Normal

Hushovd VM-vraket av eget lag: – Nesten uforståelig

NRKs sykkelekspert Dag Erik Pedersen tviler på at BMC er det rette laget for Thor Hushovd i 2014.

HUshovd

Her er Thor Hushovd etter første etappe av Arctic Race of Norway i Bodø i starten av august.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

Nordhaug

Lars Petter Nordhaug utgjør det norske VM-laget med Thor Hushovd og Edvald Boasson Hagen.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

– Når han blir vraket til både Tour de France og lagtempoen i VM, lurer jeg på om BMC er det rette laget til neste år. Jeg har ikke snakket med ham, men jeg tipper han er frustrert, sier Pedersen.

Sent torsdag kveld avslørte BMC at Thor Hushovd ikke kjører lagtemporittet for laget i VM.

– Å ta det siste uttaket er som å kutte en liten del av laget. Det gjør virkelig vondt, sier assisterende lagdirektør Max Sciandri - uten å begrunne hvorfor nordmannen er ute.

En overrasket Pedersen peker på at nordmannen er en av de mest temposterke på profflaget.

– Jeg synes det er en merkelig avgjørelse. Han er den som på papiret er motoren i det laget. Nå har han vært på treningssamlinger med laget en stund, og det er sikkert det som ligger til grunn. Men det hjelper ikke om han har hatt en dårlig treningsøkt. Det er nesten uforståelig, sier Pedersen.

Tempolaget til BMC består dermed av Steve Cummings, Daniel Oss, Taylor Phinney, Manuel Quinziato, Michael Schär og Tejay van Garderen.

– Selvfølgelig skuffet

Hushovds trener Atle Kvålsvoll sier til NRK.no at rytteren hadde en mistanke om vrakingen på forhånd.

– Han hadde ikke den følelsen og den punchen som han vet han har når han er på hugget. Sånn sett forsto han at uttaket ble som det ble, sier Kvålsvoll, og legger til:

– Han har vært i gamet lenge, og han tok det med fatning. Men han var selvfølgelig skuffet, fordi han var motivert til å kjøre lagtempoen.

Til tross for å ha blitt vraket til både Tour de France og VM, avviser Kvålsvoll at Hushovd er misfornøyd i BMC.

– Thor trives veldig godt i laget og har avtale med dem neste år. Vi må huske på at han var sykmeldt på denne tiden i fjor, og vi må regne med at det tar litt tid. Det har ingenting med BMC å gjøre - de har støttet ham hele veien, sier Kvålsvoll.

Kan få ny revansje

Vrakingen betyr at Hushovd ikke kommer til å reise til VM-byen Firenze før et stykke ut i neste uke. I stedet lader han opp til fellesstarten i Firenze med tre enkeltritt i Belgia

Han kommer allerede fredag til å kjøre Kampioenshap van Vlaanderen. Deretter stiller han i Grand Prix Impanis-Van Petegem lørdag, og søndag skal det norske VM-håpet kjøre Grand Prix d'Isbergues.

– Da får han den nødvendige rytmen frem til fellesstarten. VM-løypa er veldig tøff, men Hushovd har overrasket før, sier Pedersen, og legger til:

– Da han ble vraket til Tour de France, beviste han overfor Norge og verden at han er å regne med etter knallsterke løp i august. Hvis historien fortsetter, kliner han til også i VM, sier Pedersen, som understreker at den tøffe fellesstartløypa i Firenze i utgangspunktet ikke er Hushovd-mat.

Etter helgens ritt kommer Hushovd til å få noen roligere dager i neste uke før fellesstarten i VM neste søndag. Der kjører Hushovd sammen med Edvald Boasson Hagen og Lars Petter Nordhaug på det norske landslaget.

Foreløpig er ingen av dem utpekt som kaptein for laget, men opplegget i VM går ut på å kjøre for den som har dagen og mest å hente.

– Hushovd blir trigget av å vise hvor god han er. Han kommer til å være motivert om en ukes tid. Det blir veldig spennende å se hva det norske laget klarer å få til sammen, sier Kvålsvoll.

Forventninger

Dag Erik Pedersen

NRKs sykkelekspert og tidligere sykkelproff Dag Erik Pedersen.

Foto: Holm, Morten / NTB scanpix

Sportssjef Stig Kristiansen har ikke lagt skjul på at han har store forventninger til Hushovd i VM-rittet.

Håpet er at den tidligere norske verdensmesteren skal ha krefter til å kunne henge med til slutt, og da kommer det etter all sannsynlighet bli han det skal kjøres for i en eventuell spurt.

– Jeg ser for meg tre scenarier i VM-rittet. Det første er at de beste klatrerne kommer til å kjøre hardt fra start for å riste av seg spurterne. Skulle det skje har vi Lars Petter Nordhaug som kan være med lenge.

– Det kan også hende at klatrespesialistene venter litt før de setter inn støtet. Da har vi Edvald Boasson Hagen å stole på.

– Men dersom alle våre tre er med til slutt, har vi Thor Hushovd i en eventuell finale, sa Kristiansen til NTB da VM-laget ble offentliggjort.

Skuffende sesong

For Thor Hushovd har ikke sesongen som er i ferd med å bli avsluttet, blitt slik han hadde håpet. Han fikk det ikke til i klassikerne i mars og april, noe som for en stor del skyltes sykdom, og han klarte heller ikke å komme med på BMC-laget i Tour de France.

Men han har sikret seg flere seirer i mindre etapperitt, og han gikk også til topps i Arctic Race of Norway i august. Det var en opptur for ham, og ble også en sterk søknad om å komme med på det norske VM-laget.

Hushovd har vist gjennom sesongen at han fortsatt har gode spurtegenskaper, selv om han kanskje ikke er like skarp i avslutningene nå som han var i sine glansdager for noen år siden.

Men han er klar for VM og en like stor medaljekandidat som Edvald Boasson Hagen, i alle fall i sportssjef Kristiansens øyne.

VM-løypa i Firenze anses for å være knallhard. Den innledes med cirka 100 kilometer fra Lecco før rytterne kommer inn i selve Firenze. Der skal det kjøres ti runder av vel 16 kilometer. Rytterne skal totalt sett opp 3000 høydemeter i løpet av de vel 279 kilometerne som skal kjøres.

Siste nytt

 • Mjøndalen vant toppkampen

  Tony Brochmann og Quint Jansen scoret da Mjøndalen slo Aalesund 2-0 i toppkampen i 1. divisjon. Aalesund, Mjøndalen og Viking står dermed alle med 49 poeng i opprykkskampen. To lag rykker rett opp i eliteserien.

  Mjøndalen
  Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
 • Jarstein skadet, Hertha tapte

  Hertha Berlin måtte tåle sitt første serietap for sesongen da Werder Bremen vant 3-1 i tirsdagens toppkamp i Bundesliga. Hertha-keeper Rune Almenning Jarstein måtte byttes ut i pausen etter at han fikk en støtskade i låret, melder NTB.

  A-landslag fotball menn 2018 Nations Leauge Bulgaria-Norge
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • RBK-stevning sendt til retten

  Rosenborg Ballklub skal nå offisielt være stevnet for retten, ifølge advokaten til Kåre Ingebrigtsen og Erik Hoftun: – Begge stevningene er nå sendt til retten, bekrefter Andreas Messelt Ekker overfor NRK. Organisasjonssjef i RBK, Trond Alstad, sier de ikke har mottatt stevningen. Utover det vil verken han eller styreleder Ivar Koteng kommentere saken.

Sendeplan

Kl. Program Kanal