøre den dagen. Det er det du må gjøre, sier den gamle spurtkongen.

Fellestart Menn i årets Sykkel-VM 2016.

TRÅKKET I SALATEN: Det ble bare kål mellom Edvald Boasson Hagen og Alexander Kristoff i VM for et år siden.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Hvorfor så vanskelig?

Som aktiv var han selv involvert i flere konflikter om hvem som skulle sykle for hvem i VM. Etter VM-gullet i 2010 ga han deler av seiersbonusen til Alexander Kristoff, mens Edvald Boasson Hagen ikke fikk noe. Hushovd mente Hagen syklet for egne muligheter.

Det samme skjedde i VM i 2011. I boka si, som Hushovd lanserte i 2014, forteller han at han ofte følte han syklet uten et lag når han syklet for Norge.

– Hvorfor har det vært så vanskelig for norske syklister å sykle som et lag?

– Det vanskeligste er at det er en så liten sport i Norge. En liten gruppering av syklister. Det er sterke individualister. Det har ikke vært en historie der man har en sterk leder som kan si «sånn er det» – skal du være med på landslaget, så må du gjøre den jobben. Aksepterer du ikke å gjøre den jobben, så blir du hjemme. Vi er ikke der. Da får man ikke satt standarden, sier Hushovd nå.

Siste nytt

 • Sejersted vant NM i utfor

  Adrian Smiseth Sejersted vant NM i utfor i Hafjell onsdag. OL-mesteren i utfor, Aksel Lund Svindal, kunne ikke hamle opp med Sejersted. Svindal endte på bronseplass, mens Kjetil Jansrud tok NM-sølv. I kvinneklassen sikret Marte Berg Edseth seg NM-gullet.

  Adrian Smiseth Sejersted
  Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
 • Konnerud fikk ski-NM 2020

  Konnerud er tildelt NM på ski langrenn første del om to år. Det melder Norges Skiforbund tirsdag. Det var to søkere til arrangementet.

 • FA skal undersøke Zlatan

  Zlatan Ibrahimovic risikerer å bli straffet av det engelske fotballforbundet (FA) etter at han har involvert seg i et nytt spillselskap. Den svenske fotballstjernen har reklamert for det nye spillselskapet BetHard, skriver den engelske avisen Mirror.

  Zlatan
  Foto: Carl Recine / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
NRK Sport Live
NRK Sport Live
NRK Sport Live
Sport i dag
Sport og musikk med håndball kvinner Kroatia - Norge