NRK Meny
Normal

Hushovds advarsel til Kristoff og Hagen: – Kan ikke rote det til igjen

BERGEN (NRK): Thor Hushovd ber Alexander Kristoff glemme Edvald Boasson Hagen som spurtopptrekker – for å unngå det han kaller en ny kjempeflause.

Thor Hushovd i Bergen

AMBASSADØR: Norges eneste verdensmester i landeveisritt for menn, Thor Hushovd, gir råd til Edvald Boasson Hagen og Alexander Kristoff.

Foto: Håvard G. Hagen / NRK

– Jeg håper utøverne nå blir enige. Det er i Norge, det er i Bergen. De kan ikke rote det til som de gjorde i VM i fjor, der de ble nummer seks og sju, for det er rett og slett pinlig. Det er kjempepinlig, flaut, det skal ikke være sånn.

Thor Hushovd står midt i Bergen sentrum og snakker med NRK. Han er ambassadør for verdensmesterskapet, som starter med lagtempo søndag. Men det er landeveisrittet neste søndag Hushovd snakker om.

Det er da det gjelder. Det er da både Alexander Kristoff og Edvald Boasson Hagen har lyst til å bli verdensmestere, men bare én av dem kan bli det. Legger de en samarbeidsplan som ikke blir fulgt, kommer ingen av dem til å ta gull.

– Glem Edvald

Det var akkurat det som skjedde i Qatar i fjor, og det er det som får Hushovd til å snakke seg varm. Kristoff følte seg sveket av Hagen i spurten den gangen.

Hagen hevder fortsatt han aldri hadde til hensikt å bryte med den norske taktikken. De to stjernene blir nok aldri enige om hva som faktisk skjedde.

Hushovds poeng er at det ikke må skje igjen. Derfor gir han følgende råd, dersom begge sitter med til en eventuell spurt.

– Alex skal glemme Edvald som spurtopptrekker, finne sin egen spurtopptrekker, som Peter Sagan alltid har gjort, og som mange andre kommer til å gjøre den dagen. Det er det du må gjøre, sier den gamle spurtkongen.

Fellestart Menn i årets Sykkel-VM 2016.

TRÅKKET I SALATEN: Det ble bare kål mellom Edvald Boasson Hagen og Alexander Kristoff i VM for et år siden.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Hvorfor så vanskelig?

Som aktiv var han selv involvert i flere konflikter om hvem som skulle sykle for hvem i VM. Etter VM-gullet i 2010 ga han deler av seiersbonusen til Alexander Kristoff, mens Edvald Boasson Hagen ikke fikk noe. Hushovd mente Hagen syklet for egne muligheter.

Det samme skjedde i VM i 2011. I boka si, som Hushovd lanserte i 2014, forteller han at han ofte følte han syklet uten et lag når han syklet for Norge.

– Hvorfor har det vært så vanskelig for norske syklister å sykle som et lag?

– Det vanskeligste er at det er en så liten sport i Norge. En liten gruppering av syklister. Det er sterke individualister. Det har ikke vært en historie der man har en sterk leder som kan si «sånn er det» – skal du være med på landslaget, så må du gjøre den jobben. Aksepterer du ikke å gjøre den jobben, så blir du hjemme. Vi er ikke der. Da får man ikke satt standarden, sier Hushovd nå.

Siste nytt

 • Tor Odvar Moen er ferdig i Larvik

  Larviks håndballtrener Tor Odvar Moen får ikke fornyet kontrakt. Det melder TV2. Kontrakten hans går ut etter denne sesongen. Det har ikke kommet frem noe begrunnelse for hvorfor kontrakten ikke blir fornyet.

  Tor Oddvar Moen, trener i Larvik
  Foto: John-André Samuelsen / NRK
 • Nå er Norge mestvinnende i Sotsji

  Etter nye russiske utestengelser er Norge nå den nasjonen som står med flest gullmedaljer i Sotsji-OL i 2014. Bobkjører Alexander Zubkov ble fratatt sine to gullmedaljer fredag, og dermed står Russland med 10 gull. Norge tok 11.

  Gullmedalje
  Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
 • Fire nye russere utestengt

  IOC har dopingutestengt fire nye russiske utøvere fra OL på livstid. Den doble gullvinneren fra toer- og firerbob Alexander Zubkov, skøyterløperne Olga Fatkulina og Aleksandr Rumjantsev, og bobkjører Olga Stulneva.

  Olympics Russian Doping Sochi
  Foto: Natacha Pisarenko / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport i dag
Sport i dag
V-cup hopp: Kvalifisering