NRK Meny
Normal

Hushovds advarsel til Kristoff og Hagen: – Kan ikke rote det til igjen

BERGEN (NRK): Thor Hushovd ber Alexander Kristoff glemme Edvald Boasson Hagen som spurtopptrekker – for å unngå det han kaller en ny kjempeflause.

Thor Hushovd i Bergen

AMBASSADØR: Norges eneste verdensmester i landeveisritt for menn, Thor Hushovd, gir råd til Edvald Boasson Hagen og Alexander Kristoff.

Foto: Håvard G. Hagen / NRK

– Jeg håper utøverne nå blir enige. Det er i Norge, det er i Bergen. De kan ikke rote det til som de gjorde i VM i fjor, der de ble nummer seks og sju, for det er rett og slett pinlig. Det er kjempepinlig, flaut, det skal ikke være sånn.

Thor Hushovd står midt i Bergen sentrum og snakker med NRK. Han er ambassadør for verdensmesterskapet, som starter med lagtempo søndag. Men det er landeveisrittet neste søndag Hushovd snakker om.

Det er da det gjelder. Det er da både Alexander Kristoff og Edvald Boasson Hagen har lyst til å bli verdensmestere, men bare én av dem kan bli det. Legger de en samarbeidsplan som ikke blir fulgt, kommer ingen av dem til å ta gull.

– Glem Edvald

Det var akkurat det som skjedde i Qatar i fjor, og det er det som får Hushovd til å snakke seg varm. Kristoff følte seg sveket av Hagen i spurten den gangen.

Hagen hevder fortsatt han aldri hadde til hensikt å bryte med den norske taktikken. De to stjernene blir nok aldri enige om hva som faktisk skjedde.

Hushovds poeng er at det ikke må skje igjen. Derfor gir han følgende råd, dersom begge sitter med til en eventuell spurt.

– Alex skal glemme Edvald som spurtopptrekker, finne sin egen spurtopptrekker, som Peter Sagan alltid har gjort, og som mange andre kommer til å gjøre den dagen. Det er det du må gjøre, sier den gamle spurtkongen.

Fellestart Menn i årets Sykkel-VM 2016.

TRÅKKET I SALATEN: Det ble bare kål mellom Edvald Boasson Hagen og Alexander Kristoff i VM for et år siden.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Hvorfor så vanskelig?

Som aktiv var han selv involvert i flere konflikter om hvem som skulle sykle for hvem i VM. Etter VM-gullet i 2010 ga han deler av seiersbonusen til Alexander Kristoff, mens Edvald Boasson Hagen ikke fikk noe. Hushovd mente Hagen syklet for egne muligheter.

Det samme skjedde i VM i 2011. I boka si, som Hushovd lanserte i 2014, forteller han at han ofte følte han syklet uten et lag når han syklet for Norge.

– Hvorfor har det vært så vanskelig for norske syklister å sykle som et lag?

– Det vanskeligste er at det er en så liten sport i Norge. En liten gruppering av syklister. Det er sterke individualister. Det har ikke vært en historie der man har en sterk leder som kan si «sånn er det» – skal du være med på landslaget, så må du gjøre den jobben. Aksepterer du ikke å gjøre den jobben, så blir du hjemme. Vi er ikke der. Da får man ikke satt standarden, sier Hushovd nå.

Siste nytt

 • Lundby leder etter 1. omgang

  Maren Lundby leder verdenscuprennet i Zao etter 1. omgang. Hun hoppet 97 meter, og er syv poeng foran toer Yuki Ito, som landet på 90,5 meter.

  Også Silje Opseth og Anna Odine Strøm er klare for finalen.

  Se hoppet til Maren Lundby
 • Tap for «Zucca» i NHL

  Mats Zuccarello og New York Rangers røk på et 1-3-tap borte mot Colorado Avalanche lørdag kveld norsk tid.

  Nordmannen var nest sist på pucken på Rangers' scoring.

  Mats Zuccarello
  Foto: Isaiah J. Downing / Reuters
 • Ødegaard tilbake for Heerenveen

  Martin Ødegaard var tilbake fra sin bruddskade da Heerenveen spilte 1-1 borte mot Vitesse i den nederlandske æresdivisjonen lørdag.

  Martin Ødegaard
  Foto: NRK

Sendeplan

Kl. Program Kanal
V-cup hopp: Kvinner
V-cup hopp: Kvinner
V-cup langrenn: 10 km klassisk, kvinner
V-cup langrenn: 10 km klassisk kvinner
V-cup alpint: Slalåm, menn
V-cup alpint: Slalåm 1. omgang, menn
V-cup alpint: Slalåm 1.omgang menn
Vinterstudio
Vinterstudio
V-cup langrenn: 15 km klassisk, menn
V-cup skiskyting: Fellesstart kvinner